sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Privarea post-mortem a lui Chadwick Boseman de statueta Oscar naște controverse

    de Tomck@t | 26 aprilie 2021, 4:57 PM | Internaţional | Monden

    0

    (foto: Los Angeles Times / Netflix)

    Într-o perioadă în care Academia Americană a Filmului încearcă să forțeze diversitatea etnică în regulile sale de eligibilitate la Premiile Oscar, era de așteptat să împace pe toată lumea cu o ultimă șansă de a-l laurea pe actorul decedat Chadwick Boseman. Pentru mulți, a fost punctul culminant și mult așteptat al serii. În schimb, ediția recentă a Premiilor Oscar a oferit o mare surpriză: în categoria „Cel mai bun actor în rol principal” a câștigat Anthony Hopkins (83 ani), fiind astfel oficial cel mai în vârstă actor distins cu un Oscar.

    În mod tradițional, Ceremonia de Decernare a Premiilor Oscar se termină cu acordarea premiului la cea mai importantă categorie, „Cel mai bun film”. În acest an, însă, la final a fost lăsată categoria „Cel mai bun actor în rol principal”. Anthony Hopkins nu a fost prezent la ceremonie, astfel că în uimirea publicului, spectacolul televizat s-a terminat cu genericul de producție.

    În discursul său filmat și distribuit dimineața pe Instagram, Anthony Hopkins a spus că nu se aștepta la acest premiu și a adus un ultim omagiu actorului Chadwick Boseman.

    Prestația lui Anthony Hopkins în filmul „The Father” este, fără doar și poate, magistrală (vezi recenzia Special Arad) și, pe drept cuvânt, din punct de vedere artistic, depășește jocul actoricesc al lui Chadwick Boseman în „Ma Rainey’s Black Bottom” (vezi recenzia Special Arad), chiar dacă și actorul decedat anul trecut (acesta fiind ultimul său rol) s-a depășit pe sine și merita cu prisosință nominalizarea (și chiar un premiu Oscar, în alte circumstanțe).

    Nu este un caz singular, dar este neobișnuit ca un actor laureat deja cu un Oscar (Hopkins a mai câștigat în 1992 pentru „The Silence of the Lambs”) să văduvească de premiu un actor fără statuetă, în mod deosebit dacă este vorba de un premiu post-mortem (vezi cazul Heath Ledger din 2009).

    În plus, având în vedere că ese vorba de câștigul unui actor alb în detrimentul unui actor negru, se prefigurează un nou scandal #OscarsSoWhite, impresia generală de până acum fiind că Academia încearcă să evite și să minimalizeze aceste revolte.

    Reacțiile au și apărut deja în mediul online, după cum notează USA Today.

    Comediantul @CyrusMMcQueen, pe Twitter: „Un om muribund dă performanța vieții sale… ultima performanță a vieții sale… lasă totul acolo sus… și voi nu îi dați trofeul?!”.

    Scriitoarea Keah Brown a scris„Boseman nu merita o asemenea momeală sau schimbare de ultim moment. În orice caz, amintirea sa va fi onorată”.

    Unii sunt de părere că finalul ediției din acest an a Premiilor Oscar a oglindit haosul creat în 2017, când plicurile au fost schimbate și în loc de „La La Land”, filmul anunțat inițial câștigător, a câștigat până la urmă „Moonlight”. Actorul Matthew Levy a notat pe Twitter„Chadwick Boseman pierzând Oscarul trebuie să fie o amestecătură de tip Moonlight”.

    Prezentatoarea TV la MSNBC, Joy Reid, a scris că Oscarurile de anul acesta au avut un final similar cu cel al serialului „Game of Thrones”, adăugând că „Andra Day și Chadwick Boseman au fost furați”.

    A comentat și primarul Kansas City, Quinton Lucas, spunând că „Tot respectul pentru Anthony Hopkins, dar Academia a dat-o-n bară. Chadwick Boseman în rolul lui Levee Green va fi amintit mult timp de acum înainte”.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    3 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.