vineri, 8 noiembrie, 2024

Special Arad Logo

    Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad, solidar cu Teatrul Tineretului din Piatra Neamț: „În România anului 2020 este inadmisibil să se mai practice cenzura, imixtiunea politicului în Artă”

    de Tomck@t | 21 noiembrie 2020, 10:38 AM | Cultură | Recomandările editorilor

    1

    Cadru din spectacolul „98% Decizia Corectă” (foto: Facebook / Teatrul Tineretului Piatra Neamt)

    Un spectacol de teatru educațional, care tratează subiectul avortului și bullying-ul în rândul tinerelor, a provocat un scandal monstruos în Piatra Neamț după ce, pe 11 noiembrie, ziarul local Vestea „dezvăluia” câteva pasaje din scenariu care conțineau „cuvinte ori expresii vulgare”. Criticile aspre în mediul online au explodat mai ales după ce a reacționat și Coaliția pentru Familie, acuzând că „piesa face parte dintr-un proiect co-finanțat de stat ce se adresează inclusiv copiilor de 7 ani”. Teatrul Tineretului din Piatra Neamț a emis un comunicat în care a dezmințit aceste acuzații, subliniind că spectacolul în cauză, „98% Decizia Corectă” (regia: Elena Morar), se adresează în primul rând spectatorilor peste 15 ani și are scopul de a genera dezbateri în rândul liceenilor despre problemele actuale cu care se confruntă această generație.

    De asemenea, producătorii spectacolului au subliniat că „articolul din presă se bazează pe speculații utilizând pagini scoase din context” și piesa teatrală „nu conține limbaj explicit. Echipa artistică a găsit o modalitate regizorală prin care textul nu e livrat ca atare, păstrând însă situația de bullying din piesă”.

    Criticile însă au continuat, articolul din ziarul local Vestea a fost preluat fără nicio documentare corectă de mai multe publicații, printre care și Adevărul, iar Asociația Alianța Părinților, cu sediul în București, a depus și o sesizare la Inspectoratul Școlar Județean Neamț, motiv pentru care ieri, 20 noiembrie, un număr de 46 de manageri de teatre din întreaga țară și-au manifestat solidaritatea față de Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, printr-o scrisoare deschisă, subliniind că „este inadmisibil să se mai practice cenzura, imixtiunea politicului în Artă”.

    Printre semnatari se numără și Bogdan Costea, managerul Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad.

    SCRISOARE DESCHISĂ DE SOLIDARITATE

    Într-o Românie modernă, imixtiunea politicului în Artă, în Cultură, este inacceptabilă!

    În România anului 2020 este inadmisibil să se mai practice cenzura, imixtiunea politicului în Artă, este inadmisibil ca reprezentanți la vârf ai autorității să transforme instituțiile de cultură într-un câmp de luptă electorală prin emiterea unor opinii critice despre un domeniu atât de specific, într-un mod nedocumentat și fără dovezi sau argumente coerente.

    Noi, directori de instituții publice de cultură din România, suntem alături de colega noastră, doamna Gianina Cărbunariu, manager al Teatrului Tineretului Piatra-Neamț și de întreaga echipă a teatrului.

    Teatrul Tineretului din Piatra Neamț a produs un spectacol având la bază un text selectat în cadrul unui concurs de dramaturgie. Spectacolul a fost creat în cadrul proiectului multianual #SafeSpotTT, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, proiect de teatru educațional, menit să genereze dezbateri în rândul publicului tânăr. Spectacolul „98% Decizia corectă” lansează o dezbatere pe o temă gravă și importantă în spațiul românesc – numărul extrem de mare al sarcinilor neplanificate în rândul minorelor.

    Un articol din presa locală a „incriminat” faptul că textul ar conține limbaj licențios, referindu-se la câteva replici dintr-o scenă de bullying, replici de altfel eliminate din varianta pregătită pentru a fi transmisă în mediul online.

    Unul dintre liderii administrației locale, precum și inspectorul general școlar și un director de liceu (dar în calitate de membru al unui partid politic, candidat la alegerile generale), au reacționat în spațiul public în mod violent împotriva spectacolului, a teatrului și a managerului, la presiunea unor jurnaliști și a unei organizații denumite „Alianța părinților”, care au calomniat instituția și mai ales conducerea sa. Toți acești formatori de opinie au ieșit în public exprimându-se agresiv împotriva unui demers cultural-educativ, FĂRĂ să fi urmărit spectacolul și fără ca măcar să fi cerut un punct de vedere din partea Teatrului Tineretului. Este important de menționat că președinta Asociației Părinților din Jud.Neamț, grup care nu are legătură cu „Alianța Părinților”, a declarat că „Teatrul Tineretului a făcut întotdeauna spectacole care au avut un impact pozitiv în viața tinerilor”.

    Urmărind spectacolul, este evident că îngrijorarea anunțată cu fast pe canale publice nu avea absolut niciun fundament.
    Activitatea Teatrului Tineretului Piatra-Neamț, sub conducerea doamnei Gianina Cărbunariu a devenit în ultimii ani cu adevărat relevantă pentru comunitatea locală și mai ales pentru publicul tânăr și este extrem de grav ca lideri locali, care ar trebui să înțeleagă și să susțină misiunea teatrului de a aduce în discuție teme importante ale societății contemporane, să intervină într-un mod atât de brutal și complet nejustificat. Este o practică extrem de periculoasă, Teatrul Tineretului nefiind nici prima și, probabil, din păcate, nici ultima instituție care trece prin asemenea incidente.

    Imixtiunea politicului reprezintă un precedent periculos și o amenințare pentru libertatea artistică și pot avea consecințe foarte grave pentru tot mediul artistic românesc.

    Ne exprimăm solidaritatea față de doamna Gianina Cărbunariu, managerul Teatrului, față de colectivul Teatrului Tineretului Piatra Neamț și față de echipa artistică a spectacolului „98% Decizia corectă”!

    Semnatari:

    1 Adrian Găzdaru – Manager Teatrul „Excelsior” București
    2 Adrian Tibu Manager Teatrul „Gong” Sibiu
    3 Alexandru Boureanu Manager Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova
    4 Anca Dana Florea Manager Teatrul „Masca” București
    5 Anna Maria Popa Manager Teatrul „Andrei Mureșanu” Sfântu-Gheorghe
    6 Attila Gasparik Manager Teatrul Național Târgu-Mureș
    7 Bogdan Costea Manager Teatrul “Ioan Slavici” Arad
    8 Călin Mocanu Manager Teatrul de Animație „Țăndărică”
    9 Carmen Steiciuc Manager Teatrul „Matei Vișniec” Suceava
    10 Constantin Cotimanis Manager Teatrul „Alexandru Davila” Pitești
    11 Cosmin Brehuță Manager Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” Târgu-Jiu
    12 Cosmin Crețu Manager Teatrul „Tudor Vianu” Giurgiu
    13 Cosmin Rădescu Manager Teatrul Dramatic „I.D.Sîrbu” Petroșani
    14 Cristian Hadji Culea Manager Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași
    15 Eduard Sisu Manager Teatrul „Gulliver” Galați
    16 Elvira Râmbu Manager Teatrul „Regina Maria” Oradea
    17 Emanuel Petran Manager Teatrul “Puck” Cluj-Napoca
    18 Erwin Șimșensohn Manager Teatrul de Stat Constanța
    19 Florin Toma Manager Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galați
    20 Gabor Tompa Manager Teatrul Maghiar de Stat Cluj
    21 Gabriel Fătu Manager Centrul Metropolitian de Educație și Cultură „Ioan I.Dalles”
    22 Gabriel Popescu Manager Teatrul „Ariel” Râmnicu-Vâlcea
    23 Gavril Cadariu Manager Teatrul „Ariel” Târgu-Mureș
    24 Gedő István Bessenyei Director artistic Teatrul de Nord Satu-Mare, Compania „Harag Gyorgy”
    25 George Mihăiță Manager Teatrul de Comedie București
    26 Gheorghe Colceag Manager Teatrul Mic București
    27 Ioana Bogățan Manager Teatrul „Prichindel” Alba-Iulia
    28 Istvan Albu Manager Teatrul „Figura” Gheorghieni
    29 Katalin Czvikker Manager Teatrul „Szigligeti” Oradea
    30 Laurențiu Pleșa Manager Teatrul „Merlin” Timișoara
    31 Lucian Sabados Manager Teatrul „Maria Filotti” Brăila
    32 Maia Morgenstern Manager Teatrul Evreiesc de Stat
    33 Marius Rogojinschi Manager Teatrul „Vasilache” Botoșani
    34 Marinela Țepuș Manager Teatrul “Nottara” București
    35 Mihaela Soloceanu Manager Teatrul „Arlechino” Brașov
    36 Mihaela Rus Manager Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești
    37 Mihai Maniuțiu Manager Teatrul Național Cluj-Napoca
    38 Mihai Panaitescu Manager Teatrul de Artă Deva
    39 Nicolae Pungă Manager Teatrul „Stela Popescu” București
    40 Octavian Costin Manager Teatrul „Anton Pann” Râmnicu-Vâlcea
    41 Ovidiu Caița Director artistic Teatrul de Nord Satu-Mare, Compania „Mihai Raicu”
    42 Pal Nagy Manager Teatrul „Tomcsa Sandor” Odorheiu Secuiesc
    43 Radu Macrinici Manager Teatrul Municipal Baia-Mare
    44 Romică Stan Manager Teatrul „Căluțul de mare” Constanța
    45 Vasile Muraru Manager Teatrul de Revistă „C.Tănase” București
    46 Vlad Zamfirescu Manager Teatrul „L.S. Bulandra” București

    În ciuda scandalului, spectacolul a avut premiera online, așa cum a fost plănuit, pe 13 noiembrie. Acesta poate fi urmărit în continuare pe Vimeo.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Aici, la această încălcare GROSOLANĂ, de gașca INCOPETENȚILOR și a ong-ului ce promovează amestecul bisericii și a unor filozofii medievale, în viața familiei, NU PROTESTEAZĂ NIMENI? La acest subiect nu consideră nimeni că ni se ÎNCALCĂ în mod GROSOLAN, drepturi și libertăți??? Fi-mi-ar să-mi fiți de LAȘI, analfabeți ai drepturilor democratice, ăi de au numa DRETURI și nici un fel obligații. Ăi de clamați drepturi CONSTITUȚIONALE când este vorba de purtarea măștii?!!! Ce „CURBE” de oameni sunteți!!!! Huoooooooooooooo!!!!

      --1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    4 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.