duminicã, 28 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Municipalitatea vrea să schimbe la față complet malul Mureșului, cu peste 17 milioane euro, dar nu prea îi iese

    de Raluca Medeleanu | 29 noiembrie 2023, 8:02 AM | Administraţie | Topic special

    1

    Vedere de ansamblu: malul Mureșului și Clubul Voința

    Municipalitatea arădeană și-a exprimat intenția de a moderniza malul Mureșului de acum trei ani, iar acum consilierii locali ar fi trebuit să aprobe documentul fără de care nu se poate solicita finanțare europeană: studiul de fezabilitate. Anumite dezacorduri de la întrunirea comisiilor au făcut însă ca proiectul să fie scos de pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local de marți, 28 noiembrie.

    Studiul de fezabilitate a fost realizat de Aduro Impex, firma bucureșteană care a realizat și proiectul tehnic pentru amenajarea noului traseu de transport public dintre UTA și Ștefan cel Mare, inclusiv construirea podului peste Mureș. Studiul care face obiectul prezentului articol a fost trimis cu întârziere consilierilor, el fiind inserat ulterior celor deja aflate pe ordinea de zi. Timpul pentru o studiere aprofundată a fost redus astfel considerabil. Apoi, la întrunirea comisiilor, antemergătoare ședinței, nu s-a ajuns la un consens, motivul fiind anumite aspecte care au dat „cu virgulă”.

    Fiind prezentată ca o „modernizare a spațiilor verzi și de agrement existente și suplimentare a dotărilor și biodiversității”, intervenția vizează porțiunea din dreptul Podului Decebal și până către Parcul Europa, dar fără porțiunea digului (care este cu adevărat deteriorat), ci doar segmentul de parc. Valoarea investiției este estimată să ajungă la aprox. 88.460.000 lei (aprox. 17,7 mil. euro). Pentru aceste intervenții, Administrația Națională Apele Române a semnat în 13 octombrie 2023 un protocol prin care dă terenurile care îi aparțin în acea zonă în administrare temporară către Primăria Arad (în total 760,04 mp).

    Analizând la rândul nostru studiul de fezabilitate, trebuie să menționăm că unele dintre propuneri ne-au părut agreabile pentru a aduce parcul la cerințele actuale, dar altele ne-au părut dubioase. De exemplu, se propune crearea unei promenade înălțate, adiacentă pistei pentru biciclete, amenajarea unei zone cu aparate fitness în aer liber, între pasarelă și terasa La Bottega, dar acolo există amplasate statui și nu considerăm oportună o astfel de alăturare de elemente. Mai există propuneri de elemente care deja au existat în zonă, însă au fost lăsate să se degradeze. Vorbim despre amfiteatrul din lemn amplasat în parcul Aventura Voinicilor (parc inaugurat în urmă cu aproximativ 10 ani), din care a rămas doar platforma scenei. Băncuțele de tip „bârnă din lemn” puse în semicerc, respectiv copertina scenei nu mai există. De ce nu se repară elementele deteriorate, în loc să se opteze pentru a face un nou amfiteatru într-o altă parte a parcului? La fel e și cazul locului de joacă pentru copiii cu dizabilități motrice. Un astfel de loc de joacă a fost amenajat în zona Polivalentă, însă de-a lungul anilor au dispărut hintele specifice, iar acum e o simplă prelungire a locului de joacă vechi…

    De asemenea, se propune refacerea completă a scărilor de acces dinspre parc către dig, deși ele au fost reparate în urmă cu aproximativ 2 ani, prin fondul de reparații. Totuși, încă de la început, când a fost anunțată intenția de a moderniza malul Mureșului, în 2021, se menționase că până atunci se va face o reparație provizorie a scărilor.

    Revenind la studiu, el conține două scenarii de intervenție, dintre care cel recomandat de firmă este scenariul 1.

    Sistemul de iluminat public cu telegestiune urcă considerabil costurile, dar ar avea beneficii pe termen lung

    Dintre cele două scenarii propuse de Aduro Impex, unul este cu iluminat obișnuit, altul care funcționează prin telegestiune. Potrivit datelor disponibile online, aflăm că un astfel de sistem reduce considerabil consumul de curent, poate fi operat de la distanță, poate seta cum să funcționeze fiecare corp de iluminat individual (inclusiv control al diminuării intensității luminozității) și inclusiv să detecteze și rezolve defecțiunile.

    studiu de fezabilitate revitalizare malul muresului

    Intervențiile din scenariul 1 vizează: amplasarea sistemului de iluminat cu telegestiune (în scenariul 2 lipsea telegestiunea), introducerea unui sistem de irigații, desființarea aleilor din asfalt/beton, demolarea jardinierelor din beton existente (pus în schimb alei din piatră naturală montată direct pe pământ), desființare locuri de joacă și terenuri de sport (amenajarea altora noi de la zero), refacere piste de biciclete, amenajare pistă de alergat, refacere și punere în siguranță trepte și gradene acces mal, amplasarea unor toalete publice, amplasarea de mobilier urban pe structură metalică aliaj de aluminiu (băncile cu partea de șezut din lemn de esență tare) etc.

    În ceea ce privește vegetația, se propune toaletarea arborilor sănătoși și înlăturare arbori bolnavi existenți de pe malul Mureșului (aici ar exista temeri cu privire la numărul lor), plantare arbori noi, arbuști și plante perene, zone de gazon alternate cu zone de pajiști, flori sălbatice. De asemenea, se recomandă ca în cazul arborilor care trebuiesc tăiați dacă există animale care locuiesc în scorburi, să se contacteze specialiști care să mute aceste animale în alte părți.

    Iată un extract din studiul de fezabilitate cu propunerile pentru malul Mureșului:

    „În proximitatea dotărilor culturale existente – Complexul Muzeal Arad, Vechiul Cazinou, pe tronsonul cuprins între Podul Decebal și pasarela pietonală , proiectul propune valorificarea zonei de taluz prin crearea unei promenade înălțate, adiacentă pistei pentru biciclete. Amenajarea ar permite deschiderea unor capete de perspectivă în lungul râului și spre malul opus, datorită valorii acestora de peisaj natural și cultural complex, dar și de asigurarea unei circulații pietonale, care lipsește în momentul actual.

    În aria din vecinătatea imediată Clubului Sportiv Voința, se propune refacerea pontonului pentru caiac-canoe, dar și suplimentarea cu încă 2 pontoane plutitoare, în axa treptelor existente din zona de mal,  care oferă deschiderea către râul Mureș.

    Tronsonul dintre Clubul Sportiv Voința și terasa La Bottega este amenajată cu dotări pentru recreere și sport: echipamente pentru fitness exterior, zonă pentru practicarea tenisului de masă și mese pentru șah.

    În fața terasei Bottega este propusă o estacadă pietonală și un ponton plutitor în axa treptelor existente din zona de mal, care oferă deschidere către râul Mureș.

    După Facultatea de Educație Fizică și Sport, sunt propuse dotări pentru recreere și sport: teren de streetball, pistă de alergat, 2 pontoane plutitoare, loc de joacă pentru copii cu facilitarea accesului pentru persoane cu dizabilități motrice și asigurarea unor echipamente de joacă specifice, spații amenajate pentru câini, spații pentru evenimente culturale sau comunitare (amfiteatru verde și zonă pergole), trasee pentru promenadă și spații de recreere și alte amenajări menite să sporească confortul locuirii din zona rezidențială adiacentă”.

    Pot trece ani până la începerea lucrărilor…

    Intenția de a moderniza malul Mureșului a fost exprimată la începutul anului 2021. Acum, după 3 ani, suntem abia la faza în care trebuie aprobat studiul de fezabilitate. Mai mult, Primăria își dorește să facă investiția din fonduri europene. Din informațiile pe care le deținem, dosarul cu cererea de finanțare (care trebuie să conțină și studiul aprobat) trebuie depus până la jumătatea lunii decembrie, iar dacă nu se încadrează în acest timp, Primăria trebuie să aștepte alte programe.

    Totodată, chiar dacă se vor face modificările asupra studiului de fezabilitate încât să fie agreat în Consiliu, iar apoi ar fi câștigată finanțarea europeană, ar mai fi nevoie apoi de întocmirea unui proiect tehnic și ulterior a unui caiet de sarcini cu cerințele exacte, care să stea la baza selectării, în urma unei licitații publice, a unui constructor care să transforme „teoria” în „practică”. În acest lung drum al procedurilor, vor putea surveni modificări, poate chiar capitale, față de cele planificate în prezentul studiu de fezabilitate, astfel că va fi un subiect pe care îl vom urmări îndeaproape și vom reveni cu actualizările de rigoare.

     

    Citește și:

    Se surpă digul de pe malul Mureșului, în timp ce hârțoagele zac în sertare. Primăria susține că e treaba Apelor Române · Special Arad

    Da’ digu’, da’ digu’, da’ digu’… ?! „Ecoul” unui ziar de altădată · Special Arad

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    5 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.