joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Cei care sunt considerați elitele Aradului au fost premiați într-o gală high class (Galerie foto)

    de Raluca Medeleanu | 20 martie 2022, 10:32 AM | Știri Arad

    5

    Sala de concerte a Filarmonicii Arad este un loc de o eleganță aparte, astfel că nu e de mirare că se optează tot mai mult pentru ea atunci când se organizează evenimente care se doresc high class. Astfel a fost cazul și sâmbătă seara, la Gala Elitelor Arădene, unde au fost premiați cei care se consideră că au pus Aradul pe hartă, care au adus plusvaloare în mediul academic, în diferite domenii, dar și o echipă de tineri care a reușit deja să se facă remarcată pe plan internațional.

    În organizarea Consiliului pentru Elitele Arădene, Marea Lojă Națională din România, cele două universități („Aurel Vlaicu” și „Vasile Goldiș”), Primăria și Consiliul Județean, alături de mai multe asociații arădene (Fraternitas 37, Concordia 271, Preparandia 345, Milan Tabacovici, Aurel Ardelean Academica, SF 6020 și Casa cu Lacăt), evenimentul a oferit și momente muzicale de înaltă calitate: corul Academica al Facultății Umaniste de la UAV, sub bagheta lect. univ. dr. Iulia Roman, respectiv Marcel Pavel, Vlad Mirita și Iordache Besalic (Opera națională din București), care au interptretat, alături de Orchestra Filarmonicii Arad, secvențe din arii celebre de operă.

    Accesul la eveniment s-a făcut pe bază de invitație, în sală fiind prezenți reprezentanți ai celor două universități, ai Primăriei, Consiliului Județean, Camerei de Comerț, ai diferitelor instituții arădene, asociații, politicieni și membrii ai Marii Loje Naționale. Moderatoarea galei a fost actrița Alexandra Velniciuc din București, iar înainte de acordarea fiecărui premiu, o persoană desemnată a citit câte un „laudatio” în care a fost prezentată activitatea cu care cel premiat a ieșit în evidență.

    Iată, așadar, premiile:

    PREMIUL „CAIUS IACOB” pentru matematică, științe inginerești

    Oferit lui Ștefan Walter Hell (care a primit alături de Eric Betzig și William E. Moerner premiul Nobel, pentru dezvoltarea microscopiei fluorescente cu super-rezoluție).

    IMG 0477

    S-a născut în 23 decembrie 1962, la Sântana, iar liceul l-a început la „Nikolas Lenau” din Timișoara (1977), după care s-a mutat împreună cu familia în Germania, la Ludwigshafen. Din 1981, a urmat studiile superioare la Universitatea Heidelberg. Tot acolo și-a luat și doctoratul, în 1990. Între 1991 și 1993 a lucrat la European Molecular Biology Laboratory, în Heidelberg, unde a demonstrat principiul microscopiei 4Pi. Din 1993, a obținut un post la Universitatea Turku din Florida, unde a fost șef de echipă și a dezvoltat principiul microscopului STED. În 2004 a primit titlul de profesor onorar la Universitatea din Gottingen. În prezent, conduce Institutul Max Planck din Gottingen.

    Câștigătorul a fost selectat de următoarea comisie: Academicianul Liviu Marșavina – Academia Română (președintele comisiei), Prof. univ. dr. ing. Alexandru Popa – Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, Prof. univ. dr. ing. Ioan RADU – Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, Prof. univ. dr. ing. hab. Valentina Emilia Bălaș – Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, Conf. univ. dr. Ciprian Ion Preda – Universitatea de Vest din Timișoara.

    PREMIUL SPECIAL „GEA” pentru elitele viitorului

    Oferit echipei de robotică „Delta Force”.

    IMG 0478

    17 tineri de excepție ai Aradului, care au fost îndrumați de profesorii de la Liceul Național de Informatică. Echipa e alcătuită din Octavian Dragoș Botoșan, Raul Floarea, Cătălin Georgescu, Adrian Albotă, Briana Lucaci, Daria Feher, Raul Munteanu, Robert Rus, Dănuț Tol, Aida Pero, Radu Micle, Mihai Ozarchevici, Sebastian Măcean și Darius Faur. Echipa fost înființată în 2018 și de atunci a participat la numeroase competiții naționale și internaționale, unde a câștigat numeroase premii: premiul Collins Aerospace Innovative (2019, 2020, 2021), Control Award (2019, 2021), locul 1 la Demo-ul organizat de Vectron (2022), locul 1 la turnamentul „xRC Freight Frenzy” (2022), locul 1 la Design Awards și calificare la campionatul mondial (2022) ș.a.

    Câștigătorii au fost selectați de următoarea comisie: academician Liviu Marșavina – Academia Română (președintele comisiei), prof. univ. dr. ing. Alexdandru Popa – Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad, prof. univ. dr. inf. Ioan Radu – Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad, prof. univ. dr. ing. hab. Valentina Bălaș – Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad și conf. univ. dr. Ciprian Preda – Universitatea de Vest din Timișoara.

    PREMIUL „AUREL ARDELEAN” pentru Științe biologice și biomedicale

    Oferit prof. univ. dr. Anca Hermenean (pentru activitatea sa în cercetare).

    IMG 0485

    S-a născut în 23 iulie 1968 la Șiria, a urmat școala primară la Pâncota, școala gimnazială la Colegiul Național „Moise Nicoară”, iar liceul la Colegiul Național „Preparandia – Dimitrie Țichindeal” din Arad. Studiile universitare le-a urmat la Facultatea de Biologie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, unde a fost cooptată pentru cercetare și a deprins tehnici de microscopie și biologie moleculară. Tot la aceeași universitate a finalizat și studiile doctorale, în Biologie. După terminarea facultății, a fost invitată de rectorul prof. univ. dr. Aurel Ardelean să își înceapă cariera academică la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, la Facultatea de Medicină, unde a rămas până în prezent. Este și director știintific al Institutului de Știinte ale Vieții al UVVG, prorector cercetare a Universității de Vest Vasile Goldiș din Arad și Director al IOSUD – UVVG Arad. De asemenea, este profesor asociat la Universitatea Politehnică din București și a fost membră în comisiile de doctorat la Școlile Doctorale ale Univ. București, UMF Carol Davila București, UMF Victor Babeș Timișoara și Univ. „Luigi Vanvitelli” din Campania, Italia.

    Câștigătorul a fost selectat de următoarea comisie: Acad. Prof. univ. dr. Mihalaș Gheorghe – membru titular al Academiei de Științe Medicale (președintele comisiei), Prof. univ. dr. Tănase Cătălin – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Prof. univ. dr. Pop Marcel – Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj Napoca, Prof. univ. dr. Mathe Endre – University of Debrecen, Conf. univ. dr. Turcuș Violeta – Universitatea de Vest „Vasile Goldiș din Arad.

    PREMIUL „SEVER FRENȚIU” – pentru Științe umaniste și arte

    Oferit prof. univ. dr. Marius Grec.

    IMG 0515

    S-a născut în 8 martie 1958 la Oradea, a urmat Facultatea de Istorie și filosofie de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, unde a obținut specializarea Istorie-filosofie și de cercetător ştiinţific– arheolog expert, iar în 2000 obține titlul de doctor în istorie. Din 2001, ajunge cadru universitar la Facultatea de Ştiinţe Umaniste, Politice şi Administrative a Universității de Vest „Vasile Goldiș” Arad. A adus contribuții științifice, mai cu seamă în problemele istoriei militare a Daciei Romane. A lucrat ani la rând pe șantierele arheologice de la Turda, Alba Iulia, Sânnicolaul Mare, unde a făcut descoperiri din epoca romană și postromană a istoriei Daciei, pe care le-a prezentat în articole, studii, comunicări la reuniuni de specialitate, în lucrări monografice sau activitate didactică. A publicat 7 cărți, 4 cursuri universitare și un volum coordonat împreună cu lect. univ. dr. Selean Ioan Boia, „Aradul și Marea Unire”, peste 50 de comunicări prezentate la manifestări științifice din țară și străinătate, peste 40 studii și articole publicate. De asemenea, este fondatorul „Muzeului Vasile Goldiș” din Arad și Director al Centrului de Studii Iudaice „Nicolae Cajal”.

    Câștigătorul a fost selectat de următoarea comisie: Conf. univ. dr. Speranța Milancovici – Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad (președintele comisiei), Conf. univ. dr. Sorin Bulboacă – Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, Conf. univ. dr. Maria Sinaci – Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, Lector univ. dr. Stelian Boia – Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, Lector. univ. dr. Oana Matei – Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad.

    PREMIUL „DIMITRIE CAMENIȚĂ” pentru științe sociale, economie și antreprenoriat

    Oferit prof. univ. dr. Gheorghe Constantin Păcurariu.

    IMG 0518

    S-a născut la Cuvin, județul Arad, în 13 mai 1937. Cariera didactică și-a început-o în 1959 când a devenit profesor la Grupul Școlar Comercial din Arad, unde a fost director timp de 24 de ani. Din 1990 își începe cariera universitară, la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, unde a pregătit studenți în domeniul econimiei, merceologiei, marketingului și managementului, fiind doctor în economie al Academiei de Studii Economice București. Din 1996 până în 2000 a fost rectorul Universității „Aurel Vlaicu”. A scos numeroase cărți, studii și lucrări în domeniul științelor economice, pe plan național. A făcut parte și din Asociația Generală a Economiștilor din România, Asociația Română de Marketing din 1972. După retragerea sa din învățământul superior, a susținut cursuri în cadrul Direcției Muncii.

    Câștigătorul a fost selectat de următoarea comisie: Academician Lucian Liviu Albu de la Academia Română (președintele comisiei), Conf. univ. dr. Teodor Florin Cilan – Prorector Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, Prof. univ. dr. hab. Lavinia Betea – Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, Prof. univ. dr. Lucian Cernușca – Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, Conf. univ. dr. Alina Nicoleta Pădurean – Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad.

    PREMIUL „ȘTEFAN AUGUSTIN DOINAȘ” pentru performanțe deosebite în educație

    Oferit diplomatului Radu Homescu (desemnat drept „senatorul culturii”).

    IMG 0523

    S-a născut în 16 ianuarie 1941 la Arad. Este fizician, biofizician și informatician, absolvind Facultatea de Fizică în 1964, unde și-a susținut și doctoratul, a realizat muncă de cercetare la Institutul Oncologic București (1964 – 1969), s-a specializat în informatică în anii 1960-1970, fiind un pionier al domeniului. A fost co-titular al primului brevet de invenție în informatica românească, a predat la Academia de Studii Economice din București, unde a fost cercetător, lector, șef de laborator (1969 -1990), A fost și senator român în legislatura 1990-1992, ales pe listele partidului FSN de la data de 18 iunie 1990 până la data de 13 februarie 1992, când a demisionat și a fost înlocuit de senatorul Spiridon Groza. În cadrul activității sale parlamentare, Radu Homescu a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Japonia, Republica Italiană, Republica Portugheză, Republica Federală Germania și Statul Israel.

    Câștigătorul a fost selectat de următoarea comisie: Academician Gheorghe Păun de la Academia Română (președintele comisiei), Prof. univ. dr. Codruța Simona Stoica – Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, Prof. univ. dr. hab. Alina Felicia Roman – Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, Pr. Prof. univ. dr. hab. Cristinel Ioja – Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, Conf. univ. dr. Lia Lucia EPURE – Universitatea de Vest „Vasile Goldiș din Arad.

    PREMIUL „FRANCISC VON NEUMAN” – pentru promovarea imaginii Aradului

    Oferit lui Flavius Domide.

    IMG 0541

    S-a născut în 7 mai 1946 la Arad. Poreclit „Roșcovanul”, a jucat întreaga carieră la UTA Arad, la care a reușit să câștige două titluri de campion. Domide a făcut parte dintr-o generație talentată, a cărei misiune a fost să readucă UTA pe pozițiile cele mai înalte, acolo unde arădenii nu mai fuseseră de pe vremea lui Petschovschi și Farmati. Flavius Domide a ajuns și în componența echipei de pe „Wembley” și pasa sa a fost ceea care l-a pus în cursă pe Dumitrache în faza premergătoare penaltyului transformat de „Mops”. A ajuns și în Mexic, acolo jucând cu echipa națională de fotbal a României la Campionatul Mondial de Fotbal din 1970, iar la întoarcere, jucând din nou cu UTA, a cucerit un al doilea titlu după cel din 1969. Tot cu UTA, Domide a ajuns și în primăvara europeană, închinând steagul doar în fața lui Tottenham Hotspur, nu fără a reuși un incredibil egal pe „White Hart Lane”. În 2008 a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a, iar în 2016 a primit titlul de Cetățean de Onoare al Aradului.

    Câștigătorul a fost selectat de următoarea comisie: Ovidiu Hațegan – arbitru FIFA (președintele comisiei), Marcel Coraș – fost component al echipei naționale de fotbal, golgeter al României, Alexandru Meszar – Director DJTS Arad, Radu Romanescu – scriitor, jurnalist și Ionel Costin – muzeograf, scriitor.

    IMG 0550

    De asemenea, pe lângă premiile deja anunțate, Consiliul Județean a dorit să ofere două dimplome, în semn de apreciere pentru munca depusă în solicitanta perioadă a pandemiei, pentru contribuția în domeniul medical: Danei Mărioara Nicoară (directorul Serviciului de Ambulanță Județean Arad) și Danei Olaru (medic pneumolog, medic șef Secția Pneumologie și Compartimentul TBC din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad care a activat ca Spital Covid în pandemie).

    Prima ediție a Galei Elitelor Arădene se dorește a fi doar piatra de temelie a unui eveniment care să devină tradiție la Arad.

    „Ne dorim ca acest eveniment să reprezinte acel moment din an în care, pentru câteva ore, agitația cotidiană să fie pusă în plan secundar, primând bucuria revederii, sărbătorirea reușitelor și unitatea arădeană. Ne dorim ca acest eveniment să devină o sursă de energie pentru toți cei care se simt uneori epuizați în efortul lor de a face performanță și poate se întreabă dacă are rost ceva pe lumea asta…”, transmit organizatorii.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. ,,Elitele” Aradului, sau cei care asistă prin neimplicare la distrugerea sistematică a Aradului.
      Această ,,elită” de kkciosi pot număra cate macarale sunt prin Arad?
      De ce ma leg de macarale!? Pt. că acolo unde sunt macarale inseamna ca in aceea zonă/oraș se construiește, se dezvolta!
      ,,Elitele” si politicienii Aradului se pot premia intre ei cu cate un sul de hartie igienică.

      +17 voturi
      +1
      -1
    2. Intr-adevăr, laureații reprezintă valorile Aradului în domenii de referinta, ale unui oras sărac, și din pricina clicii politice care l-a condus și îl conduce.La mese,cu extrem de puține excepții, au luat loc umpluturile,demolatorul orașului, dar și cel ce a pierdut scaunele Filarmonicîi. Oricum,lăudabilă inițiativa academica,pentru ca doar asa avem ocazia admiram oamenii adevărați, dar si rebuturile,cele din urma, din păcate numeroase.

      +4 voturi
      +1
      -1
    3. Organizarea a fost…impecabilă…nu se distingea nimic din ceea ce rosteau onorabilii invitați și premiați, sonorizare de trei lei; dacă voiai totuși să afli ceva despre biografia lor exista un ecran imens unde probabil erau informații despre activitatea acestora, însă…total ilizibile.
      Mulțumim totuși pentru delicatețea cu care ne-a încântat auzul mister Marcel Pavel și invitații săi…cu o sonorizare de invidiat, care a ignorat cu multă măiestrie legile fizicii, ale anatomiei și mai ales ale bunului-simț:))))

      +6 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    1 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.