joi, 13 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Joe Biden și liderii altor state critică decizia Curții Supreme de a anula dreptul constituțional la avort. Donald Trump și republicanii salută decizia

  de - | 25 iunie 2022, 10:26 AM | Internaţional

  0

  (foto: captură video YouTube)

  Curtea Supremă nu a limitat dreptul constituțional al americani, ci l-a luat pur și simplu. Este o zi tristă pentru instanța americană și pentru SUA”, a afirmat ieri Președintele Joe Biden într-o conferință de presă, scrie Biziday, citând Reuters și BBC.

  Vor exista consecințe imediate și reale. Această decizie este atât de extremă încât obligă femeile și fetele să poarte copilul unui violator. Pur și simplu mă uimește”, a mai transmis Joe Biden, precizând că femeile din statele care impus decizia Curții Supreme vor putea călători către alte state, unde vor putea duce la capăt avortul.

  De asemenea, președintele american a mai declarat că decizia Roe versus Wade a fost „directă” și a stabilit un echilibru între dreptul femeii de a alege și capacitatea statului de a reglementa avorturile. Acest compromis a fost acceptat de majoritatea americanilor și a supraviețuit administrațiilor ambelor părți de-a lungul deceniilor, până la mandatul lui Donald Trump.

  Nancy Peolosi, președintele Camerei Reprezentanților, a spus că verdictul dat ieri este unul „crud, revoltător și sfâșietor” și a dat vina pe „Donald Trump, Partidul Republican și supermajoritatea lor din Curtea Supremă.

  Fostul președinte republican Donald Trump a răspuns că hotărârea „implică respectarea Constituției și restituirea drepturilor, lucru care ar fi trebuit făcut în urmă cu mult timp. Acest lucru aduce totul la nivelul la care trebuia să fie întotdeauna”. De partea lui a fost și Mitch McConnell, liderul senatorilor republicani, care a declarat că aceasta este o victorie istorică pentru Constituție și pentru cei mai vulnerabili din societatea noastră”.

  Tedros Ghebreyesus, directorul Organizației Mondiale a Sănătății, s-a declarat „foarte dezamăgit. Drepturile femeilor trebuie protejate. Și m-aș fi așteptat ca America să protejeze astfel de drepturi.

  „Veștile care vin din SUA sunt îngrozitoare. Niciun guvern, politician sau bărbat nu ar trebui să spună unei femei ce poate și ce nu poate face cu corpul ei”, a transmis și prim-ministrul canadian, Justin Trudeau.

  Boris Johnson, premierul britanic, a catalogat verdictul ca fiind un mare pas înapoi. Întotdeauna am crezut în dreptul unei femei de a alege și continui să mă ghidez după această viziune, de aceea Regatul Unit are legile pe care le are”.

  Sursa: Biziday

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.