marþi, 19 martie, 2024

Special Arad Logo

    Update 8Numărul deceselor, în urma cutremurului din Turcia și Siria, a trecut de 45 000. Rapoartele despre supraviețuitori sunt din ce în ce mai rare

    de Special Arad | 12 februarie 2023, 10:52 AM | Internaţional

    0

    (foto: IGSU - Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Romania / Facebook)

    Bilanțul victimelor cutremurului produs luni dimineața în Turcia se modifică de la oră la oră. Autoritățile au anunțat inițial că aproape 200 de persoane au murit în Turcia și în Siria.

    Un cutremur cu magnitudinea de 7,8 a zguduit Turcia și Siria. Inițial se vorbea despre zeci de victime, dar între timp au fost confirmate 195 de decese în cele două țări, potrivit autorităților citate de Sky News.

    Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat pe Twitter că „echipe de căutare și salvare au fost trimise imediat” în zonele afectate de cutremur.

    „Sperăm că vom trece împreună prin acest dezastru cât mai curând posibil și cu cât mai puține pagube”, a scris el.

    Ministrul de interne Suleyman Soylu a declarat că „prioritatea este să scoatem oamenii prinși sub clădirile ruinate și să îi transferăm la spitale”.

    Pagubele nu pot fi estimate, dar sunt foarte mari. Autoritățile regionale vorbesc de sute de case distruse sau avariate de cutremur.

    UPDATE (6 februarie)

    La doar câteva ore după cutremurul devastator, Turcia a mai fost lovită de încă un cutremur cu magnitudinea de 7.7 grade pe scara Richter. În urma primului cutremur, în Turcia și în Siria au murit peste 1000 de oameni și sute de clădiri au fost avariate.

    Acest al doilea cutremur este posibil să fi produs daune și mai mari.

    UPDATE 2 (6 februarie)

    Cifra actualizată a morților: Turcia anunță peste 1500 de morți în urma cutremurului.

    România trimite două avioane militare cu ajutoare și personal UPU pentru căutarea și salvarea supraviețuitorilor, potrivit Digi24.


    UPDATE 3 (6 februarie)

    Bilanţul provizoriu indică 2.300 de morți și aproape 10.000 de răniți, potrivit CNN International.

    Uniunea Europeană a activat Mecanismul de protecţie civilă. Echipele de salvare provin din Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Franţa, Grecia, Italia, Malta Olanda, Polonia, România, Slovacia, Spania şi Ungaria. De asemenea, sistemul de sateliţi Copernicus al UE a fost activat pentru a furniza hărţi detaliate ale zonelor afectate. Turcia a cerut oficial ajutorul NATO, pe lista solicitărilor către aliaţi figurează echipe medicale şi echipamente pentru urgenţe, unităţi de căutare şi salvare a victimelor, precum şi spitale de campanie izolate împotriva condiţiilor meteorologice extreme. MAE român a făcut publice contactele de urgenţă dedicate românilor afectaţi de cutremurele din Turcia şi a recomandat ca liniile telefonice să nu fie ocupate, potrivit Agerpres.

    Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române Daniel a transmis mesaje de condoleanțe Patriarhului Ecumenic Bartolomeu, arhiepiscopul Constantinopolului – Noua Romă, şi Preafericitului Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei şi al Întregului Orient, mai informează Agerpres.

    UPDATE 4 (7 februarie)

    Potrivit ultimului bilanț oficial (care este foarte probabil să crească), la aproape 20 de ore de la primul dintre cele trei cutremure, cu o magnitudine de 7,8, erau declarate decedate peste 4.983 de persoane, dintre care 3.381 în Turcia, potrivit agenției de stat pentru gestionarea dezastrelor (Afad) și peste 1.600 în Siria.

    Un număr de 24.400 de persoane sunt implicate în operațiunile de salvare și căutare din Turcia, unde s-au prăbușit 5.775 de clădiri, conform lui Orhan Tatar, reprezentant al agenției de management al dezastrelor, scrie The Guardian, citat de Associated Press.

    Aproximativ 55 de elicoptere și 85 de camioane sunt implicate în transportul ajutoarelor de urgență și alimentelor, transmite Hotnews.ro.

    UPDATE 5 (11 februarie)

    Bilanţul deceselor a depăşit 24.000 şi creşte de la o oră la alta. Sute de trupuri sunt întinse direct pe străzi, pe stadioane şi parcări, acoperite cu pături, ca rudele să aibă șansa să îi identifice, scrie Reuters. Victimele neidentificate sunt apoi aşezate în sicrii adunate din toată ţara și ajung în gropi comune. Pe de altă parte, oamenii continuă să creadă în miracole. Echipele de salvare aduc la lumină supravieţuitori ai cutremurelor, chiar şi după mai bine de 120 ore, scrie observatornews.ro.

    Al Jazeera a anunțat în urmă cu câteva minute că echipele de salvare din Turcia au scos la suprafață în siguranță o familie de cinci persoane, care a supraviețuit în interiorul casei lor prăbușite timp de cinci zile.

    Din păcate, sunt și cazuri cu victime salvate în viață de sub ruine, dar în cele din urmă, în van. Salvatorii au ajuns sâmbătă devreme la o fată de 13 ani în interiorul resturilor unei clădiri prăbușite din provincia Hatay și au intubat-o. Ea a murit însă înainte ca echipele medicale să poată amputa un membru și să o scoată de sub dărâmături, informează ziarul Hurriyet, citat de Associated Press.

    O femeie salvată din ruine a murit în spital, la o zi după ce a fost scoasă din dărâmăturile unei clădiri prăbușite din sudul Turciei, unde a rămas blocată timp de 104 ore, scrie Al Jazeera.

    Chiar dacă experții spun că oamenii pot supraviețui blocați sub dărâmături o săptămână sau chiar mai mult, șansele de a găsi mai mulți supraviețuitori scad din ce în ce mai drastic, notează Associated Press. Salvatorii au trecut la camere termice pentru identificarea vieții în mijlocul molozului.

    Șeful ONU Martin Griffiths a descris cutremurul devastator care a lovit sudul Turciei și nord-vestul Siriei drept „cel mai grav eveniment din ultimii 100 de ani în această regiune”.

    cutremur turcia siria infografic
    Sursa foto: Al Jazeera

    Citește și:

    Crucea Roșie se alătură convoiului umanitar pentru victimele cutremurului din Turcia

    UPDATE 6 (12 februarie)

    Bilanțul victimelor cutremurelor din Turcia a depășit 28 de mii de morți, cu 4 mii mai mulți față de ieri, dintre care peste 24.700 în Turcia și 3.575 pe teritoriul Siriei, potrivit CNN și Reuters. ONU estimează că numărul persoanelor decedate se va dubla, pe măsură ce echipele de salvare avansează, scrie Biziday.

    Inspectoratul pentru Situații de Urgență informează că, în urma unei misiuni de 12 ore, echipajul român de salvare a reușit să salveze un bărbat de 35 de ani, rămas blocat sub dărâmături. Blocul de șase etaje în care locuia s-a prăbușit complet în urma seismelor de la începutul săptămânii. Cetățeanul, de origine turcă, a fost salvat la aproximativ 150 de ore de la producerea seismelor.

    UPDATE 7 (13 februarie)

    Salvatorii au găsit o femeie în viață la 174 de ore după primul cutremur, însă rapoartele despre salvări au început să vină mai rar, pe măsură ce se ating limitele capacității corpului uman de a supraviețui fără apă, în special la temperaturi înghețate, scrie Associated Press.

    Cutremurele din 6 februarie, în sud-estul Turciei și nordul Siriei, au ucis deja peste 35.000 de persoane, potrivit agenției de știri Associated Press, iar bilanțul estimat este așteptat să crească considerabil pe măsură ce echipele de căutare găsesc mai multe cadavre decât supraviețuitori.

    Bilanțul exact diferă, totuși, de la o publicație media la alta. Agenția de presă Reuters arată 29.695 decese în Turcia și peste 4.300 în Siria (în total: 33.995), în timp ce CNN și The Washington Post anunță peste 36.000 de decese.

    UPDATE 8 (18 februarie)

    Trei supravieţuitori au fost găsiţi sub dărâmături sâmbătă, la 13 zile după cutremurul catastrofal din Turcia. Ultimul bilanț al seismului arată că numărul victimelor a depășit 45.000 de morți în Turcia şi Siria. Printre cei trei supraviețuitori care au fost salvaţi sâmbătă la Hatay, în sudul Turciei, se numără şi un copil, a precizat televiziunea privată NTV.
    Victimele erau încă în viaţă la 296 de ore de la primul din cele două seisme din 6 februarie. Anterior, un supravieţuitor fusese scos dintre ruine după 278 de ore, notează digi24.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    9 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.