marþi, 25 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Pediatria I de la Spitalul Județean Arad – fără apă! În timp ce unii părinți reclamă mirosul și pericolul de infecții în întreaga secție, conducerea instituției susține că e vorba doar de un salon

  de Andrei Fuliaș | 9 aprilie 2019, 12:57 PM | Sănătate | Știri Arad | Topic special

  1

  Doar câteva zile au trecut de la vizita ministrului Sănătății la Arad, în speță la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad. Lucrurile păreau în regulă în instituția spitalicească, cel puțin la prima vedere, însă la doar patru zile de la vizita Sorinei Pintea suntem contactați de părinți care au copiii internați pe secția Pediatrie 1, aceștia reclamând faptul că nu curge apă potabilă la robinete.

  Astfel, un părinte ne-a contactat luni seara, aproape de ora 20:00, prin pagina noastră de Facebook, cu următorul mesaj: „Bună, vi se pare corect că azi, de la ora 9, a fost sistată alimentarea cu apă potabilă la robinetele și la toaletele în 75% din secția Pediatrie 1 de la Spitalul Județean? A fost ministrul și a spus că totul este foarte bine. Toți vizitatorii vin cu apă de la magazin, pentru ca mamele să se spele după ce merg la toaletă sau să spele biberoanele copiilor.”

  Cum spuneam, mesajul părintelui a venit seara, aproape de ora 20:00, iar ideea că o secție unde sunt internați zeci de copii a rămas fără apă o zi întreagă te face să te îngrozești. I-am promis acestui cititor că ne vom ocupa de această problemă și că ne vom interesa să vedem exact despre ce este vorba. Ei bine, în această dimineață, odată ajunși la birou, am fost surprinși să constatăm că un alt părinte ne-a contactat cu aceeași problemă, însă prin email.

  „Bună dimineața,
  Ieri, 8.04.2019, am sunat la DSP,  și am vorbit cu doctorul care era de garda, deoarece am sunat după program. Am vorbit cu o doamna, nu rețin numele deși as fi onorat să știu cu cine am avut placerea, deoarece a avut calmul de a-mi asculta problema și mi-a oferit anumite sugestii cu privire la problema mea.
  In cursul zilei de ieri, s-au efectuat în perimetrul secției Pediatrie 1 din cadrul Spitalului Județean Arad, anumite lucrări la infrastructura de apa curenta. Aceste lucrări trebuiau finalizate în decurs de 2 ore, precum au fost anunțați și cadrele medicale din cadrul secției Pediatrie 1. 
  Aceasta lucrări nu s-au finalizat nici acum, in aceasta dimineață a fost dat drumu la apa(aseară nu a fost deloc) că sa fie anunțate că în cursul zilei de azi din nou că fi sistată, peste jumătate din secție neavând apa atât la chiuvete cât și la toalete. (Doar o coloană funcționa, femeia de servici fiind obligată să ia apă cu găleata și să arunce în toate toalete pline de fecale ori de urină).
  Oare, într-un spital ( cu peste 40 de suflete sensibile) este admisibil acest lucru? 
  Nu se poate lucra seara, precum se fac in alte țări. Că de plătit Spitalul îl plătim că în alte țări…..
  Vorbind doar despre tema igienei(spălatul pe mâini sau chiar a părților intime), nu despre fecalele pe care femeia de servici le curata in cursul zilei cu o găleată umpluta cu apa de pe o coloană (singura) care funcționa?
  Aflând aceste lucruri, și despre faptul că soția mea avea anumite necesități UMANE  pe care nu putea să le facă cu rușinea miresmei din salonul în care este, am decis învoirea ei și înlocuirea cu mama soacra pt a o duce acasă să beneficieze de minimul de igiena corporală de care ar fi avut nevoie. 
  După 1 ora, soția mea s-a întors la spital, cu frica că asistentele( care abia pot face față la câți copii sunt internați) nu îi va mai oferi atâta atenție copilului, pt că eu soțul ei am cutezat să le amintesc că prioritățile mele sunt  soția și copilul meu, pe care le-am internat într-un spital de stat pe care atât eu cât și ea, atât familia mea cât și a ei cotizam că sa existe.
  Chiar vor sa nu mai existe statul și să fugim către privat?
  Cu stima și respect,
  Alexandru P.”
  De asemenea, acest email a fost trimis de către respectivul părinte și către Direcția de Sănătate Publică – Județul Arad.
  Ce spune DSP-ul?
  Am discutat cu directorul DSP Arad, Constantin Cătană, în legătură cu aceste sesizări, acesta explicându-ne că o echipă a instituției se deplasează către Spitalul Județean pentru a vedea exact despre ce este vorba. Drept urmare, vom reveni cu poziția DSP Arad după ce aceștia vor face constatările de rigoare.
  Spitalul susține că doar într-un salon nu a existat apă
  Totodată, am luat legătura și cu reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, pentru a vedea care este poziția acestora referitor la reclamațiile primite de către noi și de către DSP Arad.
  „La nivelul clădirii în care funcționează Sectia Clinică Pediatrie I și Compartimentul Boli Infecțioase Copii se schimba rețeaua de apa. Din această cauză, pe parcursul zilei de ieri, in unele saloane a fost sistată apa, pret de cateva ore. In ceea ce priveste Sectia Clinică Pediatrie, apa a fost sistata doar in salonul numarul 10 – dotat cu dus și toaleta și în camera de gardă. Conducerea spitalului își scuze față de pacienți pentru disconfortul creat și pentru că, datorită problemelor întâmpinate în cazul acestor lucrări, întreruperea cu apă potabilă în salonul 10 a durat mai mult decât anunțaseră muncitorii inițial. De asemenea, conducerea instituției își cere scuze și față de personalul medical în cauză”, a declarat purtătorul de cuvânt al SCJU Arad, Simina Roz, pentru Special Arad.
  De menționat ar putea fi și faptul că secția Pediatrie 1 dispune de saloane dotate cu toalete, însă totodată există toalete și pe holul secției.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  9 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.