vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Arădenii care pleacă în concedii și nu s-au recenzat sunt îndemnați să sune la primărie și să ia legătura cu recenzorii lor

    de Andrada Bobiș | 3 iulie 2022, 9:44 AM | Știri Arad

    0

    (foto: Observatornews.ro)

    Dacă etapa de autorecenzare a reprezentat o reușită prin numărul mare de chestionare finalizate, nu același lucru se poate spune și despre cea de a doua etapă de colectare a datelor de către recenzori, cea prin interviurile față în față.

    Situația acestei ultime etape a recensământului, care este obligatorie, nu se desfășoară tocmai în ritmul dorit, fiind înregistrate probleme în foarte multe localități din țară, dar mai ales în orașele mari cum este și Aradul.

    Principalele probleme cu care se confruntă recenzorii în teren sunt: lipsa accesului în blocurile sau curțile cu mai multe locuințe, refuzul de neclintit al cetățenilor de a furniza datele personale, și slaba mediatizare și implicare a autorităților locale care sunt direct interesate de rezultatul final al recensământului și de care va depinde soarta lor în următorii 10 ani.

    Desigur că există probleme și în acele localități care nu au nume de străzi și numere administrative.

    Deasemenea, o parte semnificativă a populației locuiește la o adresă care nu este consemnată în documente sau în baze de date administrative.

    Dacă stăm să ne gândim puțin, recenzorilor le este foarte greu să găsească acasă pe cineva, unii fiind la servici, unii lucrează pe schimburi, alții fac naveta, dar mai ales a început perioada concediilor și tot mai mulți arădeni aleg să plece în țară sau în străinătate, fără a fi recenzați.

    În aceste situații în care recenzorii nu găsesc pe nimeni acasă ei lasă în poștă sau pe ușa imobilului afișat un bilet cu numărul lor de telefon pentru a putea fi contactați în vederea revenirii la o dată și oră stabilită de comun acord pentru a putea, într-un final, să realizeze procesul de recenzare.

    Și totuși, realitatea este că de cele mai multe ori nu sunt sunați de cei care au fost căutați la adresele respective, astfel recenzorul devine nevoit să revină la adresă de mai multe ori ca să-și îndeplinească misiunea cu succes și la termenul stabilit.

    Cetățenii care urmează să plece în concedii și n-au fost încă recenzați sunt îndemnați să sune la primăriile din localitățile lor sau la Direcția Județeană de Statistică Arad pentru a putea lua legătura cu recenzorul din sectorul în care locuiesc.

    Sunt necesare acțiuni și măsuri ale administrațiilor locale pentru ca cetățenii să fie stimulați să accepte vizita recenzorilor și să conducă la creșterea ritmului zilnic de recenzare, astfel încât această acțiune de colectare a datelor de recensământ să se încheie prin recenzarea întregii populații rezidente.

    Este de subliniat faptul că rezultatele acestui recensământ vor fi foarte utile atât factorilor de decizie de la nivel central, cât și al celor de la nivel local.

    Deși nu trebuie insistat pe faptul că se pot aplica amenzi în cazul persoanelor care refuză să participe la recensământ, posibilitatea de a aplica amenzi nu trebuie ignorată total deoarece acestea nu sunt mici, ele fiind cuprinse între 1.000 și 3.000 lei.

    Pentru unii cetățeni poate fi singurul stimulent de a primi vizita recenzorilor în cazul în care celelalte argumente de ordin legislativ sau cetățenesc nu funcționează.

    În cazul situaților de refuz al persoanelor de a participa la recensământ sau de obstrucționare a activității recenzorului este firesc să se aplice procedura de constatare a contravențiilor și de aplicare a sancțiunilor prevăzute de O.U.G. nr. 19/2020 cu modificările și completările ulterioare.

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    8 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.