duminicã, 21 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Alertă de botulism la Timișoara. 11 persoane sunt suspectate, două dintre ele sunt în stare foarte gravă

  de - | 30 ianuarie 2024, 1:57 PM | Regional

  0

  Este alertă la Timișoara acolo unde opt copii cu vârste între 3 și 7 ani au fost internați la spitalul de boli infecțioase cu botulism. Doi dintre ei sunt în stare gravă. Ceilalți șase se simt mai bine, spun medicii care îi îngrijesc.

  În total, 11 copii au fost duși la Spitalul de boli infecțioase. Copiii vin din două familii de asistenți maternali. Încă nu s-a stabilit care e cauza îmbolnăvirii lor, însă sunt bănuieli legate de cârnații primiți de sărbători, când au fost la colindat.

  Doctorul Tudor Ciuhodaru a tras un semnal de alarmă și a explicat care sunt pașii pe care trebuie să îi facem pentru a nu ne infecta cu această toxină. El susține că poate fi luată din alimentele preparate și conservate atât în gospodăriile noastre, cât și în preparatele achiziționate din comerț: „Atenție părinți și bunici! Dacă vedeți o conservă cu capacul bombat aruncați-o fără discuție. Ar trebui să prelucrăm termic minim 10 minute, orice fel de preparat conservat în casă pentru că este risc de botulism alimentar. Boala este rară, dar este letală, iar neurotoxina botulinică este una dintre cele mai puternice toxine bacteriene”.

  Botulismul, deși este o boală rară, este extrem de gravă, fiind provocată de toxina eliberată de o bacterie – neurotoxina bolutinică.

  Omul o poate contracta prin ingestia de alimente contaminate sau dacă o rană deschisă ajunge în contact cu sporii bacteriei botulinice.

  În absența unui tratament rapid instituit, infecția duce la eliberarea unei cantități de toxine botulinice care provoacă paralizie, dificultăți severe de respirație și moarte.

  sursa: Știri pe surse

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.