Un oraș la umbra copacilor căzuţi. Trista poveste a ultimei săptămâni: plopi tăiaţi pe mal, avize pentru eliminarea copacilor de pe o stradă şi arbori marcaţi pe centru





Vom sta la umbra copacilor căzuţi. Pentru că în Arad tot cad copacii. Unii din pricina vârstei, alţii a vremii, a furtunilor, alții pentru că nu au fost îngrijiți și protejați cum ar trebui, cei mai mulți pentru că așa au decis specialiștii, la cererea Primăriei Arad. Şi cad în fiecare zi, prin Arad, dacă e să mă iau după mesajele pe care le primesc, zi de zi, însoţite de imagini cu urmele crimelor. Cad spre groaza celor care iubesc încă natura şi a celor care se tem de temperaturile caniculare din lunile ce vor veni.
Cad şi la cererea unor arădeni, pentru că arborii fac prea multă umbră, pentru că crengile le bat în geam, pentru că se tem pentru siguranţa celor care trec pe lângă copaci, pentru siguranţa maşinilor lor şi, mai nou, cad copacii în municipiul Arad pentru că, cu câteva locuri de parcare în plus, un imobil are şansa să se vândă mai repede şi mai bine.
Pe nerăsuflate, la umbra indiferenței și neștiinței, greu de crezut, dar adevărat, arborii au semănat teamă la Arad și au ajuns pe lista neagră a unor locuitori, dar mai ales pe cea a administrației.
Şi, în pofida sensibilităţii pe care părea să o fi dobândit, totuși, primarul Călin Bibarț (silvicultor de profesie) după scandalul iscat de tăierea celui mai vârstnic arbore din Parcul Eminescu și după toate materialele pe care le-am scris mai apoi pe această temă, pe care le puteţi găsi la finalul acestui material, drujbele firmei chemată de Primăria Arad să pună la pământ copaci de prin oraș nu par să se oprească nici în weekend.
(Doi dintre plopii care au intrat în vizorul Primăriei Arad)
Cad, rând pe rând, plopii de pe malul Mureşului
Ultimele poze trimise de cititori mi-au semnalat vineri intervenția celor de la Gospodărirea Comunală pe malul Mureșului, iar, mai apoi, luni dimineaţa urmările acestei intervenții. Am fost solicitată, vineri, să intervin, în scris, rapid, ca numărul copacilor puși la pământ să nu crească cumva pe mal.
Dar până să mă decid să scriu – îmi propusesem să cer avizele primite pentru tăierea acelor copaci, actele rezultate în urma evaluării stării lor de sănătate, starea precară putând duce la decizia eliminării din peisaj, dar și părerea unor specialiști care să nu aibă legătură cu primăria – trei din cei opt plopi de pe malul Mureșului, intraţi acum în vizorul autorităţilor, au fost puși deja la pământ.
„Îți scriu deoarece știu că problema tăierii copacilor în Arad este un subiect la fel de sensibil și pentru tine și, chiar dacă m-am desensibilizat de multe lucruri care se întâmplă în Arad, acesta este unul dintre cele pe lângă care nu pot să trec nepăsătoare. Se întâmplă în Arad, pe mal, chiar acum.
După o întrebare simplă pusă angajaților plătiți din banii publici ce fac dacă taie sau doar toaletează copacul din una dintre imagini (n.r. – fotografiile din text au însoţit mesajul cititorului), răspunsul a fost de-a dreptul obraznic. Ceva de genul <îi tăiem pe toți ăștia, nu îi toaletăm, vorbiți la Consiliul Județean și întrebați pe ei… noi nu știm ce facem>. Mai ceva ca la Mineriada din anii 90 cu <noi muncim, noi nu gândim>).”
Concluzia cititorului, care consideră că sunt probabil vocea pe care copacii din Arad o mai au, era că „poate ar mai fi o șansă ca această crimă să nu se transforme într-una de masă”.
(Copacii de pe malul Mureșului ajunși pe lista neagră)
Mesajul a ajuns vineri la mine, cu specificația că „era cât pe ce să o pun de un protest adhoc”, și cu precizarea că „săptămâna viitoare urmează acești plopi (cei din poza de mai sus – n.r.), pentru că așa se toaletează plopii în Arad”.
(Ce a rămas din arborii puși la pământ în weekend)
Doar drujbele se mai aud pe mal şi în centru
Prinsă cu alte chestiuni, am citit mesajul, dar nu am trecut imediat la treabă.
Duminică, în creștineasca zi de odihnă, trei plopi erau deja puși la pământ. Luni, cititorul ne făcea tristul up-date, cu „informații la cald”: „3 dintre cei 8 plopi au fost uciși. Probabil la cum se mișcă băieții de la Gospodărirea Comunală în două zile îi ucid și pe cei 5 rămași”.
În fața acestei realități, arădeanul a mai adăugat doar: „Mi-aș dori tare mult ca cel care a decis asta să-și ia prânzul în arșița soarelui, la umbra copacilor tăiați. Sunt super dezamăgită de aceasta urbe și nu pot decât să mă bucur că am plecat de aici”.
Copacii căzuți sub acţiunea drujbelor păreau, potrivit arădencei, sănătoşi.
Un alt cititor a filmat în zonă exact când erau tăiați teii de aici și ne-a trimis video-ul, care a venit parcă să confirme ce ne-a transmis prin mesaj un alt arădean: pe malul Mureşului se aud doar drujbele, aşa cum se aud şi pe centru.
(Bulina portocalie cu care au fost marcaţi câţiva arbori de pe centru)
Copacii cu bulină portocalie de pe centru, Zona mediană
Câteva poze din centrul Aradului mi-au fost trimise de alţi cititori, şocaţi că, pe lângă cei patru copaci tăiaţi acum nici două săptămâni din Zona mediană (despre care puteţi citi AICI), alți arbori au fost însemnați și cel mai probabil vor fi tăiați și ei, deși toți par sănătoși. „Ce se întâmplă cu orașul ăsta, cu administrația asta? Vine sezonul în care cad toți copacii sub drujbele lor și nouă nu ne pasă? Cum de nu ieşim să protestăm? În doi ani, o să murim topindu-ne între betoane”.
Cum câţiva copaci de pe centru chiar s-au ales cu buline portocalii pe trunchi, am luat legătura cu trei specialiști, care să ne indice ce fel de marcaje sunt cele primite de arborii din zona cea mai verde a Bulevardului Revoluției. Toți cei trei specialiști contactați mi-au precizat că acela nu este un marcaj de tăiere, pentru că un astfel de marcaj se bate efectiv cu ciocanul silvic pe copac, la baza lui, și de obicei în zona pe porțiunea fără scoarță și se trece un număr pe ei, dar că nu ştiu ce ar putea simboliza bulina portocalie care se regăseşte pe mai mulţi copaci din zona mediană.
(Bulina a fost pusă pe copacii ce sunt sub supraveghere)
De la Primăria Arad am aflat că marcajul are rolul de a indica arborii ţinuţi sub supraveghere, ceea ce mă face să mă gândesc cu teamă la viitorul copacilor colorați cu portocaliu, chiar dacă soarta lor nu a fost decisă clar acum. Viitorul nu sună bine pentru arborii cu bulină de pe centru.
(S-a primit aviz pentru tăierea copacilor din vecinătatea intersecţiei celor două străzi)
Aviz pentru eliminarea tuturor copacilor
În cazul copacilor din fața unor proprietăți învecinate cu un imobil scos la vânzare în centrul orașului, viitorul pare decis. Un alt cititor, care crede că mai putem salva copacii dacă ne mobilizăm cu toții, mi-a trimis un anunț de pe un extrem de cunoscut site de imobiliare, în care este scoasă la vânzare în municipiu „o proprietate cu adevărat impresionantă, nu doar prin poziția ei centrală, ci şi prin dimensiune”.
Ce este de remarcat în acest anunţ de vânzare a unui imobil din Arad, situat pe colţul a două străzi centrale? Faptul că se specifică că arborii din faţa caselor situate pe aceste străzi sunt propuşi pentru tăiere, ca locul lor să fie luat de parcări. „Imobilul format din două corpuri de clădire are o suprafață utilă de peste 600 mp și este pretabil pentru activități comerciale și ca rezidență. Un atuu important este că există acord pentru defrișarea tuturor pomilor din fața proprietăților, urmând ca spațiul defrișat să servească pentru un număr de 40 de locuri de parcare”, se arată în anunţ.
(Parcările la sol ar putea lua locul acestor copaci)
Cei care au dat acest anunţ speră că parcările care vor lua locul copacilor de aici vor face proprietatea – cele două clădiri, în fapt, despre care se spune că au autonomie energetică pentru că au montate panouri solare – să fie mai atractivă la vânzare.
Singura completare a arădeanului care ne-a trimis linkul cu anunţul e aceasta: „Dispar pe rând toţi arborii mari şi frumoşi din Arad”.
La umbra copacilor care mai stau în picioare
Iar faptul pare să fie tot mai adevărat, cu toate că realitatea cotidiană spune lucrările în altă limbă decât cea a administraţiei locale, care pare să se adreseze arborilor din Arad mereu cu drujba în mână. Care e realitatea?
A venit căldura și singurele locuri în care arădenii se adună pentru o poveste, un schimb de impresii în timpul zilei, când soarele deja arde, iar temperaturile devin greu de suportat, sunt la umbra arborilor mari. Imensa salcie din pavata Piață a Catedralei e singurul loc care îi adună pe arădeni în timpul zilei. Mai multă lume pare acum să prefere Piaţa Avram Iancu, nesupusă în ultimii ani vreunei modernizări, unde copacii fac umbră locuitorilor opriţi să-şi tragă sufletul.
(Salcia din Piaţa Catedralei, loc de adunare pentru arădeni)
Pe mal, însă, Primăria Arad, GCA şi firmele contractate de instituţie par să-şi fi pus în plan să pună la pământ arborii care par să facă umbră sau să stea prea aproape de alte obiective de pe acolo. Şi nici măcar nu a început modernizarea malului, o lucrare (despre care puteți citi AICI şi AICI), care pare să nu mai fie dorită de nimeni cu excepţia administraţiei şi, desigur, a firmelor care vor primi bani pentru lucrarea de aici.
Cele trei povești cu copaci, de mai sus, s-au scris pe parcursul unei singure săptămâni, ultimei. Prima, însă, de după alegerile locale şi tot prima în care din nou vocea arădenilor nu mai pare să se audă.
Cei nouă arbori remarcabili din Arad
Aradul se mai poate mândri, potrivit unei evidențe făcute de asociația arădeană care se ocupă de copaci și protecția mediului, Asociația Excelsior, cu nouă arbori remarcabili în tot oraș. Asociația i-a descoperit și evidenţiat pe toţi acest copaci vârstnici, cu tulpini extrem de groase, copaci valoroşi şi din punct de vedere istoric. Până să devină cu adevărat remarcabili, mai exact atât de remarcabili cum cere legea, e nevoie ca aceștia să fie acceptați de către autorități. Dar asupra acestui subiect voi reveni într-un alt material.
Citește și:
Despre copaci, numai de bine. Flori în Parcul Eminescu, pe mormântul unuia dintre arborii tăiați
Cei doi stejari din Parcul Eminescu, marcați pentru tăiere înainte de a fi declarați bolnavi
A mai „căzut” un arbore din Parcul Eminescu
La moartea unui stejar. Primăria Arad, cu drujba în legi și în Parcul Eminescu
Primăria justifică tăierea stejarului din Parcul Eminescu: „prezenta stare de putrefacție”
Comentariile portalului
Nu era deja trezita în conștiința? Ati lăsat-o să adoarmă?🤣
Județul l-au luat înapoi. Bine că nu și-au luat și țara. Chiar treziți în conștiința🤣
@Stefan51 Încă nu s-a prins populația. Stai să mai treacă vreo două sau trei săptămâni.