miercuri, 19 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Șeful Consiliului European pentru Cercetare a demisionat după ce nu a reușit să convingă Bruxelles-ul să lanseze un program pentru combaterea Covid-19

  de Special Arad | 8 aprilie 2020, 8:07 AM | Coronavirus | Internaţional

  0

  reședintele Consiliului European pentru Cercetare (ERC) – cel mai bun om de știință al UE – și-a dat demisia după ce nu a reușit să convingă Bruxelles-ul să lanseze un program științific la scară largă pentru combaterea Covid-19, scrie Financial Times. Profesorul Mauro Ferrari, care își începuse mandatul de patru ani la 1 ianuarie, și-a prezentat marți după-amiaza demisia președintelui comisiei UE, Ursula von der Leyen. ”Am fost extrem de dezamăgit de răspunsul european la Covid-19”, a spus el într-o declarație pentru Financial Times.
  ERC, înființat în 2007 pentru a finanța cei mai buni oameni de știință din Europa, a devenit una dintre cele mai prestigioase agenții din lume, cu un buget de aproximativ 2 miliarde de euro pe an. Prof. Ferrari, un pionier italo-american al nanomedicinei, a declarat că disensiunile sale cu Comisia Europeană au demarat la începutul lunii martie „deoarece devenise evident că pandemia va fi o tragedie de proporții fără precedent”.
  El a spus că a propus atunci să creeze un program special pentru combaterea Covid-19. „M-am gândit că într-un moment ca acesta, celor mai buni oameni de știință din lume ar trebui să li se ofere resurse și oportunități pentru a lupta împotriva pandemiei, cu noi medicamente, noi vaccinuri, noi instrumente de diagnostic, noi abordări dinamice comportamentale bazate pe știință, care să înlocuiască intuițiile improvizate ale liderilor politici „, a spus el.
  Dar Consiliul Științific al ERC, organul de conducere, a respins ideea, pe motiv că atribuțiile sale îi permit doar să finanțeze cercetările „de jos în sus” propuse de oamenii de știință, mai degrabă decât programe „de sus în jos” cu obiective stabilite de liderii UE.
  El a spus că a avut o a doua șansă când doamna von der Leyen i-a cerut părerile cu privire la abordarea pandemiei. Apoi a dezvoltat un plan „la care ea a contribuit cu directive substanțiale”. „Faptul că am lucrat direct cu ea a creat o furtună politică internă”, a spus el. „Propunerea a fost transmisă în diferite niveluri ale administrației Comisiei Europene, unde cred că s-a risipit.”

  Comisia a confirmat că prof. Ferrari a demisionat, dar nu a dorit să facă precizări suplimentare.

  Citește mai mut pe Hotnews.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.