miercuri, 28 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Directoarea prestigiosului festival „Ars Electronica”, invitată la Arad, la evenimentele conexe Post-Educația / MAFA

  de Tomck@t | 26 septembrie 2022, 4:30 PM | Cultură | Recomandările editorilor

  0

  Christl Baur (foto: Flickr, maxon.net, Facebook (Post-Educatia, kinema ikon))

  30 septembrie și 1 octombrie reprezintă momente de-a dreptul istorice pentru scena artistică din Arad, deoarece Christl Baur, directoarea festivalului Ars Electronica din Linz, Austria, este invitată specială la două evenimente ale Asociației Doar Mâine. Prezentările și mesele rotunde „Post-Educația”, la care participă Christl Baur, se leagă – totodată – și de debutul ediției a IX-a a festivalului arădean MAFA (Media Art Festival Arad), organizat de grupul kinema ikon.

  „Post-Educația” – coordonat de Asociația Doar Mâine și „Kimæra” – coordonat de kinema ikon sunt proiecte separate, dar care merg mână în mână și se intercalează des, ambele făcând parte din evenimentele pregătite în dosarul Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2023, fiind finanțate, astfel, de Primăria orașului vecin. Mai multe detalii, aici: Kinema ikon și asociația Doar Mâine, pe cale de a sincroniza Aradul cu Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2023. Toate acestea înseamnă un lung șir de evenimente conexe la Arad, începute încă din luna august a acestui an și care vor continua pe întreaga durată a anului 2023. Drept urmare, nu se putea ca festivalul arădean anual de artă media să lipsească din ecuație, cu atât mai mult, cu cât prestigiosul festival Ars Electronica este un eveniment artistic similar cu cel arădean (dar, evident, la un complet alt nivel).

  La Arad, Christl Baur va participa la o masă rotundă „Post-Educația” pe data de 30 septembrie, între orele 18:00 – 20:00, la Biblioteca Județeană „Alexandru. D Xenopol” Arad, în Sala Astra. Invitați sunt și Horea Avram (profesor și teoretician al Facultății de Teatru și Film, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca), Irina Botea Bucan (profesoară UNARTE București), Mihaela Kavdanska (artistă DARV/FURNA Art & Culture Linz, Austria) și Alexandru Berceanu (profesor CINETIc, Universitatea Națională de Teatru și Film București). Moderatorii mesei rotunde vor fi Marius Stoica (directorul interimar al bibliotecii arădene) și Raluca Nestor Oancea (lector la Universitatea Națională de Arte din București).

  A doua zi, sâmbătă, 1 octombrie, ora 17:00, în sala mică a Filarmonicii Arad va avea loc o prezentare a Institutului cultural și a festivalului de artă electronică „Ars Electronica”. Christl Baur va fi prezentată publicului arădean de către Nita Mocanu (coordonatoarea proiectului „Post-Educația”) și Călin Man (curator „Kimaera”, liderul grupului kinema ikon). Prezentarea va avea loc în limba engleză, cu traducere în română.

  1 octombrie este și data deschiderii festivalului MAFA (Media Art Festival Arad), tot în incinta Palatului Cultural, dar în fosta secție de istorie a muzeului (intrare dinspre Bulevardul General Dragalina), acolo unde șirul de expoziții marca kinema ikon au început încă din august, sub genericul „Kimaera”. Ediția Media Art Festival Arad din acest an continuă dezvoltarea ideii de „Kimaera”, dar cu tematica „Wunderkammer”, adică predecesorul a ceea ce numim astăzi „muzeu”, „un loc unde este expusă o colecție de curiozități și rarități”, un bun prilej – de altfel – de a aduce în discuție noua definiție a muzeului, statuată în luna august 2022 la Praga la conferința International Council of Museums. Christl Baur, directoarea festivalului Ars Electronica este, evident, invitată de onoare la MAFA IX.

  309368479 2021372518062936 6798713443479052422 n

  Ca în fiecare an, arădenii curioși vor găsi la Media Art Festival Arad instalații media, video / audio și VR. Lucrările video și instalațiile media din festival vin în continuarea unui proiect complex început de kinema ikon anul trecut, la ediția 8 MAFA – in:between. Autorii MAFA IX Wunderkammer sunt artiștii Thea Lazăr, Floriama Candea, Irina Bako, Mihaela Kavdanska, Dilmana Yordanova, Diana Sergiuța, Josepha Blanchet, Suzana Dan, Nita Mocanu, Adrian Ganea, Laurian Popa, Marian Codrea, Mihai Zgondoiu, Radu Pandele, 13m10j, Minitremu, Mihai Pacurar, DARV collective, Dan Chiș, Ana Conțu, Justin Barbu, Georgiana Cojocaru, Alexandra Drăgulinescu, Ema Motea, Selina Yilmaz, Emanuel Ștefan, Ioana Dumitrescu, Dora Huiban, Toma Ștefănescu, Alexandra Irimia și Jasmine Pop, iar curatorii evenimentului sunt Călin Man și Ileana Selejan.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.