luni, 29 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Nu mai sunt bilete online la expoziția Brâncuși, deschisă până în 28 ianuarie 2024

    de Adriana Barbu | 4 ianuarie 2024, 8:44 AM | Cultură | Regional

    0

    Nu mai sunt bilete de cumpărat online la expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”, cu toate că aceasta rămâne deschisă încă aproape o lună de zile, la Muzeul Naţional de Artă din Timișoara.

    Deși expoziția mai poate fi vizitată până în 28 ianuarie, inclusiv, pe site-ul dedicat evenimentului nu mai există nici un interval orar disponibil pentru achiziția de bilete, fapt ce confirmă încă o dată faptul că „Brâncuși: surse românești și perspective universale” rămâne cel mai important și de succes eveniment al anului „Timișoara 2023 – capitală europeană a culturii”.

    Singura variantă de a intra în posesia unui bilet pentru expoziție e să te prezinți la fața locului, de pe la ora 8.00 și să speri că de la ora 10.00, când se deschide casa de bilete a muzeului și până îți vine rândul, cele 400 de bilete puse la bătaie aici, în fiecare zi, nu se epuizează. Dacă ești printre primii la coadă, poți să îți alegi și intervalul orar în care ai dori să vizitezi expoziția în acea zi. Dacă ești la capătul cozii, pe care o poți vedea zi de zi în Piața Unirii, e posibil să nu prinzi bilet. Dar merită riscul.

    Expoziția curatoriată de Doina Lemny, specialist în arta brâncușiană, s-a bucurat de succes încă de la deschidere: în primele două săptămâni au fost rezervate peste 30.000 de bilete!

    Mai apoi, în fiecare weekend au putut fi văzute cozi imense în faţa muzeului din Timişoara, iar rezervările se puteau face doar pentru zile din timpul săptămânii. La început de ianuarie, cei care au dorit să-şi achiziţioneze un bilet la expoziție au constatat că nu mai au această posibilitate, după ce au „navigat” prin toate zilele puse la dispoziție pe site.

     

    brancusi bilete sold out

    Fără bilete la Sărutul, Măiastra şi Muzele lui Brâncuşi

    Este pentru prima dată în România când publicul larg poate admira, în cadrul aceleiași expoziții, lucrări cu o valoare inestimabilă din patrimoniul universal al artistului român. La Timișoara pot fi văzute Sărutul, Capul de copil, Măiastra, Pasărea în văzduh, Muzele (Domnișoarara Pogany și Muza adormită), Somnul, Peștele. Alături de sculpturi, în expoziție sunt expuse fotografii și fragmente filmate de Constantin Brâncuși.

    Expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”, organizată de Muzeul de Artă, situat în Piața Unirii, s-a bucurat de sprijinul Consiliului Județean Timiș, Art Encounters și a numeroși sponsori. Ea beneficiază de ghid audio bilingv produs de Radio România Cultural. Textele poartă semnătura Dariei Ghiu și sunt interpretate de actorii Florin Piersic Jr. în limba română, și Ana Ularu, în limba engleză. Accesarea ghidului este posibilă prin scanarea codurilor QR aflate în sălile de expoziție.

    Mai multe bilete şi intervale orare, insuficiente pentru expoziţie

    Încă de la deschiderea expoziției se vorbea de faptul că biletele online se epuizează în general cu două-trei zile înainte, dar pe lângă acestea este disponibil în fiecare dimineață și un număr limitat de bilete pentru ziua respectivă, care pot fi cumpărate direct de la casieria muzeului. Tot atunci se amintea faptul că, dat fiind succesul expoziției, a fost suplimentat numărul de bilete disponibile pentru fiecare interval orar și că, încă de la început, expoziția a fost planificată pentru a funcționa cu un program zilnic extins: zece ore pe zi, în loc de opt ore, când funcționează în mod normal muzeul.
    La început de ianuarie 2024, cu aproape o lună rămasă până la închiderea expoziției, niciun bilet nu mai este disponibil online.

    brancusi1

    Prețul biletelor și noile capitale culturale

    Un bilet întreg la expoziția Brâncuși costă 88 de lei (100 de lei dacă alegi să vizitezi și celelalte expoziții din muzeu), 55 de lei pentru pensionari, 22 de lei pentru studenți, copiii de până la 14 ani având acces gratuit. Expoziția a fost deschisă pe 30 septembrie 2023 și rămâne deschisă până în 28 ianuarie 2024, inclusiv, iar biletele, teoretic, ar putea fi cumpărate prin rezervarea prealabilă pe website-ul dedicat: brancusi-2023.info.
    Anul acesta, trei orașe din Europa se bucură de titlul câștigat, de Capitală Europeană a Culturii: Bad Ischl din Austria, Tartu din Estonia şi Bodø din Norvegia. În 2023, alături de Timișoara, au fost Capitale Europene ale Culturii orașele Elefsina din Grecia și Veszprém din Ungaria. Acestea s-au alăturat celor peste 60 de orașe selectate în anii precedenți, atât din UE, cât și din afara acesteia.

     

    Citește și:

    Brâncuși la Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în 2023 – perspectiva lunii octombrie

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.