joi, 23 mai, 2024

Special Arad Logo

  Vor fi organizate în acest an Festivalurile de Teatru Nou, Teatru Clasic și Euromarionete?

  de Tomck@t | 2 aprilie 2021, 4:26 PM | Cultură | Recomandările editorilor

  0

  Anul 2020 a fost cum a fost. Având în vedere că anul trecut mai toate fondurile prevăzute pentru cultură au fost redirecționate către sistemul sanitar, în plină criză epidemiologică și în lockdown, a fost perfect de înțeles că s-au anulat toate cele trei festivaluri tradiționale de teatru la Arad, așa cum s-a întâmplat în toată țara și în întreaga lume  cu toate evenimentele majore. Am avut atunci speranța că pandemia va ajunge la un capăt până în anul 2021 sau că, măcar, anumite activități vor putea să reintre cât de cât în normalitate. La un an de pandemie, virusul nu pare să ne lase în pace prea curând, însă… în ceea ce privește festivalurile de teatru, s-ar putea să avem noroc. Cel puțin, nu s-a spus NU posibilității organizării lor. Este prevăzut chiar și bugetul necesar.

  La solicitarea Special Arad, Primăria Municipiului Arad a precizat că cele trei festivaluri de tradiție, în organizarea Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, se regăsesc în proiectul de buget al orașului pe anul 2021. Este vorba de 100.000 lei pentru Festivalul Internațional de Teatru Nou (FITN) – ediția a VIII-a (organizat în anii trecuți în mai, însă anul acesta plănuit pe luna septembrie 2021), aceeași sumă pentru Euromarionete – ediția a XXI-a (septembrie 2021) și 300.000 lei pentru Festivalul Internațional de Teatru Clasic (FITCA) – ediția a XXVI-a (noiembrie 2021).

  Mai întâi, aprobarea bugetului

  Trebuie subliniat, în schimb, că aceste sume nu au fost aprobate deocamdată.

  Întregul buget al orașului pe 2021 urmează, de fapt, să fie aprobat în Consiliul Local Municipal în perioada următoare, cu posibile rectificări, dar acest lucru s-ar putea prelungi până la cel puțin trei săptămâni de acum înainte.

  Totul depinde, în continuare, de pandemie

  Momentan, Aradul se află în scenariul roșu, orice eveniment cu public fiind sistat pe termen nedefinit. Dar asta nu înseamnă că până în toamnă situația epidemiologică nu se poate schimba. Fie în aer liber, fie în interior, dar cu locuri limitate, teoretic, șanse există ca în acest an să avem parte de cele trei festivaluri de teatru.

  „Conform informațiilor puse la dispoziție de conducerea Teatrului Clasic «Ioan Slavici», inițial, s-a dorit organizarea acestor evenimente în lunile încetățenite din edițiile precedente, respectiv, Festivalul de Teatru Nou (luna mai), Festivalul Euromarionete (luna mai sau septembrie) și Festivalul de Teatru Clasic (luna noiembrie). Aceasta programare inițială era gândită în ideea în care condițiile restrictive îngăduiau desfășurarea evenimentelor”, ne-a răspuns purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Arad.

  „Situația prezentă a impus o redimensionare a planului, iar în cazul în care evoluția privind limitarea răspândirii virusului Sars-Cov-2 ne va permite, cele trei festivaluri vor fi organizate în a doua parte a anului, respectiv Festivalul de Teatru Nou – septembrie 2021, Festivalul Euromarionete – septembrie 2021, Festivalul de Teatru Clasic – noiembrie 2021”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.