Garduri în loc de copaci. Cei 26 de arbori din vecinătatea Bazei Sportive „Constructorul”, tăiați pentru că stăteau ameninţători la marginea modernizării
Au ales: garduri în loc de copaci. Totul pentru modernizarea Bazei Sportive „Constructorul”, o investiţie care, desigur, merită lăudată. Decizia a fost luată la solicitarea Universității de Vest Vasile Goldiș Arad, care deține în proprietate baza, cu încuviințarea Primăriei Arad și acordul Agenției pentru Protecția Mediului Arad.
Solicitarea de tăiere a 26 de copaci a fost transmisă Primăriei Arad în luna martie, iar în luna iunie aceștia au fost tăiați. Nicio informare publică nu a fost făcută în momentul tăierii arborilor. Niciun anunț de lucrări nu și-a făcut loc în spațiul public și nici în zona bazei sportive. Zona a intrat într-un amplu proces de modernizare, dar niciun panou informativ nu e de găsit aici pe acestă temă, care să indice, aşa cum cere legea, autorizația în baza căreia se fac lucrările și durata lor.
A căutat printre certificatele de urbanism eliberate de Primăria Arad de-a lungul anilor 2024 și 2023, dar nu am găsit o astfel de autorizaţie. Dacă nu am ratat-o noi, e posibil ca ea să fi fost cerută în anii anteriori, poate chiar la momentul la care situația terenurilor de aici (UVVG era proprietar al clădirilor de mult, dar cu terenurile problemele deveniseră complicate), s-a clarificat, în septembrie 2021.
Atunci CLM propunea darea în folosință gratuită a terenul în suprafață de 9.664 de mp, cu o valoare de inventar de 7.596.996 de lei, iar UVVG putea să treacă la modernizarea sa pe bani universitari, cu toate că universitatea susținea atunci că încă din 2000 este şi proprietara clădirilor, nu doar a terenurilor (cumpărate de SC Constar SA). Aceste încurcături nu fac, însă, obiectul materialului nostru.
Dincolo de mutările din acte, care mai toate aveau de a face cu modernizarea bazei sportive, promisă dar nerealizată, transparența a lipsit în zonă.
(Niciun afiș nu face referire la lucrările ce au loc la Baza Sportivă „Constructorul”)
De transparență a ținut cont, însă, Primăria Arad când am cerut informații pe subiectul „Constructorul”. A fost nevoie, ce-i drept, de aproape toate cele 30 de zile oferite de lege pentru a primi un răspuns oficial de la Municipalitate. Un răspuns legat de cine a cerut tăierea arborilor din imediata vecinătate a Bazei Sportive „Constructorul”, câţi copaci au fost eliminaţi din peisaj şi câţi doar toaletaţi, care este motivul tăierii arborilor şi care sunt lucrările care se vor executa acolo.
La momentul tăierii arborilor şi a transformării bruşte a unuia dintre terenurile de acolo în parcare, am adresat întrebările de mai sus executivului local. A fost nevoie de o cerere formulată pe legea liberului acces la informaţii de interes public (Legea 544/2001) şi de aproape 30 de zile pentru a primi aceste informaţii. Mai exact, cererea a fost înregistrată pe 9 iulie 2024, iar răspunsul oficial a venit pe 2 august 2024.
Între timp, de la momentul la care Special Arad a scris despre transformarea bazei sportive în parcare și mai apoi despre intențiile UVVG aici, parcarea a dispărut, lucrările de modernizare au început, iar acum se poate vedea terenul de fotbal sintetic care a luat locul betoanelor.
(Așa arăta terenul de fotbal al UVVG la început de iulie)
(Așa arată astăzi același teren, după modernizarea executată la comanda UVVG)
Gardurile și modernizarea, motivul tăierii arborilor
În răspunsul primit de la Primărie am aflat că arborii au fost tăiaţi la cererea UVVG, deşi la momentul aparţiei materialului privind parcarea creată ad-hoc pe terenul de acolo, universitatea lăsa să se înţeleagă doar că Primăria a procedat corect.
Răspunsul de acum nu lasă loc de echivoc:
„Decizia pentru tăierea arborilor amplasați în vecinătatea Bazei Sportive <Constructorul> Arad a fost luată de către comisia internă a Primăriei Municipiului Arad (Comisia de stabilire a stării de sănătate a arborilor amplasați pe domeniul public al UAT Municipiul Arad), la inițiativa și conform solicitării formulate de Universitatea de Vest <Vasile Goldiș> Arad prin Adresa Nr. 188/15.03.2023, înregistrată la Primăria Municipiului Arad sub Nr. 22.208/16.03.2023, precum și a întâlnirilor la fața locului cu reprezentanții celor două instituții.
În fapt, Universitatea de Vest <Vasile Goldiș> Arad a motivat necesitatea tăierii de arbori din zona supusă atenției pentru a demara și executa lucrări de amenajare a terenului de fotbal și a curții bazei sportive, dat fiind faptul că acest teren este folosit ca bază materială pentru disciplina Educație fizică și sport, pe durata funcționării Departamentului de Educație Fizică și Sport (Facultatea de Științe Socio-Umane și Educație Fizică și Sport)”.
(Au fost eliminați pentru că au fost prea aproape de baza sportivă)
Nu boala, ci limita de proprietate i-a scos pe copaci din peisaj
Erau bolnavi copacii respectivi? Au fost scanați? Experții au decis că sunt cu probleme?, au fost întrebările noastre fireşti.
Nu, nu erau neapărat bolnavi, dar erau lipiţi de gardurile bazei sportive. Mulţi dintre ei nu erau lângă noul teren de fotbal, ci în vecinătatea terenurilor de tenis. Dar, cum aceştia erau în vârstă, se spune, iar la orice furtună puternică exista riscul să cadă peste terenurile de sport (un risc care există în cazul oricărui copac când vorbim de furtuni serioase, risc care poartă și un nume – forță majoră), decizia a fost nu doar uşoară, în viziunea Primăriei, ci perfect justificată.
„Arborii din zona Bazei Sportive <Constructorul> au fost tăiați din următoarele motive principale: o parte dintre acești arbori (în speță, arborii din specia Plop) se aflau amplasați pe limita de împrejmuire a proprietății, respectiv în exteriorul Bazei Sportive <Constructorul>, afectând structura gardului existent și implicit eventualele lucrări de reabilitare a acestuia.
De asemenea, aceștia erau încărcați de lăstari lacomi îmbătrâniți (pentru care, în orice caz, măsura îndepărtării prin toaletare nu reprezenta o soluție optimă întrucât determina crearea de scorburi, crăpături, cavități) aproape până la nivelul solului.
Tot astfel, precizăm că arborii indicați erau atinși de decrepitudine, cu un grad de îmbătrânire avansat care conducea la afectarea în mod negativ a stării fitosanitare.
O parte a arborilor în atenție erau amplasați la o distanță redusă de celelalte construcții și construcții-anexe aferente bazei sportive: tribune, cabină portar, teren de fotbal etc.
Cu titlu exemplificativ, învederăm că unul dintre arborii tăiați era crescut printre elementele metalice de delimitare (pentru referință: gard de culoare albastru), creșterea echilibrată și implicit tulpina acestuia fiind afectate. Totodată, precizăm că un alt arbore care a fost supus lucrărilor specifice de tăiere se afla mult prea aproape de zidul fostei tribune (pentru referință: zid din cărămidă de culoare albă), crescând cu o înclinație pentru care, dată fiind înălțimea și vârsta acestuia, nu se mai puteau lua măsuri de reechilibrare (îndreptare), prezentând inclusiv scorburi.
Suplimentar mențiunilor anterioare, pentru restul arborilor amplasați în interiorul terenului de la Baza Sportivă <Constructorul> s-a luat în considerare starea de pericol social generat de înălțimea considerabilă și vârsta înaintată a acestora, ținând seama de activitățile sportive care se desfășoară în mod regulat de studenții Facultății de Științe Socio-Umane și Educație Fizică și Sport.
În acest sens, unii dintre arborii amintiți au fost apreciați ca fiind potențial periculoși, prezentând risc ridicat de prăbușire în orice moment, în special în situația unor fenomene meteorologice extreme (vânt puternic, furtună, inundații etc.).”, se arată în răspunsul primit de la Primăria Municipiului Arad.
(Colaj cu câteva din pozele primite de la Primăria Arad cu arborii care au fost tăiați)
Tăiați, ca de obicei, și pentru siguranța cetățenilor
Dar justificările care au stat la baza tăierii nu se opresc aici, ci în răspunsul dat se mai precizează:
„Ținând seama de faptul că acești arbori se aflau într-o zonă frecventată de cetățeni, în zona malul Mureșului din centrul municipiului Arad, măsura îndepărtării acestora a vizat în special siguranța persoanelor care pot fi afectate de ruperile şi desprinderile arborilor şi elementelor acestora (crengi), conform prevederilor art. 12 alin. (3)1 din Legea nr. 24/2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților, republicată, cu modificările și completările ulterioare”.
Reamintim cititorilor că Baza Sportivă „Constructorul” se află pe Malul Mureşului, cea mai verde zonă din municipiu (dacă eliminăm Pădurea Ceala), și zona în care se află cei mai mulți, mai mari și mai valoroși arbori din Arad. Ori, pe procedura de mai sus, care merge doar pe siguranță persoanelor care aleg să se plimbe aici, arborii de pe malul Mureşului ar putea fi cu toţii îndepărtaţi din peisaj.
Iată câteva imagini cu copacii care au fost eliminați de pe malul Mureșului, din imediata vecinătate a Bazei Sportive „Constructorul”, surprinse în fotografiile care însoțesc răspunsul Primăriei Arad:
Evaluarea arborilor, făcută fără echipament tehnic special
Cum s-a stabilit că arborii tăiaţi erau bătrâni şi exista oricând riscul să se prăbuşească, mai ales la un vânt puternic? Nu cu ajutorul tomografului, pe care Primăria l-a cumpărat în urmă cu ani de zile, dar care stă nefolosit pentru că nu mai există un angajat expert în utilizarea acestuia, ci prin evaluare „fără echipament tehnic special”. Pe scurt, analizând vizual arborii care iniţal au fost propuşi pentru tăiere.
Faptul este indicat de Municipalitate în răspunsul remis:
„În aceeași ordine de idei, învederăm că stabilirea stării de sănătate a arborilor amplasați pe domeniul public prin utilizarea aparaturii sugerate de petentă (scanări cu setul de tomograf) reprezintă o procedură/măsură opțională și nu obligatorie, această nefiind prevăzută de cadrul legal general aplicabil spațiilor verzi, respectiv Legea nr. 24/2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților, republicată, cu modificările și completările ulterioare, Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2005 privind protecția mediului, cu modificările și completările ulterioare etc.
Astfel, pentru tăierea arborilor supuși atenției nu s-a utilizat setul de tomograf pentru evaluarea sănătății arborilor aflat în dotarea Primăriei Municipiului Arad deoarece necesitatea și oportunitatea măsurii putea fi constatată vizual, cu o serie de aspecte ce conduceau la reducerea elasticității și densității lemnului”.
În pozele de mai jos, cum arăta zona înainte de tăierea arborilor şi după:
Pentru creșterea standardelor de calitate oferite studenților
„Apreciem faptul că, pentru arborii prezentați, nu era nevoie de echipament tehnic special pentru a analiza măsura tăierii acestora, cu atât mai mult cu cât lucrările avute în vedere prevăd creșterea standardelor de calitate oferite studenților și sportivilor care își desfășoară aici activitatea, atât în sălile de karate, cât și pe terenurile de tenis și fotbal.
Cu această ocazie, amintim faptul că, în pofida unor informații și opinii prezentate în spațiul public, cu titlu general, gradul de vătămare a arborilor nu poate fi concluzionat exclusiv numai din examinarea ciotului rămas la nivelul solului (baza trunchiului de la nivelul solului), acesta putând să inducă în eroare și să nu indice realitatea asupra stării arborelui (în fapt, a trunchiului și a crengilor), după cum este cazul de față, când bucata de buturugă rămasă nu prezintă cavități. Astfel, evaluarea stării de sănătate a arborilor se realizează în raport de tulpina arborelui, cu precădere în zona de ramificație”, se arată în răspunsul primit la solicitarea noastră pe Legea 544/2001.
Cum arătă arborii din vecinătatea bazei, în Registrul spațiilor verzi
În Registrul spaţiilor verzi, accesibil pe siteul Primăriei Arad, un registru aflat în curs de actualizare, arborii din vecinătatea Bazei Sportive „Constructorul” au fost evaluați ca având o stare de sănătate/viabilitate bună. Unii dintre aceștia sunt etichetați ca fiind tineri, marea majoritatea ca fiind maturi. Unul singur, am descoperit noi, apare ca fiind evaluat de specialiști drept necorespunzător.
Dacă identificarea noastră exactă nu e greșită cumva, arborii care se regăsesc în Registrul spațiilor verzi în imediata vecinătatea a gardurilor Bazei Constructorul, etichetați aici ca având o stare de sănătate bună, au devenit nu doar deranjanţi pentru gardurile bazei, ci şi periculoşi, în răspunsul Primăriei Arad. Aceştia nu se mai regăsesc acum decât în registru.
(Arbore tânăr, în stare bună, dispărut din peisaj)
(Arbore matur cu viabilitate bună, eliminat din zonă)
(Arbore matur, considerat necorespunzător, tăiat)
Primăria ne trimite pe Special Arad
Ce se va întâmpla exact cu zona astfel încât să fie nevoie să fie eliminaţi arborii care crescuseră în vecinătatea gardurilor bazei sportive, am întrebat Primăria Arad, în iulie, în speranţa că vom primi, aşa cum se răspunde de obicei aici, date oficiale privind autorizaţia de construire emisă, modificările care vor avea loc, durata până la care UVVG va realiza investiţia.
Primăria însă ne-a trimis la un material scris deja pe Special Arad, în baza unui răspuns primit între timp pe temă de la universitate.
„Întocmai cum este publicat pe site-ul publicației pe care o reprezintă petenta (Special Arad), respectiv în articolul intitulat <UVVG va moderniza terenul de sport de la Constructorul, cu iarbă sintetică și tribune>, publicat în Secțiunea Administrație, la data de 01.07.20242, orele 15:163, în zonă se vor desfășura lucrări de reamenajare a terenului de fotbal. Lucrările sunt inițiate de Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” Arad, în calitatea acesteia de proprietar al construcțiilor aferente Bazei Sportive “Constructorul”, astfel cum s-a arătat la pct. 1.”
Iată materialul la care face referire Primăria:
UVVG va moderniza terenul de sport de la Constructorul, cu iarbă sintetică și tribune
Ca atare, singurele infomaţii despre investiţia care se va realiza aici rămân tot cele deja furnizate de universitate, la cererea Special Arad. Reprezentanții universității ne-au asigurat, de curând, că ne vor da toate detaliile pe care le vom cere legat de investiția de aici, la momentul la care responsabilul cu acestea se va întoarce din concediu. Personalul universităților este în concediu, de obicei, în luna august, dar cum răspunsul Primăriei Arad ne-a venit doar în august, ne-am adresat UVVG acum.
(Se lucrează la amenajarea celorlalte terenuri ale bazei sportive)
Certitudinile de la Baza Sportivă „Constructorul”
Câteva lucruri sunt sigure în zona „Constructorul” și au totul de a face cu faptele deja petrecute. Aici au fost tăiați, potrivit Primăriei Arad, 26 de arbori și tot aici a fost refăcut terenul de fotbal.
„Din zona Bazei Sportive <Constructorul> Arad au fost tăiați/defrișați un număr de 26 de arbori din speciile Tei, Dud, Tuia, Paltin, Pin, Frasin, Plop. Lucrările de tăiere a acestora s-au executat în urma obținerii Avizului Nr. 6.437/09.04.2024, înregistrat la Primăria Municipiului Arad sub Nr. 33.151/10.04.2024, emis de Agenția pentru Protecția Mediului Arad (conform prevederilor art. 12 alin. (6) din Legea nr. 24/2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților, republicată, cu modificările și completările ulterioare), precum și a Autorizației de exploatare Nr. A240020980046/27.03.2024, înregistrată la Ocolul Silvic <Iuliu Moldovan> sub Nr. 1.681/27.03.2024, și a Actului de Punere în Valoare (APV) Nr. 2400209800310/21.03.2024, înregistrat la Ocolul Silvic <Iuliu Moldovan> sub Nr. 1.521/21.03.2024.”
Tot aici poate fi văzut deja un teren de fotbal, iar în scurt timp tribunele, și este în curs de amenajare terenul de volei. La fața locului sunt vizibile urmele arborilor tăiați, cei din vecinătatea terenurilor de tenis.
(Muncitorii, surprinși în iulie, pe când încărcau materialul lemnos rezultat după tăierea arborilor)
Arborii care au rămas în picioare lângă Baza Sportivă „Constructorul”
Primăria Arad mai ține să amintească, în răspunsul remis, faptul că
„nu s-a procedat la tăierea tuturor arborilor din zona Bazei Sportive “Constructorul”, ci numai a celor care afectau structurile existente și/sau executarea lucrărilor de reamenajare sau a celor care reprezentau un pericol social.
Astfel că, la data prezentei, sunt amplasați următorii arbori:
− 1 bucată arbore din specia Mesteacăn (Betula pendula) și 2 bucați arbori din specia Pin strob (Pinus strobus) amplasați la intersecția Străzii Nicolae Grigorescu și Splaiul General Praporgescu (pe colț, pe aleea care duce înspre intrarea principală la Baza Sportivă “Constructorul”),
− 1 bucată arbore din specia Salcâm (Robinia pseudoacacia), 3 bucăți arbori din specia Catalpa și 1 bucată arbore din specia Nuc comun (Junglans regia) amplasați în paralel cu faleza, de-a lungul împrejmuirii Bazei Sportive “Constructorul” – care nu au afectat structura gardului, deci nu au fost incluși în vederea tăierii.
− 1 bucată arbore din specia Pin strob (Pinus strobus), 1 bucată arbore din specia Zamosită de Siria (Hibiscus syriacus) și 3 bucăți arbori din specia Tuia (Thuja occidentalis) amplasați în interiorul Bazei Sportive “Constructorul”.
Primăria spune că toaletările se fac în toamnă. Nu și în două parcuri din Arad
Ultima informare venită de la Primăria Arad pe tema copacilor din vecinătatea bazei sportive e legată de cererea noastră privind numărul de copaci toaletați în zonă.
Primăria indică faptul că ”la data executării propriu-zise a lucrărilor de tăiere a arborilor, nu s-au aplicat și lucrări specifice de toaletare întrucât arborii rămași se aflau în stare vegetativă (fiind porniți în vegetație).
Precizăm că lucrările de mentenanță aplicate arborilor din mediul urban, respectiv tăieri de întreținere și tăieri de aerisire a coronamentului (toaletare) se execută în perioada de intervenție specifică, respectiv în perioada de repaus vegetativ al speciilor de arbori, aceasta fiind marcată toamna de începerea căderii primelor frunze ale arborilor (luna octombrie/noiembrie) și se încheie primăvara, înainte de pornirea în vegetație, odată cu perioadele de pornire a mugurilor vegetativi pe specii (luna martie/aprilie), respectiv în perioada friguroasă.”
În luna iulie, la comanda Primăriei Arad, arborii din Parcul Europa, iar mai apoi cei din Parcul Micălaca 300 au fost toaletați. Acțiunea de identificare a arborilor cu probleme, de tăiere sau toaletare a lor, a fost făcută timp de mai bine de două săptămâni în primul parc şi de peste o săptămână în cel de al doilea, unde încă îi poţi întâlni pe specialiştii firmei Royal Glass Fish.
Iată materialele scrise pe această temă:
Veștile bune și cum trebuie ele privite chiar și în Arad
Există, desigur, așa cum am menționat la început, și vești bune în această zonă: Baza Sportivă „Constructorul” chiar se modernizează, după ani în care părea mai degrabă un loc abandonat decât un spațiu de învățare. Motivul ar trebui să fie unul de laudă pentru UVVG, pentru administrație și pentru noi, dacă lucrările ar fi decurs ca într-o lume normală.
Lumea aceea în care informezi opinia publică cu privire la intenţiile tale, aşa cum legea cere peste tot, şi încerci să salvezi tot ce se poate salva din darurile naturii.
În Europa, aceea din care facem parte şi noi, gardurile vechi a fi fost date jos, iar cele noi probabil ar fi ocolit copacii. Dacă arborii ameninţau cu prăbuşirea, aceştia ar fi fost securizaţi (aşa cum puteţi vedea în exemplele alese de noi mai jos, unul în Grădinile Naționale din Atena, celălalt în Parcul central din Bistriţa). În ultimă instanţă, dacă chiar nu se mai putea face nimic pentru arborii de aici, tăierea lor ar fi avut loc cu promisiunea certă a unor plantări noi.
(Arbori cu chingi în Grădinile Naționale din Atena)
(Arbori cu propte în Parcul central din Bistrița)
Dar, chiar şi dacă aceasta e realitatea de la Baza Sportivă „Constructor”, chiar şi dacă toţi paşii ar fi fost făcuţi ca la carte, nimeni nu s-a mai obosit să informeze opinia publică, pentru că de cele mai multe ori aceasta nu contează în Arad.
E binevenită doar când recunoaşte faptele bune, aşa cum e modernizarea unei baze sportive abandonate de prea mulți ani, dar e criticată atunci când se întreabă dacă modernizarea se face aşa cum ar trebuie, chiar şi în această parte de Uniune Europeană.
Citește și:
UVVG va moderniza terenul de sport de la Constructorul, cu iarbă sintetică și tribune
Teren de sport ai fost… parcare pentru mașini te cheamă! Poziția UVVG
Comentariile portalului
DE-MI-SI-A!!!
Cladirea de pe str. Eminescu nu are aviz ISU!!! Sunt curios daca un control de la DSP nu ar gasi si alte probleme!
Cat de multa minciuna! Părinților li s -a comunicat prin intermediul învățătorilor despre relocare în imobil menționat. LNI ar fi trebuit sa fie școală europeana conform (...)