marþi, 18 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Sincronizarea Arad – Timișoara „Capitală Europeană a Culturii” a început cu „pixeli dintr-un trecut viitor” | Video

  de Tomck@t | 19 februarie 2023, 11:07 AM | Cultură

  0

  Dacă deschiderea programului „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” a început oficial vineri în orașul vecin, la Arad, oraș partener, programul a debutat a doua zi, sâmbătă. Expoziția „Pixels from a Future Past”, în Sala Clio a Complexului Muzeal, a fost evenimentul care a deschis programul cultural denumit generic „Pedagogii ale crizei”, care va continua la Arad pe tot parcursul anului.

  Expoziția organizată de Asociația „Doar Mâine” – coordonată de profesoara și artista Nita Mocanu – are ca scop dezvoltarea unui ecosistem cultural care să susțină educația în abordarea crizelor actuale (climatice, energetice, politice, epidemiologice etc.) și în crearea de strategii pentru un viitor sustenabil, prin valorificarea rolului critic și emancipativ al artei și cel inovativ al noilor tehnologii. Proiectul include ateliere teoretice și practice, mediere culturală și conferințe prin care se caută contextul actual, invocând discursuri ale filosofiei contemporane și revizuind răspunsuri la întrebări precum: „Cum gestionăm noile tehnologii pe termen lung?”, „Care este și cum transmitem rolul critic și emancipativ al artei?” și „Este educația un motor al schimbării?”. Șirul de evenimente organizate de Asociația „Doar Mâine” în cadrul acestui proiect a început de fapt anul trecut, prin conferința „Post-Educația”, la care a fost invitată și Christl Baur, directoarea prestigiosului festival Ars Electronica, precum și prin ateliere creative pentru copii în parcul Eminescu, în cadrul Zilelor Aradului.

  Expoziția „Pixels from a Future Past” explorează interactivitatea om – tehnologie – natură printr-o fuziune a abordării materiale și virtuale. Sunt expuse instalații tehnologico-artistice realizate de studenții și cadrele didactice ale UNATC – Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică București, de la Masteratul Tehnologii Interactive pentru Media și Artele Spectacolului și Masteratul New Media Design: Andrei Cristian Florea, Caty Alexandra Șamata, Constantin Simon, Denis Flueraru, Diana Chiru, Dilara Buran, Mihai Barbu, Selina Yilmaz, Cristina Bodnărescu, Tudor Dobrescu, Alexandru Berceanu, Andrei Mitișor, Dorin Cucicov și Grigore Burloiu.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.