miercuri, 8 mai, 2024

Special Arad Logo

    „Relația oamenilor cu orașul și natura”. 25 tineri pictează împreună cu artistul Recis o parte din pereții terenurilor de tenis de la Constructorul

    de Raluca Medeleanu | 14 septembrie 2022, 4:57 PM | Cultură | Știri Arad | Topic special

    0

    În urma unei înscrieri prealabile, 25 tineri arădeni învață în aceste zile tehnici de artă murală de la unul dintre cei mai apreciați artiști de artă stradală din țară: Recis. Acțiunea face parte din proiectul „Colour your city” al Asociației CitiZenit, care dorește să aducă o pată de culoare orașului.

    Seria de atelierele creative a început în zona Bazei Sportive Constructorul, către treptele care duc la urcarea pe dig. După ce pereții de la terenurile de tenis au fost vopsiți în alb, iar participanții au fost instruiți cum să utilizeze vopselele speciale, exersând pe un perete, începe creația propriu-zisă. Totul e ținut sub maxim secret însă, lucrarea finală fiind una surpriză pe care arădenii o vor putea descoperi abia vineri, când este ultima zi de atelier.

    În momentul vizitei noastre la fața locului (de miercuri după-masă), Recis împreună cu participanții aplicau părți din fundalul lucrării, pe alocuri de culoare violetă, ori albastră, ori diferite nuanțe de verde… Am încercat să aflăm mai multe detalii de la artist despre el și munca sa, dar a preferat să nu vorbească, mărturisindu-ne doar că este pentru prima dată în rol de „profesor”, iar modul în care își împărtășește cunoștințele cu tinerii prezenți e spontan, fără un plan prealabil.

    20220914 152436

    Ioana Popa, de la CitiZenit, ne-a spus că proiectul Colour Your City se învârte în jurul relației oamenilor cu orașul și cu natura, acesta fiind și motivul pentru care au fost selectate aceste locuri de pe malul Mureșului, un spațiu care le îmbină pe ambele: face parte și din Parcul Natural Lunca Mureșului și din oraș, iar ideea de bază e de a descoperi cum se poate aduce natura în mijlocul orașului, pe blocuri și ziduri mohorâte.

    „Cam tot ce facem noi nu e o simplă lucrare artistică, punem foarte mult accent pe impactul pe care îl are în comunitate și cum implicăm oamenii din comunitate, inclusiv de la vârste foarte mici, ca să simtă că au un cuvânt de spus în orașul acesta, că pot să-și lase amprenta în oraș și că viziunea lor e apreciată și contează”, ne-a spus aceasta.

    Au fost foarte mulți care și-au exprimat interesul, solicitând înscrierea la atelier mai mult de 50 de persoane, cu vârste variate între 12 și 42 de ani, însă organizatorii au fost nevoiți să selecterze doar o parte dintre ei în această etapă, mai exact 25, cu vârstele cuprinse între 16 și 24, pentru a putea colabora între ei mai ușor, dar speră ca și restul dintre ei să continue pe viitor să participe la acțiunile CitiZenit.

    Pe lângă Recis, în același proiect se mai desfășoară și pictura de pe calcanul blocului de pe Praporgescu nr. 13-15, la care lucrează o altă artistă de renume, Wanda Hutira, pictură care va fi finalizată în decursul zilei de joi, 15 septembrie, iar în plus s-a primit aprobarea și pentru o extindere a proiectului pe peretele din spate, înspre Mureș, care ține de Facultatea de Sport UVVG, astfel că urmează să fie anunțați în curând și artiștii care vor contribui cu lucrări acolo.

    „Cu Wanda am mai avut o colaborare anul trecut și apreciem tot ce face în țară, în alte locuri, a fost foarte faină colaborarea de la atelierul de anul trecut și încă de atunci ne-am gândit că ar fi bine să-i oferim un perete mai mare pe care să-și aducă poezia ei în oraș, iar Recis face parte din gruprea artistică Sweet Damage Crew, în care este și Radu Pandele cu care am avut două colaborări fiind și arădean, e parte din comunitate… Așa că prin Radu, ne-am gândit că ar fi foarte frumos să îl abordăm și pe Recis, el e din garda veche, din cei care au fost implicați în fenomenul acesta de foarte mult timp și cumva e ceva special ca tocmai cei mai tineri să învețe din experiența lui, să lucreze împreună”, ne-a spus Ioana.

    „Citizenita” ne-a spus că lumea își exprimă încântarea față de acțiune, trecătorii oprindu-se să privească activitățile, să le pună întrebări, unii se alătură doar pentru a socializa, ca să facă parte din atmosferă, chiar dacă nu participă propriu-zis la atelier.

    „N-am primit acuze că vandalizăm. Oamenii sunt încântați, fac poze, am primit deja propuneri de la asociații de proprietari să mergem să le facem lucrări și la blocurile lor…”, ne-a mai spus Ioana Popa.

    „Colour Your City” este un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Primăria Municipiului Arad, prin Centrul Municipal de Cultură Arad, partenerul principal fiind Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” Arad.

    Citește și: Grădina cinematografului Arta e, de acum, pe „filmul” lui Radu Pandele și al „citizeniților” | Foto • Video 

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    0 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.