luni, 29 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Șiștarovăț în 2024. O localitate bântuită de blestemul sesizărilor și petițiilor

    de Mihai Todoca | 6 aprilie 2024, 8:59 PM | Reportaj | Știri Arad | Topic special

    5

    Nu e prima oară când ajungem la Șiștarovăț, o localitate păstorită de (încă) primarul Marinel Jurjescu, cel care a prins nu mai puțin de 5 mandate la cârma Primăriei Șiștarovăț. El a anunțat anul acesta că îi va preda ștafeta lui Alex Damian, care va candida din partea PSD la alegerile de anul acesta. Alex Damian promite, într-un interviu dat presei locale, că „vine cu idei noi” odată ce își va asigura postul de primar.

    Am ajuns din nou la Șiștarovăț în urma unei sesizări pe care am primit-o pe adresa redacției de la o cititoare. Așa cum este normal, pe lângă documentarea care se poate face pe calea digitală, am făcut-o și pe cea din teren pentru a verifica veridicitatea celor constatate de alte organe de control, Primăria Șiștarovăț și Direcția de Sănătate Publică Arad instituții angrenate în această poveste. Poveste pe care încercăm să nu o lungim prea mult.

    Gianina Bodnar, împreună cu sora ei, deține o casă părintească în Șiștarovăț, dar care nemaifiind locuită de multă vreme, ea aflându-se în prezent în Franța de mulți ani, s-au hotărât să o scoată la vânzare. Au avut clienți la ea, dar înainte de a se mai ajunge la semnarea contractului de vânzare, clienții au renunțat pentru că au fost „speriați” de, după cum ne-a spus chiar ea, mirosul pestilențial creat de animalele vecinilor:

    „La mai puțin de 50 de metri de casa noastră, situată în centrul comunei Șiștarovăț, vecinii au instalat crescătorii de bovine, capre și ovine: în stânga casei, în jur de 12 bovine și un număr considerabil de capre pe terenul vecinului, cât și într-un țarc amenajat pe domeniul public, iar, în fața casei, o fermă de ovine.

    Aceste exploatări , nu respectă nici o normă de igienă (toate dejecțiile animalelor se deversează pe domeniul public, ceea ce, după părerea noastră, are un impact direct asupra mediului, infectând solul, aerul care este infect și apa din fântâna casei noastre situată la mai puțin de 50 de metri și care reprezintă o sursă de alimentare cu apă, pentru mai multe familii din comună)”.

    Problema a fost semnalată Primăriei Șiștarovăț printr-o adresă semnată de Gianina Bodnar în data de 27 februarie 2024, iar până în 20 martie aceasta nu a primit nici un răspuns din partea instituției amintite. Astfel că aceasta a încercat să ia legătura telefonic cu cineva din Primărie.

    Astfel a reușit să ia legătura cu Alex Damian, cel care în prezent este consilierul primarului Jurjescu. Acesta i-a răspuns că s-a întocmit un proces verbal de către o comisie din Primăria Șiștarovăț și că au sesizat și Direcția de Sănătate Publică Arad.

    Direcția de Sănătate Publică au primit sesizarea în data de 22 martie, exact în ziua în care luasem și noi legătură cu Alex Damian interesându-ne de sesizarea către DSP Arad pe care a făcut-o Primăria Șiștarovăț. Acest lucru i l-a confirmat și Gianinei Bodnar în aceeași zi, motivând că inițial comisia a făcut un control neconform și că i-a trimis din nou pe teren, pentru a putea face o sesizare „temeinică” către DSP Arad.

    Contactat telefonic în 22 martie, Alex Damian ne-a spus că a trimis o comisie pe teren, aceasta a întocmit un proces verbal, iar în urma acestuia, au trimis și o sesizare către DSP Arad.

    Sesizări au mai depus și alți cetățeni din Șiștarovăț

    Anul trecut în octombrie, o altă persoană a depus o sesizare către Direcția de Sănătate Publică Arad în care denunța aceleași probleme. Direcția de Sănătate Publică, conform legii, a trimis petiția spre rezolvare înapoi către Primăria Șiștarovăț, care, după cum ne-a declarat și viceprimarul, în urma controlului nu a găsit nimic în neregulă. Însă țarcul exista la data sesizării

    163097d2 619b 4e9f 8e69 a1600603d4b2

    Ce spune Gianina Bodnar despre procesul verbal încheiat de Primărie

    Gianina Bodnar a luat din nou legătura cu reprezentanții Primăriei Șiștarovăț pentru a-i atenționa că verificările întreprinse de ei au fost, după cum afirmă, neconforme cu realitatea:

    În data de 22.03.2024 am intrat în posesia procesului verbal încheiat și redactat ca urmare a solicitării noastre din 27.02.2024, solicitare la care ne-ați răspuns în două rânduri, prima dată neînțelegând obiectul acesteia din urmă.

    În urma lecturării procesului verbal având în vedere că un astfel de document bine întocmit are menirea să relateze corect, obiectiv cele constatate, iar informațiile să fie corecte, clare, concise și neutre, dorim să facem corecturile de rigoare și bineînțeles să îl contestăm din motive obiective care, privind unele aspecte, nu au legătură cu realitatea și anume:

    1 .În data de 22.03.2024 s-a întrunit o comisie formată din trei reprezentanți ai Primăriei, care s-au deplasat la numerele 123 , respectiv 124 pentru a verifica dacă „în spatele imobilelor sunt amplasate construcții ilegale pe domeniul public și dacă sunt respectate normele de igienă prevăzute de ordinul 119/2014.”(am încheiat citatul)

    În urma verificărilor efectuate ați constatat faptul că, „în spatele imobilelor “ cu nr.124, respectiv 123, nu se află amplasat țarcul la care făceam referire  în solicitarea noastră.

    Ori, acest țarc  a fost o evidență până la o dată anterioară datei stipulate în procesul verbal  întocmit, iar dumneavoastră aveați cunoștință de existența acestui țarc deoarece, în acest sens , noi v-am trimis o multitudine de probe .

    Ba mai mult am fost informată de instituția dumneavoastră că la o dată anterioară datei de 22 .03.2024, s-a întrunit o comisie și s-a încheiat un proces verbal în acest sens și chiar s-a sesizat intervenția DSP-ului .

    Avem probe concludente și în acest sens.

    Din cunoștințele noastre și conform legislației, odată aprobat, semnat și parafat un proces verbal, nu ar mai trebui modificat, sub nicio formă, deoarece aceea reprezintă forma lui finală.

    Pentru orice modificări sau adăugiri ulterioare ar trebui redactat un document suplimentar.

    2.În altă ordine de idei în redactarea procesului verbal constatăm că s-a strecurat o eroare și anume că solicitarea a fost făcută pe numărul 80, nicidecum pe nr. 124 sau nr.123.

    Mizeria, dejectiile și țarcul menționat trebuiau localizate mai exact, în fața și în jurul imobilului cu nr 80, nicidecum în spatele imobilelor mai sus menționate.

    Și dacă în urma verificărilor efectuate ați constatat absența țarcului respectiv, deoarece acesta a fost cu siguranță desființat pe repede înainte pentru controlul anunțat, ne întrebăm de ce nu ați remarcat existența utilajelor agricole, respectiv a remorcilor cu furaje împrăștiate pe toată strada și pe domeniul public cu mizeria aferentă?

    Și în acest sens avem o sumedenie de probe .

    3. De asemenea, numărul de capete de animale deținute de vecinii în cauză a fost determinat și stabilit în urma consultării datelor din Registrul Agricol al comunei Sistarovat, nicidecum în cadrul verificărilor la fața locului cum era firesc. Chiar și așa, vecinii noștri nu sunt în legalitate în ceea ce privește normele de igienă și sănătate publică.

    4. Și nu în ultimul rând, dorim să vă aducem la cunoștință că nu suntem de acord cu faptul că Domnul Viceprimar a făcut parte din această comisie având în vedere că anterior, din informațiile noastre, în urma unei alte solicitări făcute de o altă persoană aflată în aceeași situație ca și noi, acesta a făcut o adresă DSP-ului în care a menționat, că în urma controlului efectuat totul este în regulă fapt în totală neconcordanță cu realitatea.

    Vă rugăm respectuos să procedați la corecturile ce se impun procesului verbal deja încheiat și constatărilor angajaților instituției dumneavoastră, să transmiteți în acest sens DSP-ului, informațiile corecte și să răspundeți concret doleanțele noastre! , și-a încheiat Gianina Bodnar petiția către Primărie.

     

    a59e20d8 d641 43fd 99e0 5a74596418e4

    Care este poziția administrației din Șiștarovăț legat de petiții

    După cum spuneam, ne-am dus și noi în Șiștarovăț pentru a vedea cu ochii noștri cele sesizate. Țarcul menționat în sesizare nu mai exista (însă acesta a existat, desființarea acestuia fiindu-ne confirmată de Alexandru Damian la prima noastră convorbire telefonică, dar și de o poză pe care o puteți regăsi în galeria foto), animalele din gospodărie erau acolo, însă și utilajele agricole, cât și baloții de paie care erau depozitați pe domeniul public.

    Astfel, am vorbit cu viceprimarul din Șiștarovăț, să ne spună și nouă ce acțiuni au întreprins în urma sesizărilor și dacă vecinii din sesizările Gianinei Bodnar, într-adevăr dețin mai multe animale decât este prevăzut în lege:

    Am avut un control săptămâna trecută de la DSP și a rezultat că sunt în legalitate și distanța și numărul de animale. Vecinii despre care vorbim s-au mutat aici în urmă cu aproximativ 15 ani, de atunci cresc animale, iar până acum nu au existat sesizări de genul cum avem acum. Nu a existat până acum nici un fel de plângere”, ne-a declarat viceprimarul Gheorghe Nedelcu.

    În ceea ce privește răspunsurile la sesizările Gianinei Bodnar, consilierul primarului, Alexandru Damian ne-a spus că:

    „Da. Prima dată i-am răspuns în termenul legal de 30 de zile, după aceea la următoare petiție și la contestarea procesului verbal i-am răspuns în 48 de ore” .

    L-am întrebat pe consilier de ce ne-a spus telefonic că o sesizare fusese făcută deja de Primăria Șiștarovăț către DSP Arad, însă data de înregistrare coincidea cu data apelului telefonic: „Aceea era deja a doua sesizare de la noi către DSP Arad. Doamna a depus două petiții. Pentru una a așteptat răspuns de la noi timp de 2-3 săptămâni, și a mai făcut o petiție tot pe același caz.

    Comisia s-a deplasat din nou în teren, au încehiat un proces verbal, iar pe baza acelui proces verbal am sesizat DSP-ul, care ulterior a și venit. DSP-ul, din punct de vedere al numărului de animale care este înscris la Registrul Agricol au spus că nu se încadrează ca fermă, distanțele de la locuința petentei până la casa cu numărul 124, respectiv 123 este mai mare de 10 metri și au numărat și animalele la fața locului”.

    Primarul Marinel Jurjescu a intervenit și el în discuție și ne-a spus: „Nu e fermă, e gospodărie țărănească și se țin pe perioada asta de iarnă, când le scoate apoi la pășune. De la 1 Mai când se deschide pășunea, se autorizează pășunea și o dată cu atutorizarea pășunii fiecare are repartizat un lot pentru animale. Avem la Șiștarovăț asociație a crescătorilor de ovine și bovine, sau zone închiriate care este stabilită pentru pășunat” a conchis acesta.

    b1f8f934 b654 4e5f 9e90 bd63fa543dce

    Cu toate acestea, DSP Arad a găsit, totuși, niște nereguli la Șiștarovăț

    Conform unui răspuns primit de Gianina Bodnar, DSP Arad menționează că în data de 27.03.2024 „inspectorii sanitari au efectut un control și au constatat următoarele:

    -la gospodăria de la nr.123 se găseau un număr de cca 22 de ovine a căror adăpost este la peste 50 de metri de locuința dumneavoastră, oile erau la pășunat în ograda gospodăriei

    -la gospodăria cu nr.124 adăpostul pentru bovine (12 capete) este situat la dstanță mai mare de 50 de metri de locuința dumneavoastră, dar nu existau bovine

    -pe domeniul public nu au fost identificate adăposturi sau țarcuri pentru animale

    -fântâna la care faceți referire este în grija administrației publice locale

    Au fost dispuse următoarele măsuri:

    -repararea fântânii și efectuarea unei analize de potabilitate a apei-30 de zile

    -gospodăria de la nr.124 va trebui să mute adăpostul pentru bovine în afara localității în cazul în care mai doresc să crească bovine

    -a fost aplicată o amendă contravențională administrației publice locale pentru neregulile constatate”,

    se arată în răspunsul primit de Gianina Bodnar.

    Concluziile unui conflict care pare născut din nimic…

    …Nu le putem trage… Asta pentru că sunt anumite aspecte pe care nu le putem documenta temeinic, acestea rămânând în continuare în sarcina organelor de control competente. Cum ar fi numărul real de animale în anumite gospodării din Șiștarovăț. Ceea ce putem noi spune este doar că animalele se pot „împuțina” dacă se anunță vreun control.

    Conflictul pare însă să nu se stingă ușor la Șiștarovăț, asta dacă luăm în considerare aspectele constatate de către inspectorii de la Direcția de Sănătate Publică Arad: gospodăriile controlate nu se încadrează la statutul de fermă, distanța legală este respectată, țarcul nu există (dar doar pentru că a fost desființat), iar din moment ce exista un adăpost pentru vaci este destul de clar că existau și vacile din el, doar că nu atunci când au ajuns inspectorii în control.

    Ginanina Bodnar ne-a transmis că dacă problemele ei nu își vor găsi rezolvarea, ea se va duce mai departe cu demersurile ei.

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Măi, fraților, așa vorbiți (scrieți – DE-ABIA ACUM!) de acest , dealtfel frumos și sălbatic ȘIȘTAROVĂȚ de parcă acum l-ați fi descoperit azi la patru p.m.! Cine a căuatat vreodată satul acesta , apendice al județului Arad – deși, repet, e de-o frumusețe tristă, aspră, răvășitoare… în cele ”5 mandate păstorite de primarul Marinel Jurjescu, așa cum glăsuiți aici plini de indignare și râvnă gazetărească?! Parcă de-a lungul anil0r nu au fost sesizări și abuzuri?! Ba da! Ca peste tot! Dar atât timp cât primarul, și echipa administrației locale ” e pe val”, poți să scrii până faci scurtă la mână că tot degeaba! Toată lumea care a văzut vreodată Șiștarovăț a avut ceva de comentat. Eu i-aș da titlul ”Șiștarovăț, agonie și extaz!” În rest, scoateți de la naftalină probleme vechi și ruginite chiar dacă funcționează din plin corupția care a generat aceste probleme. CJ-ul a fost informat constant de scufundarea în praf a micului topaz, așa cred că e Șiștarovăț – dar a trecut liniștit și nesimțit cu pixul peste acest nume și peste această comunitate de nici 4oo de suflete. Nu merita comuna nicio atenție și asta s-a văzut zeci de ani! Nimeni nu-l ridică în slăvi pe Jurjescu, să ne înțelegem. Un primar face și desface cu acordul celor de peste el, a factorilor decizionali. Deci vina pt tot ce scrieți aici, aparține întregii comunități pt tăcere și indiferență tivită cu mici/mari interese, apoi a primăriei și a CJ Arad. Punct. Acum degeaba mai faceți pe călăii care citesc cu cel mai grav ton trădările și neregulile ”grave” ale primăriei și Jurjescului – când nici dracu nu a călcat de zeci de ani pe-aici! No, și?! Cine-l va trage de mânecă pe Jurjescu? Nimeni. Cine i-a tras de mânecă pe atâția și atâția jefuitori ai comunelor, îngropați în trândăvie și abuz cras? Ex, A. Țoca, fostul primar de la ”Hălmagi”. Ba mai și candidează cu importantă susținere politică! Nimeni. CJ-ul știa și știe tot. Singurul țap ispășitor al jafului administrativ al județului Arad a fost bietul Moț Ion Florin, fostul primar de la Zărand. Există CARTEA NEAGRĂ a primăriei ZĂRAND în care sunt descrise cu DOCUMENTE JAFUL URIAȘ al actualei administrații de după Moț. Îi pasă cuiva de asta sau de alte primării de tip mafiot? Nu. Curtea de Conturi oblăduiește uriașele furtișaguri cu mici pedepse de bunici ultra îngăduitori. De ce? Știe și un sugar răspunsul! În final, care a fost scopul articolului? Să arătați mizeria administrativă de la Șiștarovăț? Să-i faceți timpuriu campanie tânărului DAMIANși să pregătiți alegătorii pt un mandat al jelaniei când noua echipă își va justifica ( în timp) neputința după îndelunga și pustia epocă Jurjescu? Î-î, e lipsă, printre altele de profesionalism și fler. Iar doamna cu problema (”reprezentanta” tuturor problemelor din sat) ce a făcut până acum? A citit Biblia? Sau e vreo plăcere să dai în oameni ”căzuți” (de) la datorie care deja s-au dat laoparte?! Î-î.. un articol nu trebuie să aibă miros.

      +8 voturi
      +1
      -1
    2. Domnul Mandala sau cum te-oi numi în realitate ,ca în spatele unui ecran sau a unui pseudonim,toți sunteți viteji, doamna la care faceți referire (în speță ,eu 😉)cred că nu trebuie să se justifice în fața nimănui,
      Doamna și-a văzut de viața și de realizări ,de mai bine de 22 de ani ,într-o tară civilizată,al cărui cetățean și este în prezent și unde nu există parerologi de serviciu care să judece ceea ce nu cunosc ,iar când a moștenit acest imobil nu a dorit decât să îl valorifice,lucru imposibil într-o asemenea cloacă ,lipsită de civilizație și elementarul bun simț .
      Nu o să stau să mă opresc la fiecare câine care mă latră și nici să mă justific în fața unuia care se ascunde în spatele unui pseudonim.
      Nu sunt reprezentanta acestei comunități de toată jena și nici nu mă identific cu ea ,dar voi lupta cu toate instituțiile din România,dacă e nevoie până voi obține câștig de cauză.
      Deja am obținut mai mult decât puteți voi visa ,ăștia care vă dați cu părerea,fără să cunoașteți situația,din cârciumă,din boscheți ,de la cratiță ,de la coada vacii sau de oriunde v-ați afla .
      Multumesc jurnaliștilor de la Special Arad ,pentru sprijin și pentru articol !
      S-auzim numai de bine!

      --1 voturi
      +1
      -1
    3. În România nu se împacă deocamdată cele două aspecte ale ruralului: agricultura și turismul. Localnicii permanenți cresc animale în gospodărie în mod tradițional, cu mirosul, mizeria și gălăgia aferente. Rezidenții sezonieri și turiștii vor să se simtă ca într-o stațiune de odihnă. Ce-i de făcut?

      +5 voturi
      +1
      -1
    4. Domnule Radeanu,va respect opinia și nu sunt deloc împotriva ca acești localnici să se ocupe cu agricultura,respectiv creșterea animalelor .
      În zona ,e principala lor îndeletnicire.😉😊
      Dar nu e normal să o facă pe domeniul public ,în țarcuri amenajate sub ferestrele vecinilor care doresc să își valorifice un bun moștenit .
      Înainte de a apela la presă și la instituțiile abilitate,am încercat să găsesc o cale amiabilă prin care să ajungem la un numitor comun .Cu astfel de persoane nu se poate dialoga.
      Sună a ironie când susțineți ca noi cei care venim ocazional ne dorim să ne simțim ca în stațiune .
      Nu înțeleg unde e problema.
      Avem tot dreptul din moment ce deținem această proprietate.
      Ce ține de bun simț și de civilizație,nu putem controla.Ar trebui să vină de la sine dar cum totul pornește de la educație…
      Numai bine!

      +5 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    9 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.