sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Seară „Deliciae” la Filarmonică: încununarea carierei maestrului Constantin Tălmaciu

    de Tomck@t | 23 februarie 2024, 4:24 PM | Cultură | Recomandările editorilor

    0

    „Amadeus Deliciae”, concertul de joi seara (22 februarie) al Orchestrei Simfonice din Arad, a fost, la prima vedere, un omagiu adus marelui compozitor Mozart, dar în același timp, evenimentul a însemnat și un moment emoționant atât pentru colectivul Filarmonicii, cât și pentru melomanii arădeni, respectiv o celebrare a unui artist arădean de renume mondial, Constantin Tălmaciu.

    Cu ocazia acestui concert, Filarmonica Arad și-a luat rămas bun de la prim-flautistul Orchestrei Simfonice arădene, unul dintre cei mai apreciați instrumentiști din România, Constantin Tălmaciu, care a decis să intre la pensie după o carieră impresionantă de 37 de ani, fiind nu doar membru al Orchestrei Simfonice din Arad, ci și al Europa Symphony Orchestra, al Orchestrei de Cameră Presto Music și al Orchestrei de Cameră din Viena (Wiener Residenz Orchester).

    Maestrul Constantin Tălmaciu este unicul flautist român care a înregistrat pe CD toate compozițiile pentru flaut și orchestră ale compozitorului Wolfgang Amadeus Mozart, precum și alte lucrări de referință din marea literatură muzicală dedicată flautului, la casa de discuri Arte Nova Classics din Germania (deținută, astăzi, de Sony Music Entertainment) și este artistul român pe care regretatul muzicolog Iosif Sava îl lăuda frecvent în emisiunile sale radio și TV, la Radiodifuziunea Română, la TVR 2, ProTV și Acasă TV. Nu în ultimul rând, Constantin Tălmaciu a fost inițiatorul și primul organizator al Galei de Operă din Parcul Reconcilierii din Arad, eveniment care, anul trecut, a ajuns la cea de-a XVII-a ediție.

    Joi seara, după uverturile, ariile și duetele „Don Giovanni” și „Cosi fan tutte”, în interpretarea Orchestrei Simfonice sub bagheta dirijorului Cristian Neagu, alături de mezzosoprana Mihaela Ișpan Mladin și baritonul Ludovik Kendi, a urmat compoziția „Andante în do major pentru flaut și orchestră K.315”, moment muzical al cărui invitat special a fost maestrul flautist Constantin Tălmaciu.

    „Eu trebuie să mă bucur pentru asta, dar în același timp, suntem triști, pentru că vom colabora mai rar cu un coleg deosebit de talentat. El va mai veni să cânte cu noi, cel puțin așa sperăm”, a anunțat dirijorul Cristian Neagu, invitând mai apoi publicul (și este de menționat că vorbim despre încă un eveniment simfonic cu sală plină) în holul Palatului Cultural, pauza concertului fiind dedicată lui Constantin Tălmaciu, cu o expoziție digitală a afișelor din lunga carieră muzicală a artistului și cuvântări în onoarea sa, precum și un recital de flaut a patru studente ale flautistului Matei Ioachimescu, profesor la Facultatea de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara și coleg cu Tălmaciu la orchestra vieneză.

    recital de flaut - celebrarea carierei maestrului Constantin Tălmaciu

    „Se cuvine să punctez doar câteva realizări din cariera lui, care este deja de 37 de ani, carieră arădeană care o întrece pe a mea, ca durată”, a spus dirijorul Cristian Neagu la „Retrospectiva Constantin Tălmaciu”, în pauza concertului. „Am să vă spun numai că el este inițiatorul și organizatorul primei gale de operă care are loc în Parcul Reconcilierii, de atunci, în fiecare an. Vreau să spun că el are înregistrări foarte importante, a înregistrat toate lucrările de Mozart pentru flaut, solo și cu orchestră, cvartetele cu flaut de Rossini și cvintetele cu flaut de Mozart, la case de discuri importante cum ar fi Arte Nova sau Sony. De asemenea, vreau să vă spun despre el că a cântat ca și solist în aproape toate orașele din țara asta și, bineînțeles, în străinătate, la Viena, în Mexic, în Japonia, în China ș.a.m.d. Cariera lui are, cum vă spuneam, 37 de ani și vreau să vă spun că eu nu l-am auzit niciodată cântând fals sau venind nepregătit. Sper să am în continuare colegi de talia lui Costel Tălmaciu, care să se ridice la standardul pe care el l-a impus acestei Filarmonici”, a mai spus dirijorul Cristian Neagu.

    Seară Deliciae la Filarmonică - încununarea carierei maestrului Constantin Tălmaciu
    (Viceprimarul Lazăr Faur și dirijorul Cristian Neagu)

    Veți cânta în continuare, este doar un moment de încununare a carierei dvs.

    La „Retrospectiva Constantin Tălmaciu” a vorbit și viceprimarul Lazăr Faur, care și-a început discursul pe un ton glumeț, spunând că pensionarea maestrului „nu este deloc o treabă serioasă!”. Desigur, afirmația viceprimarului a fost departe de a fi un reproș: Eu îi amintesc că artiștii nu se pensionează niciodată, pentru că artiștii nu au o slujbă, nu au un serviciu, ei vin să muncească pentru a-și susține cu grație o vocație, pe care o au și pe care trebuie să o desăvârșească prin muncă, prin scenă și prin aplauzele noastre. Această vocație trebuie să fie dusă dincolo de un moment formal cum este pensia, așa că, domnul Tălmaciu, nicio șansă să ieșiți la pensie! Veți cânta în continuare, este doar un moment de încununare a carierei dvs., veți cânta cât vă va ține Dumnezeu în putere și chiar după aceea… și vreau să vă spun o mică întâmplare, am avut un prieten pianist, care, până în ultimul moment, a cântat. La un moment dat era bolnav, la pat, îl vizitam la reanimare și îl întrebam: «Sebastian, ce faci?». «Cânt». «Ce cânți?», «Sonata nr. 16 de Mozart». Într-o zi m-am dus cu o prietenă și tot așa, l-am întrebat, «Ce faci?». «Cânt!» Am plecat de acolo și mi-a spus «Prietenul tău, săracul, fiind bolnav, probabil că… a luat-o un pic razna». Nu! El chiar cânta. Cânta în mintea lui, în gândul lui. Și cred că el cântă și acum. Așa că… la Constantin Tălmaciu există un flaut fermecat, care va cânta toată viața lui și chiar dincolo de această viață”, a spus viceprimarul Lazăr Faur.

    „Ați asistat la un parastas pe viu”

    Constantin Tălmaciu și-a început discursul, de asemenea, pe un ton glumeț: „Am participat la Iași, când eram elev, la un concert, iar Orchestra îl sărbătorea pe un mare dirijor, Emanuel Elenescu, o legendă a muzicii românești. Tot așa a fost sărbătorit și la sfârșit a spus «Vă mulțumesc foarte mult, ați asistat la un parastas pe viu»”.

    Maestrul Tălmaciu a mai menționat și faptul că în lunga sa carieră muzicală la Arad s-au schimbat 7 directori la filarmonică, timp în care el a rămas tot aici, însă cel mai greu i-a fost în perioada în care soția sa, Rodica Tălmaciu, a fost directoarea Filarmonicii de Stat Arad, „mi-a spus că îi fac doar probleme, tot plecând și venind, dar până la urmă a înțeles și ea, nu e ușor să ai o șefă și la servici, și acasă”.

    Constantin Tălmaciu i-a invitat la acest eveniment pe toți foștii manageri ai Filarmonicii cu care a lucrat în cei 37 de ani, însă dintre aceștia (în afară, desigur, de Rodica Tălmaciu și Sergiu Bacoș, fost director interimar, membru – în continuare – al Orchestrei Simfonice) nu au fost prezenți decât fostul manager, Alin Văcean.

    Colar Vlad Alecsandru - celebrare Constantin Tălmaciu
    (Colar Vlad Alecsandru la celebrarea carierei lui Constantin Tălmaciu)

    A luat cuvântul și un fost elev al lui Constantin Tălmaciu, șef partidă la flaut la Filarmonica Banatul din Timișoara, Colar Vlad Alecsandru: „Este o onoare deosebită să iau cuvântul în fața dumneavoastră, nu mă așteptam să fie așa un public numeros, deși ar fi trebuit să realizez că este un moment important. Îl felicit din toată inima pe profesorul meu, Constantin Tălmaciu, alături de el am descoperit ce înseamnă frumusețea muzicii. El a fost prima mea inspirație, datorită lui am continuat să am o carieră ca flautist și am simțit nevoia să vin aici și să vă spun, de fapt, mulțumesc, domn profesor! Mult succes, multă sănătate și sper să vă aud în continuare pe scenă!”.

    afișe concerte Constantin Tălmaciu
    (Câteva dintre afișele expuse digital în holul Palatului Cultural)

    Despre Constantin Tălmaciu

    S-a născut în comuna Deleni, Vaslui, în 1963. Și-a început educația muzicală în 1973 la Școala de Muzică din Iași, oraș în care și-a obținut și diploma în 1986, la Universitatea Națională de Arte „George Enescu”. A câștigat două concursuri naționale: premiul I la Iași în 1984 și premiul II la București în 1985. În 1987, a devenit flautist solo în Orchestra Simfonică a Filarmonicii din Arad și și-a dezvoltat în continuare activitatea de solist și muzician de cameră. Au urmat apariții în aproape toate sălile de concert din România, apoi în Austria (Viena, Baden, Klagenfurt, Salzburg), precum și în Ungaria (Budapesta, Szolnok, Szeged), Italia (Ferarra, Imperia), Spania (Barcelona, ​​Cordoba), Suedia (Stockholm) și Germania (Düsseldorf, Munchen). A fost flautist solo în cadrul Europa Symphony Orchestra din 1993, dar și în cadrul Ansamblului Presto Music for Chamber Winds. Din anul 1998, este membru al Vienna Residence Orchestra (Wiener Residenz Orchester).

    Pe parcursul carierei sale artistice, a lucrat cu artiști celebri precum Igor Oistrach, Piero Cappuccilli, Monserrat Caballe, Giuseppe di Stefano, Vesselina Kasarova, Neil Shicoff, Jose Carreras, Jose Cura, Claudi Arimany, prof. Ernst Märzendorfer, Christian Pollack, Giuseppe Montesano, Wolfgang Gröhs, Vinicius Kattah, Pierre Pichler, Horia Andreescu și Cristian George Neagu.

    A înregistrat următoarele lucrări pe CD pentru casa de discuri ARTE NOVA, München:
    – W.A. Mozart: The flute concerti in G major and D major, Andante for flute and orchestra in C major, the concerto for flute and harp in C major, and the flute quartets;
    – G. Rossini: Flute quartets;
    – S. Mercadante: Flute concerto in E minor.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    9 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.