marþi, 19 martie, 2024

Special Arad Logo

    Update 2ExclusivManagerul Spitalului Clinic din Timișoara vine cu lămuriri legate de Secția de Radioterapie

    de Lucian Dănilă | 18 septembrie 2019, 9:22 PM | Regional | Sănătate | Știri Arad | Topic special

    7

    Titlu principal: Condamnați la moarte prin indiferență după închiderea spitalului! Sute de oameni din Arad, Timiș și alte locuri au fost dați afară din spital

    Situație critică pentru bolnavii de cancer din județele din Vestul României. Secția de Radioterapie din Timișoara, care funcționează în cadrul Spitalului Municipal din Timișoara, pe strada Mărășești din orașul de pe Bega, a fost închisă în această dimineață, iar sute de bolnavi au fost trimiși acasă fără a avea alte variante de tratament. Secția de Radioterapie de la Timișoara deservește cinci județe!

    „Este strigător la cer”, ne spune doamna Dorina Ahmet Ekmekci din Arad, a cărei mamă a fost internată la Secția de Oncologie din Timișoara. „Ne-a trimis pur și simplu acasă. Este o situație care a devenit tot mai rea de la începutul acestei veri. Am fost anunțați că trebuie să ne luăm bolnavii și să-i ducem acasă pentru că secția a fost închisă pentru că nu mai are autorizație de funcționare. Acolo sunt zeci, poate sute de bolnavi, ce se întâmplă cu ei?” Sunt oameni fără mâini, fără picioare, oameni cu tot felul de boli, dar oameni care mai au, totuși, speranțe, atât ei cât și familiile lor, ne spune și în același timp se întreabă doamna Dorina.

    Mulți dintre cei  bolnavi au ales Timișoara pentru un om. Un singur om… Se numește Sorin Dema și este medic primar radioterapie. „Pentru el mergem la Timișoara. Nu doar eu cu mama mea, ci în aceeași situație mai sunt zeci de pacienți, zeci de bolnavi care acum riscă să moară cu zile”, a continuat Dorina Ahmet Ekmekci.

    Întrebată dacă mai sunt alte variante, un așa numit „Plan B”, doamna Dorina spune că bolnavii nu prea au de unde alege. La Arad, la Spitalul de Boli Infecțioase, se cunoaște faptul că arată precum un lagăr. De fapt, în urmă cu nu mult timp, acest spital a fost chiar închis. În plus, la Arad nu există posibilitatea să facă radioterapie. Mai mult decât atât, mama doamnei Dorina a fost infectată la Arad cu bacteria clostridium. Se poate vedea într-una din fotografiile din galerie, dar, ATENȚIE, imaginea vă poate afecta emoțional. Tot acolo veți putea vedea alte imagini de la Secția de Boli Infecțioase din Arad, de pe strada Șetfan Cicio Pop…

    Sunt bolnavi din Arad, din Timiș sau Caraș Severin, din Hunedoara, Alba sau Gorj, chiar de la Cluj au venit la acest doctor, Sorin Dema, iar acum nu mai știu încotro să o apuce.

    „Nu ne-a dat nimeni nici o explicație. Ne-au spus că lucrurile se vor rezolva în aproximativ două luni. Eu, în cazul meu, oricum m-am dus cu mama mea mai târziu cu trei luni de cât ar fi trebuit, iar la fel au făcut și alte familii cu bolnavii lor. În două luni mulți dintre acești oameni vor muri. Și mor cu zile…”, spune, tristă și fără perspective îmbucurătoare, Dorina Ahmet Ekmekci.

    În Timișoara mai sunt două clinici particulare care ar putea prelua acești bolnavi, dar nu există personal sau… locuri.

    Este un semnal de alarmă, este o situație de strigat la cer, este încă un episod trist dintr-o țară a Uniunii Europene numită România, o țară fără spitale, o țară cu toaletele în curtea școlilor, o țară fără infrastructură rutieră, o țară furată timp de 30 de ani de proprii conducători care se îndreaptă spre un faliment financiar și moral.

    Și nici un preot nu îi poate salva pe acești bolnavi, apropo de fotografia de mai sus, luată de pe site-ul banatulazi.ro, o fotografie realizată chiar în Secția de Oncologie de la Timișoara. O secție care, după ce s-a închis, va da de lucru mai mult preoților decât doctorilor…

    Din informațiile noastre, unii dintre bolnavi au părăsit deja spitalul, iar ultimii care vor pleca au ca termen ziua de vineri.

    În România de azi, bolnavii noștri sunt condamnați la moarte prin indiferență….

    UPDATE

    În urma articolului, surse din Spitalul Municipal din Timișoara spun următoarele:

    „S-a închis aparatul de radioterapie din Spitalul Clinic Județean din Timișoara datorită suspendării autorizației de funcționare. Aparatul de radioterapie din Timișoara deservește cinci județe. Există clinica Onco Help din Timișoara, spital privat care face radioterapie, dar din păcate lista de așteptare este lungă…”

    UPDATE 2:

    Managerul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, Dr. Maria Olimpia Oprea ne-a contactat pentru a ne oferi și răspunsul instituției:„ Activitatea în Laboratorul de radioterapie al spitalului a fost întreruptă în zilele de 18 și 19 septembrie ca urmare a adresei transmise de către CNCAN, care ne-a solicitat să întrerupem funcționarea acceleratorului liniar până la primirea avizului pentru prelungirea autorizației de funcționare . În aceeași adresă, ne-au solicitat să revizuim sau să completăm cinci documente din dosarul transmis spre autorizare în luna mai 2019, pentru care ne-au acordat un termen de 30 de zile. Astăzi am transmis toate documentele solicitate, revizuite și completate așa cum a cerut CNCAN. Sperăm ca în cursul dimineții de mâine, vineri 20 septembrie, să obținem avizul și să putem relua tratamentul pacienților internați în clinică. Menționez că pacienții internați în Secția de radioterapie nu au fost externați în aceste zile. Regretăm situația creată și faptul că pacienții au fost nevoiți să amâne tratamentul”.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

      • Mai George, asta nu-i capitalism si nici democratie nu prea e. Asta-i neocomunism iliescian (democratie ooriginala), indiferenta, dezumanizare a cadrelor medicale, miserupism, incompetenta promovata la rang de virtute si nu in ultimul rand o degradare a calitatii umane. Aruncatul cu bani in medici nu repara un sistem putred, asta nu intelege nici un politician indiferent de culoare.
        Si daca te intrebi de ce am zis la inceput ca nu prea e democratie – iti explic acuma, draga George. Daca ar fi democratie (si capitalism binenteles) am avea alternative private la sistemul de asigurari medicale de stat. Dar asta n-o sa vedem prea curand din n motive. Spitale private avem dar conform democratiei originale ele sunt acolo numai sa capuseze sistemul de stat si pacienti disperati (care isi permit). In capitalism functional cele doua sistem sunt in concurenta directa pentru contributiile asiguratilor – asa se ajunge la rezultatul de a oferi servicii cat mai bune la un cost cat mai mic.
        In incheiere nu pot sa aduc in discutie si „saracii” medici ce folosesc spitalele de stat ca sa-si asigure clientela la cabinetele private…

        +11 voturi
        +1
        -1
      • George este destul sa cauti spitale de stat din U.E. sa vezi ce inseamna capitalism si democratie! Da’ tu n-ai de un’ sa stii…tu ai internet „decat” pentru manele si pornosaguri!

        PS: …probabil daca vedeai sau ajungeai sa fii tratat intr-un spital asa cum aratau ele inainte de ’89 acuma nu mai voprbeai aiurea.
        …vorba ceea: daca esti prost de mic, cand esti mare numa’ te joci!

        +6 voturi
        +1
        -1
    1. E bine ca sunt bani pentru pensii speciale, pentru oameni” speciali”. Au merite” deosebite”. Acum se vede pentru ce au merite. Mergeti sa ii votati in continuare. Astia noi (politicienii doar contra), care nu au făcut nimic, merita votati. Vor ajunge ca si astialalti cu pensii speciale. Lehamite, de toti!

      +7 voturi
      +1
      -1
    2. Cand vezi toata presa si comunitatea locala cum sustine frenetic finalizarea unei te miri ce chestie situata pe locuri din coada importantei intr-o tara europeana(stadion,statui,festivaluri etc.) in timp ce tu iti retragi copilu’ de la scoala pentru ca te-ai SATURAT DE DISCRIMINARE, INSULTE SI MARGINALIZARI. Iti vine sa te intrebi ce fel de oameni locuiesc alaturi de tine! De unde durerea asta in cot pentru tot ce nu e legat de persoana lor sau copiii lor? Din egoism? Indiferenta sau incultura? Prostie? WTF?

      Pentru fiecare jurnalist sau suporter sau simplu cetatean care sustineti o „cauza” sau alta, PUNETI-VA DOAR UN SINUR MINUT IN PIELEA UNUI PARINTE DE COPIL BOLNAV DE CANCER, AUTISM, ADHD SAU CU DIZABILITATI DE ORICE FEL! INCERCATI MACAR O DATA!
      Incercati sa va puneti in locu’ unuia care are nevoie de un amarat de RMN si este tinut pe liste interminabile pentru ca ARADU’ N-ARE DE NICI UNELE NECESARE PENTRU CA CETATENII SAI SA FIE AJUTATI CAND AU NEVOIE! BAH DA’ NIMIC!
      …ADICA ARE…CLASA POLITICA CU DURERE-N PAISPE VOTATA DE AI SAI LOCUITORI CU AERE DE CETATENI !

      PS: …in secolul 21 in Arad inca ti se mai “pun in ghips” membrele cu fracturi, scoala inca incepe cu banci si scaune rupte sau grupuri sanitare “neigienizate” si noi suspinam dupa cacaturi care n-o sa ajute pe nime’ cu nimic!

      RUSINOS!

      PPs: …imi spunea un prieten ce “faina” e Timisoara…cum au ei Iulius Town si terase, vaporase…intr-adevar au, da’ cand te imbolnavesti astea nu te ajuta si Timisoara TE CONDAMNA LA MOARTE pt ca din multe puncte de vedere, medicale sau nu, Timisoara, este sub orice oras(de nivelu’ ei), care se respecta din U.E. !

      Romania este superba daca nu esti bolnav! Abia atunci vezi cat esti de ghinionist ca te-ai nascut aci!

      +11 voturi
      +1
      -1
    3. Sa i ajunga D zeu si pe ei in situatia bolnavilor! Sa nu i lase D zeu mai mult de o luna sa traiasca nici ei.Ne rste rusine de tara noastra,bine ca i tinem pe toti hotii si criminali pe gratis. E strigator la cer,domnul presedite al „romanilor” si prim ministru nu va este rusine sa iesiti pe strada nesimtitilor! Sa va aleaga cel cu coasa nebunilor si dezaxati mintali !

      +2 voturi
      +1
      -1
    4. Și din toate astea, e lamentabil că Aradul nu e in stare de 30 de ani sa aibe un aparat de radioterapie și un medic specialist. Nu mai multe, chiar daca e judetul numărul 1 la cazuri de cancer/cap de locuitor din țară, doar unul. Ar merita un articol toată treaba asta…

      +2 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    3 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.