vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Haideți să dăm „istoria pe răzătoare”! Special Arad recomandă proiectul a doi tineri studenți

    de Mihai Todoca | 10 martie 2021, 12:15 PM | Cultură | Naţional

    0

    Istoria e ca un bulgăre de zăpadă. Un bulgăre de zăpadă plecat la vale. Nu îl poți opri, iar pe zi ce trece crește în dimensiuni. Micii fulgi de nea care îl îmbracă sunt unici în felul lor, nu apuci să îi poți observa pe fiecare. Cum a trecut o zi, un alt strat de fulgi mărește bulgărele, iar fulgii care au stat la temelia creării lui sunt ascunși. Asta până când acel bulgăre ajunge să fie dat pe o răzătoare. Ajungi să cunoști fiecare fulg ascuns în „haina” lui.

    Pentru cei pasionați de istorie și cărți, o astfel de „răzătoare” a venit sub forma unei pagini de facebook și este un filtru prin care trec mii de gânduri, bătălii, persoane și personaje, experiențe și întâmplări.

    Venind ca o gură de aer proaspăt în ceea ce privește cultura, într-o lume care se zbate să nu se îndepărteze de ea, pagina celor de la „Istoria pe răzătoare” dorește să se dezvolte într-o revistă online. În acest sens, aceștia apelează la ajutorul internauților pentru a da într-adevăr „Istoria pe răzătoare” într-un mod mai aproape de cititori.

    După cum spun și fondatorii paginii, Iavorenciuc Emanuel și Andrada Badea , „Proiectul nostru este un îndemn pe care vi-l adresăm: îndemnul la neuitare. Îndemnându-ne unii pe alții la neuitare, poate vom avea șansa de a nu persevera în greșelile trecutului”.

    În ceea ce privește cartea de vizită a celor doi, este una care arată modul în care acești tineri studenți pot deveni cu adevărat o parte din istorie.

    Emanuel este masterand în an terminal la Facultatea de Istorie și Filosofie de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, este membru al Societătii de Știinte Istorice din România (S.S.I.R.) și activează în cadrul Societătii Scriitorilor Bucovineni (S.S.B.). Colaborator al revistei Historia, acesta a publicat și o carte Ordinul Templierilor. Între istorie și legende (Editura Hyperliteratura, 2019), urmând ca în viitorul apropiat să publice a doua ediție a cărții.

    Andrada este studentă la Facultatea de Litere din București, la specializarea Literatură universală și comparată – limba și literatura franceză, membră a Societății Culturale „Anton Pann”, iar în decursul anilor a câștigat 24 de premii, participând atât cu creații, cât și cu lucrări științifice.

    Cei doi studenți doresc să pornească o revistă online a paginii mai sus amintite (făcând-o într-un mod transparent, aceștia punând la dispoziție și o adresă de mail unde cei care doresc mai multe detalii se pot adresa), iar pentru aceasta au nevoie de susținerea comunității. Mai jos redăm mesajul lor în totalitate:

    „Pentru a ajunge la nivelul următor, avem nevoie de ajutorul dumneavoastră. Susține apariția revistei online „Istoria pe răzătoare”.
    Am demarat o campanie. Proiectul nostru are la bază principiul „sharing is caring”, dorindu-ne să împărtășim în mod constant experiențele din domeniile noastre de interes, într-un mod autentic. Pentru a trece la nivelul următor al proiectului nostru, avem nevoie de susținerea dumneavoastră. Campania de crowdfunding pe care am organizat-o este un prilej prin care puteți să vă implicați direct în evoluția acestui demers cultural.
    Pentru a vă implica direct în apariția revistei online Istoria pe răzătoare, puteți alege din opțiunile pe care vi le punem la dispoziție. Dacă nu dorești să alegi una dintre acestea, poți opta pentru orice altă sumă. Cei care vor alege din opțiunile propuse de noi, vor fi incluși într-o galerie de onoare a sponsorilor revistei Istoria pe răzătoare.
    Atinge butonul «Înscrie-te». Vă mulțumim!”.

    Cei care își doresc o asemenea revistă online pot pune o pietricică la temelia a ceva ce la început a fost doar o idee, accesând acest link.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.