Valer Blidar, președintele Grupului de firme Astra: Pandemia ne creează mari probleme

  de | 19 aprilie 2020, 6:11 PM | Contributors | Opinii

  0

  Declararea la nivel mondial de către OMS a Pandemiei de Covid-19 și mai apoi declararea de către Președintele României, prin Decret Prezidențial, începând cu 16.03.2020, a Stării de Urgență, dacă nu e gestionată corect, ne pot face să intrăm într-o criză economică severă al cărei efect va fi dezastruos.

  Efectele virusului ne crează probleme majore firmelor din industrie. O mare parte din subfurnizori și-au întrerupt activitatea.

  Pentru a ne continua activitatea am modificat programarea inițială a producției, astfel ca atunci când suntem blocați la un produs din lipsa unei componente, trecem imediat la produsul următor, efectuând și aici tot ce putem face, după care continuăm cu operațiile posibile de executat, astfel rămânerea în urmă la unele produse este compensată cu avansul în execuție la produsele următoare.

  În acest fel producția fizică, ca valoare, este realizată, dar livrările din această perioadă sunt amânate. Din această cauză avem nevoie de înțelegere din partea finanțatorilor și mă refer în special la bănci, cu toate că în această perioadă, instituțiile statului ar trebui să-și modifice parțial unele prevederi, în sensul de a sprijini agenții economici, acum, când mai sunt în viață, și nu după!, când nu se mai poate face nimic.

  O formă de sprijin care poate fi aplicată imediat ar fi ca plata pentru livrarea unor produse să se poată face eșalonat în funcție de gradul de realizare a fabricației. Un produs care are un procent de execuție de 70-80% realizat să poată fi plătit în procent de cca. 50% astfel fabricantul reușind să-și asigure subzistența până la intrarea în normalitate.

  O altă problemă care pare salvatoare și susținută de toată clasa politică este legată de sistemul informatic la nivel național. Sigur, sună bine, dar dacă cel care recepționează mesajele este lipsit de experiență și singura lui calitate este că știe să folosească sistemul, înseamnă că totul este fie doar o pierdere de timp, fie un blocaj cu consecințe importante. Tinerii care știu informatică nu au experiență, iar vârstnicii care sunt profesioniști nu se pricep la informatică. Și uite așa ne încurcăm unii pe alții, astfel încât să nu iasă nimic.

  Dacă soliciți o informație urgentă fie nu ți se răspunde, fie primești un răspuns care nu are nimic cu problema. În această perioadă de tranziție în implementarea acestui sistem este nevoie de o abordare responsabilă și eficientă, nu doar de una care dă bine la presă, iar pe lângă sistem este nevoie și de comunicare. De teorii suntem sătui. Cocoțarea unor tineri pe funcții înalte numai pentru că vin cu niște diplome pe care scrie nota 10, fără nicio experiență, este o mare eroare.

  Legat de anumite interdicții, ca distanțarea socială, izolarea în case și mai ales tratarea persoanelor cu vârsta de peste 65 ani, fără să faci anumite precizări, sunt măsuri păguboase și nechibzuite. Am făcut o scurtă analiză a oamenilor de afaceri din industrie și am constatat că aproape toți au vârsta peste 65 ani. Așa că ce ar trebui să facem, să închidem industria?

  Ordonanța Militară (3 parcă) teoretic exceptează chiar și persoanele de peste 65 ani de la programul prevăzut pentru această categorie. Nimeni nu știe însă ce documente trebuie să prezentăm atunci când ne deplasăm în afara locuinței. Noi nu suntem salariați, dar suntem contribuabili importanți la bugetul statului și atunci nu ar fi normal să avem parte de puțin respect din partea autorităților și să nu fim vânați pe stradă ca infractorii?

  Aud la TV despre anumite facilități acordate și încep cu returnarea TVA-ului. Apoi plățile de la Fondurile Europene, dar și multe altele. Or, dacă aceste instituții și-ar face treaba așa cum ne promite Guvernul, nu am avea nevoie de alte ajutoare și ne-am putea plăti salariile și taxele fără amânări sau eșalonări la plată.

  Valer Blidar
  Om de afaceri, președintele Grupului de firme Astra

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.