duminicã, 19 mai, 2024

Special Arad Logo

  Bugetul orașului Ineu. Ce îi așteaptă pe ineuani în an electoral

  de Mihai Todoca | 5 martie 2024, 11:52 AM | Administraţie | Recomandările editorilor

  0

  Conform recensământului din 2021, populația Ineului numără 8.807 locuitori, iar la cârma orașului se află Călin Abrudan, în prezent la al treilea mandat. Ineul se poate lăuda cu o cetate care se află în curs de renovare și care va fi deschisă publicului cel mai probabil în…

  Renovarea acesteia a fost cuprinsă în bugetul și pe anul acesta, cu o valoare de 100.372.840 lei.

  Dar nu vom vorbi doar despre cetate, ci vom continua seria articolelor în care vom prezenta bugetele orașelor din județul Arad. Să vedem pe ce mai cheltuie administrația locală banii și ce au cuprins în buget.

  Două grădinițe noi, extinderea, reabilitarea și modernizarea liceelor

  Administrația locală  are în plan construirea a două grădinițe, una în Mocrea și una în Ineu. Construirea grădiniței din Mocrea, cu program normal și cu 4 săli de grupă este finanțată prin programul PNDL cu suma de 648.000 de lei, în timp ce Primăria cofinanțează acest proiect cu suma de 59.000 de lei. Cea din Ineu, la fel cu program normal și cu 4 săli de grupă va ciupi din buget o sumă de 38.000 de lei fiind într-o fază mai avansată în ceea ce privește documentația.

  Rămânem la capitolul învățământ, unde Liceul „Mihai Viteazul” va beneficia de o sumă de 105.000 de lei din bugetul local, reprezentând o cofinanțare la care se adaugă 3.577.000 de lei din PNDL, pentru extinderea, reabilitarea și modernizarea unității școlare. Tot prin PNDL s-a accesat suma de 4.206.000 la care administrația locală vine cu suma de 79.000 pentru reabilitarea și modernizarea Liceului Tehnologic Sava Brancovici.

  Tot de reabilitare, dar și de o mansardare are parte Școala cu clasele I-IV de pe strada Republicii, suma alocată fiind de 738.000 lei.

  „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe în orașul Ineu, jud. Arad”- este un proiect care se află în implementare și care a adus prin PNRR suma de 7.199.208, proiectul având termen de finalizare ultima zi din acest an.

  Spitalul Orășenesc Ineu are parte de un upgrade

  Primăria Ineu a alocat un total de 887.000 de lei spitalului pentru achiziția de materiale de software, containere medicale, un autoturism Logan, sistem de evacuare pentru deșeurile medicale și altele, în timp ce pentru dotarea ambulatoriului și a laboratoarelor, administrația locală va scoate din buzunar suma totală de 60.000 de lei.

  Totodată s-a alocat suma de 80.000 de lei pentru implementarea unui sistem informatic spitalicesc pentru conectarea tuturor sistemelor de înregistrare și administrare digitală. La acest capitol mai putem adăuga și realizarea unui bust al Dr.Crețu, lucrare care va costa 85.000 de lei.

  „Sportul”, în construcții

  Pe lângă construcția unei baze sportive în Mocrea, administrația locală mai are de predat către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației prin CNI alte două baze. Ambele se află în orașul Ineu, iar prima va înghiți din bugetul local suma de 21.000 de lei. Cea de-a doua este, în fapt, o sală de sport cu o tribună ce are capacitatea de 180 de locuri care și ea așteaptă predarea către MDRAP în vederea executării obiectivului.  Suma alocată: 31.000 de lei.

  Apa, canalul și gazul

  O problemă dezbătută intens pe rețelele de socializare este apa care curge din robinetele ineuanillor. Menționăm că Proiectul de extindere și modernizare a infrastructurii de apă și apă uzată a intrat în etapa de fazare. Pentru această transformare, Primăria Ineu a alocat suma de 41.000 de lei. În ceea ce privește proiectarea și execuția extinderii rețelei de gaze naturale în orașul Ineu, dar și în Mocrea se preconizează cheltuirea sumei de 229.000 de lei.

  Care sunt proiectele depuse pe surse de finanțare externă

  Fie că vorbim de fonduri pe PNRR, Anghel Saligny, AFM, CNI, MLDPA, POAT și altele, administrația locală are la momentul de față mai multe proiecte aflate în diferite etape, de la doar o idee, la stadiul de a se afla în derulare. Astfel, în curs de implementare prin AFM se află ,,Creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei în clădirile publice” la Centrul de zi (1.957.168 lei), Grădinița (983.689 lei) și Corpul cu clasele I-IV (2.075.629 lei) .

  Pe PNRR și tot în curs de implementare se află proiectul amenajării pistelor de biciclete (3.831.140 lei), reabilitarea moderată a clădirilor aparținând Direcției de Asistență Socială și a A.C.S. Ineu în valoare de (2.391.943 de lei) și în cele din urmă „Asigurarea infrastructurii de transport verde” însemnând achiziția de sisteme de transport inteligente, acest beneficiind de o finanțare de 3.807.708 lei.

  Toate cele 3 proiecte finanțate prin PNRR au același termen limită de finalizare: 30.06.2026. Legat de același subiect se mai află, tot în implementare proiectul pentru amenjarea unor stații de reîncărcare pentru mașinile electrice, proiect care beneficiază de suma de 2.472.238 de lei prin AFM.

  La finalul anului acesta, alte trei proiecte ar trebui să fie finalizate și aici vorbim despre înnoirea parcului de vehicule destinate transportului public în orașul Ineu (finanțare de 7.012.041 lei prin PNRR- termen 29.11.2024), construirea de insule ecologice digitalizate, proiect finanțat prin AFM cu suma de 1.229.875 lei (termen- 31.12.2024) și „Înființarea unui centru de colectare selectivă a deșeurilor, cu aport voluntar, în orasul Ineu” , finanțat tot prin AFM cu suma de 3.830.914 de lei, termenul de finalizare fiind 30.09.2024.

  Încheiem proiectele care se află în curs de implementare cu „Modernizarea și diversificarea funcționalităților spațiilor verzi în Ineu”, un proiect finanțat prin POAT cu suma de 1.188.489 de lei.

  Legenda surselor de finanțare:

  PNRR – Planul Național de Redresare și Reziliență

  Anghel Saligny- Programul Național de Investiții Anghel Saligny

  AFM – Administrația Fondului pentru Mediu

  CNI – Compania Nationala de Investitii

  MLDPA -Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației

  Întrucât acoperirea bugetului orașului Ineu într-un singur material poate face lecturarea lui anevoios, ne vom opri aici cu prima parte, urmând ca în articolul următor să acoperim subiectul proiectelor depuse de administrația locală, ce sume au cuprins consilierii în modernizarea străzilor, dar și poate una din cele mai „fierbinți” subiecte: Cetatea Ineului.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.