Surpriză mare (precizăm: supriză doar pentru cei care nu se așteptau la „jocuri de culise”) la ședința CLM de astăzi, în care părea că se va pecetlui soarta Monumentului Marii Uniri, cu care ar fi fost împopoțonată definitiv Piața Catedralei. Proiectul de Hotărâre a fost retras tocmai la inițiativa celui care l-a propus: primarul Gheorghe Falcă.

Punctul 35 din ședința de azi urma să fie „subiectul vedetă”, cel care a creat valuri de nemulțumiri în zilele trecute, în special în rândul piețarilor, dar și în rândul celor care consideră că Monumentul Marii Uniri realizat de Florin Codre nu se integrează nicicum în ansamblul arhitectonic al pieței. Trei doamne, reprezentante ale piețarilor au și luat cuvântul la începutul ședinței, rugând consilierii să aibă în vedere că Marea Unire s-a realizat pe umerii țăranilor români, iar piața agroalimentară din fața Catedralei Vechi simbolizeză tocmai țăranii români. Cu alte cuvinte, un apel la păstrarea tradițiilor, așa cum era de așteptat, de altfel. Ceea ce nu prea era de așteptat însă, era faptul că ședința a început direct cu RETRAGEREA Hotărârii CLM care viza monumentul… și asta tocmai la inițiativa primarului, cel care a pus proiectul pe ordinea de zi.

Asta înseamnă că ne-am întors acolo de unde am pornit acum câțiva ani, și anume la inițiala hotărâre, care acum a rămas în vigoare: Monumentul Marii Uniri va fi pe lacul de la Pădurice, unde s-a realizat deja studiul de fezabilitate pentru acest scop.

În chestiunea monumentului au mai luat cuvântul deputatul USR, Sergiu Vlad, și deputatul PSD Adrian Todor, respectiv independentul Marin Lupaș, acesta din urmă comentând doar că nu este normală retragearea unui proiect de pe ordinea de zi după ce consilierii locali au votat pozitiv acceptarea supunerii la vot a tuturor proiectelor de pe ordinea de zi.

Așadar, tot circul din ultimele zile rămâne perfect inutil. Dar asta nu e tot! Dacă Piața Catedralei „a scăpat”, totuși, de monument, se pare că va scăpa, într-un final, și de piață!

„Lovitura de grație” a venit odată cu punctul 36, un proiect PSD pentru menținerea pieței la locul actual. Cu doar 8 voturi pentru, 12 abțineri (deci vot negativ) și restul voturilor împotrivă, proiectul nu a trecut, iar Gheorghe Falcă a subliniat că, în orice caz, există deja un PUZ din 2012 care prevede mutarea pieței din „calea” axului pietonal care se va întinde de la Piata Reconcilierii, trecând prin strada Mețianu și P-ța Avram Iancu, până la Cetate. Primarul a subliniat că, în orice caz, și dacă s-ar fi votat masiv acest proiect, hotărârea nu poate anula PUZ-ul deja făcut.

În ceea ce privește destinul Monumentului Marii Uniri, Gheorghe Falcă și-a susținut ideea inițială, că acesta este doar în „mâinile” Ministerului Culturii. Întrebat fiind când va sosi în Arad imensa sculptură pentru a fi amplasată, acesta ne-a spus că la această întrebare municipalitatea nu este în măsură să răspundă, ci trebuie să ne adresăm Prefecturii sau Ministerului Culturii.

Raluca Medeleanu, Mihai Todoca, 17 august 2017, 2:01 PM