Excesele ultimului deceniu de comunism, la Timișoara, în fotografiile lui Andrei Pandele
Cozi la alimente, oameni călătorind pe scările tramvaielor și autobuzelor, bucuria cumpărării unui covor, mai toate excesele ultimului deceniu de comunism se pot vedea la Timișoara, începând de miercuri. În fapt, de miercuri, 29 noiembrie 2023, de la ora 18:00, când la Galeria Art Center UVT din Timișoara, strada Oituz nr. 4, parcul cu Platani, va avea loc vernisajul expoziției: „Timișoara, București din Epoca de Aur”.
Despre ce este vorba mai exact? Despre „fotografiile din perioada comunistă care sunt realizate în Timișoara și la București de Andrei Pandele, unicul norocos din țările din est care a expus un proiect îndreptat direct împotriva sistemului comunist, iar expoziția este realizată cu sprijinul UVT, al Facultății de Arte si Design, curatori fiind Conf.Univ.Dr. Claudiu Arieșan și Lect.Univ.Dr. Mădălin Mărienuț”.
Scene din grotescul vieții cotidiene în comunism
„Fotografiile prezentate surprind scene de viață cotidiană, nesfârșite cozi la alimente, bucuria cumpărării unui covor, refacerea stocului de hârtie igienică, aprovizionarea cu sifon și efectele indicațiilor prețioase: haos în transportul în comun, turnarea asfaltului fierbinte peste zăpadă, pregătiri pentru defilări propagandistice, străzi pustii. Apar momente din mutilarea Bucureștiului, vizita oficială a lui Gorbaciov, Revoluția din Decembrie 1989 sau Dan Păltinișanu ridicând Cupa României, după finala câștigată de Poli Timișoara cu Steaua București în iunie 1980”, se arată în descrierea organizatorilor expoziţiei.
Cum arăta viața românilor sub regimul Ceaușescu
Şi tot aici se vorbește și despre importanța fotografiilor realizate de Pandele în acei ani dureroși: „Într-un regim totalitar, care incrimina cu șase ani de închisoare <Uneltirea contra ordinii sociale> și <Denigrarea realității socialiste>, autorul înșela vigilența informatorilor, Miliției și Securității. Prin obiectivul său, cu o precizie aproape chirurgicală, a reușit să surprindă excesele ultimului deceniu de comunism, o etapă șocantă din trecutul dureros al României.
Într-un articol BBC dedicat fotografiilor lui și citat de organizatori, Andrei Pandele mărturisea: “Am fotografiat distrugerea patrimoniului arhitectural, era foarte gravă. Și mai rău era că distrugea viețile a 20 de milioane. Așa că am început să fac fotografii cu viața de zi cu zi. Cred că aceste imagini sunt și mai frapante.”
Dacă ați uitat cum arăta comunismul în acei ultimi ani, dacă ați avut norocul să nu trăiți atunci aici, dacă v-ați născut după dictatură, dar sunteți curioși să vedeți fotografiile lui Andrei Pandele și realitatea de atunci, dacă vreți să retrăiţi detaşat întrucâtva niște amintiri și să faceți comparații cu prezentul, atunci puteți lua drumul Timișoarei pentru a vizita expoziția.
„Surprinsă în aceste fotografii, viața românilor sub regimul Ceaușescu ne apare azi ca un film de groază mut cu accente suprarealiste. Cotidianul este disfuncțional, dominat de absurd și de lipsuri. În inima acestei realități sumbre, artistul fotograf reușește să surprindă și câteva crâmpeie de frumusețe, prezente în joaca unui copil sau în mersul grațios al unei doamne”, mai indică curatorii expoziţiei Expoziția „Timișoara, București din Epoca de Aur” .
Cine este Andrei Pandele
Arhitect de profesie și fotograf de sport part-time, Andrei Pandele a predat cursuri pe tema fotografiei şi arhitecturii la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu.
Fotografiile sale au fost prezentate, potrivit organizatorilor expoziției de acum de la Timișoara, în expoziții naționale și internaționale. Au apărut în publicații: Photo, National Geographic, Sovetskoe Foto, Midi Olympique, Lettres de Paris, Rugby World&Post, Adevărul, Cotidianul, Evenimentul, Arhitectura, la Mordorée.
A fost, de asemenea, invitat special la Festivaluri de Fotografie: Nov.2017 Photo Israel, Oct.2009 Fall of Communism, Bratislava, Sep.2009 Visa pour l’Image Perpignan, Sep.2008 Noorderlicht, Leeuwarden-Groningen și a contribuit cu numeroase lucrări la cartea „Vom muri și vom fi liberi” (1990), alături de Irina Nicolau.
A publicat albumele: Fotografii interzise și imagini personale (2007), Martorul surpriză: fotografii necenzurate din comunism (2008), Casa Poporului, un sfârșit în marmură (2009), Bucureștiul mutilat (2018), Decembrie ’89 în 89 de imagini (2019) și În țara cu cele mai frumoase fete (2023).
Expoziția lui Pandele, parte a evenimentului „Imagine.Sunet.’89”
Expoziția „Timișoara, București din Epoca de Aur” face parte din evenimentul „Imagine.Sunet.’89” și este deschisă până în 22 decembrie 2023. Poate fi vizitată de luni până vineri, între orele 12:00-20:00, în spațiul Galeria Art Center UVT din Timișoara, strada Oituz, nr. 4 (parcul cu Platani) iar intrarea este gratuită.
Comentariile portalului
Geani matroana din clanul îmbuibaților cei mai mulți la compania de apă, directori cu salarii de peste 5.000 de euro pe lună, în privat să primești așa (...)
Pentru ce să mergi pe ștrandul din Arad?! Bazinele cu apa termală sunt nefuncționale (goale), iar prețul de intrare în incintă este același ca și cînd (...)
iar mustește de inteligență primăria; privatizarea ștrandului. Bine că ne-ați zis, nu ne-am prins până acum de ce l-ați făcut praf; ca să-l (...)