joi, 23 mai, 2024

Special Arad Logo

  Protest în Capitală pentru susținerea dreptului la avort: „Uterul nostru NU e profitul vostru!”

  de Special Arad | 8 martie 2023, 3:45 PM | Naţional

  4

  (foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

  Cateva zeci de persoane au început să protesteze, miercuri, 8 martie, în piața Victoriei din Capitală, pentru a semnala faptul că drepturile reproductive ale femeilor din Romania, inclusiv accesul la întreruperile de sarcina, sunt în pericol.

  Protestul a fost denumit „Uterul nostru NU e profitul vostru!” și a început la ora 12:00. Manifestanții au afișat mesaje precum: „Suntem strigătul femeilor care nu mai sunt”, „Avortul este un serviciu esențial de sănătate publică” sau „Reproducerea nu e marfă!”.

  Pe pagina de Facebook a evenimentului se arată că protestul se desfășoară cu scopul de a „condamna orice inițiativă care rezultă în 𝗹𝗶𝗺𝗶𝘁𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗱𝗿𝗲𝗽𝘁𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗳𝗲𝗺𝗲𝗶𝗹𝗼𝗿 de a decide cu privire la propriul corp. Ieșim în stradă pentru a atrage atenția asupra efectelor devastatoare pe care astfel de măsuri le pot avea asupra integrității și autonomiei femeilor, dar și asupra familiilor, comunităților și societății în ansamblul său”.

  Protestul a fost organizat cu sprijinul Asociației E-Romnja, Asociației Front/Feminism România, Asociației Moașelor Independente, GirlUp Romania, Asociației Iele-Sânziene și Asociației ACCEPT.

  Avortul în România

  Ziarul Adevărul scria în luna decembrie că avortul a devenit tot mai imposibil de făcut în România. În prima jumătate a anului 2022, 13 județe din țară au raportat zero avorturi la cerere în sistemul public de sănătate, iar două din trei întreruperi de sarcină se fac la privat, arată datele INSP. De asemenea, în trei dintre aceste județe nu există acces la avort la cerere, nici la stat, nici la privat.

  Centrul FILIA a scos la iveală că, anul trecut, 51 de spitale au invocat motive religioase ca justificare pentru refuzul de a oferi avorturi la cerere, 20 de spitale au invocat motive etice sau morale, iar 9 spitale au invocat motive legate de criza SARS-CoV-2. Trei spitale au declarat că decizia de a nu efectua avorturi a fost luată de conducere, cu acordul medicilor. Au fost și spitale care au anunțat că oferă posibilitatea de a efectua avorturi la cerere fără anestezie, „ceea ce reprezintă o formă de violență obstetrică ce afectează cele mai vulnerabile femei“.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Băi, jigodiilor anti-avort din spitale…
   Ceaușescu ar fi mândru de voi!👹
   .
   Ne întoarcem în urmă cu 35 de ani când avorturile se făceau pe ascuns, cu tot felul de moașe, în condiții insalubre și total neigienice, PT CĂ PARTIDUL INTERZICEA ASTA!!!
   Pt că era nevoie de „carne de lucru pe șantierele patriei”…😡
   .
   Voi, ipocriților, care tot o dați cu „dreptul la viață a unui embrion”, DE CÂTE ORI V-AȚI OCUPAT DE DREPTUL LA VIAȚĂ A COPIILOR NĂSCUȚI ȘI ABANDONAȚI (pt că nu erau doriți !!!!) ???😠
   .
   De dreptul ACESTORA la viață cine se ocupă ….?
   Pt că aceștia CHIAR SUNT FIINȚE VII, (nu niște embrioni), care SIMT, GÂNDESC , SUFERĂ ….
   .
   Câți copii abandonați ați înfiat sau ajutat serios, ca sâ aveți DREPTUL MORAL să vă pronunțati împotriva avortului sau să condamnați pe cei cate-l solicită ?!
   Sunteți aceeași care în timpul așa-zisei „pandemii”, i-ati stigmatizat, mai rău ca Inchuziția, pe toți cei care se opuneau (pe bună dreptate), împotriva NU A IDEII DE VACCINARE, ci a INJECTĂRII (pt că numai „vaccinuri” nu puteau fi numite porcăriile inoculate populației) a UNOR SUBSTANȚE și A UNOR MUTANȚI GENETICI PUR-EXPERIMENTALI !
   .
   Ăștia sunt acum „marii moraliști anti-avort”… 😬

   +4 voturi
   +1
   -1
  2. Toți au dreptul la viață! Felicitări medicilor care refuză să facă avorturi!
   Din momentul sarcinii acolo există viață! Nu avem dreptul să omorâm!
   Urmările unui avort sunt apăsătoare și traumatizante pentru o femeie!
   Există și cauze medicale, dar 90 % nu sunt cauze medicale, e doar rușinea că a rămas însărcinată, frica de repercusiuni, frica de a pierde locul de muncă sau a întrerupe studiile, motive care nu sunt suficient de puternice pentru a ucide un copil care a primit o șansă la viață!
   Sunt atâtea femei care își doresc copii și nu pot avea și altele le ucid în pântece.
   Să nu uităm nici de păcatul acesta care e cel mai greu și cu cele mai mari urmări!
   Asociațiile astea de cine sunt finanțate? De străini? De cei care promovează și lgbd?
   Unele asociații au scopuri bine definite ascunse sub diferite pretexte!

   --3 voturi
   +1
   -1
   • „Nu sunt cauze medicale 90%”? Demonstrează.
    „Unele asociații au scopuri bine definite ascunse sub diferite pretexte!”? Demonstrează.
    Dacă tot pictăm treaba asta în alb și negru, așa scurt, și aș adăuga, destul de pueril în gândire, aș dori să îmi demonstrați cele expuse în comentariul dvs.

    +2 voturi
    +1
    -1
  3. @Arădene, lasâ bla-bla-ul pe lângă subiect:
   – răspunde concret:
   CÅȚI COPII NĂSCUȚI ȘI ABANDONAȚI sau CRESCUȚI MAI RĂU CA ANIMALELE, ai ajutat , ca să ai dreptul să ceri CA NUMĂRUL ACESTORA SĂ CREASCĂ ????
   Deci, câți….?🤔
   .
   DREPTUL LA VIAȚĂ A CELOR NĂSCUȚI (!!!) cine îl respectă…????
   .
   Dar concret cu dată, locație , persoane ajutate, în ce mod, etc…!
   .
   Sau ai impresia ca „un embrion = un copil viu” ?
   Ți se pare același lucru? Păi atunci, hai să facem Grădinițe si Orfelinate de embrioni, dacâ, în mintea ta îndoctrinată, ȚI SE PARE același lucru…😲

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  9 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.