luni, 29 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Colegiul Tehnologic „Aurel Vlaicu” s-a împotrivit degeaba să cedeze laboratoarele pentru „Peda”

    de Raluca Medeleanu | 14 noiembrie 2023, 4:03 PM | Administraţie | Educaţie | Recomandările editorilor

    2

    Primăria anunțase în septembrie o soluție pentru lipsa de spații la Colegiul Național „Preparandia Dimitrie Țichindeal”, cheia în rezolvarea situației fiind Colegiul Tehnologic „Aurel Vlaicu” din Arad, care își dăduse acordul să primească o parte dintre clase în imobilul unității de învățământ. Școala sperase însă să poată decide ea care săli se cedează altor școli și care nu.

    Înțelegerea inițială, prezentată de primarul Călin Bibarț, într-o conferință de presă la care au participat atât directorul Pedagogicului Sorin Haiduc, cât și directoarea Colegiului Tehnologic „Aurel Vlaicu” Emanuela Leahu, a fost după cum urmează: după ce imobilul de pe strada Labirint, în care stă provizoriu acum Inspectoratul de Poliție, va fi eliberat, ar urma să fie oferit Liceului Penticostal ca sediu permanent, întrucât acea unitate de învățământ nu are o școală proprie, stând în gazdă în săli de clasă din Colegiul Tehnologic „Aurel Vlaicu”. Apoi,după ce se face această mutare, sălile de clasă rămase disponibile ar urma să fie puse la dispoziție pentru Colegiul Național Preparandia „Dimitrie Țichindeal”.

    Decizia, votată deși contestată

    Totuși, în momentul în care decizia a trebuit aprobată în Consiliul Local Municipal, în 18 septembrie, forma în care era redactată hotărârea impunea care săli să fie cedate, iar directoarea împreună cu un grup de profesori de la Vlaicu au luat cuvântul, insistând că își doresc să păstreze corpul A, unde există șapte cabinete tehnice. Conducerea școlii subliniase atunci că e deschisă la colaborare, dorește să găzduiască clasele de la Pedagogic, dar își dorește aceste cabinete pentru elevii proprii.

    Deși cu anumite amendamente aduse de consilierul Codrin Dacian Vlad (să se ofere 4 în loc de 6 clase la parter, mutarea să se facă doar după ce pleacă Liceul Penticostal, iar cabinetele din corpul A să fie relocate pe cheltuiala Consiliului Local), proiectul a fost votat de consilieri.

    Profesorii de la Colegiul Tehnologic Aurel Vlaicu au rămas însă nemulțumiți de aceste decizii, astfel că au solicitat revocarea hotărârii, solicitare care a fost supusă la vot în ședința Consiliului Local de astăzi, 14 noiembrie. Dorința celor de la Aurel Vlaicu nu a îndeplinit însă numărul necesar de voturi, astfel că decizia a rămas neschimbată.

    Primarul, iritat de împotrivirea celor de la Aurel Vlaicu

    La sfârșitul ședinței, am cerut lămuriri de la Călin Bibarț, întrebându-l ce anume îi nemulțumește pe profesorii de la Vlaicu, însă edilul s-a arătat în necunoștință de cauză. „De unde să știu ce nu le convine?! Eu am discutat o dată, nu discut de 10 ori. Am discutat, am agreat, am semnat, deci ne-am ținut de ceea ce am semnat. Că unora nu le place… În momentul de față funcționează în acea aripă Liceul Penticostal, după ce pleacă Liceul Penticostal, reconfigurăm traseul, ca să spun așa, astfel încât în partea în care funcționează Liceul Penticostal refacem și avem laboratoare noi, iar latura peste drum de Pedagogic, pentru că este cea mai la îndemână pentru cei de la Pedagogic, să fie spații pentru ei, astfel încât să fie mulțumit și Pedagogicul, să fie mulțumiți și penticostalii că ei se mută în liceul nou, iar cei de la Vlaicu să aibă laboratoare noi, dacă tot mutăm dintr-o parte în alta, să le refacem pe banii Primăriei, evident”.

    Mutarea Liceului Penticostal ar urma să se facă după ce IPJ se mută înapoi în sediul oficial, de pe Vârful cu Dor, care acum este în renovare, și după ce Primăria va renova clădirea de pe Labirint, care va rămâne astfel din nou goală. „E o discuție de reconfigurare a spațiului. Cu siguranță vor trebui reamenajări acolo, pentru că ar fi și păcat să ai șantier și cu elevi, nu cred că e cea mai grozavă soluție și nici nu și-ar dori cei de la Penticostal”, a mai spus primarul.

    Revenind la nemulțumirile celor de la Colegiul Tehnologic „Aurel Vlaicu”, din moment ce solicitarea lor de revocare a deciziei nu a trecut astăzi de vot, singura acțiune pe care o mai pot face e să meargă în instanță.

    Se va ajunge la judecată?

    Am contactat-o pe Emanuela Leahu, directoarea colegiului, pentru a afla dacă se ia în calcul o astfel de măsură. Dumneaei ne-a subliniat încă de la început că ea nu este implicată în solicitarea trimisă Primăriei, că un grup de profesori au fost cei care s-au ocupat de aceste demersuri, astfel că nu știe dacă judecata e o variantă luată în considerare. Directoarea nu știa nici că astăzi a fost supusă la vot solicitarea de revocare a hotărârii din septembrie, însă ne-a subliniat că singura nemulțumire are de a face cu cele 7 laboratoare din corpul A.

    „Sunt laboratoare care au fost modernizate fără sprijinul Primăriei, pe care le-am modernizat noi, cu sprijinul agenților economici”, ne-a spus doamna Leahu, reiterând că cei de la Pedagogic vor fi bineveniți să aibă clase în această școală, așa cum și cei de la Colegiul Național „Elena Ghiba Birta” au avut provizoriu ore la „Vlaicu”, dar că profesorii își doresc să poată decide ei care clase se oferă altor școli, astfel încât elevii proprii să poată folosi în continuare acele laboratoare modernizate.

     

    Citește și:

    • „Mișcări de trupe” în mai multe imobile, pentru clasele a două școli din Arad · Special Arad

    • Directorii celor trei licee și-au îndeplinit dorința! Aurel Vlaicu, Henri Coandă și Construcții rămân separate, iar Liceul Electromecanic, doar o amintire · Special Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Tabere peste tabere mâncărime mare și în școli depinde care cu cine a votat să vedeți spectacol când o să-i relocheze în noul campus pe câmpul liniștii vecini cu penitenciarul doar nu credeați că acea clădire din curte monument istoric Templul Masonic mai rămâne mult timp în posesia școlii.

      +1 voturi
      +1
      -1
    2. CE treabă are Gâgă cum își administrează grupurile școlare, spațiile? Iar asta cu favorizarea unor culte religioase în vederea primirii unor terenuri, spatii de orice fel, nu mi se pare corect! Mai ales când e vorba despre școli înființate pe criterii religioase !!! Indiferent care ar fi ele!
      Știu! Unii sunt masă de vot, iar astfel de favoruri sunt date tot în preajma anilor electorali !!!

      +4 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    1 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.