luni, 29 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Vlad Botoș, europarlamentar USR: „Cine ia deciziile în Uniunea Europeană?” (P)

    de - | 14 februarie 2024, 4:01 PM | Comunicate contra cost

    0

    Vlad Marius Botoș, europarlamentar USR și membru al grupului Renew Europe din Parlamentul European ne explică pe scurt și clar cum se iau deciziile în Uniunea Europeană și de ce nu ar trebui să ne lăsăm înșelați de discursurile care dau vina pe Bruxelles ori de câte ori ceva nu funcționează cum ar trebui.

    „A devenit extrem de ușor pentru politicienii români și pentru masa de manipulatori ai Rusiei să folosească Uniunea Europeană pe post de țap ispășitor pentru că informația despre cum funcționează această construcție politică și cine ia deciziile la Bruxelles nu ajunge, în mod voit, la cetățeni.

    Este, de fapt, foarte simplu. La Bruxelles sunt trei instituții, toate trebuie să fie de acord pentru luarea unei decizii și, ce este și mai important, toate trei sunt formate din reprezentanți ai statelor membre.

    De ce credeți că poate Viktor Orbán să spună nu? Pentru că fiecare țară are dreptul să o facă, iar hotărârea nu se ia fără ca țara respectivă să fie de acord.

    De ce credeți că fostul ministrul Daea a știut de insecte? Pentru că era la masa deciziilor când s-a discutat la Bruxelles despre aceasta și pentru că România a fost de acord cu prevederile europene, care nu obligă pe nimeni să mănânce insecte.

    Este important ca cetățenii români să știe că, de fapt, hotărârile de le Bruxelles sunt, toate, dar absolut toate, agreate de statele membre. Scuza că Bruxelles-ul ne obligă la ceva nu este adevărată.

    Ceea ce aduce Uniunea Europeană, pentru România și pentru alte state, este o finanțare fantastică în care regulile sunt clare, în care eligibilitatea este stabilită dinainte, în care strategiile de dezvoltare trebuie să respecte drepturile omului, sănătatea oamenilor și a naturii.

    În Comisia Europeană fiecare state membru are un comisar. De exemplu, în acest mandat, tot ce se propune ca legislație europeană în domeniul transporturilor, toate prioritizările, sunt făcute de reprezentantul României pentru că cea care ocupă această funcție este româncă, propusă și susținută de România.

    Nici o decizie sau act legislativ european nu este adoptat fără ca ministerul de resort din România să-l studieze, să poată veni cu modificări, să-l negocieze și, la final, să-l aprobe. Ține de miniștrii noștri să aleagă echipele care lucrează pe legislația europeană și să ducă mai departe punctul de vedere al României și interesele țării noastre.

    Uniunea Europeană este România, însă este foarte important dacă guvernul nostru alege sau nu să se implice, dacă alege sau nu să cunoască și să urmărească interesele cetățenilor români.

    Foarte pe scurt, dacă ceva nu este bine pentru noi în legislația europeană, de vină sunt miniștrii noștri, de la București, și președintele țării, care negociază și aprobă direcțiile politice de la Bruxelles.

    Avem noroc că mai sunt europarlamentari români și străini care urmăresc interesul general, care privesc Uniunea Europeană ca un loc comun unde trebuie să ne fie tuturor mai bine”.


    Comunicatul de față a fost publicat contra cost. Conținutul acestuia reprezintă în mod exclusiv punctul de vedere al partidului / organizației mai sus amintit/e, pentru care Redacția Special Arad nu-și asumă nicio responsabilitate.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    4 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.