marþi, 23 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Un oraș la umbra copacilor căzuţi. Trista poveste a ultimei săptămâni: plopi tăiaţi pe mal, avize pentru eliminarea copacilor de pe o stradă şi arbori marcaţi pe centru

  de Adriana Barbu | 18 iunie 2024, 9:24 AM | Administraţie | Eco | Știri Arad | Topic special

  22

  Vom sta la umbra copacilor căzuţi. Pentru că în Arad tot cad copacii. Unii din pricina vârstei, alţii a vremii, a furtunilor, alții pentru că nu au fost îngrijiți și protejați cum ar trebui, cei mai mulți pentru că așa au decis specialiștii, la cererea Primăriei Arad. Şi cad în fiecare zi, prin Arad, dacă e să mă iau după mesajele pe care le primesc, zi de zi, însoţite de imagini cu urmele crimelor. Cad spre groaza celor care iubesc încă natura şi a celor care se tem de temperaturile caniculare din lunile ce vor veni.

  Cad şi la cererea unor arădeni, pentru că arborii fac prea multă umbră, pentru că crengile le bat în geam, pentru că se tem pentru siguranţa celor care trec pe lângă copaci, pentru siguranţa maşinilor lor şi, mai nou, cad copacii în municipiul Arad pentru că, cu câteva locuri de parcare în plus, un imobil are şansa să se vândă mai repede şi mai bine.

  Pe nerăsuflate, la umbra indiferenței și neștiinței, greu de crezut, dar adevărat, arborii au semănat teamă la Arad și au ajuns pe lista neagră a unor locuitori, dar mai ales pe cea a administrației.

  Şi, în pofida sensibilităţii pe care părea să o fi dobândit, totuși, primarul Călin Bibarț (silvicultor de profesie) după scandalul iscat de tăierea celui mai vârstnic arbore din Parcul Eminescu și după toate materialele pe care le-am scris mai apoi pe această temă, pe care le puteţi găsi la finalul acestui material, drujbele firmei chemată de Primăria Arad să pună la pământ copaci de prin oraș nu par să se oprească nici în weekend.

  tei mal

  (Doi dintre plopii care au intrat în vizorul Primăriei Arad)

   

  Cad, rând pe rând, plopii de pe malul Mureşului

  Ultimele poze trimise de cititori mi-au semnalat vineri intervenția celor de la Gospodărirea Comunală pe malul Mureșului, iar, mai apoi, luni dimineaţa urmările acestei intervenții. Am fost solicitată, vineri, să intervin, în scris, rapid, ca numărul copacilor puși la pământ să nu crească cumva pe mal.

  Dar până să mă decid să scriu – îmi propusesem să cer avizele primite pentru tăierea acelor copaci, actele rezultate în urma evaluării stării lor de sănătate, starea precară putând duce la decizia eliminării din peisaj, dar și părerea unor specialiști care să nu aibă legătură cu primăria – trei din cei opt plopi de pe malul Mureșului, intraţi acum în vizorul autorităţilor, au fost puși deja la pământ.

  „Îți scriu deoarece știu că problema tăierii copacilor în Arad este un subiect la fel de sensibil și pentru tine și, chiar dacă m-am desensibilizat de multe lucruri care se întâmplă în Arad, acesta este unul dintre cele pe lângă care nu pot să trec nepăsătoare. Se întâmplă în Arad, pe mal, chiar acum.

  După o întrebare simplă pusă angajaților plătiți din banii publici ce fac dacă taie sau doar toaletează copacul din una dintre imagini (n.r. – fotografiile din text au însoţit mesajul cititorului), răspunsul a fost de-a dreptul obraznic. Ceva de genul <îi tăiem pe toți ăștia, nu îi toaletăm, vorbiți la Consiliul Județean și întrebați pe ei… noi nu știm ce facem>. Mai ceva ca la Mineriada din anii 90 cu <noi muncim, noi nu gândim>).”
  Concluzia cititorului, care consideră că sunt probabil vocea pe care copacii din Arad o mai au, era că „poate ar mai fi o șansă ca această crimă să nu se transforme într-una de masă”.

  tei malul Muresului vineri 2

  (Copacii de pe malul Mureșului ajunși pe lista neagră)

  Mesajul a ajuns vineri la mine, cu specificația că „era cât pe ce să o pun de un protest adhoc”, și cu precizarea că „săptămâna viitoare urmează acești plopi (cei din poza de mai sus – n.r.), pentru că așa se toaletează plopii în Arad”.

  tei malul Muresului luni

  (Ce a rămas din arborii puși la pământ în weekend)

  Doar drujbele se mai aud pe mal şi în centru

  Prinsă cu alte chestiuni, am citit mesajul, dar nu am trecut imediat la treabă.
  Duminică, în creștineasca zi de odihnă, trei plopi erau deja puși la pământ. Luni, cititorul ne făcea tristul up-date, cu „informații la cald”: „3 dintre cei 8 plopi au fost uciși. Probabil la cum se mișcă băieții de la Gospodărirea Comunală în două zile îi ucid și pe cei 5 rămași”.

  În fața acestei realități, arădeanul a mai adăugat doar: „Mi-aș dori tare mult ca cel care a decis asta să-și ia prânzul în arșița soarelui, la umbra copacilor tăiați. Sunt super dezamăgită de aceasta urbe și nu pot decât să mă bucur că am plecat de aici”.
  Copacii căzuți sub acţiunea drujbelor păreau, potrivit arădencei, sănătoşi.

  Un alt cititor a filmat în zonă exact când erau tăiați teii de aici și ne-a trimis video-ul, care a venit parcă să confirme ce ne-a transmis prin mesaj un alt arădean: pe malul Mureşului se aud doar drujbele, aşa cum se aud şi pe centru.

  copac cu bulina centru 5

  (Bulina portocalie cu care au fost marcaţi câţiva arbori de pe centru)

  Copacii cu bulină portocalie de pe centru, Zona mediană

  Câteva poze din centrul Aradului mi-au fost trimise de alţi cititori, şocaţi că, pe lângă cei patru copaci tăiaţi acum nici două săptămâni din Zona mediană (despre care puteţi citi AICI), alți arbori au fost însemnați și cel mai probabil vor fi tăiați și ei, deși toți par sănătoși. „Ce se întâmplă cu orașul ăsta, cu administrația asta? Vine sezonul în care cad toți copacii sub drujbele lor și nouă nu ne pasă? Cum de nu ieşim să protestăm? În doi ani, o să murim topindu-ne între betoane”.

  Cum câţiva copaci de pe centru chiar s-au ales cu buline portocalii pe trunchi, am luat legătura cu trei specialiști, care să ne indice ce fel de marcaje sunt cele primite de arborii din zona cea mai verde a Bulevardului Revoluției. Toți cei trei specialiști contactați mi-au precizat că acela nu este un marcaj de tăiere, pentru că un astfel de marcaj se bate efectiv cu ciocanul silvic pe copac, la baza lui, și de obicei în zona pe porțiunea fără scoarță și se trece un număr pe ei, dar că nu ştiu ce ar putea simboliza bulina portocalie care se regăseşte pe mai mulţi copaci din zona mediană.

  copac cu bulina centru

  (Bulina a fost pusă pe copacii ce sunt sub supraveghere)

  De la Primăria Arad am aflat că marcajul are rolul de a indica arborii ţinuţi sub supraveghere, ceea ce mă face să mă gândesc cu teamă la viitorul copacilor colorați cu portocaliu, chiar dacă soarta lor nu a fost decisă clar acum. Viitorul nu sună bine pentru arborii cu bulină de pe centru.

  copaci zona centrala

  (S-a primit aviz pentru tăierea copacilor din vecinătatea intersecţiei celor două străzi)

  Aviz pentru eliminarea tuturor copacilor

  În cazul copacilor din fața unor proprietăți învecinate cu un imobil scos la vânzare în centrul orașului, viitorul pare decis. Un alt cititor, care crede că mai putem salva copacii dacă ne mobilizăm cu toții, mi-a trimis un anunț de pe un extrem de cunoscut site de imobiliare, în care este scoasă la vânzare în municipiu „o proprietate cu adevărat impresionantă, nu doar prin poziția ei centrală, ci şi prin dimensiune”.

  Ce este de remarcat în acest anunţ de vânzare a unui imobil din Arad, situat pe colţul a două străzi centrale? Faptul că se specifică că arborii din faţa caselor situate pe aceste străzi sunt propuşi pentru tăiere, ca locul lor să fie luat de parcări. „Imobilul format din două corpuri de clădire are o suprafață utilă de peste 600 mp și este pretabil pentru activități comerciale și ca rezidență. Un atuu important este că există acord pentru defrișarea tuturor pomilor din fața proprietăților, urmând ca spațiul defrișat să servească pentru un număr de 40 de locuri de parcare”, se arată în anunţ.

  copaci strada imobil

  (Parcările la sol ar putea lua locul acestor copaci)

  Cei care au dat acest anunţ speră că parcările care vor lua locul copacilor de aici vor face proprietatea – cele două clădiri, în fapt, despre care se spune că au autonomie energetică pentru că au montate panouri solare – să fie mai atractivă la vânzare.

  Singura completare a arădeanului care ne-a trimis linkul cu anunţul e aceasta: „Dispar pe rând toţi arborii mari şi frumoşi din Arad”.

  La umbra copacilor care mai stau în picioare

  Iar faptul pare să fie tot mai adevărat, cu toate că realitatea cotidiană spune lucrările în altă limbă decât cea a administraţiei locale, care pare să se adreseze arborilor din Arad mereu cu drujba în mână. Care e realitatea?

  A venit căldura și singurele locuri în care arădenii se adună pentru o poveste, un schimb de impresii în timpul zilei, când soarele deja arde, iar temperaturile devin greu de suportat, sunt la umbra arborilor mari. Imensa salcie din pavata Piață a Catedralei e singurul loc care îi adună pe arădeni în timpul zilei. Mai multă lume pare acum să prefere Piaţa Avram Iancu, nesupusă în ultimii ani vreunei modernizări, unde copacii fac umbră locuitorilor opriţi să-şi tragă sufletul.

  salcie Piata Catedralei

  (Salcia din Piaţa Catedralei, loc de adunare pentru arădeni)

  Pe mal, însă, Primăria Arad, GCA şi firmele contractate de instituţie par să-şi fi pus în plan să pună la pământ arborii care par să facă umbră sau să stea prea aproape de alte obiective de pe acolo. Şi nici măcar nu a început modernizarea malului, o lucrare (despre care puteți citi AICI şi AICI), care pare să nu mai fie dorită de nimeni cu excepţia administraţiei şi, desigur, a firmelor care vor primi bani pentru lucrarea de aici.

  Cele trei povești cu copaci, de mai sus, s-au scris pe parcursul unei singure săptămâni, ultimei. Prima, însă, de după alegerile locale şi tot prima în care din nou vocea arădenilor nu mai pare să se audă.

  Cei nouă arbori remarcabili din Arad

  Aradul se mai poate mândri, potrivit unei evidențe făcute de asociația arădeană care se ocupă de copaci și protecția mediului, Asociația Excelsior, cu nouă arbori remarcabili în tot oraș. Asociația i-a descoperit și evidenţiat pe toţi acest copaci vârstnici, cu tulpini extrem de groase, copaci valoroşi şi din punct de vedere istoric. Până să devină cu adevărat remarcabili, mai exact atât de remarcabili cum cere legea, e nevoie ca aceștia să fie acceptați de către autorități. Dar asupra acestui subiect voi reveni într-un alt material.

   

  Citește și:

  Despre copaci, numai de bine. Flori în Parcul Eminescu, pe mormântul unuia dintre arborii tăiați

  Cei doi stejari din Parcul Eminescu, marcați pentru tăiere înainte de a fi declarați bolnavi

  Specialiștii aduși de primarul Bibarț la conferință au decis: arborii din Parcul Eminescu și Parcul Copiilor trebuie salvați!

  A mai „căzut” un arbore din Parcul Eminescu

  La moartea unui stejar. Primăria Arad, cu drujba în legi și în Parcul Eminescu

  Primăria justifică tăierea stejarului din Parcul Eminescu: „prezenta stare de putrefacție” 

  Cel mai vechi stejar din Parcul Eminescu, pus la pământ. Un angajat al Parcului Natural Lunca Mureşului a tras semnalul de alarmă

  Viaţa pe caniculă: un parc din Arad fără 31 de arbori

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Atata cacat manaci mai Adriana, cum plm voiai plopii aia langa terenul de tenis care se sprijineau de gard? Tu chiar ai rahat in loc de unic neuron? sau dupa ce ai ramas somera gratie incompetentei, ai devenit un tonomat in care cineva baga fisa, si tu vomiti articole? Stiu ca nu se publica la voi decat osanalele la adresa tonomatelor, dar macar prostovana de Adriana sa-l citeasca si poate intr-un moment rar de sinceritate cu propria persoana, ii crapa pentru o fractiune de secunda obrazul gros precum talpa de la cizma de guma.

   --24 voturi
   +1
   -1
   • Dacă e vorba de crăpat obrazul… cred că ar trebui să faceți o mică introspecție. Limbajul dvs e suburban. Ne bucurăm că ne citiți, ne bucurăm că vă „pișcăm” îndeajuns încât să ne lăsați un comentariu, dar cred că trebuie să vă recitiți comentariul, să vedeți dacă se încadrează la o „discuție normală”. Toate cele bune.

    +23 voturi
    +1
    -1
  2. Vreau să menţionez că pe Mărăşeşti s-au tăiat deja copacii din jurul fostei fabrici de seringi, unde la anunţul de vânzare a clădirilor se precizează că se vor crea 40 de locuri de parcare. Cel mai trist este că s-au tăiat copacii neţinând seamă de păsările care aveau cuiburile cu ouă sau pui în perioada asta. Pe Simion Balint este în schimb un copac din care nu a mai rămas aproape nimic din trunchi şi pentru care există cerere de înlăturare, pentru că oricând poate să cadă peste maşini sau trecători, dar de acela nu s-au atins! Doar de cei sănătoşi. Tot pe Mărăşeşti, felicitări unei singure asociaţii de locatari, care imediat ce s-a înlăturat un copac, au plantat altul, cam la fel de mare. Bibarţ poate să planteze copăcei, dar mulţi dintre noi nu vor mai beneficia de oxigenul produs de ei. Se poate vedea pe aleea care duce la LIDL Banu Mărăcine cum este rupt de la jumătate unul dintre copacii plantaţi aici!

   +10 voturi
   +1
   -1
  3. V-am publicat tocmai eu comentariul, domnule Barbu Lăutaru. În principiu, nu sunt de acord cu grosolănia, în nici un caz cu genul ăsta de grosolănie dusă la extrem, dar cred că (uneori) e bine să știm, să vedem cum sunt, sau în cazul ăsta cum scriu, oamenii care nu sunt în bula noastră. Mă bucur că nu sunt în bula dvs., domnule Barbu Lăutaru. Nu pare o bulă asumată, din păcate, pentru că atunci aţi semna cu numele dvs. real comentariile acestea jignitoare. Acesta e şi motivul pentru care, personal, nu aş publica dejecţii nici în comentarii. Măcar de ar fi asumate.

   +17 voturi
   +1
   -1
  4. Doresc ca firma care au tăiat acești copaci , să planteze alții.
   Dacă nu plantează ,este o crimă asupra naturii.
   Noi cetățenii acestui oraș ne dorim locuri de recreere.Nu dorim sa fim înconjurați de betoane .Dorim spatii verzi .😡😡😡😡😡😡

   +15 voturi
   +1
   -1
  5. Trompetele partidului să se abțină la a-și băga picioarele prin comentarii aveți alte publicații care ridică osanale, dacă va deranjează presa liberă și independentă schimbați site-ul sau emigrați în Nord Coreea puilor de comuniști.

   +16 voturi
   +1
   -1
  6. De la ce sa ne asteptam cand tot PNL Arad e plin doar de fost ospatari, soferi si tot felul de parveniti si nulitati. Dar ceea ce nu vreti sa recunoasteti este ca si majoritatea aradenilor sunt la fel, pentru ca altfel oamenii astia nu ar mai fi la conducere. Ei nu se vor opri pana nu vor distruge tot in oras, pana nu vor taia ultimul pom pentru a face parcari noi pentru toti handicapatii din oras (pe care tot ei ii alimenteaza – iar aradenii primesc placutele cu mandrie). Peste cativa ani cand ne vom topi toti sub betoane fara urma de verdeata in oras (nu ca nu o facem deja, e destul sa vezi cate strazi din oras au fost deja distruse pentru cat mai multe parcari- ca asta vor aradenii sa parcheze in magazin sau restaurant daca ar putea – ca sunt toti niste putori pline de ele, pentru ca a merge pe jos 2 minute e semn de saracie), poate se vor trezii mai multi oameni.

   +17 voturi
   +1
   -1
  7. Bibart s-a votat , Bibart a ramas, au iesit la vot tocmai acei afiliati politic, care nici nu stiu cum se mai pot uita in oglinda la propria persoana si au ales in continuare aceasta administratie canceroasa pentru Arad, asta este, vom ajunge noi cei care vrem altceva sa ne mutam din acest oras parca blestemat, de pupincuristi si nepasare.

   +16 voturi
   +1
   -1
  8. Adriana,iti suntem recunoscatori pentru ca-ti pasa si ne reprezinti pe toti iubitorii de copaci. Speram ca la un moment dat cei care ar trebui sa inteleaga vor intelege sau se vor educa sa inteleaga importanta lor. Cu cat mai repede inteleg cu atat mai bine pentru noi toti. 🌳🌳🌳🥲

   +7 voturi
   +1
   -1
  9. Multumesc pentru articol si perseverenta. Intrebat unul dintre coordonatori misiunii “ 8 plopi maturi si sanatosi ucisi in numai 3 zile” de ce se taie acesti copaci raspunsul a venit fluid” se reface gardul” si incurca. In orasele din tarile mai avansate gardurile se construiesc in jurul copacilor adulti cu multa grija si protectie…. Dar la noi gardul e piesa de rezistenta

   +8 voturi
   +1
   -1
  10. Din pacate in urma scrutinului se simt legitimi in ilegalitatea lor! Institutiile statului sunt aservite politic si nu le mai pasa! Sfideaza, ne sfideaza! Le-a mers si le merge in continuare…dar nici cu formatorii de opinie aradeni nu as trece strada! Orgoliile si razbunarile personale care influenteaza votul aradenilor – cica, intelectuali, mda…discutabile caractere – au reusit performanta mentinerii la conducere a acestei…nici nu stiu cum sa-i numesc…acestei…
   Piata Catedralei trebuia salubrizata dar nu asa…aruncam banii pe pavele indoielnice si punem iarba pe refugiile de tramvai…
   Influenceri aradeni cu pretentii si odrasle pe-afara, dormiti bine?! Sunteti mandrii de roadele veninului imprastiat?!
   Se numeste…tradare aceasta atitudine si din pacate, timpul nu ne iarta, trece…si putea trece cu un pic msi multa speranta pentru oradul in care ne ducem existenta!
   Nu va agreez pentru ca nu puteti trece de interesul mic, personal!

   +15 voturi
   +1
   -1
  11. Doamna sau dra Simona, cea care din ce inteleg ca a sesizat taierea, in tarile civilizate nu exista plopi in orase, mai circulati si mai priviti ce arbori exista.

   In tarile civilizate nu se construiesc gardurile dupa pomi, ca ulterior pomul dispare si gardul ramane carn, asta este in imaginatia urbanistica a dvs poate, nicidecum in tarile civilizate.

   --7 voturi
   +1
   -1
  12. Domnul Barbu va dau cateva exemple de orase cu plopi din Europa: Budapesta, Viena, Bratislava (astea sunt doar cateva, dar sunt convins ca sunt mai multe). Ideea era alta: intr-un oras sufocat de betoane se taie copaci si se planteaza pavele cu obladuirea unui primar fost padurar (vedeti ironia, probabil nu… stati linistit, nu va judec pentru lipsa spiritului de observatie, sunt convins ca aveti si alte lipsuri mai importante). Cat despre limbajul trivial… denota o lipsa de circumvolutiuni combinata cu o pasune (fara plopi sau alti pomi) aflata pe umbrela gatului dumneavoastra. Va doresc o zi insorita, fara umbre

   +5 voturi
   +1
   -1
  13. Daca administratia locala si-ar folosi energia in cautarea de solutii inteligente de infrumusetare cu atat de multa pasiune si eficienta cu cat se pricepe la uciderea copacilor sanatosi am avea un oras mai frumos , mai linistit si mai apreciat.

   +3 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.