vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    „Citizeniții” ne-au adus natura mai aproape, prin artă. Cele nouă picturi murale din zona Constru’ au fost finalizate

    de - | 17 septembrie 2022, 9:52 AM | Cultură | Recomandările editorilor

    0

    Început în 11 septembrie, proiectul Asociației „Citizenit” intitulat „Colour Your City” a ajuns în acest weekend la final, iar rezultatul nu dezamăgește, Aradul are de acum încă două murale care să-l scoată din monotonie.

    Dacă murala realizată de 25 de tineri arădeni împreună cu artistul Recis (de pe pereții unei laturi a terenurilor de sport, lângă pista de biciclete din parc), este mai abstractă, doar sugerând subtil vegetația specifică Luncii Mureșului, a doua murală, realizată de artista Wanda Hutira, pe calcanul blocului de pe str. Praporgescu nr.13-15 ilustrează clar tematica stabilită de Asociația CitiZenit, anume relația dintre oameni, oraș și natură, rezultatul final „răsărind” și din interesele Wandei, explorările ei artistice având un punct comun cu ceea ce a dorit și propus CitiZenit să arate Aradului.

    Dincolo de aspectul evident, cel vizual, membrii CitiZenit cred că arta stradală ajută printr-o formă de reprezentare a comunității și prin faptul că oamenii au tendința să se adune laolaltă, în momentul în care văd arta în stradă, așa cum încearcă să o aducă ei. De aceea, acest proiect are ca țintă, pe lângă înfrumusețarea orașului, crearea unei comunități mai strânse și aducerea împreună a persoanelor cu interese comune.

    Deși arta stradală este adesea percepută ca vandalism, „citizeniții” încearcă prin proiectele lor să aducă o nouă perspectivă asupra acesteia. Ei au încercat de-a lungul timpului să exploreze mai multe ramuri ale artei stradale în diverse formule, fiind de părere că este considerată tot mai puțin vandalism și mai mult artă. Aceștia au avut acum câțiva ani chiar și un workshop despre istoria artei stradale (de exemplu, ce înseamnă tag-ul sau ce înseamnă arta stradală ca formă de protest). De asemenea, aspectul mai „underground” al artei stradale trebuie și el să își păstreze locul, nu trebuie să fie strict în formula asta, sunt de părere membrii asociației, de aceea încearcă să le exploreze pe toate, însă sunt totuși de părere că absolut orice formă de artă stradală are o funcție comunitară.

    Pe lângă cele două murale, realizate de Recis și Wanda Hutira, într-o încăpere de la Contructorul, în Facultatea de Educație Fizică și Sport a UVVG, au mai avut loc și două proiecții de film, care au deschis practic seria de filme din cadrul unui alt proiect de suflet al Asociației CitiZenit, Kinedok. Dat fiind subiectul om – natură ales pentru „Colour Your City”, au fost prezentate documentare pe aceeași tematică, „Taming the Garden” (din 2021, r. Salome Jashi) și „Wood” (din 2020, r. Monica Lăzureanu-Gorgan, Michaela Kirst și Ebba Sinzinger).

    Și pentru că baza evenimentelor a fost la Constructorul, un loc încărcat de istorie pentru iubitorii de rock ai orașului, proiectul „Colour Your City” se încheie, sâmbătă seara, printr-o readucere aminte a clubului Rock Only care a funcționat acolo pe parcursul anilor ’90, fiind prima rockotecă din Arad. Amintiri despre acele vremuri vor evoca Cătălin Lăpușcă, Claudiu Cristea și Diana Achim, iar apoi urmează un concert „Things to Come”.

    Proiectul cultural „Colour Your City” a fost co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Primăria Municipiului Arad, prin Centrul Municipal de Cultură Arad, partenerul principal fiind Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” Arad.

     

    – Raluca Medeleanu, Maia Popa –


    • Citește și:

    •„Relația oamenilor cu orașul și natura”. 25 tineri pictează împreună cu artistul Recis o parte din pereții terenurilor de tenis de la Constructorul – Special Arad

    Arădenii n-au uitat ce înseamnă libertatea prin rock: „Remember Constru`”, la Club Flex.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    8 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.