marþi, 30 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    AOT Energy a început construirea noului parc fotovoltaic pe fostul teren de la CET S.A.

    de Raluca Medeleanu | 30 august 2023, 10:32 AM | Recomandările editorilor | Știri Arad

    8

    După o oportunitate ratată de Primăria Arad prin care Municipiul Arad ar fi putut fi proprietar pe 68 hectare, AOT Energy a cumpărat terenul pe care a fost depozitul de zgură de la CET S.A., de la ieșirea din oraș. Acum, după ce a cumpărat în primăvară și CET-ul mare, compania privată a început construirea parcului fotovoltaic plănuit.

    Modul în care a cumpărat AOT Energy terenul în cauză a fost și obiectul unei investigații jurnalistice publicată de Special Arad în 2021 prin care se arăta atunci cum o serie de decizii și măsuri prost gestionate au făcut ca Primăria Arad să piardă terenul de 68 hectare pe care se afla pe vremuri depozitul de zgură, în valoare de câteva milioane de euro, în detrimentul firmei AOT Energy care era pe atunci unul dintre creditorii CET SA (care era în insolvență).

    Primăria chiar își exprimase anterior intenția de a face pentru oraș un parc fotovoltaic, iar preluarea terenului în proprietatea Municipiului Arad fusese stabilită printr-o hotărâre de consiliu, însă care a fost adoptată în van, întrucât la licitația pentru teren municipalitatea nu a mai licitat suma necesară, ieșind câștigătoare firma menționată. Terenul a fost cumpărat cu circa 667.000 euro.

    Pe lângă cumpărarea acestui teren, AOT Energy a cumpărat, în martie 2023, și centrala în sine cu circa 30 milioane euro (atenție, vorbim despre centrala mare de la ieșirea din oraș, care era în insolvență, a nu se confunda cu CET Hidrocarburi, din zona Căii Iuliu Maniu, care este a Primăriei Arad!).

    După această „mișcare”, AOT Energy a început să concretizeze și proiectul pe care îl plănuise de mai bine de 3 ani.

    În aceste zile, muncitorii construiesc pe terenul de lângă fosta CET Arad SA noul parc fotovoltaic. Astfel, pe lângă energia electrică pe care o obține prin echipamentele de cogenerare din cadrul centralei, va avea și această sursă de producere a energiei, pe care va putea să o vândă în rețeaua națională.

     

    •  Citește și: Operațiunea „Evaporarea”. Cum au dispărut 68 de hectare în valoare de câteva milioane de euro din așa-zisa proprietate a Aradului · Special Arad

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. O întrebare tehnică cât va plăti practic AOT pt CET? Dacă CET era deja dator către AOT pt certificatele verzi.
      Pe hârtie sunt de 30 de milioane dar factual sunt 4-5 milioane? Se va compensa datoria și va plăti doar diferența?
      Cele 68 de hectare de zgură au fost cumpărate la o medie de 1 mie de euro pe hectar. Acel teren oricum nu putea fi folosit pt altceva o ecologizare a lui ar fi costat enorm. Încă nu există nici o certitudine ca CET-ul va fi repornit și pt cât timp.
      Unde este parcul fotovoltaic de 1 mie de hectare de la Grăniceri-Pilu mult promis de Falca? Investitori fantomă?

      +1 voturi
      +1
      -1
      • CET-ul nu trebuie „repornit”, el funcționează. Are 14 motoare termice noi care funcționează prin cogenerare (pot și prin hidrogen, pe viitor). Până acum, AOT le folosea cu chirie, acum le folosește direct ca proprietar, asta e singura diferență. Cât despre datorii, e interesant de urmărit, mai ales că AOT Energy a preluat inclusiv dreptul de creanță asupra datoriilor pe care le are cealaltă centrală, CET Hidrocarburi, la CET SA, care sunt la ordinul milioanelor și ele.

        +4 voturi
        +1
        -1
      • Dar am răspuns acestor întrebări chiar în acest articol… A fost în insolvență, apoi a fost cumpărat de AOT Energy care îl va folosi ca centrală privată care va produce energie pe care o va vinde. Centrala funcționează, doar că nu mai aparține municipiului, ci este privată.

        +3 voturi
        +1
        -1
    2. O intrebare, care nu mi-e în clar:
      – halda de steril a fost deja lichidată și a râmas doar terenul curat, gata pt Pracul Fotovoltaic?
      – și dacă da, ca o curiozitate, ce s-a făcut cu sterilul?
      Cum a fost el valorificat sau bio-neutralizat?
      .
      Pt că, pe cea de la Mintia, a fost lăsată vegetația să crească liber și, dacă mai rețin bine, s-a făcut și o porțială împădurire, iar la ora actuală, acea halda se integrează foarte bine în peisaj, doar puțini știind că acela nu este un deal natural.
      .
      Deci, cu sterilul de la CET Arad, ce s-a/se va întâmpla(t).
      Pt. că aceste detalii chiar nu le cunosc.
      Multumesc.

      +1 voturi
      +1
      -1
    3. sterilul a fost dus si folosit la autostrazi.zona este ecologizata de 5 sau 6 ani.inaltimea sterilului a fost cam de 3m deci nu un deal.ceea ce se vede acolo ca si deal sunt gunoaiele Aradului.din pacate primaria a pierdut(intentionat) o oportunitate extraordinara se putea face pe langa energie electrica si energie termica solara,pentru ca tarlaua este mare si infrastructura era existenta.Dar astia sunt Falca si Bibart

      +4 voturi
      +1
      -1
    4. Umbla vorba că vor fi demolate toate clădirile iar daca va fii așa, va fi una dintre cele mai mari hoții care sau făcut în Romania să nu mai vb de instalațiile achiziționate, gen acea turbina și alte echipamente conexe care asigura funcționarea acelei turbine și care au costat foarte multe milioane de euro, deci bani irosiți aiurea.
      Păcat de acele echipamente care zac nefolosite.

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    0 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.