luni, 20 mai, 2024

Special Arad Logo

    Trupa arădeană de black metal Sur Austru își lansează al treilea album: „Datura Străhiarelor”! Interviu cu liderul trupei, Tibor Kati

    de Lucian Dănilă | 10 mai 2024, 3:36 PM | Interviuri | Muzică | Știri Arad | Topic special

    1

    Mai sunt câteva zile până când trupa arădeană de black metal, Sur Austru, își lansează cel de-al treilea album, album intitulat „Datura Străhiarelor”. Evenimentul va avea loc în seara de 17 mai, la terasa Flex de pe Ștrandul Neptun din Arad. Despre trupă, dar și despre evenimentul de la Flex ne-a vorbit într-un scurt interviu liderul acestei trupe, Tibor Kati.

    „Tubi” este un jucător foarte important în peisajul metal și black metal din această zonă în ultimele trei decenii. În vârstă de 47 de ani, Tibor Kati a cântat în formații precum Grimegod, o trupă arădeană apărută imediat după Revoluție, în 1991, dar și în trupa timișoreană Negură Bunget, una dintre cele mai bune de acest profil din România, o trupă care s-a dizolvat după decesul lui Gabriel Mafa Negru. El era liderul și toboșarul acelei trupe care era cea mai cunoscută din România și una dintre cele mai apreciate din lume pe acest gen muzical.

    Apoi, în 2018, Tibor și cu colegul său Ovidiu Corodan au pus bazele trupei Sur Austru, o trupă exclusiv arădeană, care are și ea mult succes printre pasionații de muzică metal. Mai multe despre Sur Austru, despre albumele ei și despre concertul care va avea loc la terasa Flex vă spune Tibor Kati în interviul de mai jos.

    SUR AUSTRU

    Tibor kati – chitara, clape, voce

    Ovidiu Corodan- bass

    Mihai Florea- chitara

    Paul Marcu – tobe

    Beni Ursulescu – tobe, voce

    Călin Puticiu – Percuții, toacă.

    Ionut Cădariu- Flaut, clape,voce.

    sur austru

    INTERVIU cu Tibor Kati

    – Cine și de la ce a ales numele de Sur Austru al trupei?

    – Numele de Sur Austru a fost ales de un fost membru al nostru, Fane Zăhărescu, și de fapt este un joc de cuvinte și semnifică practic vântul acela foarte uscat și foarte secetos care bate din sud. Noi am avut alte variante mai puțin interesante, dar varianta lui Fane chiar ne-a sunat bine.

    – Cum răzbate black metal-ul într-o perioadă în care s-au schimbat generațiile și mai ales tinerii preferă tot felul de variante de muzică electronică?

    – Generațiile s-au schimbat, publicul s-a înjumătățit, dar uite că mai există speranță, mai există scenă pentru metal și black metal. Este o generație de cei 40 plus care au rămas și susțin în continuare cu vehemență, cumpără albume, cumpără viniluri, sunt unii megacolecționari. Deci, ca norocul pentru noi că sunt oamenii aceștia și datorită lor funcționează într-un fel sau altul așa numita industrie metal. Generația care vine promite multe, sunt tineri talentați, sunt foarte multe formații de puștani, de 16-17 ani care cântă tot felul de genuri care erau la modă în anii 80-90 și asta este o chestie foarte bună. Chiar dacă nu o să mai revină rock-ul și muzica metal la valoarea din anii 90, eu cred că vom trăi și vremuri mai bune.

    – Sur Austru a susținut multe concerte în afara țării. Este diferit publicul de afară față de cel de aici?

    – Este diferit într-un fel sau altul. Publicul este același, același concept, aceeași poveste, singura diferență este că fanii de afară au putere de cumpărare mult mai mare. De exemplu un susținător al muzicii metal la salariul lui își permite zece sau 12 concerte pe lună, pe când un român nu poate așa ceva, stă de două ori să se gândească dacă mă duc la ăștia sau mă duc la ceilalți pentru că sigur la amîndouă nu poate merge pentru că-i depășește bugetul.

    – Trupa Sur Austru are, din 2018 încoace de când s-a înființat, două albume: „Meteahna timpului” și „Obârșie”. Evenimentul din 17 mai de la Flex este despre al treilea album?

    – Exact. În 17 mai, la terasa Flex de pe Ștrandul Neptun, vom prezenta, în premieră, cap coadă, albumul următor al trupei Sur Austru, „Datura Străhiarelor”, album care va apărea în decursul lunii august. Atunci va ieși pe piață. Concertul este un concert în două acte. În primul act vom cânta cap coadă noul album, în premieră, iar în partea a doua vom prezenta un set list din primele două albume. Deci va fi un concert mai lung, de două ori, în care parcurgem niște chestii.

    – Faci cam de toate la această trupă. Ești voce, instrumentist, textier, compozitor, de toate… Cât timp aloci muzicii, activității legate de trupă?

    – Ha ha ha… Da, oarecum fac de toate. Mă rog, textier pe noul album nu prea sunt pentru că a lucrat cu un prieten de-al meu foarte mișto, textier, Călin Miclăuș. Dar să știi că e full time job. Ca să funcționeze trupa și să poți să ai cântări și să scoți albume și cineva să ți le și editeze la modul serios, cam alocă multe ore pe zi, zi de zi.

    – Am urmărit câteva dintre clipurile voastre pe platforma youtube. Sunt și anumite canale de televiziune care vă preiau?

    – Sunt și televiziuni, inclusiv Televiziunea Română a făcut emisiune cu noi într-un context în care noi am avut mai multe concerte simfonice aici la Arad. Muzica urlată, muzica metal, ajunge destul de rar să fie făcute simfonice și de la acest motiv ne-a căutat TVR și a făcut nilte emisiuni cu noi. A fost frumos, interesant, am intrat în grila lor de programe de două-trei ori și s-a cam terminat.

    – Când ți-a găsit pasiunea pentru muzica metal, ba chiar pentru black metal?

    – În copilărie, dar inițial am fost „depeșist” cum era pe atunci, după care am descoperit tot felul de trupe de muzică extremă, de rock extrem. „Death”, „Napalm Death”, „Carcass”, din astea, și dintr-o dată am zis wow, mamă ce urlă ăștia… Și eu știu să fac așa. Și de atunci… Practic din 1991 mi-am găsit cu adevărat pasiunea, cu primul proiect muzical numit Grimegod.

    – Cum v-ați format ca trupă?

    – Trupa am format-o împreună cu Ovidiu, basistul trupei, alături de care am cântat în trupa timișoreană Negură Bunget. Câțiva ani am scos niște albume cu această trupă, am făcut niște turnee mondiale, au fost niște ani foarte frumoși, dar fostul nostru coleg, Gabriel Mafa Negru, a decedat la vârsta de 42 de ani. Dumnezeu să-l ierte. Apoi s-a terminat povestea Negură Bunget și urma să începem noua poveste. Era evident că eu cu Ovidiu vom merge împreună după care am încercat să facem o formulă bazată pe oameni din Arad. Eu nu sunt un mare patriot, dar sunt un mare patriot local și consider că toate proiectele din care au făcut parte au fost exclusiv cu oameni din zonă. Noi aici avem un alt sistem de comunicare, noi aici în zonă suntem mai lenți și rezonăm așa. Am încercat să facem o atmosferă frumoasă în formație și nu am mers pe principiul de a avea cei mai buni muzicieni, cei mai profesioniști, etc, ci am vrut o echipă care să funcționeze pe prietenie și pe un vibe sănătos. Toți cei care au venit de-a lungul acestor ani în trupă au fost fie foști prieteni, fie amici, sau oameni cu care am știut că avem ceva de împărțit.

    „Vă așteptăm pe 17 mai, cu mic cu mare, la terasa Flex pe ștrand”, ne-a spus la final, cu un glas cald care te îmbie să mergi la concert, Tibor Kati.

    SURSA FOTO: Concertography

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    8 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.