miercuri, 4 decembrie, 2024

Special Arad Logo

    Spitalul de Boli Infecțioase Arad. Eterna Mirandolina Prișcă, protecția penalilor și exodul medicilor tineri

    de Raluca Medeleanu | 7 octombrie 2019, 9:50 AM | Investigaţii

    7

    O investigație Special Arad în mediul infect din spitale

    Când folosim cuvântul „infecție”, nu ne gândim neapărat doar la diagnosticul cu care vin bolnavii la secția de Boli Infecțioase de pe str. Cicio Pop, din cadrul Spitalului Județean Arad. Din păcate, ne referim și la atmosfera care se resimte mai nou între personalul medical de acolo, iar în rândurile ce urmează vă prezentăm foarte detaliat faptele care au dus la răspândirea acestei „infecții” ce pare că a reușit să înlăture competența, în favoarea conduitei de o calitate îndoielnică. Vorbim de acuzații ce vizează fapte penale, limbaj vulgar, jigniri, nerespectarea fișei postului și, cel mai important, punerea în pericol a vieții pacienților care au avut ghinionul să ajungă pe paturile secției respective.

    Condamnarea și „pedepsirea” vinovatului

    Deși sesizarea trimisă la toate instituțiile abilitate de o fostă șefă a secției – care dorește să-și păstreze anonimatul din motive cu care redacția Special Arad a fost de acord – a fost semnată în luna septembrie a acestui an, povestea e mult mai veche, astfel că ne vedem nevoiți să începem relatarea cu anul 2015. Atunci, dr. Jifcovici Alexandru – șef la secția Boli Infecțioase Adulți – a fost prins că a falsificat semnătura unui alt doctor pentru un document de prelungire a unui concediu medical (foaie de observație). Astfel, s-au făcut cercetări și s-a descoperit că dr. Jifcovici a falsificat nu mai puțin de 87 de foi de observație pentru a ține ilegal în concediu medical, luni de zile, oameni care nu erau bolnavi, ca aceia să poată să primească salariul. Doctorul era „pe mână” cu o firmă din Pecica care avea probleme financiare și, ca patronul să nu îi dea afară pe angajați, îi ținea în concediu medical pentru a primi salariul de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS). Evident, a ieșit scandal, doctorul a fost dat în judecată, iar Casa de Asigurări i-a rupt contractul. Potrivit directorului CAS, nici până în ziua de azi nu i se mai decontează serviciile doctorului.

    În martie 2015, Carmen Lucuța era director economic, iar dr. Olaru era manager. Ca sancțiune, cea din urmă l-a retrogradat, dar nu l-a concediat. Trei luni mai târziu, Comisia de disciplină (condusă de dr. Weiner, director medical) l-a dat afară din spital. Dar dr. Jifcovici nu a rămas pe drumuri pentru că avea 63 de ani și așa a putut intra direct la pensie.

    În ianuarie 2016, dr. Mirandolina Prișcă a părăsit funcția de șef al secției Boli Infecțioase Adulți (pe care o ocupase în locul lui Jifcovici) pentru funcția de manager al Spitalului Clinic Județean Arad, semnând o decizie că va reveni pe postul de șef de secție când i se va termina mandatul (lucru perfect legal, pe baza deciziei Senatului universitar). În perioada aceea, secția respectivă a trecut printr-o situație dificilă. Tocmai când spitalul își lua acreditarea, pe secție au rămas propriu-zis doar noua șefă de secție dr.M.N, dr. Melinda Csak și un doctor pe departamentul SIDA. Primele două se ocupau în acea perioadă, singure, de peste 30 de paturi. Chiar atunci, managerul, dr. Prișcă, și-a dat acordul ca să fie readus din pensie, cu contract de gărzi, nimeni altul decât doctorul Jifcovici, în ciuda tuturor antecedentelor.

    Întrebată fiind de Special Arad cum motivează reîntoarcerea, dr. Mirandolina Prișcă ne-a declarat că s-a interesat pe atunci chiar și la Poliție și că legea nu îi interzicea acest lucru. Despre partea morală însă și imaginea spitalului, nu a părut defel deranjată. Revenind la dr. Melinda Csak, menționăm că a fost numită prin concurs, din 2012, pe secția Infecțioase Adulți. De atunci, a lucrat cu acte în regulă până când a terminat Rezidențiatul, la finele anului 2015, după care a primit doar contract de gărzi. Dat fiind faptul că s-a format în tot acel timp alături de șefa de secție, dorind să-și lărgească experiența în acest domeniu, pe lângă gărzile pentru care era plătită, dr.Csak  a încheiat un contract de voluntariat care i-a permis să lucreze neplătită pe secție și ziua. Contractul nu i-a creat probleme până în vara acestui an. Acesta este și motivul principal pentru care a pornit întregul „război”.

    Un penal pensionat lucrează și acum pe un post public

    Atât șefa de secție (dr. M.N) cât și dr. Csak s-au arătat extrem de nemulțumite de prezența pe secție a dr. Jifcovici. Pe lângă reputația pătată, doctorului i se reproșează că are probleme auditive și că pentru monitorizarea bolii nu interoghează pacienții, ci doar citește foaia de diagnostic, pentru a le stabili un tratament. Acuzațiile vin din partea celor două doctorițe, nefiind susținute de dr. Prișcă și nici de asistentele cu care am discutat  – care insistă că nu au observat vreo problemă.

    Întrebată de noi care este părerea ei despre prezența pe secție a dr. Jifcovici, dr. Mirandolina Prișcă ne-a declarat că doctorul a avut în trecut doar probleme penale de natură administrativă și niciodată vreo acuzație de malpraxis. Părerea dumneaei despre acesta este că „Este un om minunat. E păcat că i se pătează reputația tocmai acum la final de carieră” (citat aproximativ). Pata însă, am îndrăzni noi să spunem, a fost de ceva vreme așternută pe reputația dumnealui. Și, culmea, chiar de către el!

    Așa cum am menționat mai sus, dr. Csak lucra cu două tipuri de contract pe secția de Infecțioase Adulți. Unul pe gărzi, pentru care era plătită, iar altul, ziua, pe bază de voluntariat. Menționăm că astfel de contracte de voluntariat a medicilor în spitale nu sunt defel o raritate. Dar dat fiind scandalul produs la nivel național cu „medicii cu acte false”, spitalul a hotărât să procedeze așa cum se pare că ar fi procedat și alte spitale din țară, renunțând astfel la contractul ei de voluntariat în această vară. Motivul așadar nu are de-a face cu calitatea actului medical, întrucât toate cadrele medicale cu care am vorbit au lăudat priceperea ei. Tocmai acesta a fost și lucrul care a determinat-o pe fosta șefă a secției (M.N.), care i-a fost și mentor, să ia atitudine, fiind revoltată că un doctor cu dosar penal nu deranjează pe nimeni, dar unei specialiste dedicate i se pun bețe în roată. Dr. M.N. ne-a povestit că l-a confruntat pe directorul medical al spitalului, recent, pentru a afla de ce încă mai e angajat dr. Jifcovici, iar el ar fi răspuns că pentru a acoperi din salariul lui daunele financiare care au fost aduse spitalului.

    Menționăm că Gheorghe Domșa, directorul Casei de Asigurări Arad, a declarat pentru Special Arad că daunele aduse Casei au fost deja acoperite în iunie 2019. Pe de altă parte, prejudiciul adus Spitalului este încă în curs de recuperare (din totalul de 113.000 lei au fost recuperați 70.000 lei). La ora actuală,  dr.M.N. consideră că dr. Jifcovici are un număr mai mare de gărzi decât cel al altor medici. În septembrie a avut 9 gărzi, iar în octombrie are planificate 15. Iar asta în contrast cu câte avea în anul în care a început efectuarea gărzilor dr. Csak, alături de încă o doctoriță tânără, pe atunci doctorul având în jur de 2 sau 3.

    De când a revenit ca șefă de secție, dr. Prișcă e acuzată că nu își îndeplinește obligațiile de pe fișa postului

    Mirandolina Prișcă a părăsit funcția de manager în februarie 2017 și în iunie 2017 a revenit ca șefă a secției de infecțioase adulți. Secția de pe str. Cicio Pop e împărțită în felul următor: 42 de paturi, din care 7 sunt pentru SIDA (unde se pare că sunt în jur de 2 pacienți pe lună), iar 35 pentru infecțioase. Inițial, Dr. Prișcă era încadrată doar pe Departamentul SIDA. De când au fost făcute restructurări prin care s-au contopit partea de Infecțioase cu Departamentul, doctorița este angajată pe întreaga secție. Fosta șefă de secție și dr. Csak o acuză că nu își face vizitele la pacienți, deși este o obligație a fișei postului, lucru confirmat și de una dintre asistentele cu care am discutat pe secție. De asemenea, surprinzător, dr. Prișcă ne-a recunoscut că în cadrul secției pe care o conduce lucrurile sunt structurate altfel decât în alte secții. Aceasta ne-a spus că motivul pentru care nu își face vizita este că monitorizarea bolnavilor o dezbate în cadrul ședințelor de dimineață.

    Iată ce a scris dr. Csak în reclamația depusă în septembrie: „În anul 2011 am obținut loc de pregătire în rezidențiat la SCJUA, secția BIA impreuna cu alte 2 colege. În toți cei 4 ani de rezidențiat, doamna Conferențiar Dr. Mirandolina Prișcă nu a participat niciodată la vizita medicală (…) nu a ținut nici un curs, nu ne-a învățat niciodată nici o procedură, nu a participat deloc la formarea noastră. De asemenea, în cei 2 ani și jumătate de când conduce secția, doamna Conferențiar Dr Mirandolina Prișcă nu a consultat nici un bolnav cu patologie infecțioasă internat pe cele 35 de paturi”. Deși recunoaște că nu face vizitele, în ceea ce privește acuzația că nu își susține cursurile, dr. Prișcă neagă complet. Ne-a explicat că, fiind cadru universitar, și-a concentrat eforturile pe formarea studenților care veneau în practică în spital și că, într-adevăr, astfel nu și-a mai îndreptat atenția către formarea medicilor rezidenți de pe secție, având încredere în pregătirea lor.

    De parcă lucrurile nu sunt destul de complicate… intră în scenă un nou personaj, o asistentă cu atitudine „de spartan”

    Dintre toate nemulțumirile, cea cu urmări a fost atitudinea asistentei medicale G.V. care a determinat-o pe dr. Csak să-și dea complet demisia din spital. În plângerea scrisă pe care dr. Csak a făcut-o în septembrie, o acuză pe asistentă, printre altele, că ar fi recoltat incorect și incomplet analize greșite sau că ar fi administrat, prin proprie decizie, unui pacient cu tensiunea foarte mică, Furosemid (medicament care scade și mai mult tensiunea). De fiecare dată când a confruntat-o, asistenta ar fi început să urle și să vorbească vulgar. Atitudinea arțăgoasă a asistentei față de personalul medical ne-a fost confirmată și de o colegă de-a ei, iar G.V. ne-a recunoscut chiar ea că are tendința de a vorbi cu un ton ridicat, însă a negat complet acuzațiile despre prescrierea medicamentelor.

    Abaterea asistentei nu a rămas totuși neobservată și a fost dezbătută în cadrul unei ședințe din septembrie unde dr. Prișcă a sugerat ca sancțiune mutarea ei pe o altă secție. Celelalte asistente au opinat că nu este necesară mutarea, deoarece au nevoie de personal, astfel că nu s-a mai luat nicio măsură, mai ales că acuzațiile nu ar fi avut dovezi scrise, în afară de referatul redactat de dr. Melinda Csak. Toată această atmosferă, în mod special altercația cu G.V., a determinat-o însă pe dr.Csak să își dea demisia.

    La ora actuală sunt 3 posturi vacante de medic la secția respectivă.

    Mai mult, aflată în prag de pensie, doctorița M.N. (fosta șefă de secție în perioada în care dr. Prișcă era manager) ne-a spus că inițial a vrut să mai lucreze încă un an, dar observând toate neregulile care se petrec acolo, a decis să-și grăbească plecarea. „Lucrurule s-au stricat rău de tot. Decât să mă duc în atmosfera asta, mai bine mă pensionez. Am simțit că îmi încalc un principiu dacă continui să mă amestec în noroiul ăla. Mi se părea imoral să continui. Totul e tras de sfori acolo”, ne-a spus aceasta.

    Nemulțumirile principale pe care ni le-a subliniat sunt că „nu se distribuie corect numărul de gărzi”, că „Dr. Prișcă ocupă un post a căror atribuții nu le onorează” și că „Dr. Jifcovici ocupă un post care ar putea fi ocupat de cineva mai capabil și cu o reputație nepătată”. Toate nemulțumirile pe care le-am relatat și noi în articol au fost trimise de aceasta conducerii Spitalului Județean, Direcției de Sănătate Publică Arad, Comisiei de Etică și Comisiei de Disciplină a SCJUA, Consiliului Județean Arad și Colegiului Medicilor.

    Dr. Csak a ținut și ea să aducă în atenția conducerii Spitalului Județean nemulțumirile pe care le-a resimțit în ultimul timp pe secție:

    „(…)Doamna Conferențiar Dr. Mirandolina Prișcă o susține din motive cunoscute doar de către dânsa pe asistenta G.V., deși aceasta nu își îndeplinește atribuțiile din fișa postului, această asistentă a expus în nenumărate rânduri evoluția bolnavilor internați pe secție”, se arată în sesizarea semnată de dr. Melinda Csak, depusă conducerii spitalului.

    Aceasta ne-a explicat de ce a dorit neapărat să aducă și în atenția presei situația:

    Am ținut neapărat să lucrez pe secție, că așa se formează un medic, trebuie să ai exercițiu. Dar nu am mai putut continua în atmosfera aia! M-au dus la disperare! Nu mai vreau să mă întorc pentru că ce e acolo e groaznic, e foarte grav ce se întâmplă, să nu te asculte, am martori când am fost înjurată și amenințată. Numai piedici… vreau doar să afle și ceilalți medici care vor veni din urmă. Adică, să protejezi asistenta care pune în pericol bolnavii și să persecuți medicul care protejează bolnavul. Asistenta asta vorbea peste mine când consultam bolnavii, m-a dus la disperare! Eu nu de asta am făcut Medicina ca să acopăr o asistentă care nu își face treaba. Vreau doar să se afle adevărul, eu acolo nu mă mai întorc!, ne-a declarat dr. Melinda Csak.

    Pe mâinile cui rămâne sănătatea noastră…

    În timpul acestor conflicte, nu putem să nu ne gândim la situația alarmantă a personalului de la Boli Infecțioase și în mod special a pacienților aflați acolo. Într-o clădire care se află într-o avansată stare de degradare (un viitor sediu, modern, va mai dura ani de zile până când să fie construit), puținele cadre medicale care vor rămâne se vor descurca cu mare greutate. Majoritatea dintre medici sunt către împlinirea vârstei de pensionare, iar acum, din cele două doctorițe tinere, una și-a dat demisia din motivele exprimate în prezentul articol. Viitorul secției rămâne astfel sub semnul întrebării, mai ales că este un lucru foarte bine știut că medici specialiști în infecțioase sunt foarte greu de găsit.

     

     

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Povestea asta persistă de cateva luni,cunosc bine medicul care face reclamatii la toate forurile pe care le cunoaste.E vorba de inegalabila dr.Mihaela Nica care in ultimi 8 ani lucreaza profund punand umarul la bunul mers a sectie cuibarandu se in biblioteca cu tigara,cafeaua si rezidenta la cateva ore de barfa si masaj.Cand rezidenta nu mai este acceptata pe sectie(amarata făcând munca patriotica)doctorita cu caracter si comportament impecabil se pensioneaza brusc.Asta deoata un adevarat caracter!Apeleaza la voi care gustati din plin toate barfele si scandalurile urbei si isi pune poalele in cap.Defapt nu stiu de ce ma mir,asta e nivelul stimabilei doctorite paracioase.NASOL!

      --18 voturi
      +1
      -1
      • Imediat ce se scrie despre ceva sau cineva apar replici anonime cum ca sunt barfe ale unor paraciosi de serviciu! Toti beneficiarii sistemului de sanatate cunosc aceste probleme si partipriurile sefilor! Lasati certurile si indepliniti actul medical pentru care sunteti platiti!

        +21 voturi
        +1
        -1
      • Acum aveti probleme cu cei care sesizeaza nereguli, dar doctorul penal (a furat din banii statului) cum de mai profeseaza? Ca doar e la pensie. Cum dracu sa sesizam cevace nu merge bine? Tacem si inghitim in sec, sa nu suparam pe cineva. Bagam capul in pamant.

        +12 voturi
        +1
        -1
    2. == CLOACA DE INCOMPETENTZI DE LA INFECTZIOASE == DE PESTE 10 ANI PUTE DE NUMA NUMA ,STIE TATA LUMEA SI DIRECTORUL MEDICAL ACOPERA . == INTR O BUNA ZI SE VA SPARGE BUBA SI O SA SARA PUROIUL PE TAT SPITALUL JUDETZEAN ARAD == VORBA MEDICILOR == DACA NU OPERAM SE CANGRENEAZA TOT == OPERATZI PANA NU E PREA TARZIU == IMAGINEA SE PIERDE INTR O CLIPA ==

      +3 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    7 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.