vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Pola Zilei: Când vor veni înapoi arădenii?

    de E. Nola | 31 decembrie 2022, 9:00 AM | Pola Zilei | Recomandările editorilor

    7

    Am oscilat între mai multe întrebări, așa, de sfârșit de an, în cele din urmă m-am decis văzând cifrele oficiale ale ultimului recensământ, cel din 2021.

    Știam că suntem în scădere masivă de populație, cu toate acestea am rămas surprins văzând că în 2021 județul Arad avea mult mai puțini locuitori decât în 1948. Da, e vorba de primul recensământ de după război.

    Acum, chiar dacă lângă noi se desfășoară un război botezat operațiune militară specială, noi nu suntem implicați direct, războiul ocolind țara și Europa occidentală și de centru în ultimii 75 de ani.

    Desigur, explicații sunt, dar este de observat că procesul de scădere a început după 1977, când județul avea bine peste cinci sute de mii de locuitori. Acum, avem cu o sută de mii mai puțin, iar dacă sunt unii care nu știu ce s-a întâmplat după 1977, le reamintesc: a început vânzarea șvabilor din județ și de aiurea. Desigur, procesul s-a accelerat spectaculos după 1990, libertatea de mișcare oferind o șansă celor care până atunci stăteau zăvorâți efectiv în lagărul comunist.

    Tot despre vânzare e vorba și acuma, dar benevolă. Oamenii pleacă în locuri unde se poate trăi mai bine, mai civilizat, mai omenește. E un proces ușor de înțeles, la fel de ușor ca și răspunsul la întrebarea: oare când va începe să crească din nou populația în județul și orașul Arad?

    Nu de alta, dar Aradul a ajuns de la peste două sute de mii în jurul anului 1990, la sub 150 de mii în zilele noastre.
    Deci, ce ar trebui să se întâmple ca arădenii să vină înapoi, ca Aradul să devină un magnet pentru oameni, nu orașul și județul din care se pleacă în masă?

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Sondaj: Când vor veni înapoi arădenii?

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Rezultatele recensământului sunt false. Nu a scăzut deloc populația Aradului, ci doar au fost expulzați cei veniți din alte părți, la cerșit sau la furat, cazați temporar pe Mărului sau prin zonele insalubre Checheci, Bou Roșu, balastiera Micălaca, etc. Slavă Poliției Locale Arad, care ne scapă de astfel de gunoaie umane! Rușine Poliției Locale Arad, care diminuează voit demografia arădeană! Anul Nou fericit tuturor arădenilor adevărați, nu vinituri!

      0 voturi
      +1
      -1
    2. Domnule profesor, daca este sa fim corecti, trebuie sa admitem ca declinul acesta demografic este caracteristic la nivel national, la noi impactul fiind oarecum mai vizibil din cauza numarului mic de locuitori. Consultam rapoarte si studii INS si te ingrozesti cand vezi ca judetele Timis si Cluj au un sold negativ al migratiei dublu fata de Arad sau Bihor. In plus, citez: ”În 2015 soldul migraţiei internaţionale al României prin schimbarea reşedinţei obişnuite (pentru
      cel puţin 12 luni) a fost de -62 mii persoane, cu 25 mii de persoane mai multe faţă de anul 2014 când soldul migraţiei internaţionale a fost de -37 mii persoane, respectiv cu 59,0 mii de persoane mai multe faţă de anul 2012 (cu un sold al migraţiei internaţionale de 2920 persoane). Asta era atunci si, va dati seama, situatia nu s-a imbunatatit. Dimpotriva. In conditiile in care natalitatea a scazut dramatic, in care libertatea de miscare a crescut, doar minuni sau boom-uri să zicem de gen Hong-Kong mai pot schimba ceva. Ceea ce mi s-ar parea mai important ar fi o imbunatatire a conditiilor pentru cei ramasi, si nu ma refer doar la conditiile economice, ci si la stimularea natalitatii (de admirat in mare parte politica demografica a lui Orban!). Un subiect categoric inepuizabil…
      Pana atunci, La mulți ani, cu sanatate si bucurii!

      +1 voturi
      +1
      -1
      • Aveți perfectă dreptate la nivel general, de situație și tendință.
        Treaba însă se schimbă dacă se compară orașe precum Arad, Oradea, Timișoara, Cluj etc, având în vedere o tendință istorică pe termen lung..
        În tot secolul XIX Aradul a fost orașul cel mai populat de pe actualul teritoriu al României – implicit al Transilvaniei -, iar până prin 1980 nu acoborât din topul de zece. La ora actuală, cu pierderea unui sfert din populație în 30 de ani, nu mai facem parte dintre marile orașe, coborând din prima ligă în cea de a doua…
        Deci, e vorba de Arad înainte de toate.
        La Mulți Ani!

        +2 voturi
        +1
        -1
        • Asa, de incheiere de an… Aduceti in discutie Aradul secolului XIX, dar discutam de vremuri apuse, de alte conditii politico-socio-economice. Cred ca n-ar trebui ca, intr-o analiza corecta, sa omitem faptul că incepand din 1956 Aradul si-a pierdut, politic, mare parte din resurse, fiind inclus de comunisti intai in Regiunea Timisoara, apoi Regiunea Banat (cu capitala tot la Timisoara), pana in 1968, cand redevine capitala de judet. Asta a contat enorm, stiti bine. Dupa care, Aradul, altadat un centru cultural, este transformat tot de comunisti intr-un oras masiv muncitoresc (Vagoanele, UTA, Teba, Tricoul, Strunguri, Mobila), fapt care a schimbat dramatic structura sociala a orasului. Sincer, eu consider ca situatia de acum e doar o perpetua consecinta a celor mentionate mai sus.

          +1 voturi
          +1
          -1
    3. 2 comentarii -aradul a fost un oras muncitoresc in 1900,cum putine orase din fostul imperiu si romania erau;fantastic oras pentru vremea aia
      problema este ca dupa 1918 a fost trecut pe linia a 2a, de exemplu regele nu a construit o catedrala in arad dupe unire cum a facut in cluj,timisoara,etc;
      aradul a fost omorat arhitectural si dupa 1918 si dupa 1948;
      comunistii ne-au tras pe linia 3-a,in loc sa construiasca ceva pe experinta industriala a aradului nu au facut aproape nimic,comparativ cu alte orase,ba ne-au luat si universitatile;
      asa suntem aici
      partea buna este ca si asa suntem destul de bine,daca ai o anumita virsta si vrei un anumit soi de viata aradul este excelent;
      pentru asta te iubesc arad

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    8 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.