sâmbãtã, 14 septembrie, 2024

Special Arad Logo

    Aplauzele plătite cu bani publici – o investigație postelectorală pentru alegătorii din Arad, dar în termen pentru instituțiile abilitate

    de Tomck@t | 5 august 2024, 4:24 PM | Investigaţii | Recomandările editorilor

    16

    28 mai 2024. Penultima săptămână din campania electorală pentru alegerile locale din 9 iunie. Partidul aflat la putere în municipiul Arad, PNL, a organizat o adunare de partid în sala Palatului Cultural, invitați fiind membrii și simpatizanții partidului, precum și reprezentanții tuturor instituțiilor subordonate și/sau „partenere” Primăriei – practic, un altfel de membri de partid, doar că majoritatea dintre ei „sub acoperire”.

    Cu titlul „Arad 2024-2028 – Orașul de mâine, o prezentare a viitoarelor proiecte ale Aradului”, pe WhatsApp „a circulat” o invitație la eveniment adresată doar celor „din interior” sau „apropiați”, semnată de primarul Călin Bibarț, cu sigla Primăriei (!), nu cea de partid. Deși nu a fost invitat, Special Arad a fost acolo.

    Dar… surpriză mare! În aceeași zi, în același loc, în același interval orar, Centrul Municipal de Cultură Arad (CMCA), așadar o instituție subordonată chiar Primăriei, a organizat și ea evenimentul „Cultură și Administrație Arădeană – cu tema: Incursiuni în istoria culturală a Aradului”.

    Practic, facem referire la unul și același eveniment, pe care cei de la putere, organizatorii, au încercat să îl ascundă, schimbând doar numele, noi bănuim că pentru a nu bătea la ochi că sunt implicate instituții ale statului și funcționari publici în acțiuni electorale prin care candidatul la Primăria Arad și alți candidați PNL să aibă câștig de imagine.

    Singura legătură cu un presupus „eveniment cultural” (iluzie creată intenționat – veți vedea mai jos de ce) pentru acțiunea la care primarul trimitea invitații a fost prezența conf. univ. dr. Ioan David, al cărui discurs a fost mai degrabă de umplutură în cadrul evenimentului.

    Și ca să vedeți că acțiunea electorală a fost bine pusă la punct, ia citiți ce ordin de serviciu dădea directoarea Centrului Municipal de Cultură Arad, Daniela Pădurean-Andreica, cu privire la participarea la evenimentul de la Palatul Cultural:

    Probabil, obligată de șefii săi direcți, sau poate pur și simplu din obediență, conducerea CMCA a omis în schimb un lucru: este interzis ca funcționarii publici să organizeze sau să participe la reuniuni publice cu caracter politic. Aspect pe care suntem convinși că l-a cunoscut, doar că pur și simplu nu i-a păsat, din moment ce a putut debita și un astfel de document cum e cel de mai sus.

    În documentul de mai sus se poate observa că angajații CMCA au primit ordinul de a executa serviciul de permanență exact între orele 18:30 – 20:30, adică intervalul orar al „marii adunări PNL”.

    De unde până unde sigla Primăriei pe invitația lui Bibarț?

    WhatsApp Image 2024 07 04 at 11.22.45

    Dacă angajații CMCA au fost convocați la un așa-zis eveniment cultural, funcționarii publici din Primărie și din instituțiile subordonate au fost „momiți” la un așa-zis eveniment organizat de Primărie.

    Nu este prima oară când primarul Călin Bibarț își promovează electoral mandatul cu sigla Primăriei, așa cum a procedat cu invitația atașată mai sus. În luna aprilie a acestui an, înainte de startul oficial al campaniei electorale, Călin Bibarț a apărut în mai multe afișe electorale în care nu a folosit sigla partidului său, ci sigla Primăriei Municipiului Arad – vezi aici.

    Așadar, ca să fim cât se poate de clari, în data de 28 mai, „evenimentul cultural-administrativ” din sala Palatului Cultural a fost, de fapt, un eveniment 100% electoral, în plină campanie electorală. În fapt, a fost o lansare de candidatură a primarului și a consilierilor săi locali.

    444485514 997267571770689 633355265678957386 n

    Tocmai primarul Călin Bibarț a publicat pozele de la această adunare pe contul său de Facebook, cu codul de mandatar financiar 21240015.

    postare fb bibart
    (În cazul în care postarea pe Facebook va fi ștearsă, am arhivat link-ul aici)

    Cine a plătit evenimentul?

    Evenimentul din 28 mai a fost plătit de PNL Arad.

    Mai exact, chiria sălii Palatului Cultural a fost achitată de partid, iar banii, având în vedere că vorbim de campanie electorală, decontați ulterior de statul român. Plata a fost achitată deja, după cum se poate observa în extrasul de cont emis de Trezoreria Municipiului Arad (1000 lei – taxa standard de chirie a sălii Filarmonicii pentru astfel de evenimente). Și atunci, despre ce organizare vorbește directoarea CMCA în decizia dată angajaților?

    Extras cont Filarmonica din 07.06.2024 OK

    Legea electorală permite organizarea întâlnirilor cu alegătorii inclusiv în case de cultură și este firesc ca organizatorul întâlnirilor să fie candidatul, respectiv partidul din care face parte.

    În niciun caz Primăria sau vreo instituție subordonată Primăriei, cum este Centrul Municipal de Cultură.

    În decizia semnată de directorul executiv, Daniela Pădurean-Andreica, sunt stipulate o serie de prevederi legale din Codul Muncii, Regulamentul de Ordine Interioară și Hotărâri ale Consiliului Local Municipal privind durata timpului de muncă și obligațiile serviciului public de interes local CMCA…

    …dar se ignoră complet ARTICOLUL 436 din Codul Administrativ, „Interdicţii şi limitări în ceea ce priveşte implicarea în activitatea politică”, care stipulează că:

    (…) (2) Funcţionarii publici au obligaţia ca, în exercitarea atribuţiilor ce le revin, să se abţină de la exprimarea sau manifestarea publică a convingerilor şi preferinţelor lor politice, să nu favorizeze vreun partid politic sau vreo organizaţie căreia îi este aplicabil acelaşi regim juridic ca şi partidelor politice.

    (3) În exercitarea funcţiei publice, funcţionarilor publici le este interzis:

    (…)

    b) să furnizeze sprijin logistic candidaţilor la funcţii de demnitate publică;

    c) să afişeze, în cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice, însemne ori obiecte inscripţionate cu sigla şi/sau denumirea partidelor politice, ale organizaţiilor cărora le este aplicabil acelaşi regim juridic ca şi partidelor politice, ale fundaţiilor sau asociaţiilor care funcţionează pe lângă partidele politice, ale candidaţilor acestora, precum şi ale candidaţilor independenţi;

    d) să se servească de actele pe care le îndeplinesc în exercitarea atribuţiilor de serviciu pentru a-şi exprima sau manifesta convingerile politice;

    e) să participe la reuniuni publice cu caracter politic pe durata timpului de lucru.

    Aceste prevederi ale Codului Administrativ apar inclusiv în „Regulamentul de Ordine Interioară” al Centrului Municipal de Cultură Arad, la ART.8. (1).

    Abatere disciplinară… sau chiar mai mult?

    Cum am arătat mai sus, conform Codului Administrativ, funcționarii publici „au obligaţia ca, în exercitarea atribuţiilor ce le revin, să se abţină de la exprimarea sau manifestarea publică a convingerilor şi preferinţelor lor politice, să nu favorizeze vreun partid politic”.

    Conform Articolului 492 – Răspunderea administrativ-disciplinară din Codul Administrativ, această faptă constituie automat abatere disciplinară şi atrage răspunderea administrativ-disciplinară.

    Dar fapta s-ar putea să fie chiar mai gravă de atât.

    Prin dispoziția pe care a dat-o în scris, directoarea CMCA s-ar putea afla în incompatibilitate pentru instigare la încălcarea interdicțiilor din Codul Administrativ, fapt care trebuie verificat de Agenția Națională de Integritate (ANI).

    Obligați să participe, în afara orelor de serviciu, la un eveniment politic mascat cu un eveniment cultural, funcționarii publici din cadrul Centrului Municipal de Cultură au fost puși în situația, de către conducerea instituției, să încalce, cu toții, Codul Administrativ. Însă cu recuperare de ore suplimentare, adică PLĂTITE ULTERIOR DIN BANI PUBLICI.

    Ne întrebăm dacă nu cumva această faptă se supune Articolului 297 din Noul Cod Penal – Abuzul în serviciu / Infracţiuni de serviciu, care prevede următoarele:

    Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

    …ori Articolului 298 – Neglijența în serviciu, care prevede:

    Încălcarea din culpă de către un funcționar public a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, dacă prin acestea se cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.

    Interesul legitim al persoanelor juridice (angajații CMCA convocați la eveniment) fiind în acest caz dreptul de a refuza să participe la un eveniment politic. Asta dacă ar fi știut că vor participa la un eveniment politic…

    Este cât se poate de clar că participarea la un eveniment politic nu îndeplinește atribuțiile funcționarilor publici din cadrul Centrului Municipal de Cultură.

    Nici măcar în afara timpului serviciului, din moment ce în Decizia nr. 26 din 27.05.2024 a CMCA (prin care a convocat angajații la „serviciul de permanență”) se invocă Codul Muncii, art. 112 – 123, în care se stipulează că:

    (1) Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.
    (2) În aceste condiţii salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru (ART. 122).

    Sigur, s-ar putea ca, până în acest moment, directoarea să nu fi aprobat, așa cum spune în ordin, nicio oră suplimentară, așa încât prejudiciul să nu fie creat. Însă aceasta este deja treaba autorităților abilitate să verifice.

    Ce spune directoarea Daniela Pădurean-Andreica

    Am contactat-o telefonic pe Daniela Pădurean-Andreica, directorul executiv al Centrului Municipal de Cultură Arad și am întrebat-o cum comentează faptul că evenimentul intitulat „Cultură și Administrație Arădeană cu tema: Incursiuni în istoria culturală a Aradului” din 28 mai a fost, de fapt, un eveniment politic?

    Ar mai fi fost și alte întrebări (în baza cărei legi a obligat angajații să participe? Cine i-a cerut să co-organizeze evenimentul? Cui s-a adresat evenimentul și cine au fost invitații?)… însă Daniela Pădurean-Andreica a întrerupt discuția, susținând că refuză afirmația că a fost un eveniment politic și a cerut să-i adresăm întrebările mai degrabă în scris. Am făcut acest lucru și chiar în acea zi, după câteva ore, a venit și punctul oficial de vedere al Centrului Municipal de Cultură, respectiv al doamnei Pădurean-Andreica, după cum urmează:

    „Urmare solicitării dumneavoastră comunicată pe adresa de e-mail a instituției, prin prezenta vă comunicăm că evenimentul la care faceți referire nu a fost organizat de către instituția noastră, drept urmare, vă sugerăm să vă adresați organizatorului.

    Participarea unor angajați ai Centrului Municipal de Cultură la eveniment, a fost legată de prezentarea făcută de către domnul conf. univ. dr. Ioan David, directorul Bibliotecii Academiei Române, Filiala Timișoara, care a susținut prelegerea cu titlul «Cultură și Administrație Arădeană – Incursiuni în istoria culturală a Aradului». Tematica abordată a fost o oportunitate de dezvoltare profesională și completare a cunoștințelor de specialitate a angajaților instituției noastre.

    Având în vedere rolul Centrului Municipal de Cultură Arad, acela de a promova și susține sectorul cultural arădean, considerăm că prezența noastră a fost una firească”.

    Cu alte cuvinte,

    Directoarea CMCA susține că nu a organizat evenimentul politic, ci evenimentul paralel, cel „cultural-administrativ”. Ceea ce indică și documentele obținute de Special Arad. Doar că această „diversiune” nu exclude faptul că angajații CMCA au fost astfel obligați să participe inclusiv la evenimentul politic, desfășurat „în paralel”. O mare minciună. De fapt, a fost un singur eveniment, nu două. Și au vrut să mascheze totul tocmai fiindcă știau că s-ar putea ca la un moment dat o să fie luați la întrebări.

    Se pune întrebarea: practic, ce anume a organizat CMCA în evenimentul „Cultură și Administrație Arădeană – Incursiuni în istoria culturală a Aradului”? Pentru că invitatul, conf. univ. dr. Ioan David nu apare pe SEAP ca fiind plătit în vreun fel pentru participare (nici cazare, nici transport sau servicii de masă).

    Programul „cultural-administrativ”, discursul conferențiarului univ. dr. Ioan David, oricum nu a durat decât cca. 20 de minute. Iar sigla PNL a fost afișată la eveniment chiar înainte de discursul conferențiarului (!).

    În plus, dacă CMCA a organizat un eveniment separat, așa cum susține directoarea Daniela Pădurean-Andreica, cum de nu CMCA a fost instituția care a plătit chiria sălii pentru acea zi, ci PNL?

    Din ce am aflat pe surse, „buna desfășurare a evenimentului” a însemnat pentru angajații CMCA doar aducerea în holul Palatului Cultural a unor flacoane de apă (pe care CMCA le avea în depozit, cumpărate pentru un alt eveniment). Și aplauzele frenetice. Da, frenetice, fiindcă pentru asta au fost obligați angajații CMCA să meargă la un eveniment electoral: pentru multe aplauze! Iar pentru asta, statul – sau conducerea CMCA mai bine spus – s-a obligat să le ofere ore libere plătite, adică plata de la stat a aplauzelor lor politice.

    Nu în ultimul rând, la scurt timp după ce directoarea Daniela Pădurean-Andreica a fost contactată și luată la întrebări de Special Arad (în data de 31 iulie), directoarea CMCA a dat buzna la pupitrul primarului, în pauza unei ședințe de Consiliu Local Municipal.

    Nu știm despre ce au discutat, dar din mimica celor doi ne dăm seama că agitația era mare. Urmăriți-l fiindcă face toți banii gestica și mimica celor doi:

    Pentru conformitate, iată:

    CUM A DECURS „EVENIMENTUL CULTURAL-ADMINISTRATIV-POLITIC”

    Înainte să înceapă întregul eveniment contopit, cu două titluri diferite, pe un ecran montat în spatele scenei s-a afișat o singură imagine: sigla PNL.

    Aplauzele plătite cu bani publici – o investigație post electorală pentru alegători (1)

    Apoi a început evenimentul, cu latura culturală bifată: conf. univ. dr. Ioan David a ținut un discurs cu titlul „Incursiuni în istoria culturală a Aradului”, ascultat cu „mare interes” de cei prezenți. Inclusiv invitații primarului Călin Bibarț, toată „crema” penelistă locală și reprezentanții instituțiilor publice subordonate Primăriei.

    Aplauzele plătite cu bani publici – o investigație post electorală pentru alegători (5)
    Aplauzele plătite cu bani publici – o investigație post electorală pentru alegători (6)
    Aplauzele plătite cu bani publici – o investigație post electorală pentru alegători (2)
    Aplauzele plătite cu bani publici – o investigație post electorală pentru alegători (3)

    Conferențiarul nu a fost lăsat să-și termine discursul, fiind întrerupt la un moment dat de prezentatorul evenimentului, Kristian Varjasi. A primit o diplomă de la primarul Călin Bibarț și a coborât de pe scenă. După care a început tema principală a „evenimentului cultural-administrativ”. Bineînțeles, cu sigla PNL afișată din nou pe ecran.

    Cu un slide-show pregătit și etalat cu mândrie pe ecran, primarul Călin Bibarț a prezentat radiografia politică și administrativă a mandatului său (analizând fiecare promisiune de pe pliantul electoral din 2020) și proiectul său electoral pentru următorii 4 ani. Mai mult, la finalul evenimentului de mare angajament „cultural-administrativ” au fost prezentați pe scenă și viitorii consilieri locali. Doar cei din PNL, desigur.

    Aplauzele plătite cu bani publici – o investigație post electorală pentru alegători (4)

    De asemenea, Gheorghe Falcă a ținut să sublinieze că el a fost cel care i-a propus lui Călin Bibarț să organizeze această adunare. „Eu l-am rugat pe domnul Bibarț să facem această prezentare, pentru că un oraș se construiește cărămidă cu cărămidă. Ați văzut istoria, contribuția și vedem viitorul”.

    Pesemne, „Administrația PNL” era încă de atunci foarte sigură de șansele de câștig la alegerile care urmau să se desfășoare pe 9 iunie.

    O demonstrație de forță politică, o baie de mulțime cu aplauze din inerție și obligație, un test de fidelitate a bugetarilor și nu numai față de „partidul unic în Arad”, un memento pentru funcționari și simpatizanți despre „cine votăm în continuare” și „cine sunt șefii în Arad, în continuare”. Asta a fost, cu alte cuvinte, evenimentul lui Bibarț anunțat cu sigla Primăriei și evenimentul contopit, supranumit de CMCA – a se înțelege intitulat de fațadă – „Cultură și Administrație Arădeană – cu tema: Incursiuni în istoria culturală a Aradului”.

    Aplauzele plătite cu bani publici – o investigație post electorală pentru alegători (7)
    Aplauzele plătite cu bani publici – o investigație post electorală pentru alegători (8)
    Aplauzele plătite cu bani publici – o investigație post electorală pentru alegători (9)
    Aplauzele plătite cu bani publici – o investigație post electorală pentru alegători (11)

    S-a aplaudat mult. Și se va aplauda mult (și) în următorii 4 ani, căci – s-a văzut după alegerile ulterioare, din 9 iunie – totul a mers pe plan cultural-administrativ așa cum a fost organizat acest eveniment:

    În Arad, a rămas în vigoare CULTURA ADMINISTRATIV-POLITICĂ PNL.

    Investigația de presă pe care am realizat-o surprinde un eveniment electoral în care s-au folosit „tehnici și metode” de partid comunist. Maniera în care a procedat candidatul, partidul aflat la putere și directorul susținut politic de către acest partid nu trebuie să mire pe nimeni. Se întâmplă peste tot în România. În aproape toate localitățile din țară sau județul Arad, indiferent de partidul aflat la putere „loco”. Acesta este sistemul. Sistemul te urcă și, tot el, cum bine știe doamna Andreica, te coboară dacă nu respecți ordinele și dacă nu ești, cum spuneam, obedient.

    Așadar, nimic nou cu aceste aplauze. Nimic nou că un partid duce funcționarii publici la un eveniment politic și îi transformă în aplaudaci. Fiindcă, până la urmă, așa cum ușor se poate constata din comportamentul celor implicați mai sus, nu contează meritocrația absolut deloc. Contează, în context, câte baxuri de apă ai cărat și cât de tare te dor palmele de la aplauze. Și, în general, îi doare tare pe mulți fiindcă… sunt plătite. De statul român, adică de fiecare dintre noi.

    •  Citește și: CMCA contraatacă cu solicitări GDPR și… o nouă obligație de serviciu de mintea copiilor · Special Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Pai comunistii erau mici copilasi in organizarea unor asemenea ,maifestari; jigodiile politice aflate azi la putere nu se sfiesc sa recurga la orice mijloc pentru a-si prelungi pozitia de putere,dar eforturile sunt prea mari fata de nivelul intelectual prezentat de aradeni,care voteaza ca oile ;iar dobitocii de partid,pentru bani ar face ceva si cu mama lor,numai sa vina banu de la stat; mai o spaga,mai un favor facut „dezinteresat”vreunei rude sau lingau,daca nu curge,pic; asta e politica aradeana,iar la nivel national se aplica un coeficient de circa 1000.

      +165 voturi
      +1
      -1
    2. Felicitări pentru investigație!
      Diversiune pe bani publici marca CMCA.
      Tartorii Aradului demonstrează ce este mai infect în societatea românească slugărnicia și condusul prin frica de a-și pierde privilegiile.
      Oamenii ăștia sunt atât de bolnavi după putere, bani și influență încât sunt putrezi pe interior.
      Au atât de mult tupeu încât nici nu se mai ascund au scris direct pe scaun fiecare instituție ce trebuie să îi aplaude.
      De asta pleacă românii din țară:
      De Scârbă! Justiția nu există!
      Nu m-aș mira, să nu fi avut și justiția o coală A4 lipită pe vreun scaun.

      +165 voturi
      +1
      -1
    3. ==FANARIHOTZII SI SLUGILE LOR CRETINE . == SCARBA MI E == PRESEDINTELE BULGARIEI SPUNEA ACU 6 ANI == PRIN INCOMPETENTZA ,NESIMTZIRE SI CORUPTZIE BUGETARUL A AJUNS CEL MAI MARE DUSMAN AL ACESTEI NATZIUNI == RESPEKT DOMNULE PRESEDINTE ==

      +14 voturi
      +1
      -1
    4. Sunt mai presus de lege,știu că nu li se poate întâmpla nimic! Chestiunea cu cărămidă cu cărămidă e valabilă dar în sens invers tot ce au făcut anteriorii voi distrugeți!Exact ce spunea Djuvara,nativ noi ca popor avem un har de a distruge ce au ridicat înaintașii noștri.Cu atâția entectuali PNL probabil sa trasat linia directoare ,viziunea abulico-apocaliptica care ni se impune de la Brucles,și pe care majoritatea reprezentanților noștri o votează cu ochii legați. Bravo new world!

      +13 voturi
      +1
      -1
    5. Plangere penala la 112. Declanseaza o procedura care nu mai poate fi stopata ci obliga la verificare si obliga la generarea unui raport. Stabileste o responsabilitate. Fara o plangere oficiala care sa reprezinte act de sesizare totul va ramane la nivel de stire mondena, la fel ca scandalul cu Bulbuc.

      +9 voturi
      +1
      -1
    6. Cumva pe langa subiect, dar tot la subiect, căci spatiile sunt administrate tot de Centrul Municipal de Cultura.

      Ce se mai aude de Cinema Dacia? Bun, pizzeria a dispărut de acolo, dar biserica nu a redevenit cinema așa cum cere legea. Parca așa se spunea acum un an de zile că vor fi proiectate filme.

      Dar de Cinema Studio ce se mai stie? De cinema Gai, Grădiște cine a mai auzit ceva de proiectii in interior? De ce sunt ținute la limita supraviețuirii aceste cinematografe?!

      +7 voturi
      +1
      -1
    7. Inainte de a publica acest articol,ma intreb,de ce nu ati gasit un cititor pe buze,care sa talmaceasca ce au vorbit Bibi si Andreica,ca pareau tare speriati si agitati.Nici de acum inainte nu e tarziu.Cred ca aceasta discutie facea din acest articol o bomba de presa.Din cei 15-16 angajati ai CMCA,la un control riguros facut de organele competente,jumatate vor spune exact despre neregulile si abuzurile din aceasta institutie.Spuneti fratilor ce aveti pe suflet,caci dupa 10-15 ani,copiii vostrii va vor scuipa in fata,oricum nu cred ca spuneti in acest moment cu mandrie locul de munca unde va desfasurati activitatea.

      +10 voturi
      +1
      -1
    8. Pe votaci nu ii interesează asta , doar micii și berea
      Că asta fac șmecherii pe spatele lor de 20 de ani nu e curios nimeni ,ce le pasa lor egal sa mance un mic o bere si dupa fac foame 4 ani .
      Ce daca Aradul arata că un sat.

      +7 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    7 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.