Cantina municipală Arad, paravan pentru afacerea privată a directoarei Szucs. Angajații statului, mână de lucru la firma managerului!
Singurul dintre directorii Primăriei Arad care nu avea declarația de avere făcută publică este Mariana Georgeta Szucs, șefa de la Cantina municipală Arad – centrul social. Directoarea ne-a transmis inițial, prin purtătorul de cuvânt al Primăriei, că nu este obligată să o facă publică, să ne-o pună la dispoziție deoarece, chipurile, este angajată cu contract.
În fața acestui refuz (nejustificat, în opinia noastră) din 22 august, ne-am pus întrebarea firească: cât de multe mai are (deja știam câte ceva, veți vedea mai jos ce) de ascuns Mariana Szucs, din moment ce refuză cu asemenea îndârjire să își pună la dispoziția, nu nouă, ci cetățenilor al căror angajat este, la Primăria Arad, datele din declarația de avere? (fiind director de instituție publică, declarația e obligatorie, indiferent de tipul de contract, vezi legea 176 /2010, punctele 31 și 36).
E greu de crezut că există vreun om, ca să nu vorbim doar despre jurnaliști, care să nu aibă anumite bănuieli în momentul în care se confruntă cu o asemenea reacție, un refuz la o cerere banală în baza legii.
Unele certitudini, cum spuneam, le aveam dinainte, nu cu mult timp, putem spune: din momentul în care, așa cum o facem zilnic, am verificat achizițiile publice de pe SEAP, iar numele directoarei a apărut în dreptul unei achiziții, fapt ce a declanșat investigația noastră de presă.
În 21 august 2024,
„răsfoind” licitațiile publice, așa cum facem cu o anumită periodicitate și așa cum am descoperit „Rețeaua Bulbuc”, am citit că la două dintre evenimentele organizate în cadrul Zilelor Aradului, „Serata Seniorilor” și „Ziua Administratorului” (sau „Sărbătoarea Asociațiilor de Proprietari” cum este denumirea de pe SEAP a aceluiași eveniment), serviciile de catering solicitate de Centrul Municipal de Cultură au fost achiziționate de o singură societate, MISDAR LUX. Pentru ambele evenimente urma să încaseze, în total, aproximativ 15.000 de lei.
Intrând pe achiziție, ne-a sărit în ochi imediat un nume. La e-mailul persoanei de contact, din partea societății, așa cum se poate observa în imagine, apărea o anumită Mariana Szucs.
Ne-am întrebat, ca atare, dacă nu vorbim cumva chiar de directoarea de la Cantina Municipală? Şi ne-am mai întrebat de ce să facă, de Zilele Aradului, catering o firmă privată, când Primăria Arad are o cantină, pe care o finanțează, care ar putea face asta? Am simţit în același timp că ceva nu este în regulă. Nu avea cum să fie o atât de mare coincidență de nume: directoarea de la Cantina Municipală din Arad să nu fie aceeași persoană cu reprezentanta societății comerciale care se ocupă cu alimentația publică.
Am verificat și am văzut că un anumit Mihai Szucs deține firma. Și, aproape imediat (grație, Facebook), am aflat că acesta este soțul directoarei de la Cantina Municipală Arad. La numărul de telefon din anunțul achiziției de pe SEAP apare însă numărul de telefon personal al Marianei Szucs.
Ziua Administratorului urma să se desfășoare peste doar trei ore, la Ștrandul Neptun.
Serata Seniorilor o „rataserăm”. Avusese loc cu o zi înainte, dar cel de-al doilea eveniment nu ne-a scăpat. Ne-am organizat rapid.
Am bănuit imediat că se întâmplă ceva și că societatea MISDAR LUX și Cantina Municipală sunt parte a aceleiași afaceri…
Ne-am împărțit sarcinile, unul direct la sediul Cantinei Municipale (nici nu ne-am gândit să mergem la sediul firmei MISDAR LUX, unde ar fi trebuit să fie bucătăria pentru catering şi bine am făcut) și celălalt la Ștrandul Neptun, la locul unde urma să se desfășoare sărbătoarea pentru „cumpărare de voturi ”– pentru că nu credem că a fost vorba de altceva – dar și la terasa despre care știam de ceva timp că e administrată de Mariana Szucs.
Canicula din 21 august și liniștea din spatele Cantinei Municipale nu prevesteau „minunea”
În momentul în care am parcat pe strada Aviator Georgescu, aflată în spatele Cantinei, și unde era normal să fie mașinile instituției (fiindcă pe principală, în parcare, nu era nicio mașină iar uşa era închisă, probabil pentru musafiri nepoftiți), ne-am amintit de niște dezvăluiri făcute de presa centrală în urmă cu câțiva ani, atunci când angajații unei cantine publice au fost filmați cum plecau acasă cu sacoșele încărcate cu mâncare.
Am verificat ușa din spatele cantinei: deschisă. Două dubițe albe, parcate în curte. Am înaintat printre ele. La un moment dat, ne-a izbit mirosul de sarmale și gălăgia. Se lucra de zor, pe caniculă, la Cantina Municipală Arad. Am intrat, normal, cu camera telefonului pornită. Ne-am zis că avem voie, fiindcă e o instituție publică, condusă de directoarea Mariana Szucs, nu sediul privat al societății MISDAR LUX administrată de soțul directoarei „de la stat”.
Am apucat doar să vedem oalele mari din inox de unde ieșeau mirosurile îmbietoare de sarmale, câteva bucătărese, când am fost interceptați de un domn: „Pe cine căutați?”. Am improvizat: „Pe Marius Tuduce (scuză-ne, Marius), cel care deține restaurantul de pe Bulevard…”. „Nu aici e.” Am continuat: „Am simțit miros de sarmale și am crezut că aici e restaurantul”. „Bine ați simțit, e de sarmale, dar aici e Cantina Municipală”.
Am plecat imediat, ca să nu se prindă că de fapt pe ei îi căutăm, ne-am instalat în mașină, cu tot cu clima pornită, și am așteptat să aflăm unde ajung sarmalele pregătite de angajații Cantinei Municipale Arad.
La trei minute după ce am intrat în mașina aflată la vreo 20 de metri (se poate vedea în video), pe ușă a ieșit o angajată și a scrutat împrejurimile cu privirea. Probabil ne căuta, simțind că ceva nu a fost în regulă cu intrarea noastră în bucătărie.
În timpul cât am așteptat, am găsit pe facebook imaginile filmate de la Ziua Seniorilor, eveniment petrecut cu o zi înainte, la Băile Bidi. Primarul, practic șeful doamnei Mariana Szucs, se lăuda cu evenimentul:
În jurul orei 17:30, cu jumătate de oră înainte de începerea Zilei Administratorului,
s-a deschis poarta mare a sediului Cantinei Municipale Arad, au ieșit cele două mașini de transport albe (se vedea, după cauciucuri, că sunt încărcate), iar în urma lor toți angajații – am numărat cel puțin opt.
Trebuie să vă spunem, în contextul dat, faptul că ulterior acestui moment am verificat și câți angajați are societatea MISDAR LUX: 1 (unu)!
Am plecat în urma lor și da, cele două maşini de transport mergeau la Ștrandul Neptun. Gluma se îngroșa deja. De fapt, dădea pe-afară.
Ne-am deplasat și la terasa de la ștrand, deținută de directoarea Cantinei (ar fi fost culmea ca șefa Cantinei Municipale să nu aibă un restaurant!), însă localul era închis. Apoi, ne-am dus în zona bazinului dezafectat, dinspre intrarea cu podul Decebal, acolo unde era programată Ziua Administratorului.
Exact cu o oră înainte să înceapă evenimentul, la fața locului era directoarea Cantinei Municipale, Mariana Szucs, acompaniată de mai multe femei de la cantină și câțiva angajați de la Centrul Municipal de Cultură. Se pregăteau mesele pe care urma să se dea gratuit mâncarea pentru participanți.
Pe rând, și-au făcut apariția și dubițele pe care le-am filmat în curtea cantinei, din care oamenii au început să scoată diferite coșuri, să le așeze pe mese. Totul coordonat de directoarea Cantinei Municipale, nu de soțul acesteia. Dumneaei le îndruma pe subalternele sale de la cantină, le indica cum să aranjeze produsele și mesele. Au putut fi observate mai multe franzele, apă minerală și plată, bere. Subalternele pregăteau la fața locului și limonadă.
Sarmalele și-au făcut apariția și ele, dar mai târziu, scoase tot din aceleași dubițe venite de la Cantina Municipală, pe la jumătatea evenimentului, când deja era sigur că toată lumea care trebuia să vină a venit: administratori și președinți de asociații de proprietari de la zeci de blocuri din municipiu, veniți cu toții să petreacă împreună cu primarul Călin Bibarț, viceprimarul Lazăr Faur și reprezentanții Uniunii Locale a Asociațiilor Locative (ULAL), de Ziua Administratorului, unde s-au dat pe rând și diplome de „bun gospodar”.
Nu a lipsit cu ocazia evenimentului nici muzica populară, care răsuna din boxe, în timp ce s-a făcut o coadă enormă la mâncare.
„Cine a făcut sarmalele?”, am întrebat-o pe o femeie mai în vârstă, din echipa de la Cantina Municipală, care împărțea mâncarea scoasă anterior din dubițele albe. Ne-a confirmat că sunt făcute (și) de ea, în două zile, câte două ore pe zi. Unde? Nu ne-a mai spus, dar am demonstrat cum le-au adus cu dubițele de la Cantina Municipală, nu de la sediul firmei plătită pentru asta.
MISDAR LUX, firma familiei Szucs, profit cu doar un singur angajat
Ajunși la redacție, am căutat pe internet numele Marianei Szucs și am găsit-o în zeci, poate sute de ipostaze (fotografii) cu șefii puterii locale, arătând prin aceasta cât de agreată este de mai marii Aradului. L-am găsit și pe soțul său, Mihai Szucs, pozat și el cu „puterea locală”.
„Lux” – ne-am spus ironic, imediat după ce am văzut și obiectul de activitate al societății: 5610 – Restaurante. Care era probabilitatea ca soțul unei directoare de cantină municipală să dețină o societate care să nu se ocupe cu alimentația publică? Iar fima în cauză e cea cu un singur angajat, la care Primăria a plătit „achiziția” sarmalelor făcute în bucătăria Cantinei Municipale. Și nu e prima achiziție de acest fel.
În plus, soțul a mai avut încă o firmă, jumătate din ea, cu un asociat, adică pe soția sa, Mariana Georgeta Szucs: Garant Construct SRL.
Cât de frumos! Soții Szucs, Mariana și Mihai, două firme, una de alimentație publică, cealaltă de construcții. Soțul, cu restaurantul, soția, directoare „la stat”, cu firma de construcții.
Ambele societăți apar cu sediul pe strada Episcopiei, la numărul 29, Ap. 1, Arad, Județ Arad. Ulterior căutărilor noastre informatice, am fost acolo. E un apartament într-o curte, poarta de la intrare, ca la orice societate comercială care se „respectă”, e închisă, iar pe avizier, la numărul 1, apare Mariana Szucs.
Sediul firmei soților Szucs, închis pentru orice curios
După 3 săptămâni de la solicitarea inițială, directoarea s-a răzgândit cu privire la obligația de a avea declarația de avere
Contactată telefonic de Special Arad, în 12 septembrie, directoarea Cantinei Municipale, Mariana Szucs, a susținut că lipsa declarației de avere a fost „dintr-o eroare”, întrucât ar fi fost rămasă în urmă cu specificările legii.
Pe de altă parte, ne-a confirmat că prepararea propriu-zisă a mâncării a fost făcută la cantină: „O firmă privată a cumpărat alimentele și printr-un contract de colaborare cu CMC-ul, cantina i-a ajutat logistic. CMC-ul a plătit doar costul alimentelor și cantina a pregătit logistic și le-a dus acolo, pentru că avem capacitate de a pregăti așa de multă mâncare”. „Știți să ne spuneți cum se numește această firmă?”, am întrebat-o. „Misdar Lux”, ne-a răspuns. „Este cea la care este administrator soțul dumneavoastră”?. „Da”, ne-a confirmat Mariana Szucs.
„Le trec pe firma dumneavoastră și le face soția pe cantină?” / „Da, vorbiți cu ea!”
Pe soțul dumneaei l-am contactat însă prezentându-ne drept administrația unui bloc, arătându-ne interesați de o ofertă de preț pentru sarmalele pe care le-am gustat la Ziua Administratorului. Mihai Szucs nu a putut să ne ajute cu informații însă, susținând că de toate acestea se ocupă soția sa, la Cantina Municipală.
„Domnule Szucs, am fost participant acum 10 zile la ștrand. M-ar interesa și pe mine să comand, avem un chef al vecinilor, m-ar interesa să comand o mie de sarmale. Cu dumneavoastră trebuie să vorbesc, nu?”, l-am întrebat.
„Sunați-o pe Mariana. Pe nevasta mea”.
„Doamna Mariana de la cantină? Cantina mi le face?”
„Da, da, da”, a răspuns rapid.
„Deci cantina mi le face…”.
„E nevasta mea. Și le face pe firmă”.
„Ah, și le trec pe firmă dumneavoastră și le face soția pe cantină?”, am insistat.
„Da, vorbiți cu ea, îi spuneți despre ce e vorba. Eu sunt la țară, ea e în Arad acuma”, ne-a confirmat.
„Și cam cât costă?”, am insistat.
„Nuuu știu. Nu știu, dragă. Cu ea discutați toate astea. Eu-s administrativ. Eu numa semnez și plec”, a spus Mihai Szucs.
„Deci cu dumneavoastră fac contractul și după aia discut cu ea, cu cantina, da?”.
„Da!”, ne-a răspuns Mihai Szucs iar noi am zâmbit: tocmai a confirmat manevrele pe care le face împreună cu soția.
Plata la privat, munca la stat
Niciun personaj dintre cele de mai sus nu e inventat. Toate există și fac parte din societatea românească, din societatea arădeană. Din păcate, furată zi de zi, în detrimentul nostru și al generației viitoare. Mariana Szucs, directoarea de la Cantina Municipală, a gătit sarmale, cu angajații de la stat, în sediul statului, cu ustensilele statului, cu utilitățile statului, pe banii acestuia (adică, din banii colectați de la noi) și le-a vândut tot la stat, profitul păstrându-l doar pentru familie, printr-o firmă cu un singur angajat.
Poate o să vă întrebați de ce publicăm doar acum investigația noastră de presă. Nu o să ne credeți dacă v-am spune că am fost în concedii, așa că o să explicăm că am așteptat ca Mariana Szucs să se răzgândească cu privire la declarația de avere.
Și o întrebare care nu ne dă pace: cum și cu cât îi plătește Mariana Szucs pe angajații Cantinei Municipale, sau cum și în ce mod îi amenință, încât aceștia păstrează tăcerea cu privire la ceea ce se întâmplă?
NOTĂ JURIDICĂ
Mariana Szucs nu este funcționar public şi, insistând pe acest fapt, ne-a sugerat faptul că doar aceștia au obligația de a depune anual declarație de avere și de interese. Așa este, directoarea Szucs nu este funcţionar public, dar, ocupând o funcție de conducere, se încadrează în prevederile Legii 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, art. 1, punctul 31, care spune că au obligația declarării averii și a intereselor „ persoanele cu funcții de conducere și de control, precum și funcționarii publici, inclusiv cei cu statut special, care își desfășoară activitatea în cadrul tuturor autorităților publice centrale ori locale sau, după caz, în cadrul tuturor instituțiilor publice”.
Or, doamna Szucs este persoană cu funcție de conducere într-o instituție publică, în directa subordonare a Consiliului local municipal, conform Organigramei Primăriei. Ca atare, încă așteptăm declaraţia sa de avere, poate direct de la Serviciul Resurse Umane, unde ar trebui depuse declarațiile de avere și de interese.
Comentariile portalului
Asta ne așteaptă pe toți daca vom vota ,pnl.psd, ciuca ,ciolacu și o să ne ia pe toți dracu ( daca mai stam in colonia asta numita (...)
Si la mine s-a blocat la depunerea primului document. Asta undeva la secunda 30. Cine a fost mai lent de 30-35 de secunde nu a mai prins nimic. 1 minut si 26 de (...)
Romani exagereaza ...zice cineva!dar realitatea ca fiecare face ce il taie capul iar ala cu tirul trebuia identificat si amendat asa tot oamenii necajiti vor fi am3ndati hotii (...)