duminicã, 26 mai, 2024

Special Arad Logo

  Imobilul de pe Milea, colț cu Grigorescu – pericol public și motiv de scandal

  de Raluca Medeleanu | 23 mai 2019, 6:56 PM | Strada

  0

  Un bărbat a fost încătușat și dus la secție

  Un ornament de pe unul dintre turnurile clădirii istorice din centrul orașului ar putea să cadă oricând direct pe capul vreunui trecător. Intervenția autorităților din această după amiază a iscat chiar și un scandal în plină stradă. Am fost de față, chiar noi fiind cei care am apelat la ISU și Poliția Locală.

  Este vorba, mai exact, despre imobilul cu nr. 19 de pe Bulevardul Vasile Milea, colț cu str. Nicolae Grigorescu, care se află într-o avansată stare de degradare. La scurt timp după sesizarea noastră, la fața locului s-a deplasat un echipaj de poliție, acest lucru atrăgând atenția mai multor trecători. Chiar când au ajuns polițiștii, un bărbat îmbrăcat la costum a venit la ei să le spună cine este proprietarul, după care a simțit nevoia să ne chestioneze și ne-a dat peste nas că „de 50 de ani e așa clădirea… și ce dacă o să cadă? Dacă o să cadă, asta e!”. 

  Una dintre locatare, o femeie de 80 de ani, se afla și ea în fața imobilului în momentul în care a sosit Poliția Locală. Aceasta le-a spus că întreaga clădire a suferit, de-a lungul timpului, o sumedenie de modificări și recompartimentări în interior, majoritatea realizate fără autorizație, care au dus chiar la slăbirea structurii de rezistență.

  În timp ce femeia oferea declarații polițiștilor, un om al străzii, cu o pungă de aurolac în mână, a trecut pe partea de trotuar care tocmai ce a fost izolată cu o bandă pentru restricționarea accesului. Deși polițiștii au strigat către el să ocolească trotuarul, bărbatul i-a sfidat și a rupt banda, trăgând-o după el. Polițiștii s-au îndreptat în grabă să-l oprească, dar acesta a început să riposteze agresiv, înjurând și chiar luându-se la trântă cu oamenii legii. Polițiștii s-au văzut astfel nevoiți să-l imobilizeze, punându-l la pământ. Scandalul i-a făcut pe câțiva oameni să iasă din imobil și să urle la polițiști, luându-i apărarea omului străzii. În altercație a intervenit și un vecin, din blocul de vizavi, care le striga de pe balcon oamenilor să îi lase pe polițiști să-și facă treaba. În cele din urmă, polițiștii l-au încătușat pe omul străzii și l-au dus la secție.

  Între timp, la fața locului a sosit un reprezentant al Inspectoratului în Construcții, care a fotografiat ornamentele care stau să cadă de pe acoperiș. Întrebat fiind dacă va sosi un echipaj care să securizeze clădirea, a spus că ISU a fost anunțat și că depinde de pompieri dacă vor considera că este necesar sau nu.

  O clădire „îngropată” în procese

  Am așteptat împreună cu locatara, femeia de 80 de ani, un anumit timp după pompieri (care n-au mai venit, deocamdată), astfel că am aflat de la ea că imobilul a fost vândut recent de Episcopia Romano-Catolică unui francez. Marea majoritate a apartamentelor din imobil sunt goale, la ora actuală existând doar câteva firme care ocupă apartamentele de la parter și încă vreo trei oameni vârstnici care stau în cele de la etaj. Femeia locuiește la ultimul etaj, de la vârsta de 22 de ani. Ne-a spus cu lacrimi în ochi că i s-a dat un termen de maxim un an să se mute altundeva, deși consideră măsura ca fiind abuzivă.

  Ne-a spus că ea a cumpărat apartamentul în 1997, iar imediat după aceea s-a trezit cu un proces. Pe atunci, potrivit femeii, Episcopia devenise proprietara întregii clădiri într-un mod dubios. Ea cumpărase apartamentul de la stat. Imediat după ce l-a cumpărat, a fost dată în judecată de Episcopia Romano-Catolică. De atunci, a rămas o simplă chiriașă, deși a avut mai multe procese, pe care le-a câștigat. A câștigat inițial în 1998, apoi în 1999, apoi în 2003. Până și Avocatul Poporului i-a trimis un răspuns, prin care îi dădea dreptate, dar degeaba.

  Cazul a fost dus până și în atenția Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), în anul 2015. Detalii aici.

  Femeia ne-a spus că efectiv nu înțelege cum a fost posibilă acum vânzarea clădirii și că o dată cu sosirea noului proprietar, a fost nevoită să-și restrângă traiul într-o singură cameră din apartament, lăsându-le pe restul goale, căci urmează ca apartamentul să fie din nou recompartimentat. Ne-a spus că a obosit să se mai zbată în instanță. Deși iubește foarte mult imobilul, femeia a hotărât să se mute în apartamentul de bloc pe care îl va primi de la Primărie, căci nu mai are putere să se lupte cu morile de vânt.

  În ceea ce privește întregul imobil, suntem chiar curioși ce se va întâmpla cu ornamentele distruse și, ținând cont că acum există un nou proprietar, dacă acesta va depune sau nu efortul să reabiliteze clădirea.

  Update – În decursul aceleași zile, echipajul ISU a sosit la fața locului și a desfăcut cele două ornamente de tip „turn”.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.