sâmbãtã, 22 iunie, 2024

Special Arad Logo

  A fost vândut CET Arad SA

  de Raluca Medeleanu | 20 martie 2023, 11:32 AM | Administraţie | Recomandările editorilor

  4

  Peter Braun, la ședința din 2020

  Treptat, AOT Energy pare că devine firma care pune stăpânire pe sistemul de termoficare a municipiului Arad. Pe surse, aflăm că la începutul săptămânii trecute, firma de origine elvețiană a cumpărat CET Arad SA, centrala mare din afara orașului, aflată în insolvență, iar din cauza deciziei votate în adunarea creditorilor de luna trecută, ar avea cale liberă să „redirecționeze” în propriul cont și datoriile de peste 20 milioane de lei pe care centrala mică, CET Hidrocarburi, le are față de CET-ul mare.

  Să recapitulăm însă. Creditorii CET Arad SA s-au reunit într-o ședință, în 20 februarie, la sediul din Timișoara a Eurosmart – administratorul judiciar al CET Arad SA, unde au avut de stabilit ce se va întâmpla cu dreptul de creanță a CET Arad SA asupra datoriilor pe care le are CET Hidrocarburi SA (centrala mică, din oraș). Cum printre creditori se află și Primăria Arad (Municipiul Arad), am fost curioși să aflăm care a fost poziția reprezentantului municipiului Arad la ședința respectivă și cum a votat. Pentru a afla acest lucru, am solicitat un răspuns scris Primăriei Arad, răspuns pe care l-am primit în data de 17 martie.

  Soldul datoriei CET Hidrocarburi SA față de CET Arad SA la data de 28.02.2023 a fost de 23.743.153,33 lei – debit principal și 3.625.330,50 lei – penalități calculate până la data de 31.01.2023”, ne-a informat municipalitatea.

  Deși Primăria s-a opus, majoritatea creditorilor au decis asupra „viitorului” datoriilor CET Hidrocarburi

  Primăria Arad ne-a informat în legătură cu datoriile CET Hidrocarburi că a fost emisă o cerere de eșalonare (cu nr. 2192/07.06.2022), transmisă de S.C. CET Hidrocarburi S.A, privind creanța existentă între părți, care nu a fost supusă votului adunării creditorilor din 20 februarie, de la sediul Eurosmart. Pe de altă parte, pe ordinea de zi a ședinței au fost supuse la vot, la solicitarea AOT Energy, două puncte care prevedeau practic același lucru: scoaterea la licitație a creanțelor pe care le are CET Hidrocarburi pentru CET Arad SA. Deși Primăria Arad s-a opus acestui lucru, decizia a trecut de vot, fiind nevoie de o majoritate relativă.

  „Cu toate acestea, cu votul a 98,9911% din creanțele creditorilor prezenți (care au votat în adunarea creditorilor) s-au aprobat ambele puncte de pe ordinea de zi”, ne-a transmis Primăria.

  Datoriile pe care cele două CET-uri le au una față de alta sunt dezbătute în instanță

  În paralel, trebuie menționat că cele două CET-uri se „bat” în instanță la ora actuală pentru datorii pe care le au una față de alta. CET Arad SA solicită cca. 27 milioane de lei de la CET Hidrocarburi pentru a acoperi datoriile plus penalizările pentru neplata lor, însă CET Hidrocarburi susține că are doar 23 milioane, întrucât nu se pune problema unor penalizări. Pe de altă parte, CET Hidrocarburi e în instanță cu CET Arad SA, acuzând centrala mare că nu și-a onorat serviciile în anul 2019, potrivit directorului general CET H., Victor Ciulean.

  AOT Energy – din „proprietar din umbră”, în proprietar cu acte în regulă

  Întreaga situație de la CET Arad SA este o reală durere de cap pentru oricine se lovește pentru prima oară de subiect. De când a intrat în insolvență, de acum 5 ani, activitatea de acolo a devenit treptat exclusivă pentru profitul AOT Energy – unul dintre creditori. Dacă la început, ideea era ca insolvența să fie doar o măsură pentru a putea face un plan de reorganizare care să permită centralei să-și continue profitabil activitatea, la ora actuală singura activitate de la CET este desfășurată de AOT Energy, care folosește (sub formă de închiriere) motoarele de acolo.

  Vă mai amintiți în 2020 ședința din Sala Ferdinand a Primăriei Arad (vezi AICI) la care a participat și Dan Dragoș Drăgan – secretarul de stat din cadrul Ministerului Energiei? În sală au participat mai mulți transportatori și distribuitori de energie, precum și autoritățile locale. La prezidiu era și Peter Braun, monitor al AOT Energy Switzerland AG, de la care aflam atunci că CET Arad SA a primit finanțare de circa 2 milioane de euro pentru modernizarea echipamentelor (14 motoare termice care funcționează prin cogenerare/ hidrogen), grație cărora centrala urma să se redreseze. Da, aceleași motoare pe care acum le folosește AOT pentru a produce electricitate, pe care o vinde în rețeaua națională.

  Tot atunci, Peter Braun declara că următoarea etapă la CET Arad SA era să se introducă instalații fotovoltaice pentru sursa de energie verde prin care să se producă hidrogen. Un an mai târziu, printr-o circumstanță – hai să-i spunem – dubioasă, C-Gaz & Energy (firma lui Peter Braun, parteneră cu AOT) a preluat un teren de 68 hectare din patrimoniul Municipiului Arad pe care urmează să facă… ați ghicit, parc fotovoltaic.

  Revenind la motoarele finanțate de AOT Energy, despre care se spunea că ar fi urmat să redreseze centrala, în prezent, deși sunt singura sursă de venit pentru CET Arad SA, profitul lor intră practic în „buzunarul” firmei elvețiene. CET mai primește doar chiria pe motoare.

  Practic, AOT a demarat treptat preluarea inevitabilă, retehnologizând centrala în folos propriu.

  De fapt, AOT Energy a mai încercat să pună mâna și oficial pe centrală. Amintim că în planul de reorganizare întocmit de AOT împreună cu C-Gaz&Energy, în 2021, figura o ofertă prin care AOT se oferea să cumpere centrala cu suma de 18 milioane euro. Deși planul de reorganizare selectat a fost acesta întocmit de cele două firme, aflăm de pe portalul instanței de judecată că nici acesta nu a mai fost luat în considerare (martie 2022), iar apoi, după două luni, s-a cerut intrarea în faliment a CET Arad SA, procedură care a fost tărăgănată cu multe amânări în instanță, timp în care – în vara 2022 – a fost lansat anunțul oficial de vânzare (vezi AICI) Totuși, în 9 septembrie 2022, instanța a admis „cererea de intrare în faliment, formulată de creditoarea Distrigaz Vest SA, însuşită de cesionara Gas & Power Trading SRL şi creditoarea AOT Energy SRL”, ca mai apoi, la 20 de zile, să aprobe suspendarea provizorie a măsurii, la cererea AOT Energy și C-Gaz. De atunci, falimentul a rămas „pe pauză”, fiind deja amânate 3 ședințe, următorul termen de judecată fiind 4 aprilie.

  Între timp, AOT s-a înscris la licitația publică pentru cumpărarea CET Arad SA, din informațiile pe care le deținem prețul de pornire fiind de 30 milioane de euro, fiind singura firmă care a participat, dar cu toate că s-a adjudecat licitatia, a contestat rezultatul. Problema ar fi tot legată de preț, considerat prea mare. Totuși, pe surse aflăm că achiziția a fost efectuată până la urmă.

  Observăm acum și motivul pentru care AOT a cerut în adunarea creditorilor din 20 februarie 2023 licitația publică pentru creanțele CET Hidrocarburi. Datoriile pe care le are CET Hidrocarburi (centrala mică, din oraș) intrând astfel în contul AOT.

  De menționat că ceea ce se întâmplă la CET Arad SA nu este un caz izolat, Peter Braun fiind implicat – prin diferite firme – și în falimentul centralei termice de la Bacău, dar și în cazul privatizării Alro Slatina (vezi AICI și AICI) care a dus la demararea unor anchete din partea DNA şi a DIICOT. A „dat târcoale” și pe la CET Iași (vezi AICI), respectiv la termoficarea din Ploiești.

   

   

  Citește și:

  •  Prabusirea paravanului la Alro: iese la iveala adevaratul proprietar (zf.ro)

  •  Operațiunea „Evaporarea”. Cum au dispărut 68 de hectare în valoare de câteva milioane de euro din așa-zisa proprietate a Aradului • Special Arad · ultimele știri din Arad

  •  CET Arad SA nu va mai avea administrator special. Majoritatea consilierilor și-au dat acordul • Special Arad · ultimele știri din Arad

  • Retehnologizarea CET Hidrocarburi va fi „prima investiție în instalații noi de după 1989” la Arad • Special Arad · ultimele știri din Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  2 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.