sâmbãtã, 19 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    Peste 30 de tei din Medianele Bulevardului Revoluției, marcați cu bulină portocalie. Ce soartă vor avea aceștia?

    de Adriana Barbu | 15 iulie 2024, 8:31 AM | Dezvăluiri | Știri Arad

    13

    Au fost verificați toți teii, mai exact toți arborii din Mediana 1 și Mediana 2 de pe Bulevardul Revoluției, iar veștile nu sunt dintre cele mai bune pentru iubitorii naturii, copacilor şi umbrelor făcute de aceştia. Peste 30 de tei din cele două Mediane au fost catalogaţi drept cu probleme, periculoşi, au primit pe trunchi o bulină portocalie și vor fi monitorizaţi. Soarta lor va fi, în curând, pecetluită.

    Informaţia vine chiar de la cei care au evaluat toţi arborii din cele două Mediane de pe centrul Aradului în primăvara acestui an. Valentin Latti, patronul firmei Fish Royal Glass, ne-a declarat că firma sa a semnat un contract cu GCA pentru zona de intervenţii speciale, intervenţii în coroană, puneri în siguranţă etc., iar în toamnă au fost chemaţi să îndepărteze crengile uscate de aici.

    „Când am început să îndepărtăm crengile uscate, în toamna anului trecut, am depistat mai mulți arbori periculoși și am considerat că e bine să anunț mai departe responsabilii din Primăria Arad despre ce am văzut în timpul intervenţiei”. Ulterior, firma a fost chemată să facă o evaluare la toţi arborii din zonă.
    „Ne-au solicitat un control amănunțit și le-am propus acel marcaj cu bulină portocalie pentru arborii ce trebuie supravegheați”, ne-a declarat Valentin Latti.

    teii din Mediane

    (Teii din Mediana 2, evaluaţi de arborişti în primăvară)

    37 de tei cu bulină portocalie pe trunchi. 33 mai sunt astăzi în picioare

    „Toți arborii au fost verificați individual. Fiecare bucată în parte. Cei cu bulină prezintă riscuri. Mai sunt şi arbori marcați cu simbol <S>, ceea ce reprezintă <scurtare de coroană>”, ne-a declarat patronul firmei.

    37 de tei au fost marcaţi cu bulină portocalie în martie 2024. Între timp, în urma furtunilor, patru dintre aceştia s-au prăbuşit deja pe spaţiul verde din Mediană sau pe carosabil. Alţi patru, fără bulină, au fost tăiaţi deja din pricina accidentelor. Au mai rămas 33 de tei care prezintă risc de prăbuşire şi în cazul cărora nu există, cred specialiştii de la Fish Royal Glass, prea multe variante.

    „În principiu, pentru arborii cu bulină portocalie există 2 variante de intervenție: 1- scurtare masivă, rămânând doar trunchi biotop (ceea ce va fi inestetic pentru centrul orașului); 2- doborât și ulterior plantat altul. În Germania se lasă acei copaci în varianta 1, pentru a forma biotop pentru insecte și scorburi pentru păsări, dar acest lucru nu se întâmplă în centru, ci în parcuri”, a punctat reprezentantul Fish Royal Glass.

    tei cu bulina cazut 2

    (Fragment dintr-unul dintre arborii din Mediană, prăbuşiţi de curând)

    Visul arboriştilor de aici este, spun aceștia, ca, în cazul în care teii sunt puşi la pământ, alţii maturi să fie plantaţi în locul lor, deşi costurile pentru o astfel de operaţiune sunt mari. Reprezentanţii firmei sunt încrezători însă. Spun că vocea lor a fost ascultată mereu de către cei din Primăria Arad, aşa că speră că şi soluţiile ce le vor propune acum pentru cele două Mediane vor fi îmbrăţişate şi susţinute financiar de către Municipalitate.

    tei cu bulina

    (Unul dintre teii care s-a ales cu bulină portocalie)

    Cine a îmbolnăvit teii de pe Mediana 1 şi 2?

    Cum s-a ajuns ca atât de mulţi copaci din Mediana 1 şi 2 să fie consideraţi cu probleme, periculoşi, ori cu risc de prăbuşire în cazul unor furtuni serioase?

    Arboriştii firmei spun că cel mai probabil problemele de acum sunt rezultatul nerespectării normelor şi a recomandărilor privind arborii. Pe scurt, echipe fără experienţă în domeniu au tăiat rădăcinile arborilor acum 12 -13 ani, atunci când au fost montate sistemele de iluminat şi de irigații, dar și atunci când s-a pus gazonul în cele două Mediane, care a ridicat cota de nivel în jurul trunchiurilor copacilor de aici. Toate acest lucrări au afectat sănătatea arborilor, cea mai gravă dintre intervenţii fiind tăierea rădăcinilor lor.

    Evident, vorbim de lucrări care au făcut rău copacilor cel mai probabil neintenționat, din pricina absenţei cunoştinţelor necesare în domeniu. Dacă la acea vreme lucrările ar fi fost făcute de experţi sau la recomandarea arboriştilor şi sub supravegherea lor, mult mai puţini arbori din cele două Mediane ar fi primit bulina portocalie şi ar fi stat acum cu securea deasupra capului. Numai că la acea vreme nu erau în România foarte mulţi specialişti arborişti. Cei care au venit acum să inspecteze arborii nu le mai dau mari șanse acestora.

    tei cu bulina cazut final

    (Arbore căzut în urma celei mai recente funrtuni)

    Câţi tei vor fi salvaţi pe centrul oraşului?

    Câţi dintre teii marcaţi acum cu bulină portocalie vor face cunoştinţă cu drujbele? Câţi vor fi salvaţi? Ce copaci vor rămâne în picioare pe centru?  Sunt întrebări pe care nu ai cum să nu ți le pui după ce vezi bulinele de pe arbori.

    „Interesul nostru de arborişti este să menținem copacii cât mai mult în picioare deoarece este domeniul nostru de activitate. Dar nu putem să ne asumăm arbori care stau să cadă, pe care i-am verificat anterior şi despre care ştim că sunt periculoși. Rolul nostru primordial este să aducem la cunoștință persoanelor abilitate problemele și sfatul nostru referitor la acel arbore”, ne-a declarat Vali Latti, cu completarea că se doreşte ca în locul oricărui arbore tăiat să fie plantat un altul, pe cât posibil matur.

    Bibart picioare

    (Momentul la care arboriștii – Valentin Latti, în mijloc – au anunțat că salcâmul ar trebui salvat)

    Au spus „NU” când Primăria credea că dă lovitura cu un „DA”

    Dar una e dorinţa arboriştilor şi alta e putinţa administraţiei locale, nu prea obişnuită să investească sume mari de bani în salvarea copacilor, ori în plantarea altora noi, ci mai degrabă pusă pe tăieri.
    Totuşi, dat fiind faptul că arboriştii de acum sunt cei care au fost invitaţi să participe la conferinţa organizată practic pentru Special Arad, în vara anului trecut, şi care, după testarea unui stejar bătrân în Parcul Copiilor şi a unui salcâm japonez aproape uscat în Parcul Eminescu au decis, contrar aşteptării primarului, că acei arbori merită să rămână în picioare, câteva mici speranţe ne mai facem legate de teii de pe centru.

    Citește și: Specialiștii aduși de primarul Bibarț la conferință au decis: arborii din Parcul Eminescu și Parcul Copiilor trebuie salvați!

    Arboriştii par mai optimişti decât noi din pricina faptului că discuţiile purtate cu cei din administraţie, spun cei dintâi, dau roade iar sfaturile oferite de ei Primăriei au fost mereu luate în seamă. „Am avut o discuție zilele acestea și am explicat ce dorim să facem cu crengile tocate și materia verde ce rezultă din tocătură, iar cei de la Primăria Arad au fost de acord cu propunerea noastră.

    Săptămâna viitoare o să avem arbori cu materie vegetală în jurul trunchiurilor pe diferite diametre, pentru a reține umiditatea cât mai mult în pământ. În plus, stimulăm râmele și microorganismele din sol să fie atrase de acea tocătură de frunze și crengi, să rămână în jurul rădăcinilor și să afâneze și oxigeneze solul. A fost încă un lucru pe care l-am propus și ni s-a dat undă verde, după ce am explicat beneficiile acestei materii vegetale, care reține apa mult mai bine, acționând ca un burete, şi economiile care se pot face la buget. Folosim materia verde tot în beneficiul arborilor, reducând costurile cu întreținerea spațiului verde”, ne-a declarat Valentin Latti.

    tei mediana materie vegetala

    (Materiile vegetale care vor sta la baza arborilor)

    90% dintre arborii din Mediana 1 şi Mediana 2 sunt tei

    90 la sută dintre arborii de pe centrul oraşului, din cele două Mediane, sunt tei, completaţi de ulmi şi platani. 33 de tei de aici îşi trăiesc probabil ultimele luni de viaţă. Cum vor arăta Medianele de pe centrul oraşului după propunerea arboriştilor şi după intervenția Primăriei Arad rămâne, în pofida acestor clarificări, o necunoscută cu strângere de inimă. Iar, la ce s-a întâmplat în ultimii ani în Arad în privința spațiilor verzi, a copacilor, temerile sunt justificate.

    tei mediana 2

    Citeşte şi: 

    Cei doi stejari din Parcul Eminescu, marcați pentru tăiere înainte de a fi declarați bolnavi

    Patru copaci din centru, distruși în urma unui accident. Șoferița a fost amendată și a rămas fără carnet | Foto

    Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad cere Primăriei Arad predarea tuturor actelor care au stat la baza tăierii arborilor din Parcul Mihai Eminescu

    8 lei pentru cel mai bătrân stejar din Parcul Eminescu

    Cum arată viitorul Parcului Eminescu? Oficial, se vorbește de modernizare. Neoficial, vorbim iar de parcare!

    Schimbarea la față a Parcului Eminescu. Putem avea încredere în calitatea saltului de la teorie la practică?

    A mai „căzut” un arbore din Parcul Eminescu

    La moartea unui stejar. Primăria Arad, cu drujba în legi și în Parcul Eminescu

    Primăria justifică tăierea stejarului din Parcul Eminescu: „prezenta stare de putrefacție” 

    Cel mai vechi stejar din Parcul Eminescu, pus la pământ. Un angajat al Parcului Natural Lunca Mureşului a tras semnalul de alarmă

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Bulevardul central cu arborii săi fac parte din identitatea Aradului și trebui pe cât posibil conservat și regenerat.
      La Timișoara, Oradea și în alte locuri din țară au folosit acel utilaj modern de transplantat copaci maturi, care intra cu lamele la bază și scoate copacul cu tot cu rădăcini și pământ prin operațiunea asta șansele ca el să se prindă în noua locație sunt foarte mari.

      +11 voturi
      +1
      -1
    2. Faptul ca au fost insemnati cu bulina,inseamna ca vor fi cooptati in partidul portocaliilor,adica fosti pedelisti,si vor tine la iarna cald in sediul partidului ce a distrus aradul.Desigur,este o postare plina de amaraciune,dar aradenii au votat,si cu asta basta….

      +12 voturi
      +1
      -1
    3. Teii de pe centru au ramas printre „ultimii mohicani” din ceea ce a insemnat candva Aradul si al sau corso.
      Urmeaza sa fie pusi toti la pamant, taiati la ordinul padurarului sef fara dragoste de natura, dar cu mintea mica, cu acceptul pseudo specialistilor firmei de casa.
      Sa ne regenereze urban cu asfalt Ghita Ffalca si totul va fi bine. Urmeaza alti 4 ani de idiotenii timp in care aradenii fac ciocu mic atata timp cat au kaufland, lidl si bere la pet. Totul va fi bine. Stati in casa la vot ca prosti din astia au cautat actualii conducatori. De proteste civice, nicio sansa, ce drac.. Sunt promotii de mici la Supeco, mereti ma, iar voi, taiati AZI tot ce are viata ca exista riscul ca in 10 ani o sa pice vreun pom… Poate fix atunci ar trece pe sub el partidul… nu riscati nimic, specialistilor! A propos de specialisti. Ma, de ce nu ati adus idei de a planta ceva prin oras nu de a taia… aaaa, am inteles. Vrednici de dispret si voi si stapanii vostri.

      +15 voturi
      +1
      -1
    4. Poate ca e momentul ca Bulevardul sa fie reconfigurat. Carosabil pe linia mediana cu subtraversari la intersectiile importante. Largirea pietonalului si realizarea unui cordon verde care sa-l protejeje , inclusiv cladirile, crearea de parcari intre carosabil si zona verde. Ceva trebuie schimbat si pentru asta ar trebui sa vedeti fotografiile facute cind s-a realizat aceasta organizare. Specialistii pot gasi solutii dar trebuie incurajati in schimbare si nu blamati daca au curajul sa o faca.

      0 voturi
      +1
      -1
    5. Poate ca e momentul unei schimbari. Circulatia mutata pe linia mediana cu subtraversari la intersectiile care intersecteaza Bulevardul . Largirea pietonalului . Crearea unei perdele verzi care sa protejeje zona pietonala si imobilele adiacente. Intre carosabil si zona verde amenajarea de parcari. Fluidizare, protejare, crearea de zone comerciale estivale. Este un moment cu mare incarcatura sentimentala dar poate oferi o varianta a unui tronson sufocat si fara valoare. Specialisti vor gasi variantele optime . Dati-le o sansa.

      0 voturi
      +1
      -1
    6. ” Multă gălăgie pentru păr puțin a zis Dracu’ când a tuns pisica ” . Arborii bolnavi trebuie îndepărtați din mai multe motive , fiind amintite în articol doar o parte dintre ele. Replentarea cu utilizarea unor gadget-uri este în mod sigur pe placul administrației locale. Silvicultorii și-au ghicit bine angajatorii . Dacă tot am adus vorba de ei , ar fi de interes să ne spună dacă depunerile de mangan de pe scoarța copacilor provocate de sistemul de udare a ierbii fac bine la reuma teilor.

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    6 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.