marþi, 16 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Poveste de groază în satul Arăneag: și-a violat fiicele, iar pe una a lăsat-o însărcinată. Fata a făcut avort

  de Ioana Costaș | 26 februarie 2024, 3:35 PM | Dezvăluiri | Știri Arad | Topic special

  1

  Poveste de groază în satul Arăneag, comuna Târnova, acolo unde un bărbat în vârstă de 48 de ani este acuzat că și-a violat trei din cele cinci fiice în perioada 2007-2023, pe una dintre ele lăsând-o însărcinată. Fetele, toate minore la data comiterii violurilor, au îndurat bătăile și abuzurile tatălui lor ani de zile.

  Niciun membru al familiei – cele trei fete abuzate mai au, pe lângă alte două surori, și cinci frați – nu a observat abuzurile la care erau supuse copilele. Mai mult de atât, nici fetele nu știau una de suferința celeilalte. Și asta pentru că tatăl lor avea grijă ca prin amenințări cu moartea și bătăi crunte să le determine să tacă.

  Una dintre fete, cea de 15 ani, a vrut să se sinucidă din cauza abuzurilor la care era supusă de propriul tată.

  Fata care a rămas însărcinată – acum în vârstă de 26 de ani – spune că violurile tatălui ei au început când ea avea doar 9 ani. Tânăra a povestit cum tatăl ei o viola, iar ea leșina, iar când se trezea, bărbatul o viola în continuare. Când a început să aibă menstruație, tatăl ei o întreba lună de lună dacă i-a venit ciclul, de teama unei sarcini, iar când a rămas însărcinată, la 14 ani, fata a fost bătută de bărbat cu bocancii în burtă, pentru a-i provoca avortul.

  Coșmarul fetei celei mari: „La 14 ani m-a lăsat însărcinată”

  Tânăra de 26 de ani, căsătorită, așezată acum la casa ei, își amintește coșmarul prin care a trecut: „Ne bătea rău. Lua ranga la noi, ne amenința cu cuțitul, cu pumnii și picioarele ne lovea, cu ce apuca. În timp ce îmi avea treaba, mă leșina și când mă trezeam el își avea treaba mai departe. Până nu m-am luat cu soțul și atunci am fugit, că nu ne-a lăsat să ne luăm. El îmi spunea: «Acuma că te-ai măritat să nu te gândești că o să am treabă și cu surorile tale. De la 9 ani până pe la 17 ani și ceva m-a abuzat, tot la două-trei zile. De fiecare dată bătăi, de fiecare dată amenințări: «Dacă aud că spui la cineva vin și vă omor pe rând».

  Îmi pare rău că nu am spus mai repede. Dar mă gândesc că poate nu mă credea lumea, că el îi pocăit. Prima dată când m-a abuzat, s-a apropiat de mine ca tată, că mă iubește și după aceea țin minte că îmi arăta „treaba lui”, la 5-6 ani, și am desenat ceva care arăta ca „treaba lui” și atunci pe cum am crescut îmi spunea că sunt pictoriță. Când veneam la ziua mamei mele, cu soțul și fetele mele, și ele se puneau să deseneze, el spunea: <<Îs pictorițe, ca mama lor>>. La 14 ani m-a lăsat însărcinată, dar el se asigura, îmi spunea des, eu nu știam despre ce e vorba, mă tot întreba: «Ți-a venit ciclul?». Când am rămas însărcinată a început cu bătăi groaznice. Mă lăsa jos și cum avea bombeul la bocanci îmi dădea, doară pierd sarcina”.

  Tânăra de 26 de ani nu a spus nimănui prin ce a trecut. Povestea surorilor a ieșit la iveală după ce fata în vârstă de 15 ani a mers la sora ei cea mare să doarmă. Așa au aflat una de cealaltă, prin ce a trecut fiecare.

  A venit aia mică și a dormit la mine și am avut impresia că vrea să îmi spună ceva. Atunci m-a întrebat dacă eu am fost fată când m-am luat cu soțul. Și i-am spus: «Mă, iubi, că așa spun eu către aia mai mică, să știi că eu am trecut prin multe și am fost violată – nu i-am spus de către cine – de către careva din neamuri». Și atunci ea a început și a plâns și a întrebat: «Doară nu de tati!?». Și până dimineața la 6 noi n-am închis un ochi. Toată noaptea am plâns amândouă. Pe noi nu ne-a lăsat la școală ca să nu știm legile, eu așa gândesc, și să nu spunem la careva”, a povestit tânăra de 26 de ani.

  Fata cea mică a vrut să-și pună capăt zilelor

  Din cauza coșmarului pe care îl trăia, fata de 15 ani a vrut să se sinucidă. S-a dus în spatele casei cu gândul să-și pună capăt zilelor, dar a văzut-o sora ei mai mare, în vârstă de 17 ani, și întrebat-o de ce vrea să se sinucidă. Atunci a ieșit adevărul la iveală, fata de 15 aflând că și sora ei de 17 ani trăia același scenariu de groază, iar mai târziu, în acea zi, aveau să afle și despre sora lor mai mare, tânăra de 26 de ani.

  Mama fetelor spune că nu știa nimic, că nu bănuia nimic pentru că soțul ei „făcea pe pocăitul”. Bărbatul apare în numeroase videoclipuri pe rețeaua de socializare Facebook în timp ce predică la el acasă.

  „Fata de 15 ani a vrut să se spânzure și sora ei, în vârstă de 17 ani, a prins-o și a întrebat-o de ce vrea să se sinucidă și atunci așa s-a aflat, că fetele nu știau una de alta. Nimeni nu a știut. Și atunci ele stresate, necăjite, în starea în care au fost nu au știut la cine să apeleze și s-au gândit să spună la sora lor mai mare. Și s-a dus la sora mai mare, a dormit la ea, și atunci fata de 26 de ani i-a spus la cea mică prin ce a trecut, că a pățit și ea la fel. Fata cea mare a făcut avort.

  De la 9 ani s-a atins de ea și nu a știut nimeni nimic. A amenințat-o cu moartea și atunci ea, săraca, de frică, nu a spus la nimeni nimic. N-am bănuit nimic fiindcă făcea pe pocăitu’. El predica vestea cuvântului Domnului. Toate le făcea ca un pastor. Cine să se aștepte ca un tată bun să facă așa ceva cu sânge din sângele lui. Când a făcut avort, i-a spus să spună că e al unui băiat din Pâncota. Să nu spună că e al lui. N-am cuvinte. Sunt într-o stare de șoc. L-am confruntat și a lăsat capul în jos, nici nu a putut să mă privească. Eu cu fata cea mai mare am anunțat Poliția”, a declarat mama fetelor.

  De altfel, nici mama fetelor nu a scăpat de furia soțului, femeia declarând că soțul ei era foarte violent: „Amenința că ne taie bucăți și ne pune în mijlocul casei, adună toată mobila pe noi, aruncă benzină și ne dă foc”.

  Între timp, bărbatul a fost arestat preventiv pentru o perioadă de 30 de zile pentru viol în formă continuată.

  „La nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ineu se efectuează cercetări față de un inculpat, în vârstă de 48 ani, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de viol, în formă continuată, prev. de art. 218 alin. 1, alin. 2 și alin. 3 lit. a), b), c) C.pen., cu aplic. art. 35 alin. 1 și art. 5 C.pen., viol, în formă continuată, prev. de art. 218 alin. 1, alin. 2, alin. 3 lit. a), b), c) și alin. 3 ind. 1 C.pen., cu aplic. art. 35 alin. 1 și art. 5 C.pen., și viol, în formă continuată, prev. de art. 218 alin. 1, alin. 2, alin. 3 lit. a), b), c) și alin. 3 ind. 1 C.pen., cu aplic. art. 35 alin. 1 și art. 5 C.pen., toate cu aplic. art. 38 alin. 1 C.pen. Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că inculpatul, în perioada 2007 – 2023, în repetate rânduri, a întreținut raporturi sexuale, cu trei persoane vătămate minore, aflate în ocrotirea sa, prin constrângere fizică și psihică și profitând de imposibilitatea persoanelor vătămate minore de a se apăra sau de a-și exprima voința. La data de 23.02.2024 inculpatul a fost prezentat judecătorului de drepturi şi libertăți din cadrul Judecătoriei Ineu, cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, cererea fiind admisă. Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt și a stabilirii răspunderii penale a inculpatului”, a transmis Biroul de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ineu.

  „Este obligația fiecăruia dintre noi să anunțăm astfel de situații”

  Despre această situație, directorul general al DGASPC Arad, Erica Stark spune că: „Având în vedere faptul că în această familie mai sunt copii minori și este și mama acestor copii, respectiv soția domnului, care a fost agresată de acesta de-a lungul timpului, desigur încercăm să introducem într-un program copiii și mama, iar în cazul în care se impune, se vor lua măsurile care trebuie luate în astfel de situații. Aș dori, din nou, să atrag atenția celor care sunt în comunitate, a școlilor, medicilor de familie, tuturor persoanelor care știu despre astfel de cazuri, să anunțe autoritățile pentru că este obligația fiecăruia dintre noi să anunțăm astfel de situații”, punctând că „poate dacă cei din jur vedeau din timp ce se întâmplă sau dacă spuneau din timp că se întâmplă ceva acolo, nu se mai ajungea la această situație atât de gravă în ce privește copiii acestui individ”.

  Cei de la Primăria Târnova cunoșteau situația școlară a copiilor, că aceștia nu prea frecventau cursurile și că familia făcea călătorii dese în străinătate. La fel știau și profesorii. Nimeni nu a bănuit nimic, se pare.

  „Familia face parte dintr-o comunitate creștină penticostală unde circuitul pentru exterior este puțin mai rezervat și nu sunt așa comunicativi. Era o familie care călătorea foarte mult în Anglia, în țări unde puteau să-și găsească de muncă. Copiii mergeau și nu mergeau la școală. Dacă mergeau un semestru, celălalt semestru erau plecați. Foarte greu reușeau profesorii să dea de ei. Uneori spuneau că pleacă, alteori nu anunțau. Nu considerau că educația este o prioritate și aveau și scuza asta, că veneau și plecau și ăsta era motivul pentru care nu prea puteai să-i supraveghezi”, spune Teodora Păiușan Gașpar, referent superior la Primăria comunei Târnova.

  Aceasta a declarat că cele scoase la iveală au fost un șoc: „Pentru noi a fost un șoc când am auzit ce s-a întâmplat, având în vedere că suntem o comunitate destul de liniștită și nu avem probleme în societate de genul viol, abateri foarte grave așa încât să atragă atenția opiniei publice”.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  0 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.