duminicã, 28 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Întreg Sebișul va fi supravegheat video. Ce alte proiecte a mai cuprins administrația locală în buget

    de Mihai Todoca | 28 februarie 2024, 9:52 AM | Administraţie | Sebiş | Topic special

    0

    Sebișul este un oraș din Arad care nu a fost ferit de apariția în paginile ziarelor locale și chiar regionale. Și asta nu pentru că orașul a cunoscut o dezvoltare fabuloasă, deși este un oraș frumos, ci pentru problemele din anii premergători anului 2020, ale primarului cu Agenția Națională de Integritate, agenție care l-a „decapitat” și pe primarul interimar venit în locul lui. Pe plan politic, orașul se remarcă prin cea mai lungă carieră de primar, fostul edil local Gheorghe Feieș reușind un număr de 5 mandate la cârma orașului.

    Pe plan administrativ, orașul se poate lăuda cu un buget de aproape 13 milioane de euro

    După o mică bătălie, primarul ales din 2020 este Cristian Feieș, fiul fostului edil. Acesta promitea la începutul mandatului că va depune toate eforturile propriului proiect numit Sebișul Frumos. Fiind un primar tânăr ne așteptam la o activitate mai asiduuă pe rețelele de socializare și la o transparență mai mare a ședințelor de consiliu local.

    Din nefericire ultima ședință a consiliului local urcată pe site-ul primăriei este veche de șase luni. Mai mult decât atât, la ultima ședință, întrebată de către un consilier local de ce proiectele nu se supun transparenței decizionale conform legii, secretara a răspuns: „Pentru că se aprobă rapid”.

    Facem aceste mențiuni pentru că ne-am dorit să continuăm seria articolelor în care prezentăm bugetele orașelor din Arad, însă nu reușim să face o prezentare fidelă realității în contextul în care ceea ce am primit de la Primărie are doar 2 pagini. Astfel, administrația locală dispune de un buget de 15.312.000 de lei, la care se adaugă și finanțările din surse europene ajungându-se la suma de 64.953.790 de lei, un buget care a crescut cu 400% față de anul 2020. Astfel, pentru a face lectura mai ușoară, vom parcurge aproape mecanic câteva din proiectele pe care administrația locală le-a bugetat anul acesta.

    Suma de 55.000 de lei va fi alocată achiziționării de calculatoare pentru Serviciul de Evidență a Persoanelor din cadrul Primăriei, în timp ce 54.000 de lei reprezintă o cofinanțare pentru achiziționarea unui autoturism Ford Kuga Hybrid.

    Liceul Teoretic Sebiș beneficiază de o cofinanțare din partea Primăriei în valoare de 1536.000 de lei pentru proiectul de dotare cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale în unitățile școalre din orașul Sebiș, valoarea totală a proiectului fiind 5.317.000 de lei.

    Lucrările la extinderea corpului D din cadrul Spitalului Sebiș continuă și anul acesta, pentru aceasta fiind alocată o sumă din buget de 460.000 de lei. La același spital se mai „pompează” o sumă de 15.360.000 de lei din diferite surse de finanțare pentru extinderea, modernizarea, și dotarea ambulatoriului de specialitate-pneumonologie, refuncționalizarea și consolidarea instalațiilor de oxigen, cât și reabilitarea moderată a unității spitalicești.

    Capitolul „Cultură, religie și recreere” mușcă o sumă de 2.819.000 de lei și reprezintă mai mult cheltuieli de funcționare normale (salarii, iluminat, apa-canal și achiziționarea de obiecte de inventar și materiale necesare desfășurării activității) la Bibliotecă și Casa de Cultură. Echipa de fotba locală, CS Național Sebiș beneficiază de o sumă de 560.000 pentru aceleași cerințe: plata utilităților la Sala de Sport.

    În cadrul subcapitolului Transferuri, suma de 80.000 de lei este destinată cultelor religioase.

    Întreținerea grădinilor publice, parcurilor și zonelor verzi din Sebiș, pe lângă achiziționarea unei camionete în valoare de 290.000 de lei, beneficiază de o sumă de 1.899.000 de lei. În această sumă sunt cuprinse achiziția de cositoare, bănci, coșuri de gunoi, jardiniere, arbori, arbuști și flori pentru zonele verzi din oraș.

    Pentru 2024, Primăria a alocat suma de 794.00 destinate organizarea evenimentelor cultural-artistice, din care unul chiar a fost la prima ediție. Vorbim despre Festivalul – Concurs Național de Folclor  „La Poalele Dealului Pleșa”, așa cum am putut vedea pe pagina de facebook a Primăriei Sebiș

    Extinderea și reabilitarea rețelei de alimentare cu apă va costa Primăria 7.200.000 de lei și se vor înlocui magistrale pe 10 km.

    102.000 de lei este suma pe care administrația locală o va plăti pentru studiile de fezabilitate aferente construirii unei capele funerare în localitatea Prunișor și amenajarea unui teren de tenis în orașul Sebiș.

    În același timp, administrația locală dorește să apeleze la apa geo-termală pentru încălzirea clădirilor instituțiilor publice având o sumă de 20.000 de lei pentru elaborarea unui studiu de fezabilitate, în timp ce un număr de nu mai puțin de 99 de camere video vor face parte din achiziționarea unui sistem de supraveghere care va cuprinde întregul oraș, inclusiv satele aferente.

    Pe PNRR, orașul Sebiș dorește și achiziționarea a 6 stații de încărcat pentru mașinile electrice, valoarea proiectului fiind de 878.000 de lei.

    Din nefericire pentru tânărul primar, un litigiu care își are rădăcinile de prin anul 2017 când o firmă a fost executată silit, iar terenul acesteia a fost vândut către o altă firmă de către Primărie. Firma executată silit a făcut o contestație și a câștigat, astfel că paguba de 1.329.000 cât a mai rămas de plătit din aproximativ 2.000.000 de lei (reprezentând taxe și impozite) a fost cuprinsă în bugetul pe anul 2024.

    Se prea poate ca, dispunând de un buget atât de mare, lucrurile în Sebiș să înceapă să se miște vizibil, însă doar timpul și priceperea sau nepriceperea administrației locale o poate demonstra.

     

     

     

     

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    3 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.