sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    A MURIT UMBERTO ECO. Scriitorul şi filosoful italian avea 84 de ani

    de Special Arad | 20 februarie 2016, 8:46 AM | Cultură

    5

    Scriitorul, filosoful şi lingvistul italian Umberto Eco a murit. Decesul la 84 de ani al celui care a marcat cultura contemporană a fost confirmat de familia sa, potrivit La Repubblica. Umberto Eco a murit vineri seară, la ora 22.30, la locuinţa sa.

    Născut în Alessandria pe 5 ianuarie 1932, Umberto Eco a fost un semiotician, filosof şi scriitor prolific. În 1988 a fondat Departamentul de Comunicare de la Universitatea din San Marino. Din anul 2008 a fost profesor emerit si preşedinte al Şcolii Superioare de Ştiinţe Umaniste de la Universitatea din Bologna.

    Umberto Eco a scris numeroase studii despre semiotică, estetică medievală, lingvistică şi filosofie, precum şi romane de succes. Printre acestea se numără „Numele trandafirului”, lansat în 1980, care a devenit rapid un bestseller internaţional, cu milioane de exemplare vândute, si traduceri în mai multe limbi, precum şi „Pendulul lui Foucault” sau „Insula din ziua de ieri”.

    „Grupul terorist Stat Islamic este o nouă formă de nazism”

    Dincolo de opera sa uriaşă, Umberto Eco a fost puternic ancorat în realităţile contemporane. Anul trecut, scriitorul a condamnat vehement atacul care a vizat redacţia Charlie Hebdo, apreciind, într-un interviu acordat Corriere della Sera, că Occidentul este „în război” cu grupul terorist Stat Islamic, o nouă formă de „nazism” cu accente „apocaliptice de dominare a lumii”.

    Referindu-se la atacul comis contra redacţiei revistei satirice Charlie Hebdo, soldat cu 12 morţi, filosoful italian a precizat: „Ceea ce este cert este că s-au schimbat modalităţile războiului; avem de-a face cu un război, iar noi suntem în el până la gât, exact cum era când eram eu mic şi trăiam zilnic sub bombardamente care puteau fi oricând. Cu acest tip de terorism, este exact aceeaşi situaţie ca în timpul războiului”.„Lumea musulmană este, din punct de vedere social, foarte apropiată ca doctrină de extrema-dreaptă din Europa. Nu mi se pare corect să se vorbească în general despre musulmani, cum nu a fost corect să fie judecat creştinismul pe baza metodelor utilizate de Cesare Borgia”, a adăugat Eco.

    „Dar se poate spune cu certitudine că grupul terorist Stat Islamic în Irak şi Siria este o nouă formă de nazism, cu metode de exterminare şi cu dorinţa apocaliptică de cucerire a lumii”, a mai spus el.

    „Drama internetului este că l-a promovat pe idiotul satului ca purtător de adevăr”

    Tot anul trecut, Umberto Eco a atacat dur reţelele de socializare. „Reţelele de socializare dau drept de cuvânt unor legiuni de imbecili care înainte vorbeau numai la bar după un pahar de vin, fără a dăuna colectivităţii. Erau imediat puşi sub tăcere, în timp ce acum au acelaşi drept la cuvânt ca şi un premiat cu Nobel. Este invazia imbecililor. Televiziunea a promovat idiotul satului faţă de care spectatorul se simţea superior. Drama internetului este că l-a promovat pe idiotul satului ca purtător de adevăr”, a spus scriitorul.

    El i-a invitat pe jurnalişti „să filtreze cu o echipă de specialişti informaţiile din spaţiul virtual, pentru că nimeni nu poate preciza dacă un site este credibil sau nu”.

    „Ziarele ar trebui să dedice cel puţin două pagini analizei critice a site-urilor, aşa cum profesorii ar trebui să-i înveţe pe elevi să utilizeze site-urile pentru a-şi face temele. Să ştii să copiezi este o virtute, dar trebuie comparate informaţiile pentru a înţelege dacă sunt credibile sau nu”, a explicat el.

    Umberto Eco, în vârstă de 84 de ani, a murit la locuinţa sa.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    0 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.