Poze cu elefantul roz, îmbrăcat în sclipici, la Consiliul Județean

  de Raluca Medeleanu | 10 mai 2022, 12:21 PM | Pamflet | Știri Arad | Topic special

  14

  „Să ne prefacem că nu există un elefant roz în cameră” – e o zicală englezească, folosită de regulă pentru situații în care lumea se face că nu vede ceva extrem de evident… iar dacă noi am trece cu vederea un mic eveniment, organizat astăzi, 10 mai, în holul Consiliului Județean, cam exact asta am face!

  Am pornit entuziasmați către sediul de pe strada Corneliu Coposu, având afișul evenimentului în minte: o prezentare a costumelor de epocă din Arad, în organizarea Complexului Muzeal – ca parte a seriei de evenimente dedicate împlinirii a 30 de ani de existență a Consiliului Județean. Acolo, un grup mare de elevi au fost aduși să descopere o parte ilustră din istoria Aradului: perioada „la belle epoque” – anii de glorie, de maximă dezvoltare a urbei noastre ajunsă acum semiurbană. Iar ca să nu ne faceți cârcotași, vă vom descrie exact cum s-a petrecut evenimentul cvasicultural, ca să înțelegeți că apelativul folosit e chiar blând. Pe marginile holului, în vitrine, expuse obiecte personale, fotografii, aparate de fotografiat, un gramofon, o cutie de bijuterii, porțelan valoros și chiar două toalete de epocă, o rochie și un costum. Toate vechi de mai bine de o sută de ani, din patrimoniul muzeului arădean. Însă elevii au aflat sporadic despre ele, din gura directorului Complexului Muzeal, nu înainte să primească o invitație de la președintele Cionca de a deveni cândva „partenerii Consiliului Județean”. Apoi, odată ce a început parada modei prezentată drept „a costumelor de epocă la belle epoque”, elevii au fost nevoiți să se înghesuie cu spatele către creațiile autentice, pentru a aplauda niște haine din materiale sintetice, de o calitate mai mult decât îndoielnică, create fără pic de documentare, în zilele noastre, o foarte proastă reimaginare a unor haine din perioada 1871 – 1914. Stiluri combinate, croi nespecific, culori țipătoare, frizuri necorespunzătoare, eventual ai crede maxim că au fost purtate în vreo casă de toleranță din vechiul Arad și nicidecum pe stradă ori la o serată. Iar apoi… când parada a fost gata, țușt acasă!, n-are rost să mai privim cu atenție exponatele din vitrine…


  (rochie din parada modei versus rochia autentică din muzeul arădean)

  Ce am încercat să-i învățăm pe elevi, prin acest eveniment? Să întoarcă spatele valorilor, să privească o reproducere stângace, să se mulțumească cu puțin. Ori să înțeleagă că așa-i prezentul, că Aradul acelor vremuri e demult apus și că n-are rost să ne mai întoarcem privirea către el niciodată?

  Nici măcar decența de a proteja singurele obiecte vestimentare autentice n-au avut-o, măcar să le delimiteze cu un cordon, ca elevii să nu cumva să distrugă fragilele materiale. În timpul prezentării de modă, umbrela unei eleve, agățată de ghiozdanul pe care-l ținea pe spate, se freca insistent de broderiile firave ale rochiei – obiect de patrimoniu. Nimeni nu părea deranjat. Toți erau fascinați de kitschurile de pe „scenă”. A trebuit să strigăm noi, presa, către colegii fetei, să o atenționeze să se îndepărteze. O precauție care a durat doar câteva minute, desigur, căci în acea înghesuială, imediat s-a găsit altcineva să se frece din nou de material.

  Repetăm nelămurirea: Pentru ce acest eveniment? Doar încă un prilej pentru discursuri sterile, microfoane și mulțumiri false, plecăciuni și aprecieri pentru mărinimoșii conducători care parcă își iau mâncare de la gură pentru a ne da și nouă, amărâților, câte-un sfanț, iar noi să fim atât de umili și recunoscători pentru efortul lor titanic?

   

  Poză de grup, atenție, click!  Aplauze!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Stimata domnișoară Medeleanu, eu chiar nu stiu ce atata mirare. Festivismul penibil e frate cu incultura. In intreaga conducere a CJ exista un singur om care poate pretinde un grad acceptabil de cultura, toti ceilalti fiind monumente de incultura. Păcat ca si cel cult are lacune mari de caracter. Lucru ce-i poate incuraja pe incultii care ar putea spune: „la ce-mi foloseste cultura daca pentru a ajunge sus e suficienta smecheria?” Iar in aceste conditii nu ne mira faptul ca se organizeaza asemenea batai de joc. Bifam activitati comemorative doar ca sa bifam si sa justificam niste bani cheltuiti aiurea.
   P.S. Daca ar fi fost sa ma intrebe cineva cum ar fi trebuit prezentate acele rochii, vorba dvs. parca luate de la o casa de toleranta, eu as fi pus onor conducerea CJA sa le poarte. Cum s-ar zice, haina potrivita la omul potrivit…

   +10 voturi
   +1
   -1
  2. Un alt articol de 2 bani marcă înregistrată Special Arad. Autoarea a profitat de ocazie și a criticat organizarea punând în același timp în lumină proastă câteva tinere domnișoare care nu au nici o vină pentru modul în care s-a desfășurat evenimentul. Ele și-au făcut datoria pentru care au fost convocate. Pe lângă ele mai adăugăm și casa de modă sau atelierul care s-a ocupat de vestimentație. Știm cu toții cât de “ușor” este să scoți un obiect de calitate cu un buget limitat sau chiar INEXISTENT. Cel mai probabil așa a și fost! Nimeni nu a dorit să finanțeze o prezentare reușită, iar furnizori au oferit ce au avut în stoc. Dar ce contează? Scriem o știre doar să fie scrisă în speranța că obținem multe “laicuri”. Ar fi fost un articol de calitate dacă măcar s-ar fi pus accentul pe așa zisele “pagube” financiare, materiale și mai ales pe vinovați. Totuși, în afară de o elevă care a atins cu umbrela un exponat nu avem nici un “personaj principal” pentru acest “eșec”. Spun “eșec” pentru că de afară așa este văzut, însă din interior a fost cel mai bun lucru care s-a putut oferi probabil. Tind să cred că cei ce îndeplinesc “ordinele” au oferit ce au avut mai bun la dispoziție. Doar nu va veni cineva cu bani de acasă când prea bunii noștri “lideri” nu oferă nimic, dar vor să câștige de pe munca altora. Cei care au interacționat cu atelierele de croitorie probabil știu mai bine cât de mari ar fi costurile să creezi rochii atât de complexe precum erau cele din minunata perioadă “la belle epoque”. De ce ar face cineva asta gratuit ca alții să se bucure de toate beneficiile? Dacă vedeam o promovare de calitate sau ceva în beneficiul atelierului, poate altul ar fi fost rezultatul, dar când ceri și nu dai nimic în schimb cam asta primești. Data viitoare poate scriem articole și ne luăm de cine trebuie. Nu știu ce casă de modă sau ce atelier s-a ocupat de vestimentație, însă sigur le merge “foarte bine” în actuala situație financiară și și-ar fi permis un ACT DE CARITATE. Până la urmă, cine nu ar face zece rochii pe comandă cu materiale premium pentru un eveniment de 30 de minute unde chiar furnizorul nu are nimic de câștigat? După eveniment să faci ce cu rochiile respective? Cât despre idee, mârșăvie curată! Dacă se voia a fi un eveniment reușit și cu un impact educativ pentru elevi, s-ar fi organizat la muzeu, nu în holul de 20m² al consiliului județean. Mai aveați puțin și v-ați fi luat de hol că nu era bine șters pe jos, iar femeia de servici în cauză probabil ar fi avut de suferit că deh, dăm cu pietre în cine putem, nu în cine merită.

   --3 voturi
   +1
   -1
   • Ati pierdut complet ideea! Muzeul are mai multe vestimentatii de epoca! Cand prezinti pe afis ca arati vestimentatii de epoca, le arati pe alea, nu prezinti niste imitatii din zilele noastre si intorci spatele celor autentice, pe care le ai!!! Nu e vorba de bani, desi pentru dumneavoastra, asa cum e si pentru multi altii, totul se rezuma doar la bani!

    0 voturi
    +1
    -1
  3. Normal “Marene”, ca “vitele” venite din “grajdurile comunale” sau direct de pe pășune, la oraș, N-AU CUM SĂ ÎNTELEAGĂ CULTURA ȘI CIVILIZAȚIA !!!

   Din păcate, “melteni și meltence” ca tine, văd în ultimii ani, peste tot la oraș, veniți direct “de la coada vacii” la “țivilizația” de la oraș, că, deh…, “VREȚI O ȚARĂ CA AFARĂ” , DAR VOI TOT CA LA UȘA CORTULUI SĂ VĂ COMPORTAȚI !!!

   +3 voturi
   +1
   -1
  4. Dincolo de kitsch-ul și improvizația remarcate în articol și în comentarii, vreau să semnalez o nouă încercare subliminală de a ridica în slăvi Aradul ungurilor. Cam toate manifestările cultural-administrative și istorice organizate de CJ Arad, sub oblăduirea directorului Andrei Ando, duc în mod inevitabil spre ideea că Aradul austro-ungar a fost sublim, iar după Marea Unire a regresat enorm, din cauză de „büdös román”.

   --3 voturi
   +1
   -1
   • Interesanta observatie, doar ca nu cred ca e cazul sa ne legam de etnie. Este un fapt nu un mit ca Aradul a cunoscut o mare dezvoltare in acea perioada, iar apoi, treptat, a inceput sa stagneze. Cred ca e vorba si de anumite conjuncturi istorice, au venit apoi doua razboaie mondiale care normal si-au lasat amprenta asupra economiei. Deci nu cred ca se pune problema etniei conducatorilor. Desigur, e parerea dumneavoastra, fiecare cum crede.

    +4 voturi
    +1
    -1
  5. De 30 de ani o institutie fara nici un rost “cheltuie”banii romanilor ,face proiecte,programe si studii,incaseaza salarii pentru un batalion de “pierde vara” si noi îi tolerăm. Ei ne râd în față si se odihnesc pe salarii generoase,in timp ce platitorul de taxe si impozite lucreaza din greu fara prea multe pauze in timpul orelor de MUNCA!

   +2 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  6 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.