marþi, 16 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Dimitrie Muscă, prea arogant ca să mai țină minte dacă a participat sau doar a incitat la proteste

  de Valer Mărginean | 22 martie 2024, 7:45 AM | Topic special | Viața, așa cum e

  3

  Dimitrie Muscă, în rarele momente în care nu critică premieri sau președinți (foto: agrointel.ro)

  Povestea de viață agitată a Feți-Frumoșilor fermieri care au protestat în luna ianuarie a acestui an s-a terminat. Probabil cu victoria lor și a zmeilor guvernanți. Co-victorioși, cum s-ar spune.

  Înfrângerea ne aparține nouă, celor care plătim tot mai mult pentru mâncarea tot mai proastă – de import, cum ar zice Dimitrie Muscă. Așa că Feți-Frumoșii au plecat pe la casele lor, unde îi așteptau Ilenele Cosânzene și tractoarele lor de sute de mii de euro. Și combinele. Și conturile, Și mașinile aproape la fel de scumpe ca tractoarele. Viață grea.

  Muscă cel „diplomat”

  A rămas pe baricade doar Dimitrie Muscă și povestea protestelor lui. Sau a jocurilor lui. Și a supărărilor lui obișnuite. Printre cei pe care s-a supărat acum, suntem și noi. E drept, nu ne-a numit, a aruncat doar o brazdă spre noi : „am fost criticat că nu sunt în stradă”. Adevărul că, față de alții, am scăpat ușor: „Iohannis n-are minte, nici Ciolacu n-are mai multă, Doamne ferește!, dar ăla măcar are diplomă” (de la minutul 1,56 în filmul de la finalul acestui articol). Ca să nu mai spunem de președintele SUA, Joe Biden: „handicapatul ăla de Biden care se-mpiedică pe scările avionului”.

  Acu’, ce să zicem? Nu ne dăm nici noi în vânt după cei trei pomeniți. Totuși, există anumite limite peste care domnul Muscă a trecut senin. Poate nu i-ar strica un pic de diplomație domnului Muscă. Până una, alta, cei „fără minte” au ajuns, unul prim ministru, celălalt președintele țării, iar „handicapatul”, președintele celei mai puternice țări din lume. Nu-i puțin lucru, ba chiar aș îndrăzni să spun că este mult mai mult decât a făcut domnul Muscă. Cu toate milioanele sale.

  Muscă cel „modest”

  Să trecem peste momentul de „diplomație” și să spunem că baricadele lui Mitru Muscă, pe care spuneam că a rămas, nu prea seamănă cu ale celorlalți fermieri. Cel puțin asta se înțelege și din recenta sa intervenție la Agro Tv.  Nici povestea lui de viață nu seamănă cu a celorlalți fermieiri. Totul este unic la dumnealui. Exemplar și „modest”: „Toate societățile mele, că e fermă de vaci, de porci sau cele două agricole stăm bune financiar. Profiturile sunt mari. N-am făcut pierdere în viața mea”.

  Dimitrie Muscă a ținut să ne dea replica după un articol în care l-am criticat pentru felul în care a înțeles să reacționeze înainte și în timpul protestelor fermierilor. Pe scurt, în septembrie 2023, deci cu vreo trei luni înainte de începerea protestelor, domnul Muscă declara la Agro Tv că „Ar trebui ca noi, fermierii, să ieșim în stradă și să se ralieze întreaga populație a țării. Aș vrea să atrag atenția că de această dată ar trebui să fie nemulțumită toată țara și să iasă în stradă. Noi, ca fermieri, dacă nu facem nimic, ne merităm soarta” .

  Adică, îi chema pe fermieri să protesteze („ne merităm soarta”). Mai mult, făcea un apel la întreaga populație a României să se ralieze acestui protest.

  Doar că, în ianuarie, când fermierii chiar au ieșit în stradă, domnul Muscă a lăsat-o mai moale: „Eu sunt o unitate cu profit, nu am ce căuta acolo, dacă m-aș duce eu acolo, mi-ar fi spus: da’ cât mai vreți să câștigați, de ce nu vă ajunge? Eu am făcut profit peste tot, nu sunt acolo, nu vreau să fiu și nici nu vreau să mă implic”, a declarat Muscă, pentru Revista Ferma din 16 ianuarie 2024.

  Puteți citi întregul articol aici: Agricultura de tip nou: Dimitrie Muscă a incitat fermierii la revoltă și proteste, dar acum s-a răzgândit pentru că a obținut profit

  Nu l-am criticat pentru că a lipsit de la proteste, ci pentru atitudinea duplicitară, lașă chiar, pe care a avut-o după ce a instigat la proteste. Și, desigur, pentru atitudinea arogantă pe care a avut-o când a explicat motivele absenței sale de la proteste.

  Evident, nu reluam povestea „agitatorului” Muscă și a „lașului” cu același nume, dacă nu ar fi produs, la același Agro Tv o altă explicație a absenței sale de la proteste. Sigur, a profitat de ocazie și, după momentul de „diplomație” povestit mai sus, nu a uitat să se mai laude un pic: „situația mea este bună, deosebit de bună”. Cu toate astea, nu putea să nu fie solidar cu fermierii. „M-am dus cu ei (la Timișoara – n.n.) în semn de solidaritate”, a declarat Dimitrie Muscă.

  Muscă cel uituc

  Ori îi joacă feste memoria, ori ne crede pe noi uituci. Doar că noi n-am uitat ce spunea în data de 16 ianuarie. Că nu participă la proteste pentru că „Eu sunt o unitate cu profit, nu am ce căuta acolo”. Oare ce ar spune un „handicapat” și doi „fără minte” despre cineva care își schimbă părerile și declarațiile, măcar o dată la trimestru, dacă nu chiar lunar?

  muscă daea

  Dimitrie Muscă: „Nemulțumirile sunt în primul rând împotriva ministrului Daea și a premierului Ciucă pentru că nu au făcut nimic pentru agricultura românească. Daea este un măscărici, un bufon al agriculturii românești” (7 aprilie 2023). 

  Sursa: 60m.ro

  Nu-i contestăm calitățile de specialist în agricultură sau de manager. Poate cele de om. De altfel, după atâtea intervenții televizate sau nu despre „trista condiție a fermierilor din România” ne așteptam să auzim de la domnia sa care este marele secret al profiturilor atât de mari, de care ceilalți fermieri nu sunt în stare? Ne așteptam ca, în loc să-i îndemne la proteste și să stea cu mâna întinsă în fața guvernului, să le spună domnul Muscă secretul. Măcar, așa, din solidaritate.

  Când colo, dumnealui își tot schimbă declarațiile în căutarea unei explicații ba pentru lipsa de la proteste, ba pentru prezența la ele. Jenant, de la un om de mare succes, un om care de mulți ani dă lecții tuturor. E drept, până acum se rezuma la miniștrii agriculturii sau premieri, acum a ajuns în SUA.

  Profiturile domnului Muscă sunt neîntrecute decât, poate, de aroganța sa. Poate, totuși, nu i-ar strica o pauză de televiziuni, care oricum costă. Împrumutăm din „diplomația” domniei sale și îi recomandăm să se rezume la agricultură.

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Realizarile dlui Musca nu cred ca au depins de curentele politice sau de vremuri ci de munca si priceperea dansului!
   Nu s-a prezentat niciodata ca intelectual rasat!
   A dus si o campanie din resurse proprii impotriva celor care doreau sa faca exploatari cu gaze de sist!
   Parerea mea este ca ar fi de preferat sa-i sustineti pe cei care produc si aduc plus valoare economiei locale
   Ca nu iau bani publici, ci dau!

   +9 voturi
   +1
   -1
   • Realizările domnului Muscă depind ȘI de priceperea sa, dar și de multe altele, între care și „factorul politic” – n-aș vrea să intru în detalii, dar a fost o vreme în care multe se făceau în agricultura României conform ideilor domniei sale.
    Despre campania dusă împotriva exploatăriu gazelor de șist nu prea sunt multe de spus, dimcolo de faptul că a făcut-o în interes strict personal. Așa că, normal s-o facă din banii săi.
    Subvențiile pentru agricultură credeți că sunt bani pe care fermierii îi dau, nu îi iau? Nu cred. Așa că, iertare, dar nu-i cazul să fim atât de grijulii. Agricultura este, totuși, un domeniu economic, în care se produce profit. La fel ca în industrie sau turism, să zicem. De ce să dăm bani publici (subvenții), iar prețul alimentelor să ajungă sufocant pentru consumatori, în timp ce fermierii să aibă profituri de milioane de euro? Este o anomalie.
    Oricum însă, subiectul articolului este altul… Și-apoi, nu l-am.acuzat că n-ar fi intelectual. Am amintit doar inconsecvența justificărilor.
    Nici despre lacunele din educație n-am pomenit, preferând să spun că nu i-ar lipsi puțină diplomație.

    +3 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  7 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.