marþi, 16 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Războiul din Orientul Mijlociu provoacă controale la granițe. Statele din spațiul Schengen își iau măsuri de precauție

  de - | 19 octombrie 2023, 8:56 PM | Internaţional

  0

  Tot mai multe state din Europe, aflate în spațiul Schengen, au început în ultima perioadă să reintroducă controalele de frontieră la graniță. Motivele din spatele deciziilor sunt limitarea migrației, dar și actualul context provocat de războiul din Orientul Mijlociu.

  Italia a restabilit joi, 19 octombrie, controalele la frontiera cu Slovenia ca urmare a strategiei de îmbunătățire a securității interne, în contextul amenințărilor teroriste din Europa.

  De asemenea, pe 16 octombrie, Germania anunță că pregătește controale la frontiera cu Polonia și Cehia, invocând ca motiv tensiunile din Orientul Mijlociu și teama ca în țară să ajungă teroriști veniți din Palestina sau alte state arabe.

  Polonia și Cehia au decis introducerea controalelor temporare la frontiera cu Slovacia pe 3 octombrie, invocând limitarea migrației și traficul de migranți ilegale.

  Pe 18 octombrie, Austria a anunțat că a introdus controale la frontiera cu Cehia și Slovacia. Motivul din spatele deciziei este descurajarea traficanților de migranți care doresc să își schimbe itinerariul după ce Germania a anunțat că pregătește controalele la granița cu două state.

  De asemenea, la finalul lunii septembrie, mai exact pe 22 septembrie, și Austria a introdus controalele la granița cu Italia, mai exact la punctul de frontieră Brenner. Motivul pentru care a fost luată această decizie este blocarea migrației ilegală.

  Reintroducerea temporară a controlului frontalier de către tot mai multe state membre ale Uniunii Europene în interiorul spaţiului Schengen este cauzată de noua situaţie a securităţii, dar controlul nu va fi cum a fost înainte de aderarea Croaţiei la Schengen, a declarat marţi ministrul de interne croat Davor Bozinovic, informează Hina.

  „Codul frontalier Schengen le permite statelor membre să reintroducă controlul intern în unele situaţii urgente, dar asta nu înseamnă o revenire la controlul frontalier care a fost în vigoare înaintea intrării în Schengen”, a declarat Bozinovic jurnaliştilor la Luxemburg, unde participă la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne al UE.

  Mai multe detalii AICI

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.