vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    De la „selfie” la „selfFREE”. Oglinzi spre viitor prin expresie artistică „3 în 1” | Video

    de Tomck@t | 18 martie 2023, 3:02 PM | Cultură

    0

    (foto: Lili Weiss / Nelu Scripciuc - Post-Educația / Complexul Muzeal Arad, Facebook)

    Termenul „selfie” reprezintă de mult timp deja o banalitate, a fost și a rămas într-o zonă a superficialității, a egocentrismului, cu o latură estetică, eventual, doar în lumea „flashy” a modelingului. Cine s-ar fi gândit, în schimb, că selfie-ul poate fi și o lucrare veritabilă de artă? Și mai mult de atât, un instrument de autodezvoltare, o veleitate artistică „3 în 1”? Nita Mocanu de la Asociația „Doar Mâine” și artistele Lili Weiss M.A. și Karina Paula Kecsek din Germania s-au gândit… și au instruit mai mulți elevi arădeni cum să se perfecționeze în tehnica acestui nou tip de portret, denumit „selfie-ul viitorului”.

    Workshop-ul „selfFREE – Artă | Scenariu | Viziune” face parte din proiectul „Post-Educația: Pedagogii ale crizei” finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, ca parte a calendarului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023. Workshop-ul a durat două zile (16-17 martie) și a avut loc atât în incinta Complexului Muzeal Arad, inclusiv în Pinacotecă, cât și în parcul de lângă Palatul Cultural, și au participat elevi de la Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” și Colegiul „Csiky Gergely”, precum și studenți de la Facultatea de Design din cadrul Universității „Aurel Vlaicu”.

    Prima zi de „selfFREE”, sub coordonatoarea actriței și pedagogului de teatru Karina Paula Kecsek, venită din Germania, s-a axat pe concepte și teorii, elevii exersând în Pinacoteca muzeului diferite mijloace de expresie teatrală și de artă performance. Au învățat „cum să se exprime în fotografie pentru a-și contrui o imagine a viitorului. Asta înseamnă că au trecut printr-un proces de construcție, de dezvoltare a expresiei personale”, a explicat inițiatoarea proiectului, profesoara și artista Nita Mocanu.

    În a doua zi de „selfFREE”, elevii participanți au pus în practică cele învățate și au trecut în domeniul artei fotografice, sub coordonarea artistei și fotografei Lili Weiss M.A., venită tot din Germania.

    De ce „selfie-ul viitorului”?

    „Vrem să creăm selfie-uri, fotografii, portrete, dar care să reflecte o proiecție a sinelui în viitor”, a explicat pentru Special Arad actrița și profesoara Karina Paula Kecsek.

    Cu alte cuvinte, scopul workshop-ului este crearea unei „oglinzi spre viitor”, prin artă în imagini, prin autocunoaștere și prin autodeterminare, descoperind pe parcurs latura creativă – și totodată distractivă – a acestui proces artistic aparent simplu sau chiar banal, dar în realitate plin de expresivitate.

    Este, astfel, un exercițiu artistic „3 în 1” pentru că include atât arta fotografică și mișcarea scenică (performance), cât și dezvoltarea personală, toate trei aptitudini fiind perfecționate concomitent.

    Mesajul acestui workshop pentru participanți poate fi tradus în „Descoperă viitorul artist din tine!”.

    „Atenția este întotdeauna să ajungem în partea cealaltă, nu să ne uităm la o lucrare din exterior și să intrăm în ea… ci invers: să venim din interior în exterior”, a explicat artista și fotografa Lili Weiss.

    Atelierul de creație „selfFREE” a fost și o ocazie de interacțiune multiculturală

    „Ceea ce am vrut eu să fac a fost o trecere de la poziția ochilor închiși, cu o grămadă de imagini de close-up și am pornit de la detalii foarte mici până în punctul în care s-au schimbat luminile. În momentul în care s-au schimbat luminile, de la una slabă la una mai puternică, s-au deschis ochii și în sfârșit am putut să și vorbesc. Apoi am reușit să fac și un video”, a povestit pentru Special Arad Teodora Achim, elevă a Colegiului de Arte „Sabin Drăgoi”. „Mi-a plăcut foarte tare că am reușit să combinăm partea de artă digitală și tot ce înseamnă fotografie cu zona dramatică, în care activez eu și nu numai. Sunt de la Colegiul de Arte Sabin Drăgoi din Arad, iar acolo studiez actoria. Un alt lucru foarte fain la acest workshop a fost că nu au fost doar oameni din sfera artei, ci și elevi de la liceul maghiar și câțiva studenți de la Design, și am putut învăța unii de la alții. Nu am învățat doar despre artă, ci și despre multiculturalitate, fiindcă ele (n. red. – Karina Paula Kecsek și Lili Weiss) ne-au adus o bucățică din tot ce înseamnă arta Berlinului”, a mai spus eleva Teodora Achim.

    Fiind un proiect care face parte din evenimentele marca Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023 (Asociația „Doar Mâine” reprezentând Aradul, alături de gruparea kinema ikon, în colaborarea dintre cele două orașe), finalitatea proiectului „selfFREE” se va materializa într-o expoziție la Timișoara cu fotografiile realizate la Arad. „N-am stabilit încă data, dar va fi la Casa Artelor din Timișoara”, a spus profesoara Nita Mocanu.

    Șirul evenimentelor sub genericul „Post-Educația: Pegagogii ale crizei” continuă, următoarea activitate fiind un atelier teoretic la Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol”, în data de 24 și 25 martie.

    Citește și:

    •  Sincronizarea Arad – Timișoara „Capitală Europeană a Culturii” a început cu „pixeli dintr-un trecut viitor” | Video

    •  Cât de „post-” suntem și care e rolul tehnologiei în societate? Rezumat post-„Post-Educația” și post-Ars Electronica la Arad

    •  Directoarea prestigiosului festival „Ars Electronica”, invitată la Arad, la evenimentele conexe Post-Educația / MAFA

    •  Kinema ikon și asociația Doar Mâine, pe cale de a sincroniza Aradul cu Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2023

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.