luni, 6 mai, 2024

Special Arad Logo

    Acordul Schengen, practic, nu mai e. Cât va mai rezista Uniunea Europeană?

    de Valer Mărginean | 27 octombrie 2023, 8:35 AM | Viața, așa cum e

    16

    Complicate vremuri am ajuns să trăim. Tocmai când Europa părea mai unită ca niciodată în fața pericolului de la Răsărit, reprezentat, desigur, de tot mai agresiva Rusie, un alt război de care păream străini, pune pe jar bătrânul continent. Iar clocotul a dat în foc exact acolo unde ne-am concentrat noi atenția în ultima vreme, în Schengen. Și nu-i vorba de mica localitate cu același nume în care a fost semnat acordul ce-i poartă numele, ci tocmai despre Acordul Schengen este vorba.

    Acordul Schengen nu mai e, Austria nu mai contează

    Sincer vorbind, cu toată simpatia arătată de țările membre UE (minus Austria, evident), Consiliul Europei și chiar Parlamentul European, care ne-a ridicat pe un val ce părea că ne va duce direct în mult visatul spațiu Schengen, nu sunt ferm convins că România este cu adevărat pregătită pentru acest pas. Pe de altă parte însă, nici nu pare că mai contează.

    Încrederea țărilor semnatare ale Acordului Schengen au avut atât de „multă” încredere în buna funcționare a prevederilor acestuia încât 11 dintre ele au decis să-l suspende. Și asta nu din cauza refuzului Austriei de a fi de acord cu primirea României și Bulgariei, ci de teama unui mare și mai ales periculos val de emigranți (mă rog, imigranți, dacă privim problema din interiorul UE) din zona de conflict palestiniano – israelian ce amenință Europa.

    Prin urmare, respectivele state au decis că pericolul imigrației este mai mare decât implicațiile politice ale unui acord de liberă trecere și au decis să-și apere singure granițele, fără să se mai bazeze doar pe vigilența țărilor de la granița Europei unite.

    Citiți amănunte aici: Războiul din Orientul Mijlociu provoacă controale la granițe. Statele din spațiul Schengen își iau măsuri de precauție

    Or, în aceste condiții, discuția despre extinderea spațiului Schengen devine fără sens. De altfel, chiar și președintele Iohannis a sesizat ridicolul situației și, pentru prima dată de când este în fruntea statului a spus lucrurilor pe nume: Spațiul Schengen aproape că nu mai există.

    Citiți amănunte aici: Klaus Iohannis: Realitatea este că Spațiul Schengen nu mai funcționează și aproape că nu mai există.

    Și uite-așa, atitudinea Austriei nici nu mai contează, iar când se va pune iarăși problema extinderii acordului Schengen, probabil actualul cancelar al Austriei, Karl Nehammer nu va mai avea niciun cuvânt de spus.

    Din păcate însă, problema Schengen este doar una dintre multele ale întregii Uniuni Europene. Este adevărat, UE s-a dovedit foarte puternică în fața crizelor economice, făcând dovada că „împreună suntem mai puternici” nu este doar un slogan cu conotații electorale. Chiar și pandemia a scos în evidență forța UE, atât decizională cât, mai ales, financiară. Primele semne de slăbiciune au ieșit la lumină odată cu agresiunea Rusiei asupra Ucrainei.

    Până atunci, derapajele Ungariei lui Orbán și ale Poloniei (în privința statului de drept) au putut fi tratate cu o anumită ușurință și cu convingerea că amenințarea opririi „robinetului cu bani” va potoli poftele dictatoriale ungaro-poloneze. Doar că a izbucnit războiul lui Putin în Ucraina și datele problemei s-au schimbat. Nu mai intru în amănunte, le știm cu toții și chiar n-am avea ce să mai comentăm. Ungaria, cel puțin, pare o țară pierdută pentru Europa.

    Departe de UE, aproape fiind, război se numește

    Adevărata încercare pentru UE abia de-acum începe și admintește de valul de imigranți din 2015 – 2016 care a speriat, în special, Europa de Vest. Chiar dacă oficial nu s-a spus niciodată așa ceva, pentru mulți europeni a fost limpede că acest val masiv de migranți a fost un „cadou” de la președintele Erdogan ca răspuns la refuzul UE de a răspunde favorabil cererii de aderare a Turciei.

    Acum, după izbucnirea războiului palestiniano-israelian, Europa este iarăși în pericol să fie asediată de refugiați. La acest „asediu” se adaugă, pe de o parte, masivele proteste pro-palestiniene din majoritatea țărilor UE, dar și creșterea presiunii politice a partidelor suveraniste, populiste, naționaliste, extremiste, desigur, pe fondul sărăcirii populației generată în primul rând de criza energetică izbucnită odată cu războiul din Ucraina.

    Complicate vremuri. Care, desigur, sunt pe placul unor dezaxați ca Putin. De aici însă și până la a pune criza de încredere a UE în seama jocurilor lui este o cale lungă, străbătută în mare viteză și cu voioșie de fanii președintelui rus. Sigur, Putin a făcut mult rău și încă mai este capabil să facă, mai ales de când au fost puse bazele unei noi „axe a răului”, Rusia, China, Iran. Ungaria este prea mică pentru a fi inclusă în această axă (e prea mică și pentru ambițiile bolnave ale lui Orbán), chiar dacă a făcut și încă mai face valuri în Europa, deci încă nu contează.

    Cu toate astea, îndrăznesc să susțin că UE este mult mai puternică pentru a fi zdruncinată de jocurile lui Putin, câtă vreme China și Iran au interese în alte părți ale lumii. În schimb, UE poate fi slăbită din interior de loviturile unui electorat tot mai îndepărtat de valorile promovate de Uniune.

    Deocamdată, nu cred că sunt pe deplin și, mai ales, mulțumitor lămurite, doctrinar și juridic, raporturile dintre Uniune și națiunile ce-o compun. Este clar sentimentul de apartenență la familia europeană, dar problemele încep să se complice atunci când intră în discuție anumite valori care nu sunt la fel de importante pentru toate națiunile. Și aș da ca exemplu, doar problema drepturilor comunităților LGBT+, o problemă în fața căreia nicio națiune nu a avut voie să comenteze.

    Și nu este singura problemă ce este privită diferit în UE – să mai amintim religia?

    Or, în situații de criză, oamenii își amintesc de convingerile ce le-au fost încălcate sau impuse de UE și, firesc, reacționează. Prin proteste sau prin vot.

    Da, este posibilă o destrămare a Uniunii Europene. Dar, evident, nu așa repede cum și-ar dori unii. Probabil un asemenea proces ar dura decenii și, pentru multe țări europene ar însemna un dezastru la care nici nu vreau să mă gândesc. Pentru că România ar fi printre primele afectate de un asemenea dezastru.

    *Ce este Schengen și ce se schimbă pentru România după aderare

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Crizele acestea multiple au pus în lumina reflectoarelor fisurile uriașe în această construcție birocrata numită UE.
      De la Islamizarea Europei inclusiv Marea Britanie la lipsa unor armate performante și înzestrate în UE care cu excepția Franței putere nucleară se bazează în principal pe bazele americane.
      Cu o Germanie slab înzestrată și datorită că i-a fost interzis să se inzestreze după al doilea război mondial și care acum încearcă sa recupereze decalajele.
      România e în pom și pomul în aer ca de obicei cumpăra F35 și submarine dar cazărmile pică pe soldații care pleacă în masă peste 6 mii anul trecut.
      Avem mai mulți securiști decât soldați se spionează și se controlează mai mult propria populație decât se apară aceasta de amenințările externe trăim într-un Neocomunism modern.

      +17 voturi
      +1
      -1
      • @ Aradeanu’ – da, sunt multe mecanisme administrativ-juridice de rezolvat în UE. Chiar și cea militară care a fost lăsată fie în seama NATO, fie a fiecărei țări membre (cum ar fi stagiul militar oblidatoriu).
        Despre „islamizarea Europei” ar fi mult de vorbit, începând de la gafele strategice ale doamnei Merkel și ale domnului Macron.
        Mulțumesc pentru cimentariu

        +8 voturi
        +1
        -1
    2. […] „În schimb, UE poate fi slăbită din interior de loviturile unui electorat tot mai îndepărtat de valorile promovate de Uniune.”…
      .
      Oare CARE MAI SUNT „VALORILE” promovate de Uniune, mai ales DE LIDERII EI ??? 🤔
      Nuuuu…, nu sloganele ieftine, pur-declarative, ci CELE FAPTICE…, valorile promovate în mod real și faptic…!
      Pt că tot acest electorat VEDE și SIMTE câ interesele și „valorile” promovate de liderii UE, nu mai coincid cu interesele și necesitățile popoarelor Uniunii, dar, culmea, de multe ori se suprapun cu INTERESE EXTERIOARE Uniunii! 😡
      Oare de ce…?
      .
      Întâmplător, printr-un context destul de ciudat, am avut ocazia să cunosc viața cetățenilor occidentali si UE, ÎNAINTE de anii ’90.
      Am să vă spun ceva ce puțini îl știu sau mai vor să-l recunoască acum:
      – în acea vreme, în UE domina un CAPITALISM SOCIAL (!!!), da, ați auzit bine…, S-O-C-I-A-L, adică OMUL, personalul angajat și muncitor era ÎN CENTRUL ATENȚIEI , fiind apreciat și sprijinit sub toate formele, inclusiv în interiorul Corporațiilor și Multinaționalelor!
      … Și nu, nu PROFITUL „CU ORICE PREȚ” era pe primul plan, ci CETĂȚEANUL !!!
      .
      Existau o mulțime facilități pt angajați, respectul pt viața privată era „sfântă”, etc.
      Așa că, în asemenea vremuri, TREBUIA SĂ FI COMPLET NEBUN SĂ NU SUSȚII „cu toată ființa” un UE care funcționa total în interesul cetâțenilor săi…! 😀
      👏
      Dar astăzi unde mai e acel interes pt VIAȚA CELOR CARE FORMEAZĂ UE-ul…?
      .
      De ce „mirifica” dna Merkel „s-a dat cu totul la fund” după ce a ploconit UE-ul cu o „hemoragie” de refugiați, mai ales arabi ?
      De ce nimeni nu a cerut Țărilor Arabe, putred de bogate, care SPONZORIZEAZĂ LA GREU TERORISMUL, să se fi IMPLICAT ATUNCI în acțiuni umanitarea serioase , pt cei din ACEEAȘI NAȚIE sau CREDINȚA, dar care fac mare caz când CER ALTORA drepturi pt aceștia; în schimb, UE a reproșat proaspeților săi membrii, că „nu fac destul” pt refugiați !
      Vi se pare corect…?
      .
      Cum de i-a apucat atunci brusc mila pe liderii europeni, care , pe zi ce trecea, erau tot mai puțin interesați de problemele grave ALE PROPRIILOR CETĂȚENI… ?!
      Și-atunci cum să reproșezi electoratului lehamitea de ACTUALA conducere și organizare a UE, ruptă tot mai mult de INTERESELE CETĂȚENILOR SĂI ?
      .
      Chiar am impresia că articolele dlui Notaros, pe tema „imposturi” la niveluri superioare ale societății, care afectează în mod crucial viața omului de rând, s-ar potrivi „ca o mânușă” pe ceea ce se întâmplă ACUM (subliniez „acum”) în UE. 😉
      De ce cred asta?
      Pt că pe cetățeanul UE nu e atât de afectat ca cel român de o anumită fatalitate, ignoranță, delăsare, indiferență, etc. , deci drumul greșit al „actualului UE” putem presupune că se datorează EXLUSIV IMPOSTURII de la nivelurile superioare ale acestuia.
      Greșesc oare …? 🤔

      +14 voturi
      +1
      -1
      • @ Dd – e greu de răspuns la întrebarwa dvs. finală. Este vorba de opinii, de puncte de vedere diferite privind, la urma urmei, aceeași problemă: UE.
        Îmi este greu să cred că tot ce promovează UE drept valori nu sunt, în realitate, valori. Am dat și eu un exemplu de valoare promovată, agresiv!, de UE, dar aș zice, oarecum greșit. Adică, fără drept de comentariu, ca să zic așa.
        Totuși, respectul față de lege nu putem spune că nu este o valoare. Nu insist pe această temă, dar însăși existența CEDO este o garanție în acest sens.
        Problema capitalismului social este reală, o cunosc și eu din peroada amintită de dvs. Aș lega dispariția acestei idei de un adevărat eșec al UE și, în genetal, al lumii occidentale: educația.
        Intervenția politică în actul de educație, inclusiv la nivelul familiei se dovedește un mare și grav eșec. Din păcate, neasumat – dovadă că, iată, și ăia tot politicieni sunt, ca și ai noștri, incapabili să-și asume um eșec.
        Or, educația precară, în afara oricăror repere morale, iată, creează acești „monștri” lipsiți de emoții, de empatie, incapabili de integrare în comunitate. Exact cum se întâmplă acum, la noi.
        Desigur, este o părere. Care poate fi corectă sau nu (fiind, însă, a mea, țin la ea).
        Nu vreau să duc discuția într-o altă zonă, tot sensibilă, dar vă întreb: nu vi se pare ciudat că societățile care ignoră sau chiar resping Biserica și rolul ei de reper moral, sunt tocmai cele care promkvează capitalismul sălbatic? Sau, cele pentru care șeful statului nu este „unsul Domnului” ci un simplu funcționar? Întreb și mă întreb…

        +1 voturi
        +1
        -1
    3. ”…..interesele și „valorile” promovate de liderii UE, nu mai coincid cu interesele și necesitățile popoarelor Uniunii” scria în comentariul său Dd. Dacă răspundem, corect și sincer, la întrebarea: ”cui folosește” tot ceea ce se întâmplă (acum), vom obține și cauza acestor crize, care se tot suprapun de la o vreme.

      +5 voturi
      +1
      -1
      • @ Bubi – folosește unor interese politice. Exact ca la noi.
        Și maibeste ceva – nu am apucat să menționez asta în răspunsul pentru Dd: calitatea liderilor. Între părinții UE și cei care conduc acum este o diferență prea mare ca să nu se simtă și în deciziile lor

        +5 voturi
        +1
        -1
    4. Eu deja am obosit de tot circul asta……international!!! Doresc doar sa exprim un gand ( nu fac politica si nici nu tanjesc dupa….comunism ). Sunt un om care am prins si perioada de guvernare a unui singur partid si cea de acum si vreau sa exprim o parere ca un om simplu fara studii superioare! Voi incepe cu ceea ce ne ofera faptul ca suntem in U.E. singurul lucru sa zicem bun, este faptul ca putem circula liberi unde dorim in Europa, dar…..ca oameni care au o anumita civilizatie si nu hoti si borfasi, iar ca sa te misti liber in Europa iti trebuie sa ai un anumit venit ( nivel de trai ) si atunci ce sa vezi….ne bagam sclavi in vestul Europei numai de dragul de a fi in afara granitelor tarii noastre Romania iar de aici ni-se trage restul ” beneficiilor” de la U.E., au inceput sa ne impuna tot felul de restrictii pe care TREBUIE sa le respectam ca membrii ai U.E. ( sa nu mai crestem animale in gospodariile noastre, sa nu mai cultivam absolut nimic, sa importam toate mizeriile lor din vest, sa contribuim la bunastarea celor din vest sau mai recent a Ucrainei lasandu-ne pe noi si copii nostri de izbeliste si exemplele pot continua ) dar eu stau si ma gandesc ca si in vremurile de trista amintire la faptul ca cei ce traiau in zonele rurale nu le-a fost impus de nimeni sa nu aiba o gospodarie din care sa poata trai omeneste. Noi ca popor, din cate imi amintesc eu, nu am avut niciun sprijin extern pana acum 34 ani si totusi am reusit cu sacrificii sa nu mai fim datori nimanui, iar acum „sprijinul” extern ne copleseste prin imensele datorii externe acumulate si prin taierea tuturor posibilitatilor de a scapa de aceste datorii, nemaiavand industrie si construind in locul fabricilor….mall-uri ca sa nu mai zic de sugestia Bancii Mondiale de a reduce suprafetele agricole care in tara noastra este cam de 70-80% din teritoriul tarii pentru a……..impadurii!!! Deci concluzia care este sa devenim dependenti de tot ce vine din afara tarii, sa ne indatoram sa ajungem precum tarile africane. Sincer ma gandesc ca daca am renunta la toate „beneficiile” venite din exterior si sa incepem sa fim din nou pe picioarele noastre ne-ar fi mult mai bine. AVEM CU CE oameni buni, romanii sunt un popor de oameni inteligenti, muncitori, avem resurse naturale pe care altii vor sa ne prosteasca le dam lor si noi sa le cumparam de la ei cand putem fi direct beneficiari ai acestora, avem cel mai bun pamant in care putem sa cultivam absolut tot ce avem nevoie ca si hrana plus cresterea animalelor pentru consum! DE CE AVEM NEVOIE DE UN STAPAN?!? Un ROEXIT ar fi cel mai bun lucru care s-ar intampla pentru Romania si pentru tot poporul roman. In prezent avem doar niste hiene la conducerea tarii indiferent de culoatea politica, TOTI sunt doar pentru intetesul personal, noi ceilalti suntem buni doar sa ii slujim si sa ne „taram” la picioarele lor si eventual sa le aducem osanale. Cam asa vad eu situatia cu U.E., daca nu ne trezim din somnolenta in care suntem cufundati vom avea cel mai negru cosmar!

      +9 voturi
      +1
      -1
      • @ Leo – sincer, vă înțeleg toate frământările și nemulțumirile. Doar că multe dintre acestea se datorează celor care ne conduc (pe care îi votăm noi), nu UE.
        Noi am intrat în UE fără să avem populația pregătită pentru această aderare. Mai mult, nici măcar autoritățile nu au fost pregătite ( multe nu sunt nici acum!). Și aici aș aminti ca exemplu groaznica birocrație care blochrază aproape orice inițiativă și finanțare, pe circuitul normal.
        Dar vreau să vă spum că nu UE ne interzice creșterea animalelor în gospodării. Pentru a le crește însă, trebuie respectate niște condiții de igienă, de evitare a poluării etc. Șibeste normalnsă existe astfel de reguli, pentru că nu-i normal, de exemplu, ca dejecțiile de la animale să ajungă direct în pământ iar de acolo în pânza freatică, adică în apa de băut.
        Pe de altă parte, pământul nu ni l-a luat sau distrus UE. Îl distrugem noi, îl lăsăm necultivat până ajungr pârloagă.
        Sistemele de irigații (atâtea câte au fist) nu ni le-a furat UE, ci românii noștri.
        Dacă ROEXIT ne-ar aduce bunăstarea și fericirea, nu știu. Sincer, nu cred. Dimpotrivă. Dar vă resoect opțiunea și vă mulțumesc pentru comentariu

        +1 voturi
        +1
        -1
      • @ Mihai – după această logică, și căsătoria este o aberație. Doar că soții (vorbesc de cei normali) învață, iubinde-se, să-și armonizeze diferențele. Or, la UE, problema este că diferențele despre care vorbiți nu se armonizează ci se impune varianta pe care cei ce conduc Uniunea o consideră bună. Singura variantă bună, ce trebuie acceptată și urmată de toți „soții”.
        Asta e aberant și, evident, greșit, nu „căsătoria” în sine.

        0 voturi
        +1
        -1
    5. Dle Mărginean aveți dreptate:
      – departe de mine gândul de a lăsa să se înțelegă că TOT ce se face sau se promovează ACUM în UE nu ar fi „valori adevărate” (și, oarecum, e și logic acest lucru) , iar faptul CĂ ÎNCĂ S-AU PĂSTRAT MULTE din vechile valori Adevărate (!!!), e dovada faptului CĂ ÎNCĂ Uniunea există și funcționează (cam „împleticit” 😉);
      – altfel, UE-ul ar fi intrat de mult în colaps total.
      .
      Eu mă refeream la ceea ce constată ELECTORATUL UE (mai ales cel vechi) și anume, faptul că, sub „umbrela” unor vechi tradiții și valori indubitabile, liderii ACTUALI derapează tot mai mult de la „scopul elementar al Uniunii”:
      .
      *** O VIAȚĂ CÂT MAI BUNĂ, MAI SIGURĂ ȘI PREDICTIBILÂ, PT TOȚI CETĂȚENII SĂI !!!”
      .
      Ori tocmai asta văd, simt, „palpează” populația UE:
      – faptul că liderii lor actuali sunt tot mai preocupați de INTERESE EXTERIOARE Uniunii (Atenție! Nu am zis „probleme” , ci „interese” !!!) sau, uneori, de cele STRICT PERSONALE. 😠
      .
      Iar reacția cetățenilor vine automat, instinctiv:
      – o îndepărtare de liderii actuali ai UE (chiar cu riscul „saltului în brațele” unora mai oneroși).
      Este exact la fel cum a fost cu ascensiunea lui Hitler, pt care, nu doar poporul german ar trebui acuzat, ci și liderii lor, premergători lui Hitler, care au și creeat conjunctura favorabilă ascensiunii acestuia.
      .
      De aceea, pt. „reorientarea sa”, nu electoratul UE (aș zice, mult mai matur și emancipat ca cel român) ar trebui acuzat, ci cei care AU PROVOCAT reacția instinctivă de repulsie a acestuia.
      .
      În final, apropo de una din valorile „sfinte” ale UE – RESPECTUL PT. LEGE:
      – nu aveți impresia că, deși populația și , ÎNCĂ, o bună parte a instituțiilor UE, PĂSTREAZÂ ACEST RESPECT (din fericire !), tocmai liderii UE sunt cei care, tot mai des eludează acest „respect”, mergând până la limitele extreme ale Legii sau folosind tot felul de scuze și tertipuri pt a o ocoli ?! 🤔
      .
      Ei, dupâ părerea mea, tocmai aceste „cozi de topor” din vârful UE vor cauza colapsul Uniunii, dacâ electoratul mai matur, nu va găsi o modalitate de a-i înlocui, de urgență, cu alții, nu neapărat mai profesioniști, ci MULT MAI ONEȘTI și de bunăcredință.
      Un om serios și corect, chiar dacă mai puțin experimentat, VALOREAZĂ INFINIT MAI MULT decât o „jigodie umană” chiar și genială !
      Din păcate, noi românii avem destule exemple din această categorie… 😥
      .
      PS:
      Știți ce e cel mai ciudat sau interesant…?
      .
      Că populația UE reacționează prompt la derapajele mult mai subtile ale liderilor săi, dorind să-i schimbe (Atenție! NU VALORILE Uniunii, ci liderii ei!), asumându-și chiat și riscul de a-i înlocui cu alții mai răi, în timp ce electoratul român „ȚINE CA ORBUL DE BÂTĂ”, de aceeași veche clasă politică oneroasă, impotentă și inumană, de peste 30 de ani, FIINDU-I FRICĂ DE ORICE SCHIMBARE (deși, puțin probabilă să fie mai rea de-atât…😉).
      .
      Iar cum „cine nu riscă, nu câștigă sau „Dumnezeu te ajută, dar nu-ți bagă-n traistă”, noi, românii, continuăm să ne zbatem în „mocirla” noastră și să ne plângem singuri de milă, că „nu avem ce face”…!
      Oare…?
      Restul electoratului din UE, dupa cum se vede, nu au aceeași mentalitate inertâ….

      0 voturi
      +1
      -1
      • @ Dd – am amintit de problema liderilor în răspunsul la un alt comentariu.
        Din păcate, criza liderilor este mai acută decât criza energetică. De câtăva vreme încerc să găsesc în Europa un lider adevărat și nu amnreușit să-l găsesc (cel mai răsărit mi se pare Stoltenberg, dar nu știu cum ar fi dacă iese din zona NATO).
        Or, problema majoră a acestei construcții de mare anvergură (UE) este că actualii conducători ai Uniunii nu se ridică nici la nivelul umbrelor părinților fondatori. Dar nici la nivelul provocărilor ce se află în fața UE.
        Și asta, într-o perioadă în care crizele de tot felul vin în cascadă. Iar ei, conducătorii nu sunt capabili nici să le înțeleagă, nici să le facă față.
        Apoi, deși, clar, UE este o construcție politică în primul rând – deși a fost gândită ca una economică – încercarea de a impune un anumit curent politic la nivelul Uniunii este o greșeală.
        Desigur, msi sunt multe ciudățenii care, mai în glumă, fac din UE o construcție bazată pe ceva inexistent (conștiință). Cu toate astea, e bine că există și, mai ales, că facem parte din ea.
        Este perfectibilă, desigur, este destul de puțin cunoscută la nivel de masă – toată lumea vorbește de UE și de democrație, dar puțini se obosesc să înțeleagă ce înseamnă și una și alta – dar e bine că există.
        Lipsa de reacție a electoratului este, oarecum legată de neînțelegerea pomenită. Sau de lipsa culturii politice și a exercițiului drepturilor cetățenești. Noi îi tratăm pe aleși ca pe niște vedete și de aia picăm pe spate când catadicsește, foarte rar!, să ne bage în seamă, în loc să-i tragem la răspundere pentru modul în care ne reprezintă.
        Dar și acest exercițiu civic se poate dezvolta în timp, iar aici presa ar trebui să-și ia mai în serios rolul.

        +1 voturi
        +1
        -1
    6. @V.M.
      Da, e adevărat, ați clarificat și la primul răspuns, despre lipsa unor adevărați lideri în UE.
      Răspunsurile dvs chiar au fost explicite și complete, la problemele ridicate de mine.
      .
      Recunosc, m-am lăsat puțin „luat de val” și aveam o anumită iritare vis-a-vis de „gașca” aflată „la butoanele UE” în prezent, pe fondul unei informații calde (fierbinți chiar, la cât de proaspătă este… 😉), obținutâ „la prima mânâ” (deci nu „pe surse), și care mi-a demonstrat ÎNCĂ O DATĂ (de parcă mai era nevoie), că această „gașcă” luptă, efectiv, ÎMPOTRIVA STATELOR MEMBRE , dar fac jocul CELOR DE-AFARĂ! 😡
      .
      Iar această decizie (despre care am avut ocazia s-o aflu „la cald”), ne va afecta semnificativ pe noi ca țară și ca populație, dar și pe mulți din UE, și a fost luatâ FĂRĂ NICI O LOGICĂ sau ARGUMENT PERTINENT și contrar tuturor PROMISIUNILOR ANTERIOARE !!!
      .
      Decizia acestei „COOPERATIVE” care conduce UE-ul în prezent (tocmai am citat o persoană f. responsabilă, „cu greutate”, care, până nu de mult aducea multiple elogii Conducerii Europene), ne va frustra de niște investiții strategice de peste 500.000.000 (da 500 milioane) Euro NERAMBURSABILI și va incetini semnificativ lupta pentru independența energetică a Europei față de Rusia.
      .
      Și, după cum se vede, culmea, DIN NOU, „gafele” liderilor europeni, vin „ca o mănușă” intereselor Rusiei.
      Și-atunci să mai credem”în simple coincidențe”, când majoritlatea acestor „gafe” merg într-o singurâ direcție? 🤔
      .
      PS:
      Am să mai specific doar un detaliu referitor la informația de mai sus:
      – „sucirea” liderilor europeni referitor la accesarea de câtre acea firmă românească a acelor fonduri, NU ARE NICI CE-A MAI MICĂ JUSTIFICARE TEHNICĂ și BIROCRATICĂ imputabilă României și firmei în cauză (exact aceeași au mai atras fonduri și în trecut, deci sunt în cunoștință de cauză!) .
      Singurul lucru care s-ar putea reproșa, totuși, României este faptul că persoanele din „arcul guvernamental” trimise la Bruxelles ca să „sprijine” atragerea de Fonduri Europene, „I-A CAM DURUT ÎN CUR” de acestea, nefăcând nici cel mai mic lobby în favoarea firmei solicitante! 😲
      Din câte aș fi înțeles, mai mult lobby au făcut o bună parte din europarlamentarii români, DIN TOATE CULORILE POLITICE, decât au fâcut-o oamenii Guvernului, special trimiși pt asta acolo.
      .
      Oricum, acest lucru nu justifică noul exemplu de duplicitate sl liderilor europeni… , fapt care m-a mai „aprins” nițel, când am scris aceste rànduri, și m-a întristat în același timp, de ceea ce se întâmplă chiar sub ochii noștri. 😎

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    8 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.