duminicã, 28 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Cinci instituții demontează minciunile primarului din Hălmagiu. Mai rămâne să o facă OLAF-ul | Documente oficiale

    de Mihai Todoca | 3 septembrie 2019, 10:16 AM | Investigaţii | Știri Arad | Topic special

    0

    Specialitatea primarului „special”: Încălcarea legilor și ascunderea după „victime” colaterale

    După răspunsurile primite de la primarul „special” al Hălmagiului, conversația avută cu secretara primăriei Hălmagiu (care, să fim onești, ne dăm seama că nu are nici o vină, este o victimă colaterală a ceea ce se întâmplă în jurul ei), și așteptându-l pe domnul Groza, „tehnicianul de mail”, să se întoarcă din concediu, investigația noastră continuă. La câteva ore de la publicarea articolului La Hălmagiu, rahatul a ajuns pe stradă, iar administrația protejează suspect modul în care au fost „îngropate” milioane de euro. Explicația aiuritoare a primarului: „Noi suntem mai speciali, nu lucrăm lunea” (Audio „demențial”)  am reușit să obținem acel Proces Verbal de Recepție. Acel proces pe care Primăria, cu bună știință, l-au ascuns de noi, de toți!, încălcând flagrant legea 544.

    Procesul Verbal de Recepție arată mizeria ascunsă de primar

    Cine sunt cei care și-au pus semnătura pe proces, avizând lucrarea de mântuială făcută de o firmă care azi nu mai există și cum a ajuns o firmă care în trecut nu a mai efectuat asemenea lucrări să câștige licitația vom explica pe parcurs. Vom încerca să explicăm și cum un inginer de la Inspectoratul de Stat în Construcții a „uitat” să aducă înapoi procesul verbal de recepție care dădea „ok”-ul ca banii europeni să fie pompați în mod legal (dar asta doar pe foaie…), în Hălmagiu, pe măsura 3.2.2. Un proces verbal care a fost încheiat în 5 (CINCI!) exemplare, unul pentru fiecare instituție implicată în recepția lucrării, printre care și Inspectoratul de Stat în Construcții, instituție care ne-a spus că la ei nu există acest document.

    Membrii comisiei de recepție au fost: Țoca Adrian – primar, ing. Ardelean Nicolae, ing. Drăgoi Ioan, Roman Gabriel (actualmente secretar împuternicit, la vremea aceea era casierul Primăriei) și Dărău Mircea (de la Resurse Umane).

    Invitați la recepție (care au venit și și-au pus semnătura) au fost: ing. Sofica Dorin – reprezentant ISC Arad, ing Pârvu Simion – proiectant Sercotrans, Pup Matei – administrator și reprezentant Argo Tab, Adam Bujor – reprezentant Argo Tab, ing. Ene Ghe. Nicolae – antreprenor Argo Tab, ing. Popescu Dan – reprezentant consultant. La recepția lucrării au mai fost invitați reprezentanți ai ISU Arad, Apele Române Oradea, DSP Arad și Protecția Mediului Arad.

    De ce am făcut această mențiune? De ce am scris, de fapt transcris, deoarece apare și în procesul verbal de recepție, că au fost invitate și aceste instituții? Deoarece noi am întrebat peste tot dacă li s-a solicitat prezența (instituțiilor amintite) și, am spune surpriză, însă nu e cazul, toate ne-au comunicat printr-o adresă oficială că NU au fost invitate să participe la recepția respectivei lucrări. Mai mult decât atât, am reușit să ne dăm seama de cât de „uituc” este (voit sau nu, asta doar el poate să răspundă) reprezentantul ISC Arad, Dorin Sofica, care deși avea obligația să preia un exemplar al procesului și să-l predea instituției din care face parte, a uitat. Sau l-a pierdut, nu știm. Rețineți, vă rugăm, că printr-o adresă oficială, care a apărut în articolul anterior, ISC ne-a spus clar, negru pe alb, că ei nu au procesul verbal de recepție, deși legea în vigoare… Înțelegeți acum anvergura minciunilor? Mai multe instituții au fost trecute pe procesul verbal pentru a da greutate actului, dar aceste instituții ne-au comunicat în mod oficial că nici nu au auzit de ceea ce se petrece la Hălmagiu, nici măcar nu au fost invitate.

    Trebuie să înțelegem un singur lucru de aici: toți cei care și-au pus semnătura, din calitatea lor de ingineri, administratori, directori de șantier sau reprezentanți de firmă, și-au dat acordul că lucrarea executată de firma Argo Tab este una în conformitate cu proiectul redactat de Sercotrans (am arătat în articolul anterior cât de prost a fost făcut totul, de la proiect până la execuție) și că se fac responsabili direcți de ceea ce se întâmplă acum la Hălmagiu (ca să reiterăm, în unele locuri rahatul a ieșit în fântânile oamenilor!).

    Proiect european, bani europeni, mânării românești 

    În acest proces verbal mai descoperim ceva: recepția stației de epurare, stație care nu funcționează nici acum. Stația aceea de epurare, asemeni rețelei de canalizare, este făcută cu bani europeni, dar de funcționat nu funcționează. Asta ne-au spus-o mai mulți oameni de acolo, din Hălmagiu. În proiect scria clar că stația de epurare va avea și un drum asfaltat, o cale de acces. Aceasta nici acum nu există, dar recepția a fost făcută. Ne întrebăm oare cum a fost făcută recepția? Din birou? Că nu credem că absolut nimeni din comisia de recepție nu au văzut că acel drum nu există, făcând astfel proiectul unul incomplet. Apropo de incomplet, Primăria s-a și îndatorat cu bani pentru a putea termina proiectul.

    În Hotărârea CLM nr.7 din 05.03.2013, Primăria, prin inițiativa primarului, a hotărât că au nevoie de un împrumut pentru a putea duce la „bun sfârșit” proiectul. De ce? Sau cum de a trebuit Primăria să se împrumute? Păi nu trebuia. Suma? Undeva la 634 de mii de euro. Suma reprezintă penalitățile de întârziere, iar Primăria nu avea de ce să le pătească. Firma constructoare ar fi trebuit să plătească acei bani. Doar că Primăria s-a gândit să „ajute” firma și să nu o pună la plată, că deh, doar erau printre prieteni, nu? Și-a pus proprii cetățeni să plătească. Așa au ajuns să plătească cetățenii Hălmagiului penalitățile de care nu se făceau deloc vinovați.

    Întrebări în eter pentru Primăria Hălmagiu

    Să ne zică ce? Că e plecat tehnicianul care se ocupă cu apăsarea tastei de „nu mai știm pe unde să o scoatem”? Să ne spună că  „de fapt, nu așa stă treaba”, că „pe atunci au fost niște probleme, pe care am încercat să le rezolvăm cum am știut…”. Mai bine să-i întrebe OLAF-ul. Doar așa o să știm cum s-au cheltuit exact banii și daca sunt vinovați (și sunt!) să plătească.

    P.S. Pentru a face lectura mai ușoară, nu am inclus alte probleme depistate la Hălmagiu, dar vom continua cu investigația.

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.