luni, 29 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Fără Festivalul Berii, al Vinului și Street Food în 2021. Ce evenimente primesc finanțare

    de Tomck@t | 29 aprilie 2021, 5:31 PM | Administraţie | Recomandările editorilor

    0

    (foto: Street Food Festival la Arad în 2018)

    De astăzi, municipiul Arad a intrat în scenariul galben și nu putem decât spera că de acum înainte incidența Covid va scade și mai mult, odată cu venirea vremii frumoase. Teatrele arădene și Filarmonica se pregătesc deja pentru redeschidere, dar pe lângă programele obișnuite, în vara și toamna anului 2021 ne putem pregăti și pentru festivaluri și alte evenimente mai mari. Desigur, dacă pandemia nu-și va arăta din nou colții.

    Dacă aruncăm o privire peste forma finală a Bugetului Local (cu tot cu amendamentele aplicate), putem constata că anul 2021 nu va mai fi atât de rău ca anul pandemiei, 2020, cel puțin în ceea ce privește evenimentele culturale. Revin anumite festivaluri care au fost anulate anul trecut, dar, în același timp, câteva s-a tăiat complet de pe listă. Adio, Festivalul Berii și al Vinului (printre altele)!

    Pandemia fiind în continuare imprevizibilă și imunizarea în masă lentă, rămâne totuși de văzut dacă se vor organiza toate aceste evenimente și festivaluri în 2021, cert este însă că banii sunt puși deja oficial deoparte pentru ele.

    Evenimentele tăiate din programul cultural:

    În anul 2021 nu s-au alocat bani, deci nu vor mai fi organizate Ber-Ar (Festivalul Berii) și Festivalul Vinului, și nici Street Food Festival sau Conferințele HISTORIA (ediția a III-a).

    Motivul invocat de autorități pentru aceste tăieri este gaura din bugetul local, ceea ce a generat și mărul discordiei în privința disponibilizărilor în instituțiile subordonate Primăriei (subiect peste care, deocamdată, s-a așternut tăcerea, tot ce se știe e că vor intra în vigoare „cândva în iunie sau iulie”). Pe de altă parte, tăierea acestor evenimente s-a aplicat după ce, la ultima ședință a Consiliului Local Municipal despre Bugetul Aradului, fondul salarial al Filarmonicii a fost suplimentat cu un milion de lei din bugetul Centrului Municipal de Cultură.

    Nu în ultimul rând, un alt motiv pentru anularea acestor evenimente poate fi încercarea de a evita aglomerația, deci răspândirea coronavirusului.

    Nu au scăpat de „tăiere” nici anumite evenimente sportive. Mai mult din motive de situație Covid în țara vecină, nu se va mai organiza nici în acest an Supermaratonul Bekescsaba – Arad – Bekescsaba și nici colaborările culturale Arad-Pecs, precum nici Cupa Aradului la ciclism, Arad Elit Cup (turneu de fotbal juvenil), Cupa CSM Arad și Cupa Aradului la înot.

    CARE EVENIMENTE RĂMÂN

    (Or, mai degrabă, care revin – deoarece în 2020 au fost anulate).

    5.280.000 este suma totală alocată pentru evenimentele speciale organizate de Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, Filarmonica Arad și CMCA.

    După cum am anunțat anterior, revin în acest an Festivalurile de Teatru Nou (FITN), Euromarionete și Festivalul de Teatru Clasic (FITCA) (primele două fiind mutate în toamnă). FITN și Euromarionete primesc pentru organizare, din Bugetul local, câte 100.000 lei, iar FITCA 300.000 lei.

    Vor fi organizate și evenimentele de vară ale Filarmonicii, Rock Simfonic (19 iunie / a primit 100.000 lei pentru organizare), Gala de Operă Open Air (5 septembrie / tot 100.000 lei) și EC-Opera (Deschiderea stagiunii 2021/2022, 7 octombrie, tot cu un buget de 100.000 lei).

    Dintre evenimentele finanțate sau organizate de Centrul Municipal de Cultură rămân în vigoare Zilele Aradului (cu cea mai mare sumă alocată, 645.000 lei), FARAD (ediția a VIII-a) – 150.000 lei, Conferințele Dilema Veche – 95.000 lei, „proiecții și festivaluri de film în aer liber” (la cinematografele Arta, Grădiște și Solidaritatea – vara și toamna) – 80.000 lei, „acțiuni culturale și proiecții de filme” (Cinema Arta, Grădiște, Solidaritatea – probabil se referă aici la perioada toamnă-iarnă) – 85.000 lei, Rock Maris – 90.000 lei, Folk Maris – 60.000 lei, Media Art Festival VII – 50.000 lei, Festivalul internațional de teatru tânăr francofon Amifran – 50.000 lei și „Clădirea Preparandiei”, ediția a VI-a – 30.000 lei.

    Manifestările culturale ale minorităților primesc în acest an câte 10.000 lei (germanii, sârbii și rromii), excepție fiind sărbătorile maghiarilor, pentru care s-au alocat 400.000 lei.

    Rămâne și Simfonia Florilor de toamnă – cu un buget de 50.000 lei, Ziua Olimpicilor arădeni – 25.000 lei, Ziua Europei – 30.000 lei, „Festivalul copilăriei” de 1 Iunie – 50.000 lei, „Farmecul copilăriei” – 40.000 lei, dar și o serie de evenimente cu descrieri destul de vagi… sau care, cel puțin, ridică anumite semne de întrebare.

    10.000 de lei pentru „Strângeri de mâini”!

    Trecând peste faptul că evenimentul nu sună prea bine, mai ales în contextul pandemiei, „Strângeri de mâini” este, de fapt, o întâlnire diplomatică între oficialii arădeni și oficialii din Gyula, oraș înfrățit cu Aradul. Este însă destul de dubios că un asemenea eveniment, la care puteau spune PAS ambele părți, a rămas bugetat, având în vedere că celelalte evenimente în colaborare cu Ungaria au fost tăiate de pe listă tocmai din cauza pandemiei.

    Nu este destul de clar nici ce înseamnă acel „complex de acțiuni cultural-artistice, religioase, științifice, administrative și sportive” denumit „Cultură și Administrație Arădeană” în Bugetul Aradului, la care s-au alocat 280.000 lei (!).

    De asemenea, în Bugetul Aradului figurează și supranumitele „acțiuni cultural-artistice, educative și sportive pentru copii” cu o sumă de 140.000 lei și „acțiuni cultural-artistice, științifice, religioase și sportive” cu o sumă de 400.000 lei.

    „Festivaluri, spectacole, concerte și acțiuni în aer liber și alte spații urbane” este un alt eveniment (respectiv serie de evenimente) despre care nu se știe cu exactitate ce vrea sau vor să fie, dar cert e că s-au alocat 100.000 lei pentru organizarea lor.

    În Bugetul Aradului mai figurează și un eveniment numit „Zilele tradițiilor vii în societate”, care – aparent – se află la ediția a VI-a, dar despre care, sinceri să fim, noi n-am auzit până acum. 40.000 vor costa în 2021.

    Banii la dispoziția instituțiilor

    Separat de aceste evenimente speciale, la capitolul „Cultură, recreere și religie”, în Bugetul Local găsim și fondurile alocate pentru funcționarea celor trei instituții de cultură: Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, Filarmonica și Centrul Municipal de Cultură.

    Totalul de venituri însumează 33.320.000 lei, din care subvenția din partea Primăriei este 32.170.000 lei. În această sumă intră doar cheltuielile salariale, achiziționarea bunurilor și a serviciilor, deplasări, protecția muncii etc.

    Astfel, Teatrul primește 8.358.000 lei (față de prima versiune a Bugetului Local, s-a suplimentat cu 450.000 lei), Filarmonica primește din bugetul local 8.074.000 lei (s-a suplimentat cu 1.000.000 lei pentru fondul salarial, suma ridicându-se acum la 6,5 milioane lei, deși, în mod normal, ar fi nevoie de 9 milioane, potrivit surselor noastre), iar CMCA primește cei mai mulți bani, 15.738.000 lei, din care s-a tăiat 1.000.000 lei pentru Filarmonică și… încă 50.000 lei, despre care nu știm exact unde merg. Probabil (?) în fondul Teatrului, dar în acel caz, restul de 400.000 s-a luat de altundeva (și nu este destul de clar de unde).

    Și, ultima pe listă, se mai alocă în total 1.000.000 lei pentru susținerea cultelor religioase (Arhiepiscopie, Parohii, Biserici – pentru toate cultele din Arad).

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    2 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.