vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Acceleratorul de particule CERN e gata de vizită virtuală în 360 de grade

    de - | 14 martie 2016, 2:45 PM | IT | Video

    0

    Acceleratorul atomic de particule de la CERN poate fi explorat în detaliu, în confortul căminului, în 4K, VR sau cu un banal monitor Full HD, scrie Playtech.

    Ne-am obișnuit de-a lungul anilor ca doar cei de la Google să ne ofere experiențe virtuale legate de explorarea unor spații, indiferent dacă este vorba de orășele, muzee sau insule exotice. Dacă subiectul este însă de interes, se pare că și cei de la BBC pot crea conținut spectaculos ce merită explorat în tihnă.

    În acest caz particular este vorba de unul dintre cele mai populare centre de cercetare ale secolului 21. Experimentele desfășurate în ultimii ani la acceleratorul atomic de particule de la CERN au fost de un real folos comunității de oameni de știință dintr-o varietate foarte mare de domenii, de la fizică atomică până la astronomie.

    De aproape trei ani, Large Hadron Collider, după cum îi spun englezii, poate fi explorat și prin intermediul unor imagini de pe Google Street View, dar proiectul celor de la BBC este mult mai vast. Practic, clipul de mai sus, pe lângă faptul că este disponibil pentru vizionare la o rezoluție maximă 4K, a fost filmat în 360 de grade. Astfel, cu echipamentele potrivite, îl puteți vedea și realitate virtuală, pentru a aprecia mult mai bine dimensiunile sale astronomice. Gândiți-vă doar la faptul că, în total, acceleratorul atomic de particule este format din 27 de kilometri de tuneluri, iar aceasta este o mostră infimă din el.

    Pe de o parte, este frustrant că nu puteți vedea particulele ce circulă cu viteza luminii în ambele sensuri în interiorul acceleratorului de la CERN, dar câteva obiective, imortalizate în acest format video, cu siguranță nu trebuie neglijate. Compact Muon Solenoid, de exemplu, este un detector al cărui scop e de a căuta materie întunecată, universuri paralele și bosonul Higgs.

    Partea de știință din spatele acestei minuni tehnologice s-ar putea să nu fie foarte ușor de înțeles, dar prin câțiva pași în universul virtual al aceleratorului, s-ar putea să înțelegeți mai bine amploarea lucrărilor desfășurate acolo.

    Sursa: playtech.ro

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    9 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.